A München aktualitása húsba vág: mit tehetsz, ha egy diktátor háborúzni akar?

A München aktualitása húsba vág: mit tehetsz, ha egy diktátor háborúzni akar?

Két egykori jóbarát lehetetlen helyzetbe sodródik, miközben rájuk nehezedik a történelem: akaratukon kívül válnak kémekké egy ellenséges országban, ahol a világ sorsáról döntenek. Háború vagy béke? A válasz korántsem olyan egyértelmű. Robert Harris feszült thrillerje magával ragadóan vegyíti a fikciót és a történelmi tényeket, miközben a világ észvesztve rohan bele a második világégésbe. A regényből készült adaptáció a Netflixen tekinthető meg.

Bányász Attila |
ROBERT HARRIS
München
Ford. Bihari György, Gabo, 2022, 352 oldal
-

A német Paul von Hartmann és a brit Hugh Legat Oxfordban tanuló diákok az 1930-as évek elején. A két fiatalember jelleme tűz és víz. Hartmann előszeretettel ugratja angol barátját hidegvére és zárkózottsága miatt, miközben vad szenvedéllyel veti bele magát hazája, Németország feltámadó nacionalizmusába. Legat ezzel szemben képtelen felülemelkedni a német nemzeti öntudat mögé rejtett antiszemitizmuson és faji ideológián. Velük együtt emberek milliói vakok az Európa egén gyülekező viharfelhőkre. Az élet és a politika a két jóbarát közé áll, akik elsodródnak egymástól.

A München a világháború előtti utolsó pillanatba vezet, amikor még hittek a békében
A München a világháború előtti utolsó pillanatba vezet, amikor még hittek a békében

1938: Németország bekebelezte Ausztriát. Most a Szudétavidék következik. Hitler háborúra készül, míg az angolok, Chamberlain miniszterelnök vezetésével, a békéért dolgoznak. A helyzet pattanásig feszült, és úgy tűnik, semmi sem tudja visszatartani Európát egy újabb háborútól. Olvass bele a könyvbe!

Tovább olvasok

Hat évvel később Legat az Egyesült Királyság miniszterelnökének, Neville Chamberlainnek a titkárságán dolgozik, Hartmann pedig tolmács Adolf Hitler stábjában. A Führer sárba tiporta a versailles-i békeszerződést: felállított egy hadsereget, a Wehrmachtot, visszaszerezte az ásványkincsekben gazdag Saar és a demilitarizált zónaként funkcionáló Rajna-vidéket, valamint elérte az Anschlusst, Ausztria és Németország egyesülését. Figyelmét most a Németországba ékelődő Csehszlovákia vonja magára. A németek lakta Szudétavidék jó ürügy az indulatok felkorbácsolásához. A cseheknek azonban érvényes katonai szerződése a franciákkal és az oroszokkal. Franciaországnak pedig az Egyesült Királysággal. A világ még soha nem állt ilyen közel egy újabb Nagy Háború kitöréséhez.

-

Békebeli idők - Paul, Leyna és Hugh (Jannis Niewöhner, Liv Lisa Fries és George MacKay) Fotó: Netflix

A kiábrándult Hartmann összeesküvést sző számos, a nácizmusra igent mondani képtelen, magas rangú katonai vezetővel. Ahhoz azonban, hogy felléphessenek a Führer ellen, az kell, hogy Hitler háborúba sodorja az országot. Mert „bűncselekmény nélkül nincs letartóztatás.” A fonák helyzet megoldását pont a britek torpedózhatják meg: a végletekig békepárti Chamberlain Münchenben készül tárgyalóasztalhoz ülni Hitlerrel, Mussolinivel és a francia miniszterelnökkel, Daladier-vel, hogy előmozdítsák a békés megoldást. Hartmann birtokába kerül egy dokumentum, amely bizonyítja, hogy a békekonferencia eredményétől függetlenül Hitler hódító háborút tervez. Kész átadni az iratot a briteknek, ha olyan személyt küldenek, akiben ő is megbízik. Hartmann és Legat ismét találkoznak Münchenben.

A történelem menetének ismeretében is letehetetlenül izgalmas Robert Harris története, amely mindössze négy napot ölel föl, mégis korrekt képet fest a pattanásig feszült háborús hisztériáról. Bár két főhőse kitalált karakter, az író sokat merített Adam von Trott és A.L. Rowse valódi alakjaiból. Trott német jogász és diplomata volt, aki tevékenyen részt vett az ellenállásban, többek közt Stauffenberg ezredes Hitler elleni meghiúsult merényletében. Oxfordban ismerkedett össze a brit író Rowse-zal, aki plátói érzelmeket táplált iránta.

