Minél többet tudnak a régi dolgokról a budapestiek, annál jobban szeretik a városukat

Minél többet tudnak a régi dolgokról a budapestiek, annál jobban szeretik a városukat

A Margó Irodalmi Fesztivál szombati napján a Budapest Nagyregény egy rendhagyó közösségi élménnyel, kultúrtörténeti ebéddel mutatkozik be. Az eseményen lesz bográcsozás Mautner Zsófiával, Saly Noémivel és Cserna- Szabó Andrással. A látványfőzésen készült ételeket fel is szolgálják a közönség tagjainak, akiket Katona László és Scherer Péter a főúr szerepében szórakoztat majd. Beszélgetés is lesz, méghozzá a készülő Budapest Nagyregény dramaturgjával, Tasnádi Istvánnal és a fővárost kiválóan ismerő Török Andrással, a Budapest könyv szerzőjével. A szombati programra hangolódva őt kérdeztük Budapestről. 

Könyves Magazin | 2023. május 09. |

Török András szerint, ha néhány mondatba kellene sűrítenie, hogy mit jelent számára Budapest, akkor Závada Péter Budepesmód című slam költeményéből idézné az alábbi részletet: Budapest az önmarcang,/ A hídvám és a sarc./ Egy elmemélyi néma hang./ Egy arc nélküli arc.// Ha szélesebb lenne,/ Lehetne gyúrópad./ Rajta tricepszezne/ Egész Európa. Egyébként a Budapest Nagyregényt író 23 szerző egyike Závada Péter.

Egy asztaltársaságban a Margitszigeten

Május 13-án, szombaton 10:00-15:00 óra között egy asztalhoz ülhet a város. Rendhagyó közösségi élménnyel, kultúrtörténeti ebéddel mutatkozik be a Budapest Nagyregény. Egy várost nem a téglák, hanem a benne lakók történetei építenek fel. Budapest mindannyiunké, a személyes élményeink teszik olyanná, amilyennek látjuk, szeretjük. A Budapest Nagyregény első nyilvános eseményén a történetmesélés és történetmegosztás mindannyiunk számára ismerős hangulatát teremtjük meg: a közös ebéd körül ülők anekdotáit idézve, az ízeket és emlékeket segítségül hívva civilek, művészek és városkutatók segítségével bontogatjuk a város rétegeit. Az ételek kiválasztásában Cserna-Szabó András, Mautner Zsófia és Saly Noémi segítették a programszervezőket, hogy ezeken keresztül mutassák meg, hogy akár egy ételből is kibontható Budapesti egyik története.

Török könyvének első kiadása óta a város folyamatosan írja magát: megjelentek és sikeresen működnek Budapesten a különböző sétacégek, és ezek, valamint a Fortepan és az Arcanum miatt szexi lett a város múltja. Úgy gondolja, minél többet tudnak a régi dolgokról a budapestiek, annál jobban szeretik a városukat, ugyanakkor cool dolog lett ismerni az új helyeket is. Sokszorosára nőtt a blogoszféra Budapesttel foglalkozó hányada, és

már nemcsak a cikizés a menő, divatba jött lelkesedni.

A rendezvényen a várost is alakítók történetei felől is rátekinthetünk Budapestre: a Hadik Kávéház társtulajdonosa, Bosznai Tibor a csepeli Májuskert sörözőről mesél, Szusza József a Duna hangulatairól mesél, Oláh Krisztián az alkotásba épített endorfinról, a Gólem Színház alapítója, Marcsa Barbara a babkáról mesél.

Budán nem történik semmi?

Mindezek miatt az új kiadásba mintegy két tucat QR-kódot is beépített, azzal a céllal, hogy hidat képezzen a romlandó papírkönyv és az internet közé. Kérdésünkre válaszolva elmondta azt is, hogy 25 évvel ezelőtt N. Kósa Judit, akit akkor személyesen még nem ismert, nagyon megdicsérte, de azt javasolta az olvasóknak, hogy kizárólag ezzel a könyvvel felszerelkezve ne nagyon merészkedjenek a körúton túlra. Arra is kitér, hogy ma már nem írhatna ilyet, és ünnepélyesen fel kellett adnia azt a sokat hangoztatott nézetét is, hogy „Budán nem történik soha semmi.”

