Pink 2000 betiltott könyvet osztogat szét a floridai koncertjein

sa | 2023. november 14. |

Az énekesnő az akciót a PEN Americával közösen tervezi (az irodalmi szervezet a szabad véleménynyilvánítást és az önkifejezést támogatja), így azok a rajongók, akik elmennek a Miami és Sunrise városokban rendezett koncertekre, olyan kötetekből kapnak példányt, amik felkerültek a PEN America betiltott könyveket gyűjtő listájára.

Floridai alsó tagozatosok már nem olvashatják Amanda Gorman versét, a Fehér Ház tiltakozik

A Fehér Ház és jogvédők is cenzúrának nevezték és tiltakoztak szerdán egy dél-floridai iskola döntése ellen, amellyel eltávolította könyvtárának alsótagozatosok számára fenntartott részéből Amanda Gorman elnöki beiktatáson előadott költeményét.

Tovább olvasok

A rajongók az akció keretében így olyan könyvekhez juthatnak hozzá, mint Todd Parrtól a The Family Book, Toni Morrisontól A kedves vagy Amanda Gormantól a The Hill We Climb (a kötet Ne kérdezd, kik vagyunk címmel jelent meg magyarul roma fiatalok fordításában, a projektről itt írtunk, a margós könyvbemutató hangfelvételét itt találod)

“Telhetetlen olvasó vagyok, és két olyan gyerek anyja, akik szintén mohón olvasnak”, mondta Pink vasárnap egy élő bejelentkezésében az Instagramon. “El nem tudom képzelni, hogy a szüleim megmondják, mit olvashatnak és mit nem a gyerekeim, 

arról nem is beszélve, hogy mások szülei döntsenek arról, mit olvashatnak az én gyerekeim, pláne olyanok, akiknek nincsenek is gyerekei.”

Az énekesnő azt mondta, azért csatlakozott a PEN America és a helyi könyvesbolt, a Books & Books könyvosztogató projektjéhez, mert fel akarja hívni a figyelmet a floridai könyvbetiltások egyre növekvő hullámára.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

P!NK (@pink) által megosztott bejegyzés

A PEN America adatai szerint Floridában tiltották be a legtöbb könyvet az Egyesült Államokban, több, mint 1400-at, és az elmúlt tanévben itt távolítottak el a legtöbb iskolai körzetben (33-ban) könyveket az oktatási intézményekből.

(CNN)

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Szex, Shakespeare és iskola: törvényre hivatkozva korlátozzák a bárd műveit Floridában

Rómeó és Júliából csak részleteket adhatnak fel olvasnivalóként, az egész szöveget nem.

...
Hírek

Ezer Vonnegut-könyvet kap egy floridai iskola, ahol betiltanák Az ötös számú vágóhidat

Az indianapolisi Kurt Vonnegut Múzeum és Könyvtár ezen a héten ezer ingyenpéldányt adományoz Az ötös számú vágóhídból, a könyveket a floridai Brevard megye tanárai és diákjai kapják majd meg, miután egy szülői szervezet a kötet iskolai betiltását kezdeményezte.

...
Hírek

Egy floridai férfi betiltatná a Bibliát az iskolákban, mert szerinte az nem gyerekeknek való

Floridában nemrég elfogadtak egy olyan törvényt, amely lehetővé teszi, hogy a szülők megvétózzanak bizonyos oktatási segédanyagokat. Egy aktivista – hogy felhívja a figyelmet a szerinte képmutató intézkedésre – petíciót indított azért, hogy tiltsák ki a Bibliát az iskolákból.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

...

Péterfi Judit: Kőkemény önismereti tréning kellett a túléléshez [Podcast]

...

drMáriás: Lehet 20 éves az ember, de 100 év történetét hordozza

...

Ezt senki nem mondta: Hallgasd meg a podcast első évadának összes epizódját!

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Jake Gyllenhaal nagy formában van a tárgyalótermi dráma főhőseként

A Donnie Darko sztárja, Jake Gyllenhaal alakítja a Scott Turow regényéből készült Ártatlanságra ítélve című sorozat központi karakterét, aki vádlóból egy gyilkossági ügy vádlottjává válik.

...
Szórakozás

Christian Bale félelmetes volt az Amerikai pszichó forgatásán, amikor szerepben maradt

Christian Bale két kollégája beszélgetett a 2000-ben bemutatott filmről, amiben a szélesebb  közönség is megismerte a színészt.

...
Szórakozás

Az amerikai motorosok többet érdemeltek volna egy steril, mozgó képeskönyvnél

Jeff Nichols rendező Danny Lyon fotóriporter híres könyve, a Motorosok alapján készített filmet a '60-as évek bőrdzsekis lázadóiról. Kritika.

Jó szívvel ajánljuk
Zöld
A Mitágó-erdő sűrűjébe a hősök és az olvasók is belevesznek – 40 éves a modern fantasy mesterműve
...
Zöld

4 regény és Sir David Attenborough: ezt ajánlja olvasni egy jövőkutató

Mit olvass, ha egy jövőkutató tanácsait követve gondolkodnál a Föld és az emberiség jövőjéről? Csupa jó science fictiont és persze a Sir David Attenborough-összest.