Szvetlana Alekszijevics, Patti Smith, Erlend Loe, Nádas Péter Budapestje [PROGRAMAJÁNLÓ]

Könyves szempontból az év legizgalmasabb időszakához érkeztünk, jön a Könyvfesztivál, a PesText, hamarosan pedig a Margó Irodalmi Fesztivál is, számos jelentős külföldi alkotó érkezik Magyarországra és rengeteg új könyv jelenik meg. Most a következő napok irodalmi programjai közül szemezgettünk.

Könyves Magazin | 2022. szeptember 28. |

Beszélgetés Szvetlana Alekszijevics Nobel-díjas íróval

-

Szvetlana Alekszijevics (portrécikkünk itt) könyvei 19 országban, köztük az Egyesült Államokban, Németországban, Japánban, Kínában, Franciaországban jelentek meg, művei alapján csaknem húsz dokumentumfilm és három színmű született. Írói munkásságát számos díjjal jutalmazták, 1998-ban az Európai Együttműködésért díjat, 1999-ben az Alfred Toepfer Alapítvány Herder-díját, 2013-ban a német könyvkiadók és könyvkereskedők egyesülésének békedíját vehette át. A CEU Nyílt Társadalom Díját pedig 2020-ban ítélték oda Szvetlana Alekszijevicsnek. Hat évtized – az 1953-ban kitüntetett Sir Winston Churchill – után ő volt az első, akinek 2015-ben nem szépirodalmi, hanem tényirodalmi munkássága alapján ítélték oda az irodalmi Nobel-díjat, az indoklás szerint „polifonikus írásaiért, amelyek a szenvedésnek és a bátorságnak állítanak emléket korunkban”.

A pódiumbeszélgetés során a szerzővel Veiszer Alinda televíziós szerkesztő-műsorvezető, újságíró beszélget az életéről, műveiről, nézeteiről és az alkotás folyamatáról.

Mikor? Október 1. 16:00 Hol? Nemzeti Táncszínház. Facebook-esemény ITT.

A Nobel-díjas Alekszijevics sok ezernyi hangból, sorsból, élettöredékből komponálja könyveit
A Nobel-díjas Alekszijevics sok ezernyi hangból, sorsból, élettöredékből komponálja könyveit

A 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége lesz az irodalmi Nobel-díjas Szvetlana Alekszijevics belarusz író, aki könyveiben mindig a valóságot próbálja rögzíteni, legyen szó akár a második világháborút megjárt orosz nőkről, az afganisztáni háború veteránjairól vagy a csernobili katasztrófa túlélőiről. De honnan indult Szvetlana Alekszijevics, ki volt a legnagyobb hatással a munkásságára, a nyolcvanas évek elején miért nem engedték kiadni a könyvét, és miért kényszerült emigrációba? Cikkünkből kiderül.

Tovább olvasok

PATTI SMITH KÖLTÉSZETI NAP - Interaktív Sétaszínház és Performansz

-

„Ha nem jól alakultak volna a dolgaim, most azért örülnék ennek a kis napsütésnek.”

Patti Smith nem sztár. Legalábbis a szó klasszikus értelmében biztosan nem: és éppen ettől mégiscsak az. Patti Smith sztársága abban rejlik, hogy saját, emberi gesztusait képes a színpadon is megtartani ahelyett, hogy mást mutatna fel helyettük. Amivel az előadás foglalkozik, az ez a sztárság mentes sztárság, a zavarban levés, valamint egy fontos barátság, ami mindez mögött áll. Interaktív sétára hívnak mindenkit, akinek van kedve játszani. A programot különösen ajánlják a tizenéves korosztály számára.

Rendező, projektfelelős: Gálhidy Sára
Alkotók: Forrai Áron, Balázs-Piri Noémi, Szauer Lilla, Vetlényi Lili, Szabó Tamás Bendegúz, Hasuly Polly, Erdős Béla, Tóth Róbert Péter, Benik Viktor, Kozma Katica, Blahó Kristóf, Torma Réka, Hegyessy Nóra, Czeglédi Mátyás

Mikor? Október 1. 15:00 Hol? Marczibányi Téri Művelődési Központ. Facebook-esemény ITT.

