Elindult a Budapest Nagyregény honlapja

Elindult a Budapest Nagyregény honlapja

A Budapest Nagyregény honlapjának elindításával és a soroksári Petőfi Emlékkönyvtár átadásával nyitotta meg a Budapest 150 emlékév keretében megvalósuló Könyvfőváros rendezvénysorozatot Bősz Anett. A humán területekért felelős főpolgármester-helyettes elmondta, a programsorozathoz közel 70 kulturális intézmény és civil szervezet csatlakozott, így több, mint 300 eseményén vehetnek részt az olvasni vágyók.

Könyves Magazin | 2023. április 19. |

A főváros vezetése 2021. november 17-én jelentette be, hogy Budapest egyesítésének 150. évfordulóján Budapest Könyvfőváros lesz, a programév megtervezésével, lebonyolításával a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárat bízta meg. A Könyvfőváros célja, hogy olvasásnépszerűsítő programokon keresztül mindenki számára elérhetővé, szerethetővé tegye a könyves kultúrát. A megújult és kibővített soroksári Petőfi Emlékkönyvtár átadóján a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár főigazgatója, dr. Fodor Péter elmondta: “Ez az alkalom azért is különleges, mert Budapest egyesítésének centenárium évében adták át ennek a könyvtárnak az elődjét”. 

Az emlékévben a Könyvfőváros keretében családi események lesznek majd május két utolsó hétvégéjén a Margitszigeten található Kristály Színtéren, itt az olvasóvá nevelés mellett szemléletformáló, közösségépítő és magas színvonalú kulturális programokkal várják az érdeklődőket. A 150 éves fővárosi könyves kultúra legalább annyira nemzetközi és európai, mint magyar. Így a programsorozat része több olyan kezdeményezés is, amely a Könyvfővárost nemzetközi vizeken is ismertté és elismertté teszi, szoros együttműködés jött létre a Budapesten működő külföldi kulturális intézetekkel: kiállítások, irodalmi beszélgetések kapcsán, ilyen például az Irodalom Éjszakája is.

A főpolgármester-helyettes bejelentette a Budapest Nagyregény következő állomását: „Ma indul a Budapest Nagyregény honlapja is, amelyen nyomon követhetjük a Könyvfőváros egyik nagyszabású programjának alakulását. A főváros egyesítésének 150. születésnapjára készülő egyedi alkotás egy 23 fejezetből álló könyvként jelenik meg 2023 novemberében. A honlapon bemutatkoznak a szerzők, megtudhatjuk, milyen kapcsolat fűzi őket a kerületükhöz. Továbbá izgalmas híreket olvashatunk az alkotófolyamat lépéseiről és válogatást kapunk a civil történetgyűjtési felhívásra érkezett anyagokból.” A másfél éves program túlnő a kötet keretein. A könyv megjelenését összművészeti olvasásnépszerűsítő rendezvények előzik meg, 2024-ben pedig társművészeti feldolgozások formájában elevenednek meg a könyv fejezetei. Az események beharangozóit itt találod

A 23 szerző már írja a 150 éves Budapest nagyregényét
A 23 szerző már írja a 150 éves Budapest nagyregényét

Budapest fővárosa nagyszabású irodalmi alkotást hoz létre Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 150. évfordulójára: 23 kortárs magyar író és a fővárosi kerületek közös alkotófolyamata vette kezdetét tavaly novemberben, amelynek eredményeként 2023 novemberében megjelenik a 23 fejezetből álló Budapest Nagyregény.

Tovább olvasok

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

A 23 szerző már írja a 150 éves Budapest nagyregényét

Budapest fővárosa nagyszabású irodalmi alkotást hoz létre Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 150. évfordulójára: 23 kortárs magyar író és a fővárosi kerületek közös alkotófolyamata vette kezdetét tavaly novemberben, amelynek eredményeként 2023 novemberében megjelenik a 23 fejezetből álló Budapest Nagyregény.

...
Hírek

Lezárult a Budapest Nagyregény történetgyűjtő kampánya, elkezdték a munkát az írók

Több százan vettek részt a Budapest Nagyregény tavaly év végén meghirdetett civil történetgyűjtésében. A kerületi fejezetek elkészítésére felkért 23 kortárs író már el is kezdte a Budapest Nagyregény előkészítését.

...
Hírek

Budapest története a te történeted is! - A Budapest Nagyregényről már Scherer Péter hentesétől is hallhatsz

Budapest 150 éves évfordulója alkalmából a főváros lakói együtt megírhatják a Budapest Nagyregényt.

