KÉPALÁ - Testőrök között

Bertók Éva: Perpetuum mobile [Képalá]

Képalá |

- Szentatyám, nem tudom, valóban biztonságban van-e. Tudja, a sors. Vagy inkább a gondviselés? II. János Pált sem lehetett megvédeni. Pedig a testőrség akkor is vigyázott rá. És mégis. De hát mit tehet az ember a sorsa ellen? Mi sem tudtunk mit tenni, amikor a kis Agnes haldokolt. Pedig elhozhattunk önhöz, ön megáldotta és a fejére tette a kezét. Akkor jobban is lett. Aztán mégis elragadta a halál. A kis Marcus rá másfél évre született, és ma már ő minden reményünk. Tudom, hogy imádkozott értünk. Az Isten áldja meg, Atyám.
- Nem tudom, fiam, mi a biztonság. Ez itt biztosan nem az. Talán ott lenni Isten tenyerén. És ragyogó szemeibe nézni. Emlékszem rád. A kis Agnes. És aztán Marcus. Jézus óvó kegyelme legyen veletek. Ahogy Európával és az egész világgal. Urbi et orbi. Hányszor elhangzott ez az áldás!  És mégis. És mégse. Hidd el, fiam, volna miért elvesztenem a hitemet. Mit is tehetek én a világért? A szépen formált szavak gyöngyeit pergetem – hiábavaló olvasót, hisz nem változik semmi, és mégis látom a reményt, hallom a megtérők, a megmenekülők, a gyógyulók, a megújulók hálasóhaját. Örök kettősség, melynek mértéke a mérleg serpenyőjét egyaránt, de nem egyforma mértékben terheli. Néha azt érzem, az Úr legszívesebben elhajítaná az igazság mérlegét, és egybeölelne földet és eget, s vele minket, nyomorult, bűnös embereket. Elvágyom innen. A csend, az ima, az elmélkedés, az olvasás vonz. De mégis, leginkább az ima. Ez az igazi harc, az önzés legyőzése. És a szegények, a kitaszítottak. Lélekben és körülményeikben. Miattuk, hozzájuk, nekik. Talán tudok tenni értük valamit. Ez a remény éltet. A többi a sorsom. Most is. Az Isten áldjon meg Benneteket.

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Testőrök között

Pásztor Miklós: Sodródás [Képalá]

...
KÉPALÁ - Testőrök között

Huszár Orsolya: Az igazi badigárd [Képalá]

...
KÉPALÁ - Testőrök között

Ötvös Németh Edit: Feri atya [Képalá]

Hírek
...
Alkotótárs

Mastercard® Alkotótárs: új alkotói ösztöndíj indul el

...
Hírek

Nézegess ritkán látott képeket Esterházy Péterről!

...
Hírek

Budapest megpályázza a Világ Könyvfővárosa címet

...
Hírek

Natalie Portmannel forog az új Ferrante-adaptáció

...
Gyerekirodalom

Animációs film készülhet az Apufából

...
Hírek

Így fog kinézni Sally Rooney új regénye

...
Hírek

Gutenberget ünnepli a Google Doodle

...
Gyerekirodalom

Októberben érkezik J.K. Rowling új gyerekkönyve

...
Hírek

Esterházy Péter születésének évfordulójára 40 plakát kerül ki Óbudán

Még több olvasnivaló
...
Kritika

James Patterson és J.D. Barker első közös krimijükben rögtön bevágják az olvasót a mélyvízbe

A madártollas gyilkosságokban a nyomok minduntalan egyfelé mutatnak, és a mocskos kis titkok szép lassan mind napvilágra kerülnek.

...
Nagy

Királynak lenni sosem volt életbiztosítás

Király! – A magyar uralkodók véresen komoly históriája címmel írt könyvet a magyar királyokról Benedek Szabolcs. Interjúnkban szóba került az uralkodással járó kockázat, a nők szerepe és a Trónok harca, és kiderült az is, vajon melyik királyunkat mellőzi az utókor emlékezete.

...
Nagy

A pandémia alatt csak a pandémiáról lehet írni?

Milyen lesz az életünk, ha egyszer vége lesz a pandémiának? Mennyire lesz hangsúlyos a vírus és a karantén témája az irodalomban később? Ezeket a kérdéseket járták körbe a Dekameron-projekt című novelláskötet bemutatóján. 

...
Kritika

Jü Hua regénye megmutatja, milyen volt az élet fél évszázada Kínában

Kína egyik legismertebb kortárs írójának könyve egy kínai parasztember tragédiákkal teli életének bemutatása. Az Élni az elmúlt idő, a vissza nem térő ifjúság, az elherdált lehetőségek, az elveszített családtagok, a keserves tapasztalatok derűs, belenyugvó, mégis torokszorító összegzése.

...
Nagy

Simon Stålenhag: A technológia a túlélés eszköze lehet, de meg is ölhet minket

Kérdeztük a műveiben fellelhető gyerekkori emlékekről, arról, hogy lehet valami egyszerre retro és futurisztikus, hogyan kapcsolódik könyve az E.T-hez és azt is megtudhatjuk, szerinte mi kell ahhoz, hogy megbirkózzunk a klímaváltozással. Interjú.

...
Nagy

Sorsválasztás az irodalomban – Könyves válaszok Popper gondolataira

Az életünk determináltságát, az irányításban nekünk jutó részt vizsgálta Popper Péter Hogyan választunk magunknak sorsot? című könyve, a témában ugyanakkor rengeteg szépirodalmi mű is íródott, ezek közül mutatunk meg most párat!