Szvetlana Alekszijevics, Patti Smith, Erlend Loe, Nádas Péter Budapestje [PROGRAMAJÁNLÓ]

Könyves szempontból az év legizgalmasabb időszakához érkeztünk, jön a Könyvfesztivál, a PesText, hamarosan pedig a Margó Irodalmi Fesztivál is, számos jelentős külföldi alkotó érkezik Magyarországra és rengeteg új könyv jelenik meg. Most a következő napok irodalmi programjai közül szemezgettünk.

Könyves Magazin | 2022. szeptember 28. |

Beszélgetés Szvetlana Alekszijevics Nobel-díjas íróval

-

Szvetlana Alekszijevics (portrécikkünk itt) könyvei 19 országban, köztük az Egyesült Államokban, Németországban, Japánban, Kínában, Franciaországban jelentek meg, művei alapján csaknem húsz dokumentumfilm és három színmű született. Írói munkásságát számos díjjal jutalmazták, 1998-ban az Európai Együttműködésért díjat, 1999-ben az Alfred Toepfer Alapítvány Herder-díját, 2013-ban a német könyvkiadók és könyvkereskedők egyesülésének békedíját vehette át. A CEU Nyílt Társadalom Díját pedig 2020-ban ítélték oda Szvetlana Alekszijevicsnek. Hat évtized – az 1953-ban kitüntetett Sir Winston Churchill – után ő volt az első, akinek 2015-ben nem szépirodalmi, hanem tényirodalmi munkássága alapján ítélték oda az irodalmi Nobel-díjat, az indoklás szerint „polifonikus írásaiért, amelyek a szenvedésnek és a bátorságnak állítanak emléket korunkban”.

A pódiumbeszélgetés során a szerzővel Veiszer Alinda televíziós szerkesztő-műsorvezető, újságíró beszélget az életéről, műveiről, nézeteiről és az alkotás folyamatáról.

Mikor? Október 1. 16:00 Hol? Nemzeti Táncszínház. Facebook-esemény ITT.

A Nobel-díjas Alekszijevics sok ezernyi hangból, sorsból, élettöredékből komponálja könyveit
A Nobel-díjas Alekszijevics sok ezernyi hangból, sorsból, élettöredékből komponálja könyveit

A 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége lesz az irodalmi Nobel-díjas Szvetlana Alekszijevics belarusz író, aki könyveiben mindig a valóságot próbálja rögzíteni, legyen szó akár a második világháborút megjárt orosz nőkről, az afganisztáni háború veteránjairól vagy a csernobili katasztrófa túlélőiről. De honnan indult Szvetlana Alekszijevics, ki volt a legnagyobb hatással a munkásságára, a nyolcvanas évek elején miért nem engedték kiadni a könyvét, és miért kényszerült emigrációba? Cikkünkből kiderül.

Tovább olvasok

PATTI SMITH KÖLTÉSZETI NAP - Interaktív Sétaszínház és Performansz

-

„Ha nem jól alakultak volna a dolgaim, most azért örülnék ennek a kis napsütésnek.”

Patti Smith nem sztár. Legalábbis a szó klasszikus értelmében biztosan nem: és éppen ettől mégiscsak az. Patti Smith sztársága abban rejlik, hogy saját, emberi gesztusait képes a színpadon is megtartani ahelyett, hogy mást mutatna fel helyettük. Amivel az előadás foglalkozik, az ez a sztárság mentes sztárság, a zavarban levés, valamint egy fontos barátság, ami mindez mögött áll. Interaktív sétára hívnak mindenkit, akinek van kedve játszani. A programot különösen ajánlják a tizenéves korosztály számára.

Rendező, projektfelelős: Gálhidy Sára
Alkotók: Forrai Áron, Balázs-Piri Noémi, Szauer Lilla, Vetlényi Lili, Szabó Tamás Bendegúz, Hasuly Polly, Erdős Béla, Tóth Róbert Péter, Benik Viktor, Kozma Katica, Blahó Kristóf, Torma Réka, Hegyessy Nóra, Czeglédi Mátyás

Mikor? Október 1. 15:00 Hol? Marczibányi Téri Művelődési Központ. Facebook-esemény ITT.

