KÉPALÁ - Testőrök között képalá capa_központ halmágyi_zsolt_loránd pályázat

Nagy-Rakita Melinda: Plexiüveg mögött [Képalá]

Képalá |

- Szentatyám! Indulni kell, a hívek már várják. Óriási a tömeg.
- Megyek Lorenzo, megyek már. Mit mondanak, esik ma? Múltkor Magyarországon az az aprószemű, hideg, szúrós eső, rágondolni is rossz. A bőr alá is beférkőzik az ilyen.  Csodáltam az embereket, hogy képesek órákon át ázni-fázni oly sokan az áldás miatt, amit távolról küldök rájuk. Egy plexiüveg mögül.
- Nincs ebben semmi különleges, hiszen csodálják Önt.
- Nem kedves fiam, nem. Nem engem csodálnak, hanem Istent, én csak az ő földi helytartója vagyok. Nincs okuk rá, hogy engem csodáljanak. 
- Ezzel máskor talán vitába szállnék. Biztos vagyok benne, nem véletlenül ül éppen ön a mögött a plexiüveg mögött. De most, Szentatyám, a testőrök már egy órája várják. Kérem, induljunk!
- Tudod Lorenzo, mit hallottam azután az esőverte látogatás után?
- Mit Szentatyám?
- Sok asszony, aki órákon át állt ott az esőben, megbetegedett. Felfáztak. Nőkre ez veszélyes, úgy hallottam.
- Szerintem férfiakra is, de honnan hall ilyesmit?
- Egy magyar főpap mesélte tavaly. Egyik híve gyónáskor megkérdezte tőle, ugyan mi célja van Istennek azzal, hogy igy büntesse azokat, akik őszintén hisznek benne. Mi lesz, ha emiatt neki nem lehet gyermeke. Ezzel elveszít egy lehetséges hívet. 
- Fogas kérdés. Mit válaszolt?
- A szokásosat. Isten próbára teszi híveit, ilyesmit… Nézzen ki, vajon ma is esni fog?
- Nem, Szentatyám, nem esik. Ragyogóan süt a nap. A testőrök már izzadnak a kabátjuk alá rejtett golyóálló mellényekben.

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Testőrök között

Papp Ákos: Hatósági feljegyzés [Képalá]

...
KÉPALÁ - Testőrök között

Pozsonyi Éva : Én hittem [Képalá]

...
KÉPALÁ - Testőrök között

Kozma Krisztina: Alfa és omega. Vétel.. [Képalá]

Az évtized könyve
...
Nagy

Az évtized legfontosabb magyar könyvei 4.

...
Nagy

Az évtized legfontosabb magyar könyvei 3.

...
Nagy

Az évtized legfontosabb magyar könyvei 1.

Olvass!
...
Beleolvasó

Rinocéroszok alakítják Európa és a nyugati civilizáció históriáját

Schein Gábor új verses regénye azzal a káprázatos ötlettel játszik el, hogy miképpen írható meg Európa és a nyugati civilizáció históriája, ha annak mitikus és valóságos történeteiben a rinocérosz mint hús-vér figura szerepel.

...
Beleolvasó

Verses-novellás szakácskönyv készült Bodor Ádám 85. születésnapjára

Bodor Ádám 85. születésnapjára harmincöt szerző írt egy-egy, az írásművészete előtt tisztelgő receptes mesét, amelyek akár Eronim Mox elveszettnek hitt szakácskönyvéből is származhatnának.Olvass bele!

...
Beleolvasó

Visszaadható-e egy gyerek?

Egy kiskamasz egyik napról a másikra elveszít mindent - az otthonát, a legjobb barátnőit, a szülei feltétel nélküli szeretetét. Pontosabban azokét, akiket egészen addig a szüleinek hitt. Olvass bele A visszaadott lány történetébe!

...
Beleolvasó

A szörnyek mindig rólunk, emberekről mesélnek

Míg a középkorban a szörnyek a veszélyes ismeretlent jelölték a színes térképeken, ma már egész tudományág alapul a szörnyek feltérképezésén. Ebből ad ízelőt egy új tanulmánykötet, amely népszerű filmeket és regényeket elemez a szörnyek után kutatva. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Sissi bizalmasának naplófeljegyzéseiből sok minden kiderül a királynéról

Festetics Mária grófnő Sisinek hosszú ideig udvarhölgye és bizalmas volt. A grófnő udvari szolgálata alatt naplót vezetett, amely most megjelent. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Krasznahorkai hőse kétségbeesetten várja Angela Merkelt az állomáson

Krasznahorkai László elbeszélésként kategorizálja új művét, amelyben egy keletnémet férfi a kancellárral találkozna, miközben egyre több megmagyarázatlan esemény történik a szürke mindennapokban. Mutatunk egy részletet!