Csiszér Gabriella: Apa [Képalá]

Képalá |

Van valami megmagyarázhatatlan a fiatalságban, ami elfelejteti velünk a szabályokat. Azt gondoljuk miénk a világ, határok nélkül. Harcolunk a jogainkért, a tiszteletért, az álmainkért. Félelem nélküli küzdelmet jelent számunkra még a levegővétel is. Nevetünk azokon, akik meghátrálnak, vagy csak nyugalomra akarnak inteni bennünket. Unalmasnak hisszük az ő békés életüket és reménytelenséget látunk fáradt szemeikben, addig a napig, amíg nem kerülünk mi is ugyanabba a helyzetbe.

Az idő észrevétlenül elszalad mellettünk és közben rájövünk, hogy nem a lázadás az élet alapja. Szembesülnünk kell a ténnyel, hogy az „öreg”, aki régen óvatosságra buzdította a mi szabadúszó elménket és lelkünket, valójában nem volt ostoba, csak sokkal többet élt azok között, akiket mi akkoriban „igazságtalan felnőttnek” tituláltunk. 

Egy fiúnak viszont férfivá kell válnia. A család, a munka, ami eltávolítja a régi, vad álmaitól, rengeteg felelősséggel jár. Maga az élet is egy ilyen felelősség. A lassan eltorzuló, sebhelyes testünk azonban emlékeztet mindarra, amit anno képviseltünk: a hazánkra, a kusza ábrándjainkra. A tetteink nyomot hagytak a múltban, de a bőrünkbe is véstek egy jelet, egy emléket. A vékonyka ifjú emlékét, ahogy a barátaival együtt lengette akár a szabadság zászlaját is.

Idővel minden rossz úgy tűnik el, hogy csak az út nyoma marad, amit a sors szánt nekünk. Szép emlékké válik a mi történetünk, mert valahányszor tükörbe nézünk láthatjuk az öreg, gyenge, ráncos bőr mögött rejtőzködő hőst.

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Apa

Tóth Lászlóné: Táncolni fogsz Apa [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Tóth Gabriella (Toga): De jó lett volna! [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Rajhona János: Apa [Képalá]

Olvass!
...
Beleolvasó

Pulitzer öt dollárral a zsebében érkezett Amerikába

Makón született, de az Egyesült Államokban csinálta meg a szerencséjét Pulitzer József, aki nélkül a sajtó ma nem lenne az, ami. Életéről Wisinger István írt könyvet.

...
Beleolvasó

Egy apa, akinek az üldöztetés, a túlélés és az újrakezdés hármasa alakította az életét

Marianna D. Birnbaum édesapja történetét meséli el új kisregényében, akinek az életét úgy alakotta a történelem, hogy újra és újra előről kellett kezdenie mindent. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A dánok Zalában ismerkednek a magyar valósággal

Magyarország jó hely - főleg, ha dán vagy, fiatal és bulizni akarsz. Maros András hősei vidékre utaznak, ahol sokkal többet megtudnak, mint amit valaha reméltek. Mutatunk egy részt a Két-három dán című könyvből.

...
Beleolvasó

„Egész életem küzdelem azért, hogy ne maradjon félbe minden" [Térey 50]

Ma Térey Jánosra emlékezünk, aki ezen a napon ünnepelné 50. születésnapját.. Ebből az alkalomból jelenik meg hátrahagyott önéletírása, a Boldogh-ház, Kétmalom utca. Olvassatok bele!

...
Beleolvasó

Az éjszaka színesre fújt Budapestet mutatja be Szöllősi Mátyás új könyvében

Illegál címmel új kötete jelenik meg a Margó-díjas Szöllősi Mátyásnak. A könyvben két kisregény olvasható - az egyik a hatalom és a pénz viszonyára világít rá, a második pedig visszapörget jó húsz évet, és a graffitizők világát idézi meg. A kötethez készült egy trailer is - mutatjuk!

...
Beleolvasó

Szendi Nóra hőse a tekintet hiányába fog tönkremenni

Szendi Nóra új regényének perifériára szorul hősei a maguk módján igyekeznek alkalmazkodni kifordult hétköznapjaikhoz. Mutatunk egy részletet a készülő regényből és egy rajzot is.

...
Kritika

Nick Hornby Brexit-regényben írta meg, hogyan szakadt szét Anglia

Vajon mi a közös a Brexitben és egy olyan párkapcsolatban, amiben a felek közt sok a különbség? Látszólag talán semmi, Nick Hornby új regényében azonban a kettő mégis párhuzamba kerül, méghozzá nem is akárhogy. Az Olyan, mint te a hét könyve. 

Szerzőink

...
Kolozsi Orsolya

Az életünket akkor tudjuk helyre tenni, ha ismerjük a családi múltunkat

...
Ruff Orsolya

Szöllősi még sosem írt annyira filmszerűen, mint az Illegálban

...
Forgách Kinga

Az élet egy kártyavár, és nem te osztod a lapokat