Két kis dínó, Skandináv filmhét, Víg Mihály és Képregényterasz [PROGRAMAJÁNLÓ]

Két kis dínó, Skandináv filmhét, Víg Mihály és Képregényterasz [PROGRAMAJÁNLÓ]

E heti programajánlónkban igazi nyárzáró fesztiválokat találsz: a Pozsonyi Pikniket a Pagonnyal, az északi filmgyártás legjavát, izgalmas képregényújdonságokat, és Víg Mihály-filmeket.

sa |

Dante napnyugtakor és hajnalban a Gellért-hegyen

-

Pokol és Purgatórium-Paradicsom, Gyabronka József előadásában. A Budapest Tuning programsorozat keretében megvalósuló, rendhagyó színházi produkcióban különleges módon találkozik az irodalom, a színház, a város és a természet. Danténál sok szó esik a sötétségről, az éjszakáról, a csillagokról, a hajnalról és a világosságról – nem véletlen, hogy a Pokol napnyugtakor, a Purgatórium és a Paradicsom pedig napfelkeltekor hangzik el. Az előadás díszlete a besötétedő, majd kivilágosodó ég és alatta a város. A hajnali rész szövegkönyve, koncepciója külön erre az alkalomra készül. A Pokol 2021 novembere óta nagy sikerrel fut a Katona József Színház Sufnijában.

Mikor? augusztus 26. 19:15 Hol? Filozófusok Kertje, Gellérthegy

Részletek erre >>>

 

Képregényterasz 2022

-

Olyan újdonságokkal várnak a szombati Képregényteraszra, mint az Újságoslányok 3., a Lore Olympus 2. – Olümposzi história 2.; Stefano Cardoselli: A holtak nem nyugszanak, a Locke & Key – Kulcs a zárját: Az aranykor; Koska Zoltán: Castitas; Harry Lime: Befuccsolt budapesti bankrablás; Szécsi Zoltán: Corvin 3. Délután A Sámánon innen és túl címmel beszélgetés lesz sci-fi szerzőkkel.

Mikor? augusztus 27. 11:00-18:00 Hol? Westend Tetőkert

Részletek erre>>>

 

9. Skandináv Filmfesztivál

-

A fesztivál keretein belül egy héten át a legkiválóbb északi filmek kerülnek vászonra. A programot premier előtti vetítések, hazai forgalmazásba nem kerülő játék- és dokumentumfilmek színesítik.

Mikor? szeptember 1-7. Hol? Art+Cinema

Részletek erre>>>

 

Pozsonyi Piknik a Pagonnyal

-

A Pozsonyi Piknik Újlipótváros – és Budapest – egyik népszerű, legnagyobb civil kulturális rendezvénye. A Pagony idén több helyszínen, a legváltozatosabb családi programokkal, jótékonysági eseményekkel várja a gyerekkel érkezőket. Lesz többek között Két kis dínó minielőadás, Jótékonysági Sütivásár, és bemutatkoznak a legújabb Pagony társasjátékok is.

Mikor? szeptember 3. Hol? Tücsök és Pannka gyermekszínpad; Pozsonyi Pagony bolt; Pagony játékház; Szent István park

Részletek erre>>>

 

Víg melankólia a Cirkóban

-

Az idei év egyik legérdekesebb magyar filmje az Ott torony volt: Víg Mihály-portré című egész estés dokumentumfilm a világhírű zeneszerző, Víg Mihály munkásságáról. Tarr Béla állandó alkotótársa a portréfilmben nagyon személyesen és részletesen beszél az életéről, az adott korszak légköréről, az alternatív kultúrához kapcsolódó meghatározó emberekről és velük való kapcsolatáról. Megismerjük munkamódszerét, gondolatait az irodalomról, zenéről, filmről, a világról. A bemutatóval párhuzamosan a Cirkó egy-egy alkalommal műsorra tűz több filmet is, ami Víg Mihályhoz kötődik.

Mikor? szeptember 3-4. Hol? Cirko-Gejzír

Részletek erre>>>

Kapcsolódó cikkek
...
Könyvtavasz

Berg Judit most Artúr király udvarában meséli el a két kis dínó kalandjait

Hegyezd a dárdád, akarom mondani, a füled, és élesítsd a szablyád, mármint az elméd! Mert igencsak kalandos eseményeket fogok neked elregélni, melyeket az Úr négyszázvalahányadik esztendejében vetettem papírra! Olvass bele a dínók újabb kalandjaiba!