PesText // ERLEND LOE

-

Erlend Loe, Norvégia egyik legnépszerűbb kortárs írója 1969-ben született Trondheimben. Egyszerre végtelenül vicces és komoly, fajsúlyos és hihetetlenül könnyed – egyszóval letehetetlen. 1993-ban jelent meg első regénye, a Tatt av kvinnen (Elfújta a nő, Scolar Kiadó, 2010), amelyet 2007-ben megfilmesítettek (rendező: Petter Naess). A nagy áttörést három évvel későbbi műve, a Naiv.Szuper. jelentette 1996-ban. Regényein kívül írt még gyermekkönyveket, forgatókönyveket és kritikákat is. 2009-ben Titanic filmfesztiválon az Észak (Nord) című film forgatókönyvéért elnyerte a diákzsűri fődíját és a Hullámtörők-díjat. Fordítóként és tanárként is tevékenykedett. Dolgozott pszichiátriai intézetben, forgatott rövidfilmeket és videoklipeket, s színészként is kipróbálta magát.

Erlend Loe szerzővel Karafiáth Orsolya beszélget.

Mikor? Szeptember 30. 18:00 Hol? Három Holló. Facebook-esemény ITT.

Erlend Loe főhőse ízekre szedi az irodalomkritikusokat
Erlend Loe főhőse ízekre szedi az irodalomkritikusokat
Tovább olvasok

Nádas Péter Budapestje

-

Szeptember 30. és október 2. között Budapest több helyszínét is bevonó programsorozattal tiszteleg Nádas Péter munkássága és életműve előtt a Budapest Brand és a Jelenkor Kiadó. A háromnapos fesztivál igazi összművészeti élményt kínál: az irodalmi vonatkozású események mellett zenei, színházi, képzőművészeti, sőt, gasztronómiai tematikájú programok közül is válogathatnak az érdeklődők. Az egyes napok eseményeit a szervezők úgy állították össze, hogy az érdeklődők át tudjanak sétálni egyik pontból a másikba, így fokozatosan és műfajokon keresztül tárul fel előttük a nagy író és a város kapcsolata. A rendezvény rávilágít Nádas alkotói életművének sokszínűségére, inspiráló erejére, közel hozza az embert, változatos formákon és műfajokon keresztül enged betekintést univerzumába – ezáltal a találkozás, a felfedezés örömét nyújtja a rajongóknak és a laikusoknak egyaránt.

A részletes program, a jegyvásárlási és regisztrációs linkek elérhetők a www.enbudapestem.hu/nadaspeterbudapestje oldalon.

Mikortól? Szeptember 30. 8:00. Facebook-esemény ITT.

Ismerd meg sétálva Nádas Péter Budapestjét!
Ismerd meg sétálva Nádas Péter Budapestjét!
Tovább olvasok

Irodalmi traumák - traumaoldás irodalommal

-

Női téma-e a trauma? Vannak-e olyan speciális traumák, amelyekről női szerzők tudnak írni? Mennyire merít az irodalom a saját élményekből? Kevesebb vagy több lesz-e egy irodalmi mű attól, hogy valós történeteken alapul? A Női kaleidoszkóp című beszélgetéssorozat első beszélgetése szeptember 30-án, 17.00 órakor a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál kísérőprogramjaként kerül megrendezésre.

Résztvevők: N. Tóth Anikó író, Bartalos Tóth Iveta író, Gáspár-Singer Anna író
Moderál: Csutak Gabi író, szerkesztő

Mikor? Szeptember 30. 17:00 Hol? Millenáris. Facebook-esemény ITT.

Randevútól az esti meséig, avagy a férfiak és az olvasás

-

Felmérések szólnak arról, hogy a férfiak kevesebbet olvasnak, illetve mást olvasnak, mint a nők. Az olvasás azonban a férfiak életének is része, legyen szó a hétköznapokról, de közös téma lehet egy könyves élmény az első randevún, sőt, azt is tudjuk, hogy milyen fontos szerepe van az apák esti meséinek. Ezekről és sok más izgalmas kérdésről szól majd ez a beszélgetés.

Vendégek: Holczer Ádám labdarúgó, Nyáry Krisztián író, Makranczi Zalán színművész

A beszélgetés moderátora Farkas Ferenc, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának vezetője.

Mikor? Szeptember 30: 15:00 Hol? FSZEK. Facebook-esemény ITT.

Hírlevél feliratkozás

 

Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

Ismerd meg sétálva Nádas Péter Budapestjét!

Hétvégi sétáinkon Nádas Péter szövegein keresztül járjuk be Budapest utcáit, azokat a részeket, amelyek az életmű szempontjából fontosak - a Svábhegyet, Újlipótvárost és Erzsébetvárot.

