KÉPALÁ - Testőrök között

Bertók Éva: Perpetuum mobile [Képalá]

Képalá |

- Szentatyám, nem tudom, valóban biztonságban van-e. Tudja, a sors. Vagy inkább a gondviselés? II. János Pált sem lehetett megvédeni. Pedig a testőrség akkor is vigyázott rá. És mégis. De hát mit tehet az ember a sorsa ellen? Mi sem tudtunk mit tenni, amikor a kis Agnes haldokolt. Pedig elhozhattunk önhöz, ön megáldotta és a fejére tette a kezét. Akkor jobban is lett. Aztán mégis elragadta a halál. A kis Marcus rá másfél évre született, és ma már ő minden reményünk. Tudom, hogy imádkozott értünk. Az Isten áldja meg, Atyám.
- Nem tudom, fiam, mi a biztonság. Ez itt biztosan nem az. Talán ott lenni Isten tenyerén. És ragyogó szemeibe nézni. Emlékszem rád. A kis Agnes. És aztán Marcus. Jézus óvó kegyelme legyen veletek. Ahogy Európával és az egész világgal. Urbi et orbi. Hányszor elhangzott ez az áldás!  És mégis. És mégse. Hidd el, fiam, volna miért elvesztenem a hitemet. Mit is tehetek én a világért? A szépen formált szavak gyöngyeit pergetem – hiábavaló olvasót, hisz nem változik semmi, és mégis látom a reményt, hallom a megtérők, a megmenekülők, a gyógyulók, a megújulók hálasóhaját. Örök kettősség, melynek mértéke a mérleg serpenyőjét egyaránt, de nem egyforma mértékben terheli. Néha azt érzem, az Úr legszívesebben elhajítaná az igazság mérlegét, és egybeölelne földet és eget, s vele minket, nyomorult, bűnös embereket. Elvágyom innen. A csend, az ima, az elmélkedés, az olvasás vonz. De mégis, leginkább az ima. Ez az igazi harc, az önzés legyőzése. És a szegények, a kitaszítottak. Lélekben és körülményeikben. Miattuk, hozzájuk, nekik. Talán tudok tenni értük valamit. Ez a remény éltet. A többi a sorsom. Most is. Az Isten áldjon meg Benneteket.

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Testőrök között

Pásztor Miklós: Sodródás [Képalá]

...
KÉPALÁ - Testőrök között

Huszár Orsolya: Az igazi badigárd [Képalá]

...
KÉPALÁ - Testőrök között

Ötvös Németh Edit: Feri atya [Képalá]

2020 legjobb könyvei 50-11.
...
Nagy

2020 legjobb könyvei 10-1.

Itt a vége, megmutatjuk 2020 legjobb tíz könyvét, köztük a győztest! 

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 20-11.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is itt a 20-11. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 30-21.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is következzen a 30-21. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 40-31.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is fontolva haladunk, itt a 40-31.!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 50-41.

A koronavírus-járvány miatt a 2020-as év sok szempontból más volt, egyvalami viszont nem változott: ugyanolyan kíváncsisággal és lelkesedéssel olvastuk az új könyveket, és nem változott az sem, hogy ezeket az olvasmányélményeinket az év végén listába rendeztük. A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve. Addig is itt az első adag, 50-től 41-ig!

...
Hírek

Hogyan kokainozik a magyar?

Magyar kóla címmel írta meg Dezső András a kokain magyarországi útját. Kívülről néztünk meg egy száz évvel ezelőtti kokainbarlangot a könyvbemutató városi sétáján, de kiderült az is, hogy ki volt Kokós Lexi.

Hírek
...
Hírek

Vihart kavart és rímes riposztokat ihletett Lackfi János rendőrös verse

...
Hírek

Lenyúlták Simon Mártonék verses insta-oldalát

...
Hírek

Ők nyerték idén a Baumgarten-emlékdíjat!

...
Hírek

Végre megfilmesítik Nnedi Okorafor A halálmegvetőjét

...
Hírek

5 szuper darab, amiben csak egy színészre kell koncentrálni

...
Hírek

Meghalt Móricz Zsigmond fia, aki sosem akart irodalmi pályára lépni

...
Hírek

Egy harvardi prof szerint 2017-ben idegenek látogattak meg bennünket

...
Hírek

Sorozat lesz Az igazság ára-könyvekből

...
Hírek

Így illusztrálták ötszáz éve a könyveket

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Politika, robotok egy megosztott világban – A sci-fi trendjeiről beszélgettünk Jonathan Strahan szerkesztővel

Immár ötödik éve jelentkezik a Gabo a Jonathan Strahan szerkesztésében készült, az év legjobb fantasztikus novelláit tartalmazó válogatással. A szerkesztőt munkamódszeréről, a sci-fi jelenlegi állapotáról, és a világ helyzetéről is kérdeztük.

...
Nagy

Fábián Janka: A történelmi regény nálunk sokáig macsó műfaj volt

Fábián Janka a kortárs romantikus történelmi regények egyik legnépszerűbb hazai írója. Legújabb történetének, a két kötetes Julie-könyvek megjelenését követően beszélgettünk vele történelemről, a női szerepek változásáról, kedvenc korszakáról, jövőbeli terveiről.

...
Nagy

Mit tud 25 év után a Bridget Jones?

Huszonöt éve jelent meg először a Bridget Jones naplója, és húsz éve mutatták be az azonos című filmet. Mit tudott ez a könyv a maga idejében, és hogyan öregedett az elmúlt negyedszázadban? Újraolvastuk az első Bridget Jonest és most elmondjuk.