A München aktualitása húsba vág: mit tehetsz, ha egy diktátor háborúzni akar?

A München aktualitása húsba vág: mit tehetsz, ha egy diktátor háborúzni akar?

Két egykori jóbarát lehetetlen helyzetbe sodródik, miközben rájuk nehezedik a történelem: akaratukon kívül válnak kémekké egy ellenséges országban, ahol a világ sorsáról döntenek. Háború vagy béke? A válasz korántsem olyan egyértelmű. Robert Harris feszült thrillerje magával ragadóan vegyíti a fikciót és a történelmi tényeket, miközben a világ észvesztve rohan bele a második világégésbe. A regényből készült adaptáció a Netflixen tekinthető meg.

Bányász Attila |
ROBERT HARRIS
München
Ford. Bihari György, Gabo, 2022, 352 oldal
-

A német Paul von Hartmann és a brit Hugh Legat Oxfordban tanuló diákok az 1930-as évek elején. A két fiatalember jelleme tűz és víz. Hartmann előszeretettel ugratja angol barátját hidegvére és zárkózottsága miatt, miközben vad szenvedéllyel veti bele magát hazája, Németország feltámadó nacionalizmusába. Legat ezzel szemben képtelen felülemelkedni a német nemzeti öntudat mögé rejtett antiszemitizmuson és faji ideológián. Velük együtt emberek milliói vakok az Európa egén gyülekező viharfelhőkre. Az élet és a politika a két jóbarát közé áll, akik elsodródnak egymástól.

A München a világháború előtti utolsó pillanatba vezet, amikor még hittek a békében
A München a világháború előtti utolsó pillanatba vezet, amikor még hittek a békében

1938: Németország bekebelezte Ausztriát. Most a Szudétavidék következik. Hitler háborúra készül, míg az angolok, Chamberlain miniszterelnök vezetésével, a békéért dolgoznak. A helyzet pattanásig feszült, és úgy tűnik, semmi sem tudja visszatartani Európát egy újabb háborútól. Olvass bele a könyvbe!

Tovább olvasok

Hat évvel később Legat az Egyesült Királyság miniszterelnökének, Neville Chamberlainnek a titkárságán dolgozik, Hartmann pedig tolmács Adolf Hitler stábjában. A Führer sárba tiporta a versailles-i békeszerződést: felállított egy hadsereget, a Wehrmachtot, visszaszerezte az ásványkincsekben gazdag Saar és a demilitarizált zónaként funkcionáló Rajna-vidéket, valamint elérte az Anschlusst, Ausztria és Németország egyesülését. Figyelmét most a Németországba ékelődő Csehszlovákia vonja magára. A németek lakta Szudétavidék jó ürügy az indulatok felkorbácsolásához. A cseheknek azonban érvényes katonai szerződése a franciákkal és az oroszokkal. Franciaországnak pedig az Egyesült Királysággal. A világ még soha nem állt ilyen közel egy újabb Nagy Háború kitöréséhez.

-

Békebeli idők - Paul, Leyna és Hugh (Jannis Niewöhner, Liv Lisa Fries és George MacKay) Fotó: Netflix

A kiábrándult Hartmann összeesküvést sző számos, a nácizmusra igent mondani képtelen, magas rangú katonai vezetővel. Ahhoz azonban, hogy felléphessenek a Führer ellen, az kell, hogy Hitler háborúba sodorja az országot. Mert „bűncselekmény nélkül nincs letartóztatás.” A fonák helyzet megoldását pont a britek torpedózhatják meg: a végletekig békepárti Chamberlain Münchenben készül tárgyalóasztalhoz ülni Hitlerrel, Mussolinivel és a francia miniszterelnökkel, Daladier-vel, hogy előmozdítsák a békés megoldást. Hartmann birtokába kerül egy dokumentum, amely bizonyítja, hogy a békekonferencia eredményétől függetlenül Hitler hódító háborút tervez. Kész átadni az iratot a briteknek, ha olyan személyt küldenek, akiben ő is megbízik. Hartmann és Legat ismét találkoznak Münchenben.

A történelem menetének ismeretében is letehetetlenül izgalmas Robert Harris története, amely mindössze négy napot ölel föl, mégis korrekt képet fest a pattanásig feszült háborús hisztériáról. Bár két főhőse kitalált karakter, az író sokat merített Adam von Trott és A.L. Rowse valódi alakjaiból. Trott német jogász és diplomata volt, aki tevékenyen részt vett az ellenállásban, többek közt Stauffenberg ezredes Hitler elleni meghiúsult merényletében. Oxfordban ismerkedett össze a brit író Rowse-zal, aki plátói érzelmeket táplált iránta.

