Rájátszás, Kollár-Klemencz, Saiid - Koncertekkel, izgalmas zenei programokkal vár a zalai Margó

Papaver

A Papaver Szendrey-Nagy Olivér énekes-dalszerző projektje. Első albumuk Stuntman címmel 2021 októberében jelent meg. A szó igazi értelmében vett alternatív lemez mind témáiban, mind zenéjében szerteágazó, azonban a mélyén mégis egy vérbeli singer-songwriter attitűdje rejlik. Közreműködő zenészek: Hegyi Zoltán, Kálmán András, Koroknay András, Okos Gergely, Szendrey-Nagy Olivér.

Mikor? Augusztus 11. 19 óra
Továbbiak>>

Rájátszás vizsgakoncert

-

A koncert előadói a Keleti István Alapfokú Művészeti Iskola és Művészeti Szakgimnázium első évet elvégző tanulói. A vizsgakoncertet saját érdeklődésük alapján állították össze, a szervezők kíváncsiak voltak, hogy közel tudnak-e kerülni azokhoz a dalokhoz és szövegekhez, amelyeket saját szerzőjük szokott színpadra állítani. Előadják: Kiss Dorina, Bognár Gábor, Emődi Réka, Vecsei Dóra, Gombos Eszti, Szilágyi Barnabás, Bolla Gábor, Déri Johanna, Nagy Bálint - aki összeszervezte őket: Papp Katalin.

Dalok:
Egyedi Péter - Háy János: Negyven fölött
Kollár-Klemencz László - Grecsó Krisztián: Így akarod ezt végigcsinálni?
Szűcs Krisztián - Háy János: Kicsinagy Isten
Egyedi Péter - Grecsó Krisztián: Legjobban nélküled
Egyedi Péter - Grecsó Krisztián - Beck Zoltán: Pont oda
Grecsó Krisztián: Dezső
Beck Zoltán - Háy János: Szívemhez szorítom
Kollár-Klemencz László - Erdős Virág: Ezt is elviszem magammal

Mikor? Augusztus 11. 20 óra
Továbbiak>>

Rájátszás

2011-ben a Margó Irodalmi Fesztiválon indult el a Rájátszás története, amikor költők és dalszerzők kezdtek közös alkotásba. Az első műsort újabbak követték, majd a közreműködőkből koncertzenekar alakult, amelynek szinte hitvallásává vált azt boncolgatni, hogyan lesz egy dal nagyon jó. A műhelymunkából két albumnyi dal állt össze, amelyeket régóta „visznek magukkal” az alkotók. A Rájátszás története a Müpában lezárult, viszont a zalai Szentgyörgyváron még egy epizóddal kiegészül: a fesztivál első napján fellép a zenekar, a további napokon a rájátszók más-más felállásokban lépnek fel. Beck Zoli és Szűcs Krisztián bemutatja a Csengey Dénesről szóló Másnap című műsorát, Grecsó Krisztián Hrutka Róberttel tandemezik, Kollár-Klemencz László kamarazenekarával lép fel, de beszélgetünk az írókkal, Háy Jánossal, Grecsóval, Kemény Istvánnal és Kollár-Klemencz Lacival is. A Margón kezdődött, a Margón fejeződik be.

Mikor? Augusztus 11. 21 óra
Továbbiak>>

Kis éji zene

-

A Margófeszt minden éjjel klasszikus zenével zárul a szentgyörgyvári Szent György-templomban. Ezek az éjféli koncertek lehetőséget adnak az elcsendesedésre, feltöltődésre és egyfajta hídként szolgálnak az adott nap befejezése és a következő nap indítása között.

Mikor? Augusztus 11-12-13. 23.30 óra
Továbbiak>>

Barkóczi Noémi duó

Jó ideig csend volt Barkóczi Noémi körül, aki öt évvel ezelőtt jelentette meg első nagylemezét Nem vagyok itt címmel. Az egyedi hangvételű dalairól ismert énekes-dalszerző az utóbbi években látványosan a háttérbe vonult, a tavalyi év második felében azonban Dolgom volt címmel új nagylemezt rögzített Szőke Barnával (The Qualitons, MYGL, Hó Márton és a Jégkorszak) és Gulyás Kristóffal (Hó Márton és a Jégkorszak, Jazzékiel, mius). A teljes zenekaros felállás Barkóczi Noémi és Gulyás Kristóf mellett Várnai Szilviával (Nunki Bay Starship, mius, Mayberian Sanskülotts, Antonia Vai, Jónás Vera Experiment) és Bognár Marcival (Kamikaze Scotsmen, Futurstan) kiegészülve áll színpadra.

Mikor? Augusztus 12. 18 óra
Továbbiak>>

Beck Zoltán és Szűcs Krisztián: Másnap

Cseh Tamás és Csengey Dénes közös dalainak csak egy szelete került közönség elé keletkezésük idején, a 80-as évek végén. Az ekkor született dalszövegek nagyobb része viszont több mint harminc évet pihent a fiókban, mígnem a Cseh Tamás Archívumban őrzött hagyaték részeként megkezdődött ezek feldolgozása. Kiderült, hogy némely szöveghez dallamok is készültek Tamás Bartók Béla úti lakásán, vagy éppen Dénesnél Keszthelyen. Ezek szerencsére szintén fennmaradtak régi kazettákon a szerzők kommentárjaival együtt. A megtalált, megtisztogatott szövegekből, félkész dallamfoszlányokból, dúdolgatott ötletekből állította össze estjét Beck Zoli és Szűcs Krisztián Csengey Balázs segítségével. A rekonstruáló, alkotó folyamatot követően „a fiúk a dolgok mélyére ásnak” a színpadon, így elevenedik meg és ér össze múlt és jelen a dalokban.

Mikor? Augusztus 12. 19 óra
Továbbiak>>

Analog Balaton

Az Analog Balaton egy budapest bázisú, elektronikus zenei duó. Zsuffa Aba és Vörös Ákos kettőse zenéjében a pop/rock dallamosságát ötvözi az elektronikus zene monotonitásával, szövegeik szétcsúszott hajnalok és másnap reggelek lenyomatai. Bár a zenekar 2017 óta aktív, első lemezük csak 2021-ben jelent meg, közönségük azonban folyamatosan nőtt. Lent című debütáló albumokat közel teltház előtt mutatták be az Akvárium Klub NagyHalljában. A Lentet nemcsak a közönség szerette: a legtöbb hazai év végi listán a legjobb lemezek között szerepelt, a Petőfi Zenei Díjon pedig elnyerték Az év elektronikus zenei előadója díjat is.

Mikor? Augusztus 12. 20 óra
Továbbiak>>

Kollár-Klemencz Kamarazenekar, vendég: Zóra

Az Ég az erdő című új Kollár-Klemencz album (CD formában) 2020 őszén látott napvilágot, a dalszerző-énekes-író 2008-ban elindult szólólemezek negyedik darabjaként. Személyes hangvételű, mély érzelmekkel telített, balladisztikus dalok a természetből, az erdő közepén élő alkotótól és vonós zenekarától. A Kollár-Klemencz Kamarazenekar koncertjei személyes és intim hangvételűek, a természet szeretete és jelenléte itt is meghatározó, amelyet a fellépő zenészek és az akusztikus hangzás még hitelesebbé tesz. Kató távollétében Urbányi Zóra Fonogram-díjas énekesnő lép fel a programon.

Mikor? Augusztus 12. 21.30 óra
Továbbiak>>

SAIID

SAIID, azaz az 1980-as születésű Süveg Márk a kilencvenes évek második fele óta a magyar hiphopszíntér egyik meghatározó figurája. DJ-ként kezdte, a hazai hiphopban a legjobbak és legnépszerűbbek közé tartozó Akkezdet Phiai MC-jeként és producereként lett ismert rapper. 2006, a magyar slam poetry megszületése óta emblematikus slammer. 2019 eleje óta szólókarrierjét építi, első szóló lemeze R.E.P. mixtape néven jelent meg. Nemcsak gyakran tart alternatív irodalomórákat, de már érettségi tétel is volt munkássága. Q-CEE 1995 óta zenél aktívan, a hazai underground színtér mára megkerülhetetlen alakja. Számos nemzetközi és magyar zenei fesztiválon és versenyen vett részt DJ-ként. A Random Trip egyik oszlopos tagja, Beatbox, Scratch és after felelőse.

Mikor? Augusztus 12. 21.30 óra
Továbbiak>>

Törzs

A Törzs egy budapesti instrumentális posztrock zenekar. A Tükör című harmadik lemezüket az Aggteleki Cseppkőbarlangban vették fel. A lemezt az amerikai A Thousand Arms és a német Golden Antenna Records adta ki bakeliten 2019-ben. Ezután meghívást kaptak a moszkvai Moscow Music Week (2020) és a magyar BUSH (2021) showcase fesztiválokra.

Mikor? Augusztus 13. 18 óra
Továbbiak>>

Libikóka – a Grecsó-Hrutka duó estje

A duó zenés-mesélő estjén megrázó, felemelő és könnyed családi történetek szólítják meg egymást és a dalokat. Mint egy olyan családi asztalnál, ahol három-négy generáció élvezi az együttlét örömét, és a régi adomák után dalt kíván a szív. Hrutka Róbert zeneszerző-énekes színészlemezek tucatjai és lélekemelő filmzenék után most az akusztikus, játékosan rusztikus, mégis érett oldalát mutatja meg, mégpedig Grecsó Krisztiánnal, aki évtizedek után talált vissza az énekelt darabok segítségével a vershez, de aki ezen az estén sem hűtlen kedves formájához: a rövidprózához, a meséléshez.

Mikor? Augusztus 13. 19 óra
Továbbiak>>

Kocsis Bence dalszerzői koncertje

Kocsis Bence karrierje során számos formációban működött dalszerzőként, erre az estre az eddigi zenekarainak, projektjeinek (OIEE, Window, Saverne) írt szerzemények újragondolt verzióiból állított össze egy műsort. Az eredeti dalok áthangszerelésében Boros Levente, ifj. Tóth István és Szeifert Bálint működött közre, a koncerten rajtuk kívül vokalistaként szerepel még Méhes Adrián, Méhes Dorina és Háló Sára.

Mikor? Augusztus 13. 20 óra
Továbbiak>>

Egyedi Péter / Mmamt - Egyszálgitáros koncert

Egyedi Péter az elmúlt 10 évben az Óriást vezette, korábban az Isten Háta Mögöttben és az Annabarbiban játszott. A Rájátszás tagja, az underground zenei színtér aktív résztvevője. A Mmamt eredetileg Egyedi egy szál gitáros hálószobaprojektje volt, aztán nagyzenekaros, izgalmas zenei kaland lett, ami a teljes szabadság és a sokrétű hangszerelés ellenére továbbra is egy jól körbeírható világ: Egyedi intim, letisztult, belső feszültségektől teli világa, ami semmi korábbi munkájához nem hasonlítható. A Margó Fesztiválra Egyedi egy szál gitárral érkezik.

Mikor? Augusztus 13. 20.30 óra
Továbbiak>>

Szabó Balázs Bandája

Szabó Balázs hosszú utat járt be a nagyszínpadokig: előadói pályáját egyszálgitárosként kezdte, a koncertezés mellett utcaszínházasként tevékenykedett és hosszú évekig bábszínészként is dolgozott. 2009-ben alapította meg a Szabó Balázs Bandáját: munkásságukban hangsúlyos a versmegzenésítések hagyománya, a saját szerzemények mellett szenteltek egy-egy nagylemezt Pilinszky János és Radnóti Miklós verseiből szőtt daloknak, de más költőket (Grecsó Krisztián, Szemlér Ferenc) is megzenésítettek már. Eddigi pályafutásuk alatt öt stúdiólemezt, egy koncertalbumot és egy koncertfilmet jelentettek meg, Élet elvitelre című 2014-es albumuk „Az év alternatív albuma” kategóriában Fonogram-díjat kapott. Egyéb elismerései mellett a 2016-os Petőfi Zenei Díjátadón „Az év férfi előadója” kategóriában Szabó Balázs vehette át a díjat.

Mikor? Augusztus 13. 21.30 óra
Továbbiak>>

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

A zalai Margófeszten lesz még egy utolsó Rájátszás

Margón indult és Margón zárul le: utolsó (utáni) koncerttel jelentkezik augusztusban Zalában a költők és dalszerzők által 2011-ben alapított formáció.