PesText // ERLEND LOE

-

Erlend Loe, Norvégia egyik legnépszerűbb kortárs írója 1969-ben született Trondheimben. Egyszerre végtelenül vicces és komoly, fajsúlyos és hihetetlenül könnyed – egyszóval letehetetlen. 1993-ban jelent meg első regénye, a Tatt av kvinnen (Elfújta a nő, Scolar Kiadó, 2010), amelyet 2007-ben megfilmesítettek (rendező: Petter Naess). A nagy áttörést három évvel későbbi műve, a Naiv.Szuper. jelentette 1996-ban. Regényein kívül írt még gyermekkönyveket, forgatókönyveket és kritikákat is. 2009-ben Titanic filmfesztiválon az Észak (Nord) című film forgatókönyvéért elnyerte a diákzsűri fődíját és a Hullámtörők-díjat. Fordítóként és tanárként is tevékenykedett. Dolgozott pszichiátriai intézetben, forgatott rövidfilmeket és videoklipeket, s színészként is kipróbálta magát.

Erlend Loe szerzővel Karafiáth Orsolya beszélget.

Mikor? Szeptember 30. 18:00 Hol? Három Holló. Facebook-esemény ITT.

Erlend Loe főhőse ízekre szedi az irodalomkritikusokat
Erlend Loe főhőse ízekre szedi az irodalomkritikusokat
Tovább olvasok

Nádas Péter Budapestje

-

Szeptember 30. és október 2. között Budapest több helyszínét is bevonó programsorozattal tiszteleg Nádas Péter munkássága és életműve előtt a Budapest Brand és a Jelenkor Kiadó. A háromnapos fesztivál igazi összművészeti élményt kínál: az irodalmi vonatkozású események mellett zenei, színházi, képzőművészeti, sőt, gasztronómiai tematikájú programok közül is válogathatnak az érdeklődők. Az egyes napok eseményeit a szervezők úgy állították össze, hogy az érdeklődők át tudjanak sétálni egyik pontból a másikba, így fokozatosan és műfajokon keresztül tárul fel előttük a nagy író és a város kapcsolata. A rendezvény rávilágít Nádas alkotói életművének sokszínűségére, inspiráló erejére, közel hozza az embert, változatos formákon és műfajokon keresztül enged betekintést univerzumába – ezáltal a találkozás, a felfedezés örömét nyújtja a rajongóknak és a laikusoknak egyaránt.

A részletes program, a jegyvásárlási és regisztrációs linkek elérhetők a www.enbudapestem.hu/nadaspeterbudapestje oldalon.

Mikortól? Szeptember 30. 8:00. Facebook-esemény ITT.

Ismerd meg sétálva Nádas Péter Budapestjét!

Irodalmi traumák - traumaoldás irodalommal

-

Női téma-e a trauma? Vannak-e olyan speciális traumák, amelyekről női szerzők tudnak írni? Mennyire merít az irodalom a saját élményekből? Kevesebb vagy több lesz-e egy irodalmi mű attól, hogy valós történeteken alapul? A Női kaleidoszkóp című beszélgetéssorozat első beszélgetése szeptember 30-án, 17.00 órakor a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál kísérőprogramjaként kerül megrendezésre.

Résztvevők: N. Tóth Anikó író, Bartalos Tóth Iveta író, Gáspár-Singer Anna író
Moderál: Csutak Gabi író, szerkesztő

Mikor? Szeptember 30. 17:00 Hol? Millenáris. Facebook-esemény ITT.