...
Nagy

A Nobel-díjas Alekszijevics sok ezernyi hangból, sorsból, élettöredékből komponálja könyveit

A 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége lesz az irodalmi Nobel-díjas Szvetlana Alekszijevics belarusz író, aki könyveiben mindig a valóságot próbálja rögzíteni, legyen szó akár a második világháborút megjárt orosz nőkről, az afganisztáni háború veteránjairól vagy a csernobili katasztrófa túlélőiről. De honnan indult Szvetlana Alekszijevics, ki volt a legnagyobb hatással a munkásságára, a nyolcvanas évek elején miért nem engedték kiadni a könyvét, és miért kényszerült emigrációba? Cikkünkből kiderül.

...
Hírek

A legjobb francia regénnyel, a skandináv krimi sztárjával és rengeteg új magyar könyvvel jön a Margó

A Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár október 13-16. között elhozza a legfrissebb magyar könyvmegjelenéseket, 2021 legjobb francia regényét, a skandináv krimi sztárját és az egyik legmeghatározóbb brit történészt.

A hét könyve
Kritika
Narine Abgarjan novellái úgy életigenlők, hogy nem hallgatják el a háború borzalmait
...
Nagy

Petőfi példátlanul jó érzékkel kezelte a korabeli médiát

Petőfi születésének 200. évfordulója alkalmából nyitotta meg a PIM Költő lenni vagy nem lenni című kiállítását. A kurátorok célja az volt, hogy a költő tankönyvekből ismert, fekete-fehér portréja életre keljen a látogatók előtt, és az eddig ismeretlen arca rajzolódjon ki előttük.

ZÖLD - TERMÉSZETESEN OLVASOK
...
Zöld

Megjelent Greta Thunberg új könyve, mégsem ezzel került a hírekbe

...
Zöld

A Felhőkakukkvárban ősi szövegek élnek tovább az emberi civilizációt mentő generációs űrhajón

...
Zöld

Nincs idő arra várni, hogy a tölgyfa megnőjön, mert az nem most hoz profitot

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Sokáig lehetetlennek tűnt, de ismét film készül a Momóból

Ötven éve jelent meg Németországban Michael Ende egyik legsikeresebb regénye, a Momo, amelyből - neház tárgyalásokat követően - hamarosan film készülhet.

...
Gyerekirodalom

Mi történik azzal, akinek a boszorkányiskolában örökké félresikerülnek a varázslatai?

A Botcsinálta boszi egy olyan boszorkányakadémia, ahol nem lefutják, hanem seprűn repülik az iskolakört. Hőse pedig egy kétbalkezes tinilány, akinek sosem úgy sülnek el a varázslatai, ahogy a varázskönyvben meg van írva. Olvass bele Jill Murphy gyerekregényébe!

...
Gyerekirodalom

Új író folytatja az Asterix-sorozatot

Az Asterix képregénysorozatnak új írója van, Fabcaro, aki jelenleg a széria 40. kötetén dolgozik. Utóbbi várhatóan még az idén megjelenik.

Olvass!
...
Beleolvasó

Jhumpa Lahiri hőse nem a városban tévedt el, hanem a saját életében

A Mélyföld és A bajtolmács szerzőjének új könyve egy meg nem nevezett negyvenes nő portréja, aki megkérdőjelezi helyét a világban, ingadozik mozdulatlanság és mozgás, kötődés és a hosszú távú kapcsolatok elutasítása között. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Szabó Magda a Régimódi történetben egyetlen arcképet akart kirakni: az édesanyjáét

A Szabó Magda-titok című podcastsorozatunkban négy olvasmányon keresztül kutatjuk, mitől működnek még ma is Szabó Magda könyvei. A következő adásban a Régimódi történetet tárgyaljuk ki, amelyben az író édesanyjának, Jablonczay Lenkének állít emléket. Addig is olvass bele a könyvbe!

...
Beleolvasó

Ki volt Mary Shelley? Frankenstein "anyjának" története elevenedik meg egy gótikus regény lapjain

A romantika irodalmának egyik legkülönlegesebb könyve a Frankenstein, a horror egyik megalapozója, amit egy tizenkilenc éves lány írt. A holland Anne Eekhout Mary című regénye ennek a különleges, érzékeny és merész nőnek állít emléket. Olvass bele!