Mastercard - Alkotótárs 2024: Pályázati információk

Mastercard® - Alkotótárs 2024: Pályázati információk

A Mastercard a Könyves Magazin szervezésében ösztöndíjprogramot hirdet prózaírók és költők részére.

Az ösztöndíj célja

Lehetőséget biztosítani két fiatal szerzőnek (egy nő és egy férfi díjazott), hogy egy évig a következő kötetén dolgozhasson, miközben az olvasóközönség előtt népszerűsítjük a díjnyertes szerzőket, akik közreműködésével foglalkozunk a Mastercard által képviselt társadalmi témákkal és jelenségekkel.

A pályázat benyújtására jogosult

A pályázat benyújtásáig 40. életévét be nem töltött szerző, akinek legalább egy, maximum két önálló prózai vagy verseskötete kereskedelmi forgalomba került.

A pályázat időtartama, díjazása

Az ösztöndíj időtartama: 2024 június - 2025 május

Az ösztöndíj összege: 3.000.000 Ft / fő

A pályázati anyag

Az ösztöndíjat kidolgozott munkatervvel lehet megpályázni.

A munkatervnek tartalmaznia kell:

 • a kötet műfajának meghatározását
 • a kötet rövid bemutatását (maximum 1500 karakter terjedelemben)
 • a megtervezett alkotói munkafolyamat leírását
 • az alkotói szándék megfogalmazását

A pályázati dokumentáció

 • Szakmai önéletrajz: az alkotói pálya állomásai, a szerző számára fontos online elérhető cikkek (maximum 5 db) listája
 • Munkaterv 
 • Részlet a készülő műből (opcionális, maximum 10000 karakter)
 • A pályázó egy korábbi kötete .pdf vagy ebook formátumban (opcionális)
 • Nyilatkozat (ld. I. melléklet)

A pályázat benyújtása

A pályázatokat elektronikus úton várjuk a mastercardalkototars@konyvesmagazin.hu e-mail címre, valamennyi dokumentumot csatolt fájlként, .pdf formátumban továbbítva.

A pályázat beadási határideje

 1. március 24. vasárnap éjfél

A pályázat elbírálása

A beérkezett pályázatokból, az előzsűrizést követően, a szakmai zsűri 5 női és 5 férfi pályázó közül választja ki a Mastercard Alkotótárs ösztöndíj két nyertesét.

A szakmai zsűri tagjai: Háy János, Krusovszky Dénes, Mácsai Pál, Nagy Gabriella és Turi Tímea

A pályázat eredményhirdetése

 1. május 24., Margó Irodalmi Fesztivál

A díjazottak

A nyertes szerzők a pénzdíjon kívül lehetőséget kapnak a bemutatkozásra, illetve egy feladatot: 12 hónapig, az ösztöndíj futamideje alatt előre meghatározott formában (tárcasorozat, podcast…stb.), havi rendszerességgel beszámolnak a munkafolyamatról a Könyves Magazin felületein és gondozásában. Ennek során reflektálnak olyan társadalmilag releváns kérdésekre, amelyek a névadó szponzor érdeklődésének fókuszában állnak, ilyen fontos kérdések például a szegénység, a digitális leszakadás és a klímaváltozás.

A tartalomgyártás az Alkotótárs ösztöndíj szerves részét képezi.

A díjazottak vállalják továbbá az ösztöndíj időszaka alatt, hogy részt vesznek 2 eseményen, és közreműködnek egy-egy róluk szóló portréfilm elkészítésében.

A díjazott vállalja továbbá, hogy a díjátadót követő egy évben, a Mastercarddal való egyedi megállapodása szerint képviseli a Mastercard által fontosnak tartott társadalmi témákat (úgymint környezetvédelem, digitalizáció és szegénység), illetve azokban megszólal, akár a Mastercarddal egyeztetett saját szerzeményben (irodalmi alkotás, közösségi média tartalom, előadás, stb.), akár az Alkotótárs ösztöndíj-program kapcsán vele készített anyagokban (interjúkban, riportokban, stb.), amennyiben a kontextus, a megjelenés tartalma megengedi azt.

Szerződéskötés

A nyertes pályázókkal a Könyves Magazin Kft. ösztöndíjszerződést köt.

Az ösztöndíjas jogviszony alatt a Könyves Magazin kapcsolatot tart az ösztöndíjasokkal, folyamatos megjelenési lehetőséget biztosítva számukra.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket.