Mágusok, álarcosok és egy oviba készülő macibocs [PROGRAMAJÁNLÓ]

Mágusok, álarcosok és egy oviba készülő macibocs [PROGRAMAJÁNLÓ]

Szent titkok és természetfölötti rejtélyek a történelemben, jelmezes felvonulás a Pagonyban, Elvis története a feleség szemszögéből, tárlatvezetés a Tar Sándor-kiállításon és Kornis Mihály élő hangoskönyve. Farsangi programajánló.

vn | 2024. február 01. |

Priscilla

Amikor a tinédzser Priscilla Beaulieu egy bulin találkozik az akkor már szupersztár Elvis Presley-vel, a közösen töltött, intim pillanatokban az énekes egy teljesen más emberré válik: izgalmas szerető, szövetséges a magányban, és gyengéd legjobb barát. Sofia Coppola Priscilla Presley 1985-ben megjelent Elvis és én című könyvét vette alapul a filmhez, melyben a nő szemszögéből meséli el Elvis és Priscilla hosszú és viharos kapcsolatát, a német katonai bázistól a Graceland-i álombirtokon töltött időkig.

Mikor? Február 1-jétől. Hol? A mozikban.

Istenek, démonok, mágusok ‒ Történelmi stand up előadássorozat

-

Kik voltak a kelták istenei és mennyire értették őket a rómaiak? Kinek áldoztak embereket a maják és aztékok? Milyen istenek segítették a sámánokat? Hogyan lehetett démonokat elűzni és az isteneket kényszeríteni? Mi volt Faust igazi bűne? Mióta vannak boszorkányok, és miért félnek tőlük? Miért járnak össze esténként „ördögi” szertartásokra? A régi forrásokban miért harcolnak ellenük a táltosok és a vérfarkasok? Miért váltja fel a boszorkányhitet a vámpírkultusz, és hogyan kezdett el kétkedni egy inkvizítor? Ezekre a kérdésekre keresi a választ az előadás a tudományos eredményeket és a közönség fantáziáját egyaránt megmozgatva.

Az előadássorozat a történettudomány segítségével ered a vallás és varázslat sokszínű formáinak nyomába. Előadó: Antalffy Péter történész, a Rubicon Intézet tudományos munkatársa

Mikor? Február 1., 18 órától. Hol? Marczibányi Téri Művelődési Központ, 1022 Budapest, Marczibányi tér 5/A.
Részletek erre>>>

Farsang X Macibocs óvodába megy

-

A Bartók Béla úti Pagonyban szombaton különleges könyvbemutatóra várják a farsangoló gyermekeket és szüleiket. Programok: jelmezes felvonulás és tánc, arcfestés, társasjáték szoba, illetve kézműves sarok, ahol álarcokat, csillogó nyakláncokat és könyvjelzőket lehet készíteni. 11 órától a Macibocs óvodába megy című könyv bemutatója, Kiss Ottóval, a szerzővel, és az illusztrátor Szalma Edittel.

Mikor? Február 3., 10 órától. Hol? Bartók Pagony, 1114 Budapest, Bartók Béla út 5.
Részletek erre>>>

Tárlatvezetés a Tar Sándor-kiállításon

-

Az „Az vagyok, aki vagyok. Úgyse lehetek más: miért féljek hát felfedezni, ki vagyok?” a MODEM és a Déri Múzeum közös kiállítása. A tárlat címe Tar Sándor naplójából való. A kijelentés az önazonosság magabiztosságát sejteti. Ha tovább olvassuk a bejegyzéseket, láthatjuk, hogy napról napra egyre bizonytalanabb abban, ki is ő, és hogy ezt az „én”-t fel kell-e vállalni mások előtt. Tar Sándor egész élete ellentmond a fenti magabiztosságnak és erőnek. Élete ugyanis azt sugallja, hogy sokkal inkább a véletlenek, mintsem a tudatos választás határozták meg sorsát.

A kiállításon látható művek Tar Sándor sorsának és életvilágának egy-egy mozaikjához kapcsolódnak. Mégis, mintha felidéznék a ’70-’80-’90-es évek Magyarországának jellegzetes helyzeteit, magatartásformáit. Köszönhetően az alkotók az író életének egy-egy mozzanatára reflektáló, de sokféle értelmezést lehetővé tevő munkáinak. A kiállítás ugyan a MODEM égisze alatt jött létre, de helyszíne a város ikonikus toronyházának egyik 19. emeleti lakása, aminek két oka van. Az egyik, hogy Tar a huszonnyolcadik albérlete után egy hasonló jellegű lakásban lelt „otthonra”. A másik, hogy az épület Tar Szürke galamb című bűnregényének egyik helyszíne. A toronyház házmestere a város fölé emelkedve olyan különös események szemtanújává válik, amelyek csak innét megfigyelhetők.