-

Paul von Hartmann árral szemben (Jannis Niewöhner) Fotó: Netflix

A cselekmény történelmi háttere viszont mellőzi a fikciót: a Hitler ellenzékét tömörítő Oster-összeesküvés szálai, a titkos Hossbach-memorandum a „németfaji közösség életterének növeléséről”, a müncheni békekonferencia, Chamberlain és Hitler földerengő alakjai adnak hitelességet a történetnek. Egyben bepillantást nyújt a Downing Street 10. szám alatt, a miniszterelnök rezidenciáján és a szomszédos Kabinetirodában folyó lázas diplomáciai munkába éppúgy, mint a német külügyminisztériumban a berlini Wilhelmstrassén. Harris egy perc üresjáratot sem enged. 

Chamberlain Harrisnél idealista, aki kétségbeesetten küzd a békéért, mert félti a Brit Birodalmat a többfrontos háborútól (Európában Németország, a Földközi-tengeren Olaszország, a Távol-Keleten pedig Japán veszélyezteti a határait). A Hossbach-memorandummal a kezében is mindent alárendel a békének. Tisztában van vele, hogy 

a diplomácia kétélű fegyver. Nem csak előmozdíthat, hanem gúzsba is köthet.

Ahogy azt legutóbb Ken Follett Sohájában is olvashattuk. Hitler pedig szörnyetegként tűnik föl. 

-

Neville Chamberlain és a béke szigete (Jeremy Irons) Fotó: Netflix

A Netflix adaptációja elsősorban a szereposztás terén kiemelkedő: George MacKay már Sam Mendes 1917 című háborús drámájában is játszott, a brit Legat karót nyelt figurájaként most is hiteles. A német Jannis Niewöhner Hartmannként pedig ezer fokon lángol hol Hitlerért, hol ellene – amerről éppen a történelem szele fúj. A főszereplőkön kívül azonban a mellékszereplők is remekelnek: Jeremy Irons naiv Chamberlainje vagy épp a Becstelen brigantyk Hellstrom őrnagya, August Diehl, aki ügyes dramaturgiai húzásként – szemben a regénnyel – Hartmann régi cimborájaként bújik az SS-egyenruhájába.

Christian Schwochow rendező patikamérlegen adagolja a feszültséget, és sajnos az érzelmeket is. Legat családi drámája a mozgóképen elsikkad; csupán annyit kapunk belőle, ami épp feltétlenül szükséges a karakter megértéséhez. Harris a regényben kevésbé szigorúbb: a brit titkárt a nejével való kapcsolatán keresztül, a német tolmácsot pedig heves vérmérsékletén át árnyalja. Sem a könyv, sem a film nem időz el magán a négyhatalmi megegyezésen, ahol a cseheket beáldozzák az illékony békéért cserébe. Az adaptációból az is kimarad – a könyvből szerencsére nem –, hogy a cseh küldöttség egy szobába zárva kibiceli végig a hazájukat felkoncoló békeegyezményt.

Schwochow viszont jól megragadja a történet mozgalmasságát, és ülteti át feszült thrillerré a képernyőre.

-

"Rosszbarátok", ha találkoznak - Franz Sauer és Paul von Hartmann (August Diehl és Jannis Niewöhner) Fotó: Netflix

Robert Harris regényeit előszeretettel adaptálják mozgóképre: legutóbb Roman Polanski mutatta be Alfred Dreyfuss kapitány meghurcoltatását Tiszt és kém: A Dreyfuss-ügyben, de említhetnénk az Enigmát Kate Winslettel, a Sztálin titkait kutató Arkangyalt Daniel Craiggel vagy az alternatív történelemben megmerülő Harmadik Birodalmat Rutger Hauerrel. A München szépen illeszkedik a sorba.

Kapcsolódó cikkek
...
Beleolvasó

A München a világháború előtti utolsó pillanatba vezet, amikor még hittek a békében

1938: Németország bekebelezte Ausztriát. Most a Szudétavidék következik. Hitler háborúra készül, míg az angolok, Chamberlain miniszterelnök vezetésével, a békéért dolgoznak. A helyzet pattanásig feszült, és úgy tűnik, semmi sem tudja visszatartani Európát egy újabb háborútól. Olvass bele a könyvbe!

...
Kritika

Milyen versek születtek a második világháború legsötétebb hónapjaiban?

Zoltán Gábor új kötete egy borzalmas időszak lenyomata versekben, melyet egy, a kétezres évekből visszatekintő szerző értelmez, így hozva létre egy rendkívül rétegzett, sokoldalú alkotást. A Szép versek 1944 a hét könyve. 

...
Hírek

Hitler lovai sok évig lappangtak, majd egy német gyűjtőnél kerültek elő

Tizennégy hónap felfüggesztett szabadságvesztésre és 250 ezer euró (90 millió forint) pénzbírság megfizetésére kötelezett a kieli tartományi bíróság egy 84 éves német férfit, amiért második világháborús fegyvereket, köztük egy harckocsit, egy légvédelmi gépágyút, puskákat, lőszereket és robbanószereket birtokolt.

