KÉPALÁ - Testőrök között képalá capa_központ halmágyi_zsolt_loránd pályázat

Pozsonyi Éva : Én hittem [Képalá]

Képalá |

Én hittem a felnőttekben. Elhittem, hogy ha bemegyek felelni betegen a disznóból, és megszerzem azt az ötöst környezetismeretből, akkor kitűnő lehetek év végén. De aztán ott volt a bizonyítványom, ami nem lett kitűnő most sem, mert magatartásból négyest kaptam. 

Én hittem az ártatlanságban. Elhittem, hogy egy hóember mindenki szívét megmelengeti a maga jegességében, de aztán legfeljebb két nap múlva mindig szétrúgta őket valaki. 

Én hittem a barátságban. Elhittem, hogy mindent legyőz, de aztán jött az a fiú és ő inkább neki hitt velem szemben, pedig alig ismerte. 

Én hittem a szerelemben. Elhittem, hogy örökre, de aztán volt az a csók, meg hogy élni akar, mielőtt elkötelezné magát.

Én hittem abban, hogy jó emberekkel jó dolgok történnek. Karácsony másnapján egy új orvos volt ügyeletben, aki nagyon lelkiismeretesen vizsgálta meg anyát, felírt neki gyógyszereket és vért is. Beszélgetett vele és megígérte neki, hogy újra fel tud majd állni, sőt majd táncolnak is együtt. Anya hosszú idő után először nevetett, de aztán bement az a nővér, és lefitymáló megjegyzést tett a szerinte túlbuzgó orvosra. Anyám arca elkomorult, és nem sokkal később meghalt. Soha többé nem mosolygott. 

Én mostanra már megértem a Pápát. Hiszek én Istenben, de biztos, ami biztos, legyen inkább golyóálló az az üveg…

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Testőrök között

Kozma Krisztina: Alfa és omega. Vétel.. [Képalá]

...
KÉPALÁ - Testőrök között

Tóth Lászlóné: Testőrök között [Képalá]

...
KÉPALÁ - Testőrök között

Bereczk Imola: Felvételi [Képalá]

Még több olvasnivaló
...
Nagy

„Itt nincs történelmi igazságtétel” - Anna Politkovszkaja: Orosz napló

A 2010-es évek szerte a világon a demokratikus berendezkedések, ezzel együtt a szabad sajtó gyengüléséről, illetve a mindent elárasztó propagandáról is szóltak. Magyarországon különösen. Többek között erről beszélgettünk az orosz újságírót, Anna Politkovszkaját alakító Fullajtár Andrea színésznővel és az Orosz napló szerkesztőjével, Filippov Gábor politológussal. A darabot február végén mutatták be a Katonában, a pandémia miatti szünet után pedig jövő héttől ismét színre kerül.

...
Nagy

„A fennmaradó házasságokat boldognak tekintjük, még ha nem is boldogok” – Taffy Brodesser-Akner: Fleishman bajban van

Taffy Brodesser-Akner Fleishman bajban van című regényével több cikkben is foglalkoztunk már. Ezúttal a könyvből vett kedvenc idézeteinket gyűjtöttük össze.

...
Nagy

Rubik Ernő nem akarta megírni a kocka történetét, mégis megmutatta, hogyan gondolkodik

Rubik Ernő szórakoztató és szerény megtaláló, aki a feltaláló szót nem szereti. A világon egymilliárdan játszottak már a kockájával, ami kulturális jelenséggé vált. 1983-ban már majdnem írt egy könyvet, de az végül nem jelent meg. Megjelent A mi kockánk.

...
Kritika

Nick Hornby Brexit-regényben írta meg, hogyan szakadt szét Anglia

Vajon mi a közös a Brexitben és egy olyan párkapcsolatban, amiben a felek közt sok a különbség? Látszólag talán semmi, Nick Hornby új regényében azonban a kettő mégis párhuzamba kerül, méghozzá nem is akárhogy. Az Olyan, mint te a hét könyve. 

Szerzőink

...
Kolozsi Orsolya

Az életünket akkor tudjuk helyre tenni, ha ismerjük a családi múltunkat

...
Ruff Orsolya

Szöllősi még sosem írt annyira filmszerűen, mint az Illegálban

...
Forgách Kinga

Az élet egy kártyavár, és nem te osztod a lapokat