KÉPALÁ - Testőrök között képalá capa_központ halmágyi_zsolt_loránd pályázat

Huszár Orsolya: Az igazi badigárd [Képalá]

Képalá |

Baromi macerás melóm van a Francesco-val, állandó készenlét! Ja, ti nem láttok, pedig itt ülök mögötte, lóbázom a lábam ezen az izén, amit most köré építettek, meg valami vadiúj plexit raktak tegnap fel ide, vírusálló! Szóval a szárnyam meg állandóan beleragad ebbe a fertőtlenítő cuccba, óránként befújkálnak mindent körülötte.
Tegnap este beszélgettünk:
Te, Francin! – ez az én nevem, ő adta, nemtom honnan szedte ezt a szlávos nevet, a kettővel ezelőtti kollégájától hallotta biztos Te, Francin! – mondta kétszer is – Én most egy kicsit félek, vigyázz rám, Amigo! Mondtam, hogy no para, Padre!
Ja, mindenki jobban fél most, több a testőr is, hát ezekre én itt féltékeny vagyok, arcoskodnak, pedig én vagyok az igazi badigárdja, kedvem lenne lepisilni a fejüket, de hát nem tudok pisilni, nincs is mivel. Na, Húsvétkor az jó volt, az Urbi et Orbin, csak ketten voltunk a Szent Péteren, őt láthattátok, az esőben egyedül, az ikonnal, de engem meg nem. Aj, de szép volt nekem is, a lelkével fölszállt a Szépségeshez, na akkor én körbecikáztam a Bernini oszlopai közt, beleszagoltam az esőbe, nem volt végre heringszakkör a téren, de persze Ő visszazavart rögtön Francesco mellé egy klasszik mennydörgéssel, jóvan, jóvan, figyelek rá! Mert fél egy kicsit most is, és fáj a lába. Megsimítom a hátát, nekem aztán este ne panaszkodjon: hát hol voltál ma, Francin?
A fekete ruhások meg csak feszülten pergetik a fejükben, amit a testőrsuliban tanultak. Ja, ők is félnek egy kicsit. Pedig, ha tudnák...

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Testőrök között

Sibelka Zsófia: My loneliness is killing me [Képalá]

...
KÉPALÁ - Testőrök között

Csibra-Kaizler Tamara: Testőrök között [Képalá]

...
KÉPALÁ - Testőrök között

Balázs Imola: Mondom, hát! [Képalá]

Még több olvasnivaló
...
Nagy

„Itt nincs történelmi igazságtétel” - Anna Politkovszkaja: Orosz napló

A 2010-es évek szerte a világon a demokratikus berendezkedések, ezzel együtt a szabad sajtó gyengüléséről, illetve a mindent elárasztó propagandáról is szóltak. Magyarországon különösen. Többek között erről beszélgettünk az orosz újságírót, Anna Politkovszkaját alakító Fullajtár Andrea színésznővel és az Orosz napló szerkesztőjével, Filippov Gábor politológussal. A darabot február végén mutatták be a Katonában, a pandémia miatti szünet után pedig jövő héttől ismét színre kerül.

...
Nagy

„A fennmaradó házasságokat boldognak tekintjük, még ha nem is boldogok” – Taffy Brodesser-Akner: Fleishman bajban van

Taffy Brodesser-Akner Fleishman bajban van című regényével több cikkben is foglalkoztunk már. Ezúttal a könyvből vett kedvenc idézeteinket gyűjtöttük össze.

...
Nagy

Rubik Ernő nem akarta megírni a kocka történetét, mégis megmutatta, hogyan gondolkodik

Rubik Ernő szórakoztató és szerény megtaláló, aki a feltaláló szót nem szereti. A világon egymilliárdan játszottak már a kockájával, ami kulturális jelenséggé vált. 1983-ban már majdnem írt egy könyvet, de az végül nem jelent meg. Megjelent A mi kockánk.

Hírek
...
Hírek

Tóth Kinga elnyerte a Pompidou Központ irodalmi díját

...
Hírek

Hamarosan szabadon kalandozhatunk Harry Potter varázsvilágában - itt a Hogwarts Legacy videojáték előzetese

...
Hírek

Sofi Oksanen, Jonas Jonasson, Bereményi Géza és Háy János is részt vesz az őszi Margón

...
Hírek

100 kedvenc filmjéhez képzelt el vintage könyvborítót egy tervező

...
Hírek

Milan Kundera kapja idén a Franz Kafka-díjat

...
Hírek

Tompa Andrea és Reisz Gábor keresi ma este az ÉN határait a Hadikban

...
Hírek

Elhunyt a Forrest Gump írója, Winston Groom

...
Hírek

Rubik Ernőt az emberek és a kocka kapcsolata izgatja

...
Hírek

A Nobel-díjas Kertész Imrétől búcsúzik a Magvető