Ha animációs klip-ötletekkel kellene bemutatnia Budapest elmúlt 150 évét, akkor a következőket témákat mutatná meg:

  • A Kossuth Lajos tér 150 éves története, attól fogva, hogy nem volt tér, csak sitt-lerakóhely, pláne nem volt Országház, egészen a legújabb változásokig, a szoborkeringővel együtt.
  • A leggyakrabban változó utcanévtábla, amely a közhiedelemmel szemben nem az Andrássy út, hanem a Károly körúté. Körülötte változnának a viseletek, a nézések, a csoportosulások.
  • Az Eskü téri híd (mai nevén Erzsébet-híd) története, az elvetett első díjas tervtől, a megépült hídon és a vele egyidőben lerombolt pesti Óvároson át az új híd felavatásáig. Mellékszeplő: egy álmélkodó kisfiú, (én), fölé zongoratanárnője tart ernyőt. 
  • Ráday Mihály egy napja: visszarakatja a Szabó Adorján Szabó táblát a Nagymező utcában és az ERMA neont a Teréz körúton.
  • Egy óriási vasrugó, amelyet egy kéz (amelyen két karóra van – gyengéd célzás) összenyomva tart, majd egyszer csak elengedik. „Budapest energiája az elengedett rugó energiája”. (Képzeletbeli idézet)

Budapest sokféleségének bemutatására törekszik a Budapest Nagyregény projekt is, melyet Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 150. évfordulója alkalmából indítottak útnak: 23 kortárs magyar író és a fővárosi kerületek közös alkotófolyamata vette kezdetét tavaly novemberben, amelynek eredményeként 2023 novemberében megjelenik a 23 fejezetből álló Budapest Nagyregény.

A 23 szerző már írja a 150 éves Budapest nagyregényét
A 23 szerző már írja a 150 éves Budapest nagyregényét

Budapest fővárosa nagyszabású irodalmi alkotást hoz létre Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 150. évfordulójára: 23 kortárs magyar író és a fővárosi kerületek közös alkotófolyamata vette kezdetét tavaly novemberben, amelynek eredményeként 2023 novemberében megjelenik a 23 fejezetből álló Budapest Nagyregény.

Tovább olvasok

Török András a legnagyobb budapesti közhelyeknek azokat a kijelentéseket tartja, melyek szerint Budapest a legszebb fekvésű város a világon, itt élnek a legszebb nők, és a férfiak többsége télen eljár a Széchenyi fürdő melegvizes medencéjébe sakkozni.

Ha a várost személyként kellene leírnia, akkor

barátságos, nyitott, technikai újdonságokat magáévá tevő, érett, de könnyen lelkesedő, fiatalos, egészséges nyugdíjasnak mutatná, aki belülről fele annyinak érzi magát, mint ami a papírjaiban van.

-

Mit jelent budapestinek lenni?

Török András válaszaiból az is kiderült, hogy szerinte budapestinek lenni azért érdemes, mert a VIII. kerületi Tavaszmező és Koszorú utca sarkán lévő Pléhkrisztus mellett olajosflakonban tartott művirágok mellől sosem fogy ki a friss virág. De nagyon fontos apróság számára a városmajori Jézus szíve templom harangtornyának légies, kecses kubusokból összeállított szerkezete, melyet a korabeli egyházi sajtó annak idején ellenségesen „Istengarázsnak” csúfolt. Vagy a Gellérthegy növényzete Pest felől tavasztól őszig: egy függőlegesen kiterített park, de ugyanígy jelentős részlet számára a Pozsonyi út elején lévő söröző kirakatában működő Kirakatújság, amelyet még Bächer Iván, a 2013-ban elhunyt hírlapíró-zongorista alapított vagy a pestszentlőrinci kétszintes Zila kávéház, amely valaha Szemere Miklós lövőházának épült, és ma is egy latin mondás virít a homlokzatán: Caput gloriae virtus, azaz legfőbb dicsőség a vitézség.

Ezekről egyébként egy hosszú, 33 pontból álló lista a Budapest könyv új kiadásában, melyről a Margó Irodalmi Fesztiválon is szó esik majd a hétvégén a készülő Budapest Nagyregény projekt különleges kultúrtörténeti ebédjén és a hozzá tartozó beszélgetésen.

Budapest Nagyregény kóstoló - részletes program

Helyszín: Margitsziget, Kristály udvara

Időpont: 2023. május 13. szombat, 10:00-15:00

10:00-12:00:  Budapest Nagyregény – hozzávalók
Hogyan írja a benne élők vagy rajta átutazók története a városét?
Beszélgetés Tasnádi Istvánnal, a Nagyregény vezető dramaturgjával és Török Andrással, a Budapest könyv szerzőjével.


11:00-13:30: Terítéken a város
Bográcsozós látványfőzés Cserna-Szabó Andrással, Mautner Zsófiával és Saly Noémivel.
Ha főzni nem is, enni mindannyian szeretünk. Sokszor nem is sejtjük, hogy étkezési szokásaink szertartásai milyen kultúrtörténeti kódokat rejtenek. A közös főzéssel egybekötött beszélgetés során Budapest három jellegzetes fogásából, ízvilágából kiindulva ismerkedünk a város életével, hangulataival.