Randevútól az esti meséig, avagy a férfiak és az olvasás

-

Felmérések szólnak arról, hogy a férfiak kevesebbet olvasnak, illetve mást olvasnak, mint a nők. Az olvasás azonban a férfiak életének is része, legyen szó a hétköznapokról, de közös téma lehet egy könyves élmény az első randevún, sőt, azt is tudjuk, hogy milyen fontos szerepe van az apák esti meséinek. Ezekről és sok más izgalmas kérdésről szól majd ez a beszélgetés.

Vendégek: Holczer Ádám labdarúgó, Nyáry Krisztián író, Makranczi Zalán színművész

A beszélgetés moderátora Farkas Ferenc, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának vezetője.

Mikor? Szeptember 30: 15:00 Hol? FSZEK. Facebook-esemény ITT.

Hírlevél feliratkozás

 

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

A Nobel-díjas Alekszijevics sok ezernyi hangból, sorsból, élettöredékből komponálja könyveit

A 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége lesz az irodalmi Nobel-díjas Szvetlana Alekszijevics belarusz író, aki könyveiben mindig a valóságot próbálja rögzíteni, legyen szó akár a második világháborút megjárt orosz nőkről, az afganisztáni háború veteránjairól vagy a csernobili katasztrófa túlélőiről. De honnan indult Szvetlana Alekszijevics, ki volt a legnagyobb hatással a munkásságára, a nyolcvanas évek elején miért nem engedték kiadni a könyvét, és miért kényszerült emigrációba? Cikkünkből kiderül.

...
Hírek

A legjobb francia regénnyel, a skandináv krimi sztárjával és rengeteg új magyar könyvvel jön a Margó

A Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár október 13-16. között elhozza a legfrissebb magyar könyvmegjelenéseket, 2021 legjobb francia regényét, a skandináv krimi sztárját és az egyik legmeghatározóbb brit történészt.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

A hét könyve
Kritika
Tove Ditlevsen önéletrajzi trilógiája gyógyszerfüggésről, abortuszokról, íróvá válásról mesél
...
Nagy

Miért szeretem a megrongált könyveket?

Teafolt? Gyűrött könyvgerinc? Megjegyzések a margón? Szerintem van benne valami gyönyörű.

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Pókháló-ház, rejtélyes üzenetek és egy tökéletes nyári szünet – Olvass bele Wéber Anikó új regényébe!

Ki ne szeretne barátaival egy távoli országba utazni, és ott egy évszázados titok nyomába eredni? Az Álmodó tornyok városa olvasói mindezt megtehetik Kitti kalandjait követve. Wéber Anikó könyve tökéletes nyári olvasmány egy tökéletes nyári szünetről. Olvass bele!

...
Gyerekirodalom

Szinyei Merse Pállal indul a nagy magyar festőket bemutató gyerekkönyv-sorozat

A sorozat most megjelent, első kötete Szinyei Merse Pál művészetének felfedezéséhez nyújt segítséget általános iskolásoknak

...
Gyerekirodalom

Romok, zűrzavar és éjsötét mindenütt – a gyerekek nyelvén a háborúról

A háború, amely megváltoztatta Rondót című kötet nagy erejű képek és szimbólumok segítségével próbálja megmutatni a gyerekeknek, mi is az az értelmetlen borzalom, amit háborúnak nevezünk

Olvass!
...
Beleolvasó

Darvasi László hősének fejéből kicsap a bolond villám – Olvass bele a Neandervölgyiekbe!

Közel 50 év magyar történelme vonul végig Darvasi László új regényén. Most beleolvashatsz az új kötetbe.

...
Beleolvasó

A kis olasz faluban Jézus veszi el a tinilány barátait, nem a drogok – Olvass bele Claudia Durastanti regényébe!

Az Ismerős idegenek helyszíne egy olasz falucska, ahol annyira kiszámítható az élet, hogy még a menstruációt várni is izgalmasabb. Részlet a könyvből.

...
Zöld

Kik és hogyan forgatják fel a modern focit? Olvass bele a Futballhackerekbe!

Christoph Biermann futballszakértő könyve bemutatja, hogyan alakul át a modern foci a szemünk láttára. Most elolvashatsz belőle egy részletet.