Gubó Mária: Apa [Képalá]

Képalá |

Apát műtéte nem akadályozza a nyári felfrissülésben. A víz nyugodt hullámai könnyed melankóliába ringatják. Egyszerűen hagyja, hogy az élet dolgai csak úgy tovább folyjanak, elviseli panaszszó nélkül a bajokat, megbékélt a világgal. Figyel az itt és most-ra, a folyó letisztult nyári illatára, a parthoz közeli ragyogó vízfelszín apró élőlényeinek futkározására.
Hát ez a vízipók egy csodapók!“ hullámozva előbukkannak majd tovatűnnek a gyermekkor és az unokákkal eltöltött idők emlékei. S a fonott szék, ami már vagy ötven éve kitartóan szolgálja a családot, apa kedvenc pihenőhelye: Magassága testalkatához ideális. Az ülőfelület becsületesen kidolgozott. Kényelmes. A szék lábainak átnedvesedett illata azokat az időket is felidézi benne, amikor édesapjával vesszőt jártak gyűjteni a folyóhoz. Seprűket készítettek, kosarakat fontak és igény szerint néhányat el is ajándékoztak. Pénzt sosem kértek érte. A természet adta. Kellemes időtöltés volt számukra.
Jelenleg apa a városban él fiánál, s időnként a család kiruccan a négy fal közül, hogy testileg és lelkileg feltöltődjön. Apa rendbe fog jönni. Megújul, akárcsak annak idején a füzek.

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Apa

Törteli Eszter: Apa [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

T. Takács Zsuzsa: Életvese [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Győry Domonkos: Képem lassan negatív [Képalá]

Még több olvasnivaló
...
Nagy

„Itt nincs történelmi igazságtétel” - Anna Politkovszkaja: Orosz napló

A 2010-es évek szerte a világon a demokratikus berendezkedések, ezzel együtt a szabad sajtó gyengüléséről, illetve a mindent elárasztó propagandáról is szóltak. Magyarországon különösen. Többek között erről beszélgettünk az orosz újságírót, Anna Politkovszkaját alakító Fullajtár Andrea színésznővel és az Orosz napló szerkesztőjével, Filippov Gábor politológussal. A darabot február végén mutatták be a Katonában, a pandémia miatti szünet után pedig jövő héttől ismét színre kerül.

...
Nagy

„A fennmaradó házasságokat boldognak tekintjük, még ha nem is boldogok” – Taffy Brodesser-Akner: Fleishman bajban van

Taffy Brodesser-Akner Fleishman bajban van című regényével több cikkben is foglalkoztunk már. Ezúttal a könyvből vett kedvenc idézeteinket gyűjtöttük össze.

...
Nagy

Rubik Ernő nem akarta megírni a kocka történetét, mégis megmutatta, hogyan gondolkodik

Rubik Ernő szórakoztató és szerény megtaláló, aki a feltaláló szót nem szereti. A világon egymilliárdan játszottak már a kockájával, ami kulturális jelenséggé vált. 1983-ban már majdnem írt egy könyvet, de az végül nem jelent meg. Megjelent A mi kockánk.

Hírek
...
Hírek

Klasszikus meséket írt újra Natalie Portman

...
Hírek

Az elmúlt tíz évben ezeket a könyveket akarták a legtöbbször leszedetni a polcokról

...
Hírek

Obama könyve miatt elhalasztják a Booker-díj átadását

...
Nagy

Ezeket a könyveket jelölték idén a Margó-díjra (1.rész)

...
Nagy

Ezeket a könyveket jelölték idén a Margó-díjra (2. rész)

...
Hírek

Kattintsd végig az amerikai nőirodalmat

...
Hírek

Sofi Oksanen, Jonas Jonasson, Bereményi Géza és Háy János is részt vesz az őszi Margón

...
Hírek

Szvetlana Alekszijevics Németországba távozott

...
Nagy

Öt érdekesség A katedrális előzményregényéről, amit tudni érdemes