Phileas Fogg újra elindul a Föld körül

Phileas Fogg újra elindul a Föld körül

Október 10-én lesz a premierje annak a nyolcrészes sorozatnak, amely Jules Verne klasszikusát dolgozza fel. A Nyolcvan nap alatt a Föld körülnek itt az első teasere.

ro |

Eredetileg 1872-ben jelent meg Jules Verne kalandregénye, amelyben egy londoni úriember, Phileas Fogg és az inasa nekivág a nagyvilágnak, hogy fogadásból körbeutazzák a Földet mindössze nyolcvan nap alatt. A regény Verne egyik legnépszerűbb műve, amely számtalan feldolgozást megért már, hamarosan pedig bemutatják a legújabbat. A Nyolcvan nap alatt a Föld körül című nyolcrészes filmsorozatban David Tennant (Doctor Who, Good Omens) játssza Foggot, a francia Ibrahim Koma az inasát, a Babylon Berlinből és A koronából ismerős Leonie Benesch pedig a társasághoz csatlakozó újságírónő, Abigail "Fix" Fortescue szerepében látható.

A sorozat forgatása nem volt döccenőktől mentes: a Deadline arról írt, hogy a koronavírus-járvány miatt 2020 márciusában - alig három héttel a forgatás megkezdése után - le kellett állítani a munkálatokat Dél-Afrikában, és a stáb csak hét hónappal később folytathatta a munkát Romániában. A sorozat első két epizódját októberben a Canneseries fesztiválon mutatják majd be, és a napokban pedig kijött az első kedvcsináló előzetes is, amit itt tudtok megnézni:

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Beleolvasó

Hangolódj az Alapítvány új fordításával a sorozatra

Hari Seldon minden politikai nyomás ellenére kitart amellett, hogy az általa kidolgozott új tudomány - a pszichohistória - megjósolta a civilizáció bukását. Az új Birodalom felemelkedését megelőző zűrzavar évezredei azonban lerövidíthetők, ha létrehozzák az emberi tudás tárházát egy távoli bolygón: az Alapítványt. Olvass bele az új fordításba!

...
Szórakozás

Két világ közt reked Stephen King tévésorozata, a Lisey története

Stephen King és Pablo Larraín találkozása a képernyőn felér egy közös szerzői filmmel: miközben az író szinte szóról szóra adaptálta a saját írott művét, addig a rendező is belecsempészte a maga „nagy vizuális csendjeit” a képkockák közé. 

...
Hírek

Podcast- és videósorozat készült az Álljon meg egy novellára! nyertes műveiből

Idén először podcast- és videóformában is megelevenedik a JCDecaux nagysikerű novellapályázatának 20 nyertes alkotása, melyeket több mint háromezer alkotás közül választott ki a Grecsó Krisztián által elnökölt zsűri. 

...

Ránki Sára bűnügyi nyelvész: Klemperer leírta, hogyan erőszakolja meg a hatalom a nyelvet

...

Bódis Kriszta: Számomra úgy van értelme az életnek, ha változást hozok

...

Számoljuk fel az emberközpontúságunkat! [Ms. Columbo Olvas]

...

Litkai Gergely: Multidolgozóként minden bűnt elkövettem a természettel

A hét könyve
Kritika
Ahol háború van és fájdalmas választóvonalak, ott nem lesznek győztesek
...
Nagy

Meg kell ismernünk a női írókat, akiket elfelejtettünk

Új podcast-sorozatunkban arra tettünk kísérletet, hogy visszamenőlegesen is megismerjük és feltárjuk elfeledett női szerzőink életútját, életművét. Az egyes epizódokban olyan írók, költők pályáját jártuk körbe mint Szendrey Júlia, Czóbel Minka, Karig Sára, Kádár Erzsébet, Lesznai Anna vagy Galgóczi Erzsébet. Elindult a N/ők is írtak.

SZÓRAKOZÁS
...
Nagy

5 érdekesség, amit eddig talán nem tudtál James Baldwinról

2000 oldalas aktája volt róla az FBI-nak, éjszaka írt, volt ifjúsági miniszter és egy darabig prédikátor is. Ismerd meg a Ha a Beale utca mesélni tudna szerzőjét.

...
Szórakozás

10+1 adaptáció, amiket az év második felében nézünk

Az év második felében is rengeteg adaptáció kerül a mozikba, streaming-csatornákra – most ezekből mutatunk meg párat, olyanokat, amelyek magyarul is olvashatók.

...
Szórakozás

A Meggyőző érvek egy újragondolt Fleabag, talpig empírben

A Meggyőző érveket Jane Austen legérettebb, legkiforrottabb regényeként szokták emlegetni. A legújabb netflixes feldolgozásban Dakota Johnson próbál új életet lehelni a történetbe – felemás sikerrel.