-

Paul von Hartmann árral szemben (Jannis Niewöhner) Fotó: Netflix

A cselekmény történelmi háttere viszont mellőzi a fikciót: a Hitler ellenzékét tömörítő Oster-összeesküvés szálai, a titkos Hossbach-memorandum a „németfaji közösség életterének növeléséről”, a müncheni békekonferencia, Chamberlain és Hitler földerengő alakjai adnak hitelességet a történetnek. Egyben bepillantást nyújt a Downing Street 10. szám alatt, a miniszterelnök rezidenciáján és a szomszédos Kabinetirodában folyó lázas diplomáciai munkába éppúgy, mint a német külügyminisztériumban a berlini Wilhelmstrassén. Harris egy perc üresjáratot sem enged. 

Chamberlain Harrisnél idealista, aki kétségbeesetten küzd a békéért, mert félti a Brit Birodalmat a többfrontos háborútól (Európában Németország, a Földközi-tengeren Olaszország, a Távol-Keleten pedig Japán veszélyezteti a határait). A Hossbach-memorandummal a kezében is mindent alárendel a békének. Tisztában van vele, hogy 

a diplomácia kétélű fegyver. Nem csak előmozdíthat, hanem gúzsba is köthet.

Ahogy azt legutóbb Ken Follett Sohájában is olvashattuk. Hitler pedig szörnyetegként tűnik föl. 

-

Neville Chamberlain és a béke szigete (Jeremy Irons) Fotó: Netflix

A Netflix adaptációja elsősorban a szereposztás terén kiemelkedő: George MacKay már Sam Mendes 1917 című háborús drámájában is játszott, a brit Legat karót nyelt figurájaként most is hiteles. A német Jannis Niewöhner Hartmannként pedig ezer fokon lángol hol Hitlerért, hol ellene – amerről éppen a történelem szele fúj. A főszereplőkön kívül azonban a mellékszereplők is remekelnek: Jeremy Irons naiv Chamberlainje vagy épp a Becstelen brigantyk Hellstrom őrnagya, August Diehl, aki ügyes dramaturgiai húzásként – szemben a regénnyel – Hartmann régi cimborájaként bújik az SS-egyenruhájába.

Christian Schwochow rendező patikamérlegen adagolja a feszültséget, és sajnos az érzelmeket is. Legat családi drámája a mozgóképen elsikkad; csupán annyit kapunk belőle, ami épp feltétlenül szükséges a karakter megértéséhez. Harris a regényben kevésbé szigorúbb: a brit titkárt a nejével való kapcsolatán keresztül, a német tolmácsot pedig heves vérmérsékletén át árnyalja. Sem a könyv, sem a film nem időz el magán a négyhatalmi megegyezésen, ahol a cseheket beáldozzák az illékony békéért cserébe. Az adaptációból az is kimarad – a könyvből szerencsére nem –, hogy a cseh küldöttség egy szobába zárva kibiceli végig a hazájukat felkoncoló békeegyezményt.

Schwochow viszont jól megragadja a történet mozgalmasságát, és ülteti át feszült thrillerré a képernyőre.

-

"Rosszbarátok", ha találkoznak - Franz Sauer és Paul von Hartmann (August Diehl és Jannis Niewöhner) Fotó: Netflix

Robert Harris regényeit előszeretettel adaptálják mozgóképre: legutóbb Roman Polanski mutatta be Alfred Dreyfuss kapitány meghurcoltatását Tiszt és kém: A Dreyfuss-ügyben, de említhetnénk az Enigmát Kate Winslettel, a Sztálin titkait kutató Arkangyalt Daniel Craiggel vagy az alternatív történelemben megmerülő Harmadik Birodalmat Rutger Hauerrel. A München szépen illeszkedik a sorba.

Kapcsolódó cikkek
...
Beleolvasó

A München a világháború előtti utolsó pillanatba vezet, amikor még hittek a békében

1938: Németország bekebelezte Ausztriát. Most a Szudétavidék következik. Hitler háborúra készül, míg az angolok, Chamberlain miniszterelnök vezetésével, a békéért dolgoznak. A helyzet pattanásig feszült, és úgy tűnik, semmi sem tudja visszatartani Európát egy újabb háborútól. Olvass bele a könyvbe!

...
Kritika

Milyen versek születtek a második világháború legsötétebb hónapjaiban?

Zoltán Gábor új kötete egy borzalmas időszak lenyomata versekben, melyet egy, a kétezres évekből visszatekintő szerző értelmez, így hozva létre egy rendkívül rétegzett, sokoldalú alkotást. A Szép versek 1944 a hét könyve. 