Hírek
...
Könyvtavasz

Amikor anya és lánya hazatér, a család ősi birtokán egy több száz éve eltűnt telepeskolónia rejtélye is megoldódhat

...
Zöld

A 19. századi dán festők a sörfőzés maradékát használhatták vásznaik alapozására

...
Hírek

Lefagyasztják az olaszországi áradások miatt elázott régi könyveket

...
Hírek

Floridai alsó tagozatosok már nem olvashatják Amanda Gorman versét, a Fehér Ház tiltakozik

...
Könyvtavasz

Mesés versek ringatják álomba a gyerekeket

...
Nagy

Földi Andrea: Az AI segíthet az illusztrálásban, de a kreativitás egy megfoghatatlan és végletekig emberi tulajdonság

...
Hírek

Ők kapták idén a ferencvárosi József Attila Irodalmi Támogatást!

...
Hírek

A Biblia soha nem látott, 1500 éves részletét találták meg

...
Szórakozás

Ismét film készült Amerika egyik legtöbbet kifogásolt kedvencéből

Még több olvasnivaló
...
Nagy

A Dreherek sikertörténetét csak az államosítás tudta megakasztani

A Dreher bejáratott márkanév Magyarországon, a mögötte meghúzódó család- és cégtörténet pedig legalább annyira színes, szerteágazó és fordulatokkal teli, mint az elmúlt durván kétszáz év magyar történelme. Iglódi Csaba első regénye, a Dreher-szimfónia négy tételben meséli el az egymást követő generációk felemelkedését.

...
Nagy

Gurubi Ágnes: Kőr Dáma

Gurubi Ágnes a Szív utca című regényével 2021-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Volt értelme megőrülni című tárcasorozatának ez a harmadik része.

...
Kritika

Levélfolyamból bontakozik ki a Kner család megrázó és felemelő története

A magyar történelem egyik legtragikusabb korszaka elevenedik meg a Magvetőnél megjelent könyv lapjain, és a családregényszerű szövetet kirajzoló epizódok arról győznek meg, hogy kivételes szellemi és érzelmi kohézió fogta össze a Kner család egymást követő nemzedékeit.

...
Nagy

Pléh Csaba életútja a soha el nem fogyó kíváncsiság története

 A pszichológus-nyelvész a Magvető Kiadó Tények és tanúk sorozatában most megjelent Árnyak lapjain saját élettörténetét, tudományos pályafutását, és ezen keresztül a korszak pszichológiai és a nyelvészeti tudományos világát is bemutatja, miközben annak kiemelkedő alakjairól (munkatársairól, barátairól) is portrékat rajzol.

...
Nagy

Pam Jenoff a Covid alatt értette meg, hogyan változhat meg radikálisan az élet egy másodperc alatt

Pam Jenoff a kilencvenes évek közepén Krakkóban kezdett el dolgozni diplomataként, ahol többek között a holokauszttal kapcsolatos ügyeken, a zsidó tulajdon visszaállításán dolgozott. Szoros kapcsolat alakult ki közte és az idős túlélők között, történelmi fikciós regényeit a tőlük hallott történetek inspirálják. Interjú.

...
Nagy

Behrouz Boochani: Kurd vagyok. Az ellenállás az identitásom része

Behrouz Boochani iráni kurd újságíróként dolgozott, mikor menekülni kényszerült, majd illegális bevándorlóként éveket töltött embertelen körülmények között egy ausztrál börtöntáborban. A Margó előtt beszélgettünk a kurd ellenállásról, az iráni tüntetésekről, a börtöntábor rendszeréről, kontrollról és migrációról is. Interjú.

...
Kritika

A Tél Szokcsóban nem a beteljesülés regénye, hanem az áthidalhatatlan távolságoké

Emberek és kultúrák közötti távolságokról, a hiányról, a megszállottságot súroló vonzalomról és a mérgező szépségkultuszról is mesél a francia-dél-koreai Elisa Shua Dusapin 2016-os, első regénye. Ez a hét könyve.

Szerzőink

...
Borda Réka

Borda Réka: Hová lettek a tárgyak az irodalomból? [Tárgydilemmák]

...
Ruff Orsolya

A Dreherek sikertörténetét csak az államosítás tudta megakasztani

...
Kolozsi Orsolya

Az izlandi Dan Brownt keresték, ezért megírta első krimijét Lilja Sigurðardóttir