Nézd meg ingyen az Anna Karenina nyolcrészes filmváltozatát!

Ingyenesen elérhetővé tették az interneten a Lev Tolsztoj Anna Kareninájából készült nagyszabású adaptációt. A nyolcrészes feldolgozást Karen Shakhnazarov rendezte. Az Anna Karenina - Vronszkij története című 2017-es filmet most a Mosfilm Youtube-csatornáján tették közzé.

fk |
LEV TOLSZTOJ
Anna Karenyina 1-2.
Ford.: Gy. Horváth László, Európa, 2021, 1120 oldal
-

Lev Tolsztoj Anna Kareninájából már jó pár adaptáció készült (legalább tizenhét), Karen Shakhnazarov feldolgozása ezek közül a legfrissebb. A filmet öt évvel ezelőtt viszonylag rövidre vágva mutatták be a mozikban. A cselekményt Vronszkij gróf nézőpontjára hegyezték ki, aki a filmben felidézte szerelmük történetét, amelyért Anna vállalta a szakítást férjével, fia elvesztését és a nagyvilág megvetését. A feldolgozásnak most a teljes változatát nyolcrészes sorozatként tették közzé a Youtube-on, angol felirattal.

A sorozat formátum talán jobban is illik Tolsztoj nagyregényéhez, hiszen azt eredetileg is részletekben adták ki 1875 és 1877 között. A Shakhnazarov-féle adaptáció egyébként viszonylag szabadon kezelte a könyv cselekményét, a szerelmi történetet új kontextusba helyezte és beledolgozta Vikentyij Vereszajev A japán háborúban című regényét is a forgatókönyvbe, így az adaptáció egyik témája az idegen országokban való értelmetlen háborúzás is.

Lev Tolsztoj klasszikusa, az Anna Karenyina (a korábbi fordításokban: Anna KareninaKarenin Anna vagy Karenina Anna) tavaly jelent meg magyarul újra Gy. Horváth László új fordításában. Tolsztoj egyik legfontosabb műve egyszerre szól egy nő boldogságért folytatott küzdelméről és az egyént gúzsba kötő társadalmi elvárásokról.

A sorozat ITT érhető el.

Forrás: Open Culture

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Adaptációt készítenek az oroszok az Anna Kareninából a Netflixre

Orosz stúdiókkal szerződik sorozatok gyártására a Netflix, az első megállapodást a Gazprom Media csoporthoz tartozó 1-2-3 Production céggel kötötte meg az Anna Karenina korszerű változatának képernyőre viteléről.

...
Hírek

Keira Knightley az elvarázsolt Anna Kareninában

...
Hírek

Hetven év után új fordításban jelent meg Tolsztoj klasszikusa

Gy. Horváth László új fordításában jelent meg újra Lev Tolsztoj klasszikusa, az Anna Karenyina.

A hét könyve
Kritika
Werner Herzog első regényében egy japán katona téveszméje epikussá nemesedik
...
Panodyssey

Moskát Anita: Az igazi történet az utolsó pont után kezdődik

"A fikció eszköz, amellyel a jövőt írjuk" - fogalmazza meg Moskát Anita,  a Panodyssey projekt egyik nagykövete. Műhelynaplójának második részében a fikció és a valóság viszonyáról olvashatunk, és arról, hogyan tud az ember történetek hatására cselekvőbbé válni. 

...
Nagy

Heather Morris: Tartozunk a holokauszt túlélőinek azzal, hogy elmeséljük a történetüket

Heather Morrisnak az utóbbi években több holokauszt-témájú regénye is megjelent, és mindegyik kötetet túlélőkkel készült beszélgetések és kutatások alapozták meg. Az auschwitzi tetováló szerzőjével új könyveinek háttértörténetéről beszélgettünk, ő pedig mesélt az általa megismert túlélők bátorságáról, bűntudatáról, és azokról a nehéz emlékekről, amiket kötelességünk elmesélni az utókornak.

Szerzőink

...
Simon Eszter

Afganisztán egyetlen női polgármestere ezt üzeni: Ha van hangotok, használjátok és ne féljetek megszólalni

...
Sándor Anna

Werner Herzog első regényében egy japán katona téveszméje epikussá nemesedik

...
vl

Balla Gergely: Ezen a nyelven tudok a legmélyebben kapcsolódni önmagamhoz/ a.dal.szöveg

Jó szívvel ajánljuk
Zöld
Az embert tartjuk nagy művésznek, aztán egyszer csak egy gép kapja a festészeti díjat?
...
Zöld

A jövő városa az a hely, ahol minden 15 percre van tőled

Egyre több nagyváros áll át a “15 perces város” koncepcióra, ami sokak szerint a legértelmesebb és legzöldebb megoldás a károsanyag-kibocsátásokat tekintve és egyáltalán: az élhetőbb városok kialakításának útján. Összeszedtük, miért ez az egyik legélhetőbb megoldás és természetesen ajánlunk néhány könyvet hozzá.