...
Szórakozás

Az Újságoslányok időutazás közben saját maguk különböző verzióival is találkoznak

Megékezett az Újságoslányokból készül sorozat előzetese. A Paper Girls című képregényadaptáció újságkihordó hősei különös időzavarba kerülnek 1988-ban, egy halloweeni este után.

...
Nagy

A képregénykiadók egyszer csak felfedezték, hogy az emberiség fele nő

A Pestext női képregényekről és alkotókról szóló beszélgetésén kiderült, melyik hazai női alkotókat ajánlják külföldre, melyik a jó Anna Frank-képregény, és ki merített ihletet a szülei temetkezési vállalkozásából, valamint az is, melyik az a Maushoz mérhető mű, amit mindenképpen ki kéne adni itthon is, hiszen olyan hazai eseményekről szól, amiket Magyarországon nem lehet megrajzolni.

...
Nagy

Nők vs. feminizmus: ki mondja meg, milyen a nők valósága?

Joanna Williams, a Nők vs. feminizmus című könyv szerzője is sztárvendége volt az idei Brain Barnak. Szubjektív beszámoló a feminizmus és a #metoo kritikájáról, az abból levonható tanulságokról és arról, vajon elérhető-e egy bizonyos szint, amikor azt mondhatjuk: nincs már szükség feminizmusra?

Szerzőink

...
Laborczi Dóra

Réz Anna: Nagyon beleuntam abba az infantilis bűntudat-parádéba, amivé az anyaság vált

...
Litkai Gergely

Litkai Gergely: Felelős minimalizmus

...
Laborczi Dóra

Foglyok tanították meg járni és beszélni, Visky Kitelepítése mégis a szabadságról szól

ZÖLD - TERMÉSZETESEN OLVASOK
...
Zöld

Litkai Gergely: Felelős minimalizmus

...
Zöld

Az embert tartjuk nagy művésznek, aztán egyszer csak egy gép kapja a festészeti díjat?

...
Zöld

Miért nem tudják a megújuló energiaforrások megmenteni a Földet?

Jó szívvel ajánljuk
Gyerekirodalom
Kiről mintázta Molnár Ferenc Nemecseket?
...
Gyerekirodalom

Mi a népmesék titka, és hogyan lehet újragondolni ezeket a történeteket? [Bookline Kids]

Zalka Csenge Virág A Százegy ajtajú palota című mesekönyve megőrzi a népmesei elemeket, de sikeresen ötvözi azokat a mai gyerekek számára izgalmas témákkal.

...

Pető Andrea: Ha a háborús nemi erőszak áldozatait mártíroknak nevezzük, azzal nem nagyon segítünk

...

BORDA RÉKA: Minden második ismerősöm abúzus túlélője

...

Númenor az emberi civilizáció csúcsa Tolkiennél, és ezt a sorozat jól elkapja (A hatalom gyűrűi - kibeszélő 3.)

...

Galgóczi Erzsébet nyíltan leszbikusként lett a Kádár-korszak népszerű szerzője [N/ők is írtak]

Olvass!
...
Beleolvasó

Lugosi Béla története visszafelé halad az időben a végzetes fordulatig

Lugosi Béláról, aki az egyik legismertebb magyar a világon, mi, magyarok többnyire csak közhelyeket tudunk, pedig az életéből több film vagy regény is kitelne. Gyurkovics Tamás most megírta az egyiket. Olvass bele az Akcentusba!

...
Beleolvasó

Mészöly Miklós alakját ritka pillanatokat rögzítő fotók és emlékek idézik meg

Mészöly Miklós életéről és személyiségről mesél Szávai Géza legújabb kötete, Az élet és Mészöly Miklós, amelyben fényképek és személyes emlékek révén ismerhetjük meg közelebbről az írót. A könyv a tavaly megjelent Az életed, Polcz Alaine párja. Olvassatok bele!

...
Beleolvasó

Az Arizona mulató bemutatására még Örkény sem találta a szavakat

Óbudától a Várig, az Andrássy úttól a Palotanegyedig 45 különböző helyszínt és a hozzájuk tartozó igaz meséket mutatja be legújabb könyve oldalain Kordos Szabolcs. Olvasd el az Arizona mulató történetét!