KÉPALÁ - Testőrök között képalá capa_központ halmágyi_zsolt_loránd pályázat

Huszár Orsolya: Az igazi badigárd [Képalá]

Képalá |

Baromi macerás melóm van a Francesco-val, állandó készenlét! Ja, ti nem láttok, pedig itt ülök mögötte, lóbázom a lábam ezen az izén, amit most köré építettek, meg valami vadiúj plexit raktak tegnap fel ide, vírusálló! Szóval a szárnyam meg állandóan beleragad ebbe a fertőtlenítő cuccba, óránként befújkálnak mindent körülötte.
Tegnap este beszélgettünk:
Te, Francin! – ez az én nevem, ő adta, nemtom honnan szedte ezt a szlávos nevet, a kettővel ezelőtti kollégájától hallotta biztos Te, Francin! – mondta kétszer is – Én most egy kicsit félek, vigyázz rám, Amigo! Mondtam, hogy no para, Padre!
Ja, mindenki jobban fél most, több a testőr is, hát ezekre én itt féltékeny vagyok, arcoskodnak, pedig én vagyok az igazi badigárdja, kedvem lenne lepisilni a fejüket, de hát nem tudok pisilni, nincs is mivel. Na, Húsvétkor az jó volt, az Urbi et Orbin, csak ketten voltunk a Szent Péteren, őt láthattátok, az esőben egyedül, az ikonnal, de engem meg nem. Aj, de szép volt nekem is, a lelkével fölszállt a Szépségeshez, na akkor én körbecikáztam a Bernini oszlopai közt, beleszagoltam az esőbe, nem volt végre heringszakkör a téren, de persze Ő visszazavart rögtön Francesco mellé egy klasszik mennydörgéssel, jóvan, jóvan, figyelek rá! Mert fél egy kicsit most is, és fáj a lába. Megsimítom a hátát, nekem aztán este ne panaszkodjon: hát hol voltál ma, Francin?
A fekete ruhások meg csak feszülten pergetik a fejükben, amit a testőrsuliban tanultak. Ja, ők is félnek egy kicsit. Pedig, ha tudnák...

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Testőrök között

Sibelka Zsófia: My loneliness is killing me [Képalá]

...
KÉPALÁ - Testőrök között

Csibra-Kaizler Tamara: Testőrök között [Képalá]

...
KÉPALÁ - Testőrök között

Balázs Imola: Mondom, hát! [Képalá]

KARÁCSONY
...
Beleolvasó

Mikor jön el az a nap, amikor a kukák világgá mennek?

Az Amikor a kukák világgá mentek című antológiában kortárs szerzők örökítik meg, hogy ők miként gondolkodnak a környezetvédelemről, és mindannyiunk közös otthona, a Föld sorsáról.

...
Nagy

Az író Janikovszky Éva már ott van a kamasz Kucses Éva naplójában

A Janikovszky Éva által bő nyolcvan éve vezetett füzetek most végre könyv alakban is megjelentek, a Naplóm című kötet pedig az 1938-1944 közötti időszak kamaszéveit villantja elénk.

...
Beleolvasó

Ha bárkit lemásolhatnál a világon, kit választanál?

Ronil Caine első regénye, a Lilian egy titokzatos cég körül játszódik, aminek mindenre elszánt vérprofi vezetője gazdag embereket hálóz be, hogy aztán kedvenc sztárjaik másolatait adja el nekik egy-két hétre. Olvass bele!

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Tor Ulven sikolyköltészete lehúz a föld alá

Tor Ulven norvég költő verseiről elsőre Edward Munch A sikolya juthat eszünkbe: van bennük valami kísérteties, szorongató, és rémisztően halálközeli. A Türelem című kötet ennek a „sikolyköltészetnek” a kiteljesedése: olyan, mint egy hátborzongató kiáltás az élet és a halál határán.

...
Nagy

Ferenc pápa: A koronavírus a mi Noé-pillanatunk

Ferenc pápa új könyve, az Álmodjunk együtt a koronavírus okozta válságban nyújt iránymutatást. A kötetet tegnap mutatták be egy nemzetközi online webinaron, ahol a pápa szerzőtársa mesélt arról, hogyan született meg a könyv.

...
Nagy

„Nem várhatod el a diszfunkcionális környezetben nevelkedett gyerekektől, hogy funkcionáló felnőttekké váljanak”

Samantha Downing könyveiben nincs semmi kirívó vagy extravagáns, ám tökéletes stílusérzékkel és némi fekete humorral fűszerezett történeteiben képes hátborzongató közelségbe hozni azokat a félelmeinket, amik bármikor bárkit utolérhetnek. Interjú.

...
Nagy

Szabados Ági a megtakarításait egy álomba fektette, megnyitotta könyvesboltját

A függetlenség áráról, az álomba történő befektetésről és a piaci szabályok felrúgásáról beszélgettünk Szabados Ágival, aki Libertine néven könyvesboltot és kiadót indított.

...
Nagy

Presser memoárja egy korszak tablója [zsebró]

John Lennon zongorája, Abbey Road, tokiói telefonok, világhírű zenészek, NDK-s lányok – ugyanakkor disszidáló barátok, meg- és kihallgatások, elmismásolt gázsik, Lee farmerek, tűrések, tiltások. Megjelent Presser Gábor önéletírása a Helikon Kiadónál.

...
Kritika

Háy János megírta a legkeményebb karantént, az életet

A pénz hatalmáról, az értékek hiányáról, a család széteséséről, egy társadalom kisiklásáról szól Háy János új, sodróan izgalmas regénye, A cégvezető, ami a hét könyve.

Hírek
...
Promóció

A Tarandus Kiadó idén még három új könyvvel jelentkezik!

...
Hírek

Ian McKellen a Meseország-könyvről posztolt

...
Hírek

Udvaros Dorottya és Kovács Patrícia is felolvas a Meseország mindenkié kötetből

...
Hírek

Demeter Szilárdtól elhatárolódnak a PIM munkatársai

...
Hírek

Demeter Szilárd eltörölte a nyelvet, amikor egyenlőségjelet tett Európa és Hitler birodalma közé

...
Hírek

Jászberényi: A holokauszt nem összehasonlítható semmivel

...
Hírek

Rúzsa Magdi a mesekönyv mellett szakácskönyvet is ír

...
Hírek

Ulickaja: A történelemben először az egész bolygó beteg

...
Hírek

David Attenborough elhagyta az instát, marad az olvasás