12:30-13:00: Budapest tálalva
Látványfőzés. Ráadásul felszolgáljuk az elkészült ételeket! Zenés program bárzongoristákkal és színészi improvizációkkal a Magyar Bárzongoristák Egyesületével. Katona László és Scherer Péter a főúr szerepében hozzák játékba a közönséget.


10:30-15:00: Asztali beszélgetések
A Nagyregény alkotói folyamatát civilkutatással készítettük elő. A történeteiket megosztók közül kiválasztott vendégeink mesélnek kerületükről, közösségükről és arról, mit jelent nekik Budapest. A fellépőkkel a civilkutatást vezető Szabó Dominika beszélget.
Helytörténeti gyűjtésekből kiválasztott érdekességeket olvasunk fel, és bárzongoristák játékát élvezhetjük két beszélgetés között.

Részletek az eseményről ITT.

Fotó: Oláh Gábor

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

A Budapest Nagyregény kultúrtörténeti ebéddel mutatkozik be a Margón

A készülő Budapest Nagyregény kultúrtörténeti ebéddel mutatkozik be a Margón. 

...
Hírek

Elindult a Budapest Nagyregény honlapja

Elindult a Budapest Könyvfőváros program, mely több, mint 300 eseményt foglal majd magában. Ez alkalomból elindult a Budapest Nagyregény honlapja is, melyen nyomon követhető annak a regénynek a születése, mely 23 kortárs magyar író közös munkájából születik majd. 

...
Hírek

A 23 szerző már írja a 150 éves Budapest nagyregényét

Budapest fővárosa nagyszabású irodalmi alkotást hoz létre Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 150. évfordulójára: 23 kortárs magyar író és a fővárosi kerületek közös alkotófolyamata vette kezdetét tavaly novemberben, amelynek eredményeként 2023 novemberében megjelenik a 23 fejezetből álló Budapest Nagyregény.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

A déli gótika mesterének novellái inspirálták Bruce Springsteen legsötétebb lemezét

Május elején jelent meg Warren Zanes Deliver Me from Nowhere című kötete, amely Bruce Springsteen tán legkülönlegesebb, és leginkább kedvelt lemezén, az 1982-es Nebraskán hallható dalok mögött felsejlő személyes motívumokat, és művészi hatásokat tekinti át.

...
Szórakozás

Jordan? Pipa! – Az alfakosaras, a tárgyalóasztal meg a munkaalkoholista fehér férfiak

Az Air – Harc a legendáért arra a pávatáncra fókuszál, amely 1984-ben zajlott a Jordan család és egy ambiciózus sportszergyártó vállalat vezetői között. Hozzáolvastuk a pár éve magyar nyelven is elérhető Michael Jordan-monográfia vonatkozó részeit.

...
Nagy

Cseh Tamás és Bereményi Géza dalai olyan korhű helyzetjelentések, melyek jelentőségével maguk sem voltak tisztában

Hétfőn este nyílt meg a Cseh Tamás életművéről szóló kiállítás a Petőfi Irodalmi Múzeumban. A zeneszerző-énekes idén januárban ünnepelte volna nyolcvanadik születésnapját; a tárlat megidézi emlékét, az archív felvételek pedig visszarepítenek a hetvenes évekbe.

...
Kritika

A Tél Szokcsóban nem a beteljesülés regénye, hanem az áthidalhatatlan távolságoké

Emberek és kultúrák közötti távolságokról, a hiányról, a megszállottságot súroló vonzalomról és a mérgező szépségkultuszról is mesél a francia-dél-koreai Elisa Shua Dusapin 2016-os, első regénye. Ez a hét könyve.

Szerzőink

...
Borda Réka

Borda Réka: Hová lettek a tárgyak az irodalomból? [Tárgydilemmák]

...
Könyves Magazin

Szabó Magda egész életében hitt a nagy történetekben

...
Ruff Orsolya

A Dreherek sikertörténetét csak az államosítás tudta megakasztani

A hét könyve
Kritika
Csak a dzsungel van Závada Péter új verseskötetében
...
Nagy

A Dreherek sikertörténetét csak az államosítás tudta megakasztani

A Dreher bejáratott márkanév Magyarországon, a mögötte meghúzódó család- és cégtörténet pedig legalább annyira színes, szerteágazó és fordulatokkal teli, mint az elmúlt durván kétszáz év magyar történelme. Iglódi Csaba első regénye, a Dreher-szimfónia négy tételben meséli el az egymást követő generációk felemelkedését.