Csiszér Gabriella: Apa [Képalá]

Képalá |

Van valami megmagyarázhatatlan a fiatalságban, ami elfelejteti velünk a szabályokat. Azt gondoljuk miénk a világ, határok nélkül. Harcolunk a jogainkért, a tiszteletért, az álmainkért. Félelem nélküli küzdelmet jelent számunkra még a levegővétel is. Nevetünk azokon, akik meghátrálnak, vagy csak nyugalomra akarnak inteni bennünket. Unalmasnak hisszük az ő békés életüket és reménytelenséget látunk fáradt szemeikben, addig a napig, amíg nem kerülünk mi is ugyanabba a helyzetbe.

Az idő észrevétlenül elszalad mellettünk és közben rájövünk, hogy nem a lázadás az élet alapja. Szembesülnünk kell a ténnyel, hogy az „öreg”, aki régen óvatosságra buzdította a mi szabadúszó elménket és lelkünket, valójában nem volt ostoba, csak sokkal többet élt azok között, akiket mi akkoriban „igazságtalan felnőttnek” tituláltunk. 

Egy fiúnak viszont férfivá kell válnia. A család, a munka, ami eltávolítja a régi, vad álmaitól, rengeteg felelősséggel jár. Maga az élet is egy ilyen felelősség. A lassan eltorzuló, sebhelyes testünk azonban emlékeztet mindarra, amit anno képviseltünk: a hazánkra, a kusza ábrándjainkra. A tetteink nyomot hagytak a múltban, de a bőrünkbe is véstek egy jelet, egy emléket. A vékonyka ifjú emlékét, ahogy a barátaival együtt lengette akár a szabadság zászlaját is.

Idővel minden rossz úgy tűnik el, hogy csak az út nyoma marad, amit a sors szánt nekünk. Szép emlékké válik a mi történetünk, mert valahányszor tükörbe nézünk láthatjuk az öreg, gyenge, ráncos bőr mögött rejtőzködő hőst.

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Apa

Tóth Lászlóné: Táncolni fogsz Apa [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Tóth Gabriella (Toga): De jó lett volna! [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Rajhona János: Apa [Képalá]

2020 legjobb könyvei 50-11.
...
Nagy

2020 legjobb könyvei 10-1.

Itt a vége, megmutatjuk 2020 legjobb tíz könyvét, köztük a győztest! 

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 20-11.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is itt a 20-11. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 30-21.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is következzen a 30-21. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 40-31.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is fontolva haladunk, itt a 40-31.!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 50-41.

A koronavírus-járvány miatt a 2020-as év sok szempontból más volt, egyvalami viszont nem változott: ugyanolyan kíváncsisággal és lelkesedéssel olvastuk az új könyveket, és nem változott az sem, hogy ezeket az olvasmányélményeinket az év végén listába rendeztük. A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve. Addig is itt az első adag, 50-től 41-ig!

...
Hírek

Hogyan kokainozik a magyar?

Magyar kóla címmel írta meg Dezső András a kokain magyarországi útját. Kívülről néztünk meg egy száz évvel ezelőtti kokainbarlangot a könyvbemutató városi sétáján, de kiderült az is, hogy ki volt Kokós Lexi.

Olvass!
...
Beleolvasó

Esterházy: Ha valamit félelmetesnek gondol az ember, nem jó egyedül lenni

Tizenhárom személyes hangvételű portrét olvashatunk Farkas Zoltán új kötetében. Olvassatok bele az Esterházy Péterről szóló fejezetbe!

...
Beleolvasó

Vajon eljön az a pont, amikor személynek kell tekinteni a mesterséges intelligenciákat?

Mikor válhat egy MI birtokolható tulajdonból önálló személlyé? Egyénnek tekinthető-e, ha fizikailag nem létezik, globálisan mégis jelen lehet egyszerre mindenhol? Olvass bele a Mozgástérbe!

...
Beleolvasó

Ken Liu történeteiben a mostani tevékenységünk következménye: a világvége

Ken Liu második novelláskötete, az Istenekkel nem lehet végezni tizennyolc történetet tartalmaz,  amelyek napjaink legégetőbb, egyben legismerősebb problémáiból indulnak ki. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Szabó T. Anna új kötetében a sóvárgás és a rajongás irányít

Szabó T. Anna új novelláskötete, a Szabadulógyakorlat a vágy, a rajongás, a zene és a túlélés könyve. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A Trónok harca készítésének hivatalos, vágatlan és hihetetlen története

A több mint 50 exkluzív interjún és a szerző forgatási élményein alapuló Valar Morghulis a Trónok harca kulisszatitkaiba enged bepillantást. Olvass bele! 

...
Beleolvasó

Roy Jacobsen új könyvében az emberi kapcsolatoké a főszerep

Roy Jacobsen trilógiájának második részében A láthatatlanok történetét folytatja. Olvass bele!

...
Kritika

Szabad szavak: reklámfilm a múzsához

Steven Soderbergh kísérletező kedvében összezárt egy csapat remek színészt egy luxus óceánjáró fedélzetén. Hadd beszéljenek kedvükre!

Szerzőink

...
Rezek Bori

5 szuper darab, amiben csak egy színészre kell koncentrálni

...
Jakobovits Kitti

Mikor kezdtük el félreérteni a boldogságot?

...
Ruff Orsolya

A kék madár az erejükkel és a félelmeikkel szembesíti a gyerekeket