...
Hírek

Rájátszás, Szabó Balázs Bandája, Analog Balaton, dödölle és grillázs - augusztusban ismét Margófeszt Szentgyörgyváron

2022. augusztus 11-13. között második alkalommal várja a látogatókat Zala megye egyik legapróbb településén a régió legszínesebb kulturális fesztiválja, a Margófeszt: a Balatontól negyedórára, az alig 300 lakosú Szentgyörgyvár Kultúrházában, templomkertjében és nagyszínpadain irodalmi és színházi programokkal, koncertekkel, slam poetryvel, kiállításokkal, és filmvetítésekkel várják az érdeklődőket.

...
Hírek

Augusztusban Zalában, a Rájátszással folytatódik a Margó fesztiválsorozata

Augusztusban zalai Szentgyörgyváron folytatódik a idei Margó fesztiválok sora. Az augusztus 11-13. között jelentkező fesztivál fellépői között ott lesz az Analog Balaton, Szabó Balázs Bandája és a Rájátszás csapata is.

Olvass!
...
Beleolvasó

A videójátékok világa segít elmenekülni a valóság elől

Gabrielle Zevin regénye, a Világépítők egyrészt óda a videójátékok aranykorához; másrészt két ember története, akik introvertált személyiségük korlátait leküzdve igyekeznek felfedezni a szerelem és a szeretet különböző formáit. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A Szürke Ember többé már nem számít hasznos eszköznek, így ki kell iktatni

Mark Greaney első regénye a megjelenését követően azonnal bestseller lett, és számos folytatás követte, melyekkel korunk egyik legnépszerűbb thrillerszerzőjévé vált. A Szürke Emberből készült a Netflix eddigi legdrágább, 200 millió dolláros költségvetéssel bíró filmje Ryan Gosling főszereplésével. Olvass bele!

...
Beleolvasó

"Látod? Látod? Látod? Bölcső. Macskabölcső!" [Vonnegut100]

Száz éve született Kurt Vonnegut, akinek könyveit kultikus rajongás övezi mind a mai napig. Nincs ez másként az eredetileg 1963-ban megjelent Macskabölcsővel sem, amely olvasók egész generációjában hagyott kitörölhetetlen nyomot. Olvass bele!

Hírek
...
Könyves Advent

Rozgonyi Saroltával egyetlen almából egy egész világ kerekedik ki

...
Hírek

Hegedüs Vera kapta 2022-ben a Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíjat

...
Zöld

A Föld nagymamája és az utolsó vadlovak a sarlatánok korában – A Zöld rovat ajánlata karácsonyra

...
Hírek

Színpadra állítják a Meseország mindenkié történeteit

...
Hírek

Vasárnapig látható a Nádas Péter drámájából készült online előadás

...
Könyves Advent

Stefánsson lírai prózában meséli el az emlékek és álmok határvidékén játszódó történetét

...
Hírek

Bookline top50: dr. Máté Gábor népszerűsége az év végén is töretlen

...
Könyves Advent

Negyven mesében bomlik ki a királylány-titok

...
Hírek

Nagyot zuhant a brit írók jövedelme

SZÓRAKOZÁS
...
Kritika

A Szürke Ember szuperhősként menekül és száguld országokon át

Courtland Gentry bérgyilkos, a CIA szebb napokat látott árnyékügynökségének, a Sierra alakulatnak egyik utolsó tagja, akit csak a „Szürke Ember”-ként ismernek és emlegetnek. 

...
Szórakozás

Karafiáth Orsolya: Simán belefér, hogy dalszövegíróként az árnyékban maradok

Karafiáth Orsolya szeret helyzetbe hozni másokat. Életművét át- meg átszövik a médium-, illetve műnemváltások, és izgalmas projektek keretében alakulnak dallá a sorai. Az íróként, költőként, fordítóként és publicistaként is aktív szerzőt ezúttal a megzenésített szövegeiről kérdeztük.

...
Szórakozás

Nyugaton a helyzet változatlan - Remarque háborúellenessége nem is lehetne aktuálisabb

A megjelenését követően közel száz év kellett, hogy a németek feldolgozzák az egyik legnagyobb bestsellerüknek számító Erich Maria Remarque-regényt. A végeredmény egy látványos, naturális film lett, de nem emiatt fogunk rá emlékezni.