SZÓRAKOZÁS
...
Kritika

A Szürke Ember szuperhősként menekül és száguld országokon át

Courtland Gentry bérgyilkos, a CIA szebb napokat látott árnyékügynökségének, a Sierra alakulatnak egyik utolsó tagja, akit csak a „Szürke Ember”-ként ismernek és emlegetnek. 

...
Szórakozás

Karafiáth Orsolya: Simán belefér, hogy dalszövegíróként az árnyékban maradok

Karafiáth Orsolya szeret helyzetbe hozni másokat. Életművét át- meg átszövik a médium-, illetve műnemváltások, és izgalmas projektek keretében alakulnak dallá a sorai. Az íróként, költőként, fordítóként és publicistaként is aktív szerzőt ezúttal a megzenésített szövegeiről kérdeztük.

...
Szórakozás

Nyugaton a helyzet változatlan - Remarque háborúellenessége nem is lehetne aktuálisabb

A megjelenését követően közel száz év kellett, hogy a németek feldolgozzák az egyik legnagyobb bestsellerüknek számító Erich Maria Remarque-regényt. A végeredmény egy látványos, naturális film lett, de nem emiatt fogunk rá emlékezni.

Hírek
...
Zöld

A jövő városa az a hely, ahol minden 15 percre van tőled

...
Könyves Advent

Három ember sorsa kereszteződik egy pennsylvaniai Madonna-ikon alatt a jezsuita James Martin első regényében

...
Hírek

Nyílt nap van az Arcanumnál: ma bármit előtúrhatsz a régi újságokból!

...
Szórakozás

A Dűne előzménysorozatát kezdték el forgatni Budapesten 

...
Gyerekirodalom

Így néz ki Szegedi Katalin íróasztala

...
Hírek

Nádas könyveit ajánlják az év végi hajrában egy német lap munkatársai

...
Panodyssey

A Panodyssey bárkinek teret ad a saját szövege publikálására

...
Hírek

Az olvasás nemcsak kikapcsolódás, szemléletformáló hatással is bír

...
Promóció

Stílusos terepszínű nadrágok nem csak munkához

...
Promóció

Egy nélkülözhetetlen kiegészítő, ha sokat időzöl a gép előtt – Kékfény szűrő szemüveg

...
Promóció

A kulturális feltöltődéshez minőségi élelmiszerek járnak

...
Promóció

Hogyan válasszunk asztalt?

Még több olvasnivaló
...
Nagy

A rómaiak is züllésről panaszkodtak, amikor a tekercseket felváltotta a lapozható könyv

A Papirusz számtalan ókori anekdotán és történelmi emléken keresztül elvezet az egyiptomi papiruszkészítő műhelyektől az alexandriai könyvtáron át a római rabszolgák másolóműhelyeiig. Hét érdekességet választottunk ízelítőül az ókori könyvek világából.

...
Nagy

Mohamed Mbougar Sarr az irodalom labirintusáról írt, és közben beleveszett a saját regényébe

Mohamed Mbougar Sarr szenegáli író akarata ellenére is szimbólummá vált: 31 évesen, első fekete-afrikai szerzőként nyerte el a legrangosabb francia irodalmi elismerést, a Goncourt-díjat. Paradox módon azzal, hogy neki ítélték a díjat, mintha belépett volna a saját regényének világába, amelyben az irodalmi elitet és intézményrendszert figurázta ki.

...
Nagy

Veres Attila: Igazából már csak a törvények és a pénz fog össze minket

A valóság helyreállítása és a The Black Maybe megjelenése apropójából beszélgettünk a humor szerepéről a feszültségépítésben, a kísérletező történetmesélő formákról, a sírkertszerű Magyarországról, reményről és reménytelenségről. Végül még olvasnivalót is ajánlott. Interjú.

...
Nagy

„Úgy képzeltem, az irodalom lesz a főfoglalkozásom” [Lator95]

A mesterség alapos ismerete elengedhetetlen - mondta egy régebbi interjújában Lator László, aki ma ünnepli 95. születésnapját. Költő, műfordító, tanár, aki szemináriumain egyetemi hallgatók nemzedékeit oktatta.

...
Nagy

Max Porter: Szeretem, amikor a semmiből előpattannak a múlt buborékjai

Max Porter angol író, A bánat egy tollas állattal szerzője. A gyászról és annak feldolgozásáról szóló nagy sikerű könyve után itthon is megjelent második regénye, a Lanny, amiben egy városi család, egy fal és az angol mitológia viszonyai szövődnek össze. A könyvei mellett a partraszálló rómaiakról, Daniel Craigről és a leereszkedő kritikusokkal is beszélgettünk vele.

...
Nagy

A Duna egy metafora, amely összeköti a régió irodalmát

Hogyan határozza meg és köti össze a Duna az általa érintett országok kultúráját, irodalmát? Egyáltalán miért vált ilyen jelentős hatásúvá a folyó ebben a régióban? Hogyan jelenik meg az egyes alkotásokban? Többek közt ezekről a kérdésekről esett szó tegnap délután a Panodyssey Café első alkalmán.