KÉPALÁ - Testőrök között képalá capa_központ halmágyi_zsolt_loránd pályázat

Kapás Tibor: Kommentár nélkül [Képalá]

Képalá |

Még ma is tisztán emlékszem azokra a képkockákra, a fél világ a képernyők előtt ült azon a koraőszi délelőttön. Mindenki kíváncsi volt, mire ez a nagy felfordulás. Harmadik napja érkeztek vallási vezetők a világ minden tájáról Jeruzsálembe, egy titokzatos régészeti feltárás helyszínére.

A nyilvánosságot hosszú ideig nem avatták be a részletekbe, csak innen- onnan szivárogtak ki bizonyítékokat nélkülöző pletykák. Egy, a régészeti feltárást vezető tudósnak tulajdonított, zárt körű értekezleten elhangzott információ szerint, az évezred tudományos felfedezésére bukkantak, mely jelentős hatással lehet az emberiség jövőjére. Mások bibliai eredetű dimenziókaput vizionáltak, ami egyenesen a túlvilágba nyílik. Megint mások kétezer éve halott és eltemetett földönkívüli lény maradványait emlegették.

Végre megérkezett a helyszínre a katolikus egyházfő is. A pápát testőrei a kamerák kereszttüzében a kordonokkal elkerített és fegyveres őrökkel védett sziklabarlang bejáratáig kísérték. A pápa mintegy fél órát töltött odabent, teljes magányban, majd megrendült arccal lépett ki a fényre. Ezután sietve beszállt a pápamobilba és testőrei gyűrűjében elhagyta a helyszínt. Mindenki meglepetésére a pápa még aznap este bejelentette a harmadik vatikáni zsinat összehívását.

Azóta már a nyilvánosság is részletesen értesült a sokáig titkolt felfedezésről, ami, így utólag megvallva, az én életemre nem volt nagy hatással.

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Testőrök között

Csibra-Kaizler Tamara: Testőrök között [Képalá]

...
KÉPALÁ - Testőrök között

Győry Domonkos: Papamobil [Képalá]

...
KÉPALÁ - Testőrök között

Balázs Imola: Mondom, hát! [Képalá]

KARÁCSONY
...
Beleolvasó

Mikor jön el az a nap, amikor a kukák világgá mennek?

Az Amikor a kukák világgá mentek című antológiában kortárs szerzők örökítik meg, hogy ők miként gondolkodnak a környezetvédelemről, és mindannyiunk közös otthona, a Föld sorsáról.

...
Nagy

Az író Janikovszky Éva már ott van a kamasz Kucses Éva naplójában

A Janikovszky Éva által bő nyolcvan éve vezetett füzetek most végre könyv alakban is megjelentek, a Naplóm című kötet pedig az 1938-1944 közötti időszak kamaszéveit villantja elénk.

...
Beleolvasó

Ha bárkit lemásolhatnál a világon, kit választanál?

Ronil Caine első regénye, a Lilian egy titokzatos cég körül játszódik, aminek mindenre elszánt vérprofi vezetője gazdag embereket hálóz be, hogy aztán kedvenc sztárjaik másolatait adja el nekik egy-két hétre. Olvass bele!

...
Kritika

Atwoodnál a lányok barátságból teszik pokollá egymás életét

Bő harmincéves késéssel jelent meg magyarul Margaret Atwood Macskaszem című regénye. Bár a könyv egy Elaine Risley nevű – amúgy fiktív – festő életútját mutatja be, a fókusz mégsem a művészi kiteljesedésen van, hanem azon a toxikus gyerekkori barátságon, amely később alapjaiban határozta meg Elaine művészi tevékenységét. A Macskaszem a hét könyve.

Szerzőink

...
Fehér Boldizsár

Fehér Boldizsár: A parti lefújva

...
Valuska László

Mi történik a férfiakon túl az irodalomban?

...
Bányász Attila

Munkásosztály nélkül melodrámázik a Vidéki ballada az Amerikai Álomért

A hét könyve
Kritika
Atwoodnál a lányok barátságból teszik pokollá egymás életét
...
Nagy

Ferenc pápa: A koronavírus a mi Noé-pillanatunk

Ferenc pápa új könyve, az Álmodjunk együtt a koronavírus okozta válságban nyújt iránymutatást. A kötetet tegnap mutatták be egy nemzetközi online webinaron, ahol a pápa szerzőtársa mesélt arról, hogyan született meg a könyv.