KÉPALÁ - Testőrök között képalá capa_központ halmágyi_zsolt_loránd pályázat

Huszár Orsolya: Az igazi badigárd [Képalá]

Képalá |

Baromi macerás melóm van a Francesco-val, állandó készenlét! Ja, ti nem láttok, pedig itt ülök mögötte, lóbázom a lábam ezen az izén, amit most köré építettek, meg valami vadiúj plexit raktak tegnap fel ide, vírusálló! Szóval a szárnyam meg állandóan beleragad ebbe a fertőtlenítő cuccba, óránként befújkálnak mindent körülötte.
Tegnap este beszélgettünk:
Te, Francin! – ez az én nevem, ő adta, nemtom honnan szedte ezt a szlávos nevet, a kettővel ezelőtti kollégájától hallotta biztos Te, Francin! – mondta kétszer is – Én most egy kicsit félek, vigyázz rám, Amigo! Mondtam, hogy no para, Padre!
Ja, mindenki jobban fél most, több a testőr is, hát ezekre én itt féltékeny vagyok, arcoskodnak, pedig én vagyok az igazi badigárdja, kedvem lenne lepisilni a fejüket, de hát nem tudok pisilni, nincs is mivel. Na, Húsvétkor az jó volt, az Urbi et Orbin, csak ketten voltunk a Szent Péteren, őt láthattátok, az esőben egyedül, az ikonnal, de engem meg nem. Aj, de szép volt nekem is, a lelkével fölszállt a Szépségeshez, na akkor én körbecikáztam a Bernini oszlopai közt, beleszagoltam az esőbe, nem volt végre heringszakkör a téren, de persze Ő visszazavart rögtön Francesco mellé egy klasszik mennydörgéssel, jóvan, jóvan, figyelek rá! Mert fél egy kicsit most is, és fáj a lába. Megsimítom a hátát, nekem aztán este ne panaszkodjon: hát hol voltál ma, Francin?
A fekete ruhások meg csak feszülten pergetik a fejükben, amit a testőrsuliban tanultak. Ja, ők is félnek egy kicsit. Pedig, ha tudnák...

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Testőrök között

Sibelka Zsófia: My loneliness is killing me [Képalá]

...
KÉPALÁ - Testőrök között

Csibra-Kaizler Tamara: Testőrök között [Képalá]

...
KÉPALÁ - Testőrök között

Balázs Imola: Mondom, hát! [Képalá]

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Hegyi Ede: Az első nap (5.)

Hegyi Ede A senki című regényével a top3-ban végzett 2020-ban a legjobb elsőkötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Gyerekkorunk című tárcasorozatának ez az ötödik része, és egy éven át tart. 

...
Nagy

Nyáry Luca: Mégiscsak az 1989-es generáció nevelte fel a miénket

Milyen generációs párhuzamok és szakadékok vannak a z és az x generáció között? Hogyan látja ma egy 20 éves a rendszerváltást? Ezekről a társadalmi és generációs kérdésekről beszélgettünk Nyáry Lucával, aki ezúttal nem könyvet, hanem ifjúsági sorozatot készít, 89 címmel.

...
Nagy

Baráth Katalin: De hát ez egy balkáni paraszt! [Olimpia]

Irodalmi játékra hívtuk a kortárs írókat, arra kértük őket, hogy írjanak olyan történeteket, amelyeket az olimpia egy-egy napja, versenyszáma vagy eseménye inspirál. Baráth Katalin írását olvashatjátok. 

...
Nagy

Mérő László: Egy 58 éves emberre azt mondani, hogy tehetséges, nyílt sértés

A dörzsölt szélkakas című új kötetét áthatja a közéleti fókusz, de nemcsak erről beszélgettünk Mérő Lászlóval. Mesterséges intelligencia és sci-fi, sakk és a Fradi B-Közép is szóba került. Interjú.

...
Kritika

Tóth Krisztina hétköznapiból épít törékenyt és elegánsat

Tóth Krisztina legújabb, Bálnadal című kötete vékony, de tartalmát tekintve nagyon sűrű és erőteljes. A bálnaének mindenekelőtt szomorú, mert az idő múlása és az ezzel együtt járó fájdalom hatja át a legtöbb verset.

...
Kritika

A gyilkos viharra először csak a bolondok figyelnek fel

Jesmyn Ward regénye nem Katrina-regény, vagy nem csak az, családról, a vérségi kötelék erejéről, a szeretet sokféle arcáról is szól univerzális erővel. A csontok megmaradnak nálunk a hét könyve. 

Hírek
...
Hírek

Rendeld meg a 100 oldalas Esterházy-különszámot és az Ottlik-másolatot!

...
Hírek

Margaret Atwood új történetét a Provence-ban töltött idő inspirálta

...
Hírek

Megvan A feleségem története hazai premierdátuma

...
Hírek

Bereményi, Bödőcs, Háy, Halász, Nádas – Ezek az irodalmi programok várnak a Margófeszten

...
Hírek

Európai turnéra indul a Meseország mindenkié, hat nyelven már biztos megjelenik

...
Hírek

Új gyerekkönyvkiadót indít a Central

...
Hírek

Nem volt ideje regényt írni, a század egyik legjobb novellistája lett

...
Promóció

Elsőkönyves szerző, aki nem a tökéletesre törekedett, csak arra, hogy egy élvezetes könyv szülessen

...
Promóció

Nagy Antal: A dolgozó népet szolgálom