Zalai Margó, Ördögkatlan, Együtt kezdtük [Programajánló]

Margófeszt Szentgyörgyváron

-

Mikor? Augusztus 11-13.

Hol? Szentgyörgyvár

Ismét a zalai Szentgyörgyvárra költözik a Margó, augusztus 11-13. között második alkalommal várják a látogatókat. A Balatontól negyedórára, az alig 300 lakosú település kultúrházában, templomkertjében és nagyszínpadain rengeteg irodalmi és zenei program várható. Lesz egy utolsó Rájátszás, de slam poetryvel, kiállítással és filmvetítésekkel is várják az érdeklődőket.

Részletek erre>>

15. Ördögkatlan

-

Mikor? Augusztus 2-6.

Hol? Nagyharsány

Ezekben a napokban is tart a 15. Ördögkatlan fesztivál, amelynek idei díszvendége Kollár-Klemencz László, aki mesél majd új könyvéről, az Öreg bandáról (recenziónkat itt találod), zenél Kamarazenekarával, Viszockijra is emlékezik Zabolátlan lovaim című estjével. Az Ördögkatlanban idén írók egész sorával találkozhatsz a Vylyan Teraszon: köztük van Grecsó Krisztián, Erdős Virág, Nyáry Krisztián, Parti Nagy Lajos, Szabó T. Anna, Vámos Miklós és Závada Pál.

Részletek erre>>

Együtt kezdtük

A héten mutatták be Kerékgyártó Yvonne új filmjét, az Együtt kezdtüket. A sztori szerint a 12. c egykori tagjai az érettségi után tíz évvel egy esküvőn találkoznak újra, így lehetőség nyílik rá, hogy a régi haverok, ellenségek és szerelmek (akik megvoltak, és akik nem jöttek össze) újra együtt töltsenek egy hétvégét egy balatoni panzióban. Persze semmi sem úgy sikerül, ahogy tervezték. Mert egy ilyen nagy újratalálkozás pont arra jó, hogy kitörjön pár botrány, elcsábítsanak néhány hű szerelmest, elsüssenek egy csomó jó poént, hazudjanak, őszinték legyenek, dumáljanak, igyanak, aztán kezdjék elölről az egészet.

Szabadtéri mozivetítések

-

Mikor? Egész augusztusban

Nyáron a Balaton körül járva, Budapesten és szerte az országban szabadtéri vetítések sokaságán lehet találkozni a legjobb magyar filmklasszikusokkal, felújított minőségben. Budapesten az Orczy-kertben ezen a héten például A tanút lehet megnézni, de lesznek vetítések a Magyar Zene Házánál, a Bláthy parkban, a városligeti Királydombon, ezenkívül a Balaton több pontján, valamint Füzesabonyban, Hódmezővásárhelyen, Répcelakon, Szegeden és Szombathelyen.

Részletek erre>>

Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

Rájátszás, Kollár-Klemencz, Saiid - Koncertekkel, izgalmas zenei programokkal vár a zalai Margó

Augusztus 11-től újra Zalába költözik a Margó, és az irodalmi mellett rengeteg zenei program is várja majd a látogatókat. Ezeket gyűjtöttük most össze.

...
Hírek

Kemény, Grecsó, Kollár-Klemencz – Ezekkel az irodalmi programokkal vár a Margófeszt

Augusztus 11-től ismét megrendezik a zala megyei Szentgyörgyváron a Margófesztet, ahol irodalmi és színházi programokkal, koncertekkel, slam poetryvel, kiállításokkal, és filmvetítésekkel várják az érdeklődőket.

...
Hírek

A zalai Margófeszten lesz még egy utolsó Rájátszás

Margón indult és Margón zárul le: utolsó (utáni) koncerttel jelentkezik augusztusban Zalában a költők és dalszerzők által 2011-ben alapított formáció.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Orczy Mimi ezúttal Párizsban nyomoz egy eltűnt műkincs után – Olvass bele!

Folytatódik Ruff Orsolya kalandregénye, melyben a tűzrőlpattant báró Orczy Miminek egy francia bűntényt és eltűnést kell felderítenie.

...
Gyerekirodalom

Elhunyt a Babar könyvek szerzője

Laurent de Brunhoff festő és mesemondó, aki Babarról, az elefántkirályról szóló képeskönyvsorozattal lett híres, 98 éves volt.

...
Gyerekirodalom

10 nyuszis mesekönyv húsvétra és azon túl

Az édes tapsifülesek kiskorú rajongóinak és szüleiknek élő nyuszi helyett inkább gyönyörű gyerekkönyveket ajánlunk.

Hírek
...
Beleolvasó

Erdős Virág verseiben nem válik szét a közélet és a magánélet ‒ Olvass bele!

...
Beleolvasó

Karin Smirnoff noirjában egy temetéssel válnak csak igazán sötétté a dolgok – Olvass bele!

...
Szórakozás

5 dolog, amiről jó, ha tudsz, mielőtt nézni kezded A háromtest-problémát

...
Hírek

Káprázatos lett az Álom luxuskivitelben gyémántokkal kirakott példánya

...
Hírek

Philip K. Dick egyik korai sci-fije új fordításban jelenik meg

...
Szórakozás

Nick Cave-dalok, Varró Dani-versek és Háy János-illusztrációk [PROGRAMAJÁNLÓ]

...
Szórakozás

Az éhezők viadala sztárja memoárban emlékszik vissza hat évtizedes pályafutására

...
Hírek

Megtalálták Kosztolányi Dezső első Byron-fordításának teljes kéziratát

...
Hírek

Vitézy Dávid: Esterházy Péter otthona helyén ne legyen társasház

Polc

Jon Fosse a banalitáson át talál utat a természetfelettihez

...

Denene Millner két anya és egy lány sorsán keresztül számol le a tökéletes nő mítoszával

...

Alan Moore tálalásában a képregényiparnak átható ondószaga van

...

Terézanyut felfalta és megemésztette Kovácsné

...