A kiállításon öt kortárs képzőművész ‒ Gerhes Gábor, Kádár Emese, Németh Ilona, Szilágyi Lenke, Tóth Balázs Máté ‒ mutatja be a Tar életére reflektáló műveit. A műalkotósokat Tar Sándortól származó szövegek fűzik össze egy térélménnyé. A munkafolyamat 2023 tavaszán egy műhelymunkával kezdődött, amelyen Tar életét és munkásságát, illetve az ezek által felvetődő kérdéseket irodalomtörténészek vitatták meg a művészekkel.

A látogatókat két egymást követő félórás vezetésre várja debreceni toronyház 19. emeletének 203-as lakásába a kiállítás egyik kurátora, Don Tamás.

Mikor? Február 3-án, 16 órától, és 16.40-től. Hol? Debreceni toronyház, 4025 Debrecen, Petőfi tér 10.
Részletek erre>>>

Kornis Mihály élő hangoskönyve

-

Kornis Mihály elhatározta, hogy ír és előad egy művet, amelyet most, hogy elkészült, a tervek szerint elő is ad, az előadást követően pedig egy beszélgetésre hívja az érdeklődőket.

Mikor? Február 6., 18 órától. Hol? Eötvös10 Művelődési Ház, 1067 Budapest, Eötvös utca 10.
Részletek erre>>>

Nyitókép: Pexels / Polina Kovaleva.

Kapcsolódó cikkek
...
Gyerekirodalom

Kiss Ottó új gyerekkönyvében egy ovis macibarátságé a főszerep

Kiss Ottó rövid, vidámsággal és nyugalommal teli meséinek központjában egy igazi ovis macibarátság áll, no meg a mulatságos és csodálatos Mackóföld. Olvass bele a könyvbe!

...
Nagy

Kornis Mihály: Amikor írok, élek

...
Nagy

Tar Sándor a térképről leszorult helyek és emberek írója

Tar Sándorról írt monográfiát Deczki Sarolta, akit az elesettek, a kiszolgáltatottak, a periféria írójaként is emlegetett szerző életéről és műveinek erőteljes hatásáról is kérdeztünk. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

A hét könyve
Kritika
Terézanyut felfalta és megemésztette Kovácsné
...
Szórakozás

A Szegény párák feminista kiáltványként értelmezi újra a Frankensteint

Jórgosz Lánthimosz tizenegy Oscarra jelölt mozija női szemszögből beszéli el Mary Shelley viktoriánus díszletek között játszódó, horrorklisékből, gótikus románcok és pikareszkregények elemeiből összeöltött felnövekedéstörténetet.

...
Nagy

Rushdie, Gagarin, Pamela és Kobe – a legjobban várt életrajzi újdonságok 2024 tavaszán

Színész- és sportlegendák, az első űrhajós és az egyetlen, Kínából megszökött ujgur író, világhírű művészek gondolatai életről, halálról, alkotásról. A legizgalmasabb (ön)életrajzi megjelenéseket szemléztük.

Szerzőink

...
Vass Norbert

A Szegény párák feminista kiáltványként értelmezi újra a Frankensteint

...
Valuska László

A sikert csak tisztességtelen úton lehet elérni?

...
sa

Putyin háborúja, viking nők és európai gőg Mexikóban – történelmi non-fiction 2024 tavaszán

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Mart kalandjai annyira megnevettetnek, mintha Janikovszky Éva írta volna őket

Az észt Anti Saar mesekönyvében egy hétéves fiú kalandjait követhetjük nyomon, miközben a rekeszizmaink sem pihennek. 

...
Gyerekirodalom

Percy Jackson gyerekbarát tempóban nyomoz Zeusz villáma után

Megnéztük az új adaptációt, ami azt vállalta, hogy sokkal hívebben bemutatja majd Percy Jackson kalandjait, az istenek és a félistenek világát.

...
Gyerekirodalom

Első világháborús harctéren rajzolt mesekönyvet kislányának egy magyar katona

A Zsuzsa Bergengóciában című kötetet sokan az egyik legszebb magyar mesekönyvnek tartják, ami egyben a magyar szecessziós könyvművészet kiemelkedő darabja is. A rajzok a gyimesi havasokon túl, a fronton születtek, a versek megírására Karinthy Frigyest kérték fel.