...
Hírek

Hitler lovai sok évig lappangtak, majd egy német gyűjtőnél kerültek elő

Tizennégy hónap felfüggesztett szabadságvesztésre és 250 ezer euró (90 millió forint) pénzbírság megfizetésére kötelezett a kieli tartományi bíróság egy 84 éves német férfit, amiért második világháborús fegyvereket, köztük egy harckocsit, egy légvédelmi gépágyút, puskákat, lőszereket és robbanószereket birtokolt.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

A Love, Death & Robots továbbra is kíméletlen őszinteséggel szembesít az emberségünkkel

Tényleg képtelenek vagyunk megváltozni? A Netflix tévésorozata, a Love, Death & Robots új évada szerint lélekszakadva rohanunk bele a saját végzetünkbe. Nem tud ebben visszafogni bennünket sem technológiai fejlődés, sem harmadik típusú találkozás, de még a múltbéli tapasztalataink sem. 

...
Nagy

A Halott Pénz-könyv még a tagoknak is tudott meglepetést okozni

A Halott Pénz Na még mit nem?! című kötetét mutatták be a Hajógyár és az A38 hajó Zene x Szöveg programsorozatának legutóbbi alkalmán. Járai Márkot, Boros Gábort és a kötet egyik szerzőjét, Jávor Bencét Erdős Viki kérdezte zenekari titkokról, a sikerig vezető útról, közös munkáról és az írás folyamatáról.

...
Szórakozás

Az Északi az a Hamlet, aki nem áll meg tépelődni, hanem lesújt a kardjával

Az Északi brutális: tele ordító férfiakkal, vérrel és zsigerekkel - és persze gyönyörű tájakkal és szuperhangulatos újpogány zenével. Robert Eggers rendező láthatóan élvezte, hogy megcsinálhatta a saját mozgóképre ültetett viking sagáját. A kérdés, hogy elég-e egy jó filmélményhez, ha történelmileg többnyire hiteles.

Hírek
...
Hírek

Margó: Idén is keressük a legjobb első prózakötetest!

...
Hírek

Elhunyt Haumann Péter Kossuth-díjas színész

...
Hírek

Az első hindiből fordított regény kapta a Nemzetközi Booker-díjat 2022-ben

...
Alkotótárs

Mucha Dorka: Éreztem, hogy ebből nem lehet tingli-tangli történetet írni [Alkotótárs]

...
Szórakozás

Kollár-Klemencz László lesz az Ördögkatlan Fesztivál díszvendége 

...
Hírek

Vámos Miklós az egykori New York kávéházról: Minden áldott nap itt voltam

...
Gyerekirodalom

A világ legmegátalkodottabb gyerekkönyve mindent elkövet, hogy ne tudjátok elolvasni

...
Hírek

Először térképezték fel a pompeji vulkánkitörés egy áldozatának teljes génkészletét

...
Hírek

Budapest környékén kószál egy medve

...
Szórakozás

A Top Gunon kívül is van repülős élet

...
Alkotótárs

Mécs Anna: Már régóta foglalkoztatott édesapám története [Alkotótárs]

...
Alkotótárs

Kiválasztották a Mastercard® Alkotótárs ösztöndíj 10 döntősét

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Semmelweis 50 éve egy norvég drámában szagolta ki a kérlelhetetlen igazságot

Bjørneboe-t nem a Semmelweis alakja köré utólag szőtt magasztos vagy patetikus tisztelet foglalkoztatta, hanem a személyiségét és a küzdelmeit szétfeszítő ellentmondások. A Semmelweis ma is pezsdítően és bicskanyitogatóan aktuális dráma.

...
Kritika

Burjánzó csalánként gyűrűzik be a felnőtt életbe a gyerekkori abúzus emléke

A gyerekkori szexuális abúzusról és annak későbbi hatásairól szól Borda Réka első regénye, amelynek elbeszélője kisgyerekként válik nagybátyja áldozatává, de már fiatal felnőtt, mire előtörnek belőle az emlékek, és megkezdődik számára a feldolgozás folyamata. Az Égig érő csalán a hét könyve.

...
Gyerekirodalom

Szabó Tibor Benjámin: Megváltozott a világ és erőszakosabbak lettek a történeteink

Nyolc évvel az első EPIC megjelenése után Szabó Tibor Benjámin megírta a folytatást, amelynek rögtön a legelején elrabolnak valakit. A barátok versenyt futnak az idővel, miközben egy titokzatos szekta nyomait kutatják. Szabó Tibor Benjáminnal kötetek közti műfajváltásról, ökológiai zsákutcáról, irodalmi tetoválásokról és a hazai gengszterrap hatásáról is beszélgettünk.