„Egy ügynök, aki feldob” – Pajor Tamás

„Egy ügynök, aki feldob” – Pajor Tamás

„Nem vagyok Frank Zappa, nem vagyok Franz Kafka / budai srác vagyok, bejárok Franzstadtba” – suttogja A keskeny úton című szerzeményében Pajor Tamás, aki a foglalkozását firtató kérdésemre dalszerzőként, prédikátorként, performerként, metafizikai munkásként és talpas gondolkodóként írja körül magát. Hívhatnánk persze szózenésznek is, hiszen a stand-upból, versből és a slam poetryből egy nyomokban Rejtő és Bereményi világára is emlékeztető, viszont csak rá jellemző előadói nyelvet alkotott.

Nyitókép: Valuska Gábor

Vass Norbert | 2022. december 08. |

Pajor Tamás 1963-ban született, a beatkorszak aranykorával esett tehát egybe a gyerekkora, tizenhárom évesen lógott a nyakában először gitár,

írni pedig eleve amiatt kezdett, hogy színpadon adhassa elő a szerzeményeit.

Úgy volt, hogy a Neurotic nevű együttesével az Eötvös gimnáziumban lesz a bemutatkozó bulijuk, ám mivel az intézmény kizárólag a saját diákjai előtt nyitotta ki a kaput, a zenekar végül – a kint ragadt cimborákra való tekintettel ‒ eltekintett az előadástól. De a debütálás nem késett sokat, hiszen 1981 februárjában, a Kassák Klubban, az URH meghívására közönség elé állt a Neurotic. A zenekari tagok arcfestése a Damnedre, színpadi viselkedésük a Sex Pistolsra hajazott. Funkys futamaiknak, Pajor szójátékos, szellemes szövegeinek, na meg a nem ritkán botrányba fulladó előadásaiknak hála, a Neurotic hamar a földalatti mezőny megkerülhetetlen együttese lett. És persze az sem mellékszál csupán, hogy a budai fiúk alkotta banda élén Pajor írta és adta elő az első honi hip-hop szövegeket. Hivatalos hangzóanyaguk nem készülhetett, az utókornak az 1988-ban, a Rocktérítő című film soundtrackjeként napvilágot látott Budapesti látnok őrzött meg Neurotic-demói közül egy albumra valót.

A nyolcvanas évek első felében Müller Péter Sziámi karolta fel Pajor Tamást, és ebben az időszakban erőteljes hatást gyakorolt a gondolkodásmódjára Gémes János, azaz Dixi is. Felbukkant Jeles András alakuló színjátszó körében, Sőth Sándor Szárnyas ügynök című filmjében pedig ő formálta meg a címben szereplő ügynököt. Ugyancsak ő a főszereplő Xantus János 1987-ben bemutatott, már emlegetett Rocktérítő című mozijában is. Eredetileg a spontán életszituációk felvétele mellett gegekre épülő megrendezett jelenetek határozták volna meg a dramaturgiát, alaposan átírta azonban a szkriptet, hogy a forgatás idején Tamás szívébe a drog helyett a Szentlélek költözött.

„Azt a talán idejétmúlt rocksztártípust testesítette meg, aki egyszerre öreg és romlott, mert már mindenen keresztülment, ugyanakkor gyermeki ártatlanság és naivitás van a szemében” ‒ mondta róla 1988-ban a Magyar Ifjúságnak a Rocktérítőt jegyző rendező.

Pajor Tamás 1987-ben megtért tehát, és nem sokkal a Neurotic felbomlását követően megalakult Ámen zenekar élén folytatta a pályafutását. Rövid ideig az Európa Kiadóból ismert Dénes József, azaz Dönci is az együttes tagja volt, a kilencvenes, majd pedig a kétezres évek számos Ámen-dala pedig a korábban a Hungariában és az Európa Kiadóban megforduló, Pajorral pedig már a Neuroticban együtt zenélő Szentkirályi György zenéire született.

Az 1989-ben megjelent első Ámen-korong a hazai keresztény rockzenében játszott úttörő szerepet, de hallhatók rajta metálