KÉPALÁ - Testőrök között képalá capa_központ halmágyi_zsolt_loránd pályázat

Nagy-Rakita Melinda: Plexiüveg mögött [Képalá]

Képalá |

- Szentatyám! Indulni kell, a hívek már várják. Óriási a tömeg.
- Megyek Lorenzo, megyek már. Mit mondanak, esik ma? Múltkor Magyarországon az az aprószemű, hideg, szúrós eső, rágondolni is rossz. A bőr alá is beférkőzik az ilyen.  Csodáltam az embereket, hogy képesek órákon át ázni-fázni oly sokan az áldás miatt, amit távolról küldök rájuk. Egy plexiüveg mögül.
- Nincs ebben semmi különleges, hiszen csodálják Önt.
- Nem kedves fiam, nem. Nem engem csodálnak, hanem Istent, én csak az ő földi helytartója vagyok. Nincs okuk rá, hogy engem csodáljanak. 
- Ezzel máskor talán vitába szállnék. Biztos vagyok benne, nem véletlenül ül éppen ön a mögött a plexiüveg mögött. De most, Szentatyám, a testőrök már egy órája várják. Kérem, induljunk!
- Tudod Lorenzo, mit hallottam azután az esőverte látogatás után?
- Mit Szentatyám?
- Sok asszony, aki órákon át állt ott az esőben, megbetegedett. Felfáztak. Nőkre ez veszélyes, úgy hallottam.
- Szerintem férfiakra is, de honnan hall ilyesmit?
- Egy magyar főpap mesélte tavaly. Egyik híve gyónáskor megkérdezte tőle, ugyan mi célja van Istennek azzal, hogy igy büntesse azokat, akik őszintén hisznek benne. Mi lesz, ha emiatt neki nem lehet gyermeke. Ezzel elveszít egy lehetséges hívet. 
- Fogas kérdés. Mit válaszolt?
- A szokásosat. Isten próbára teszi híveit, ilyesmit… Nézzen ki, vajon ma is esni fog?
- Nem, Szentatyám, nem esik. Ragyogóan süt a nap. A testőrök már izzadnak a kabátjuk alá rejtett golyóálló mellényekben.

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Testőrök között

Papp Ákos: Hatósági feljegyzés [Képalá]

...
KÉPALÁ - Testőrök között

Pozsonyi Éva : Én hittem [Képalá]

...
KÉPALÁ - Testőrök között

Kozma Krisztina: Alfa és omega. Vétel.. [Képalá]

KARÁCSONY
...
Beleolvasó

Mikor jön el az a nap, amikor a kukák világgá mennek?

Az Amikor a kukák világgá mentek című antológiában kortárs szerzők örökítik meg, hogy ők miként gondolkodnak a környezetvédelemről, és mindannyiunk közös otthona, a Föld sorsáról.

...
Nagy

Az író Janikovszky Éva már ott van a kamasz Kucses Éva naplójában

A Janikovszky Éva által bő nyolcvan éve vezetett füzetek most végre könyv alakban is megjelentek, a Naplóm című kötet pedig az 1938-1944 közötti időszak kamaszéveit villantja elénk.

...
Beleolvasó

Ha bárkit lemásolhatnál a világon, kit választanál?

Ronil Caine első regénye, a Lilian egy titokzatos cég körül játszódik, aminek mindenre elszánt vérprofi vezetője gazdag embereket hálóz be, hogy aztán kedvenc sztárjaik másolatait adja el nekik egy-két hétre. Olvass bele!

Olvass!
...
Beleolvasó

Mikor jön el az a nap, amikor a kukák világgá mennek?

Az Amikor a kukák világgá mentek című antológiában kortárs szerzők örökítik meg, hogy ők miként gondolkodnak a környezetvédelemről, és mindannyiunk közös otthona, a Föld sorsáról.

...
Beleolvasó

Madison Culver három éve tűnt el, most nyolcéves lenne

Madison Culver évekkel ezelőtt eltűnt, de a szülei nem akarják feladni a keresését. Felfogadnak egy elveszett gyerekek felkutatására specializálódott magánnyomozót. Olvass bele Rene Denfeld megrázó regényébe!

...
Beleolvasó

A cégvezető a te életed könyve

Háy János új regénye egy sikeres cégvezetőről szól, aki lelép a családjától, hogy a titkárnőjével kezdjen új életet. Története a pénz hatalmáról, az értékek hiányáról, a család széteséséről és egy társadalom kisiklásáról is mesél. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Kolosi Tamás: Kádár-idézetet nem fogok a szövegbe beleilleszteni

A Tények és Tanúk sorozatban jelent meg a Kolosi Tamással készített életútinterjú, amiből egy részletet közlünk: 70-es évek, szociológia és Kádár-rendszer és a nem létező szegénység.

...
Beleolvasó

Csáth Gézát az apja alaposan lekapta a tíz körméről

Csáth Géza levelezéséből megismerhetjük a családtagjaihoz fűződő viszonyát, irodalmi és művészeti kapcsolati hálóját. A Smaragd asztal levelei között van az is, amelyet idősebb Brenner József írt fiának.

...
Beleolvasó

Ulickaja harmincöt évesen megírta, hogyan kezeli egy autoriter állam a járványveszélyt

Ljudmila Ulickaja új könyve arról szól, mekkora tragédiát okozhat egy rosszul viselt maszk, hogyan kezeli egy autoriter állam a járványveszélyt, és hogyan ismétli a történelem folyamatosan önmagát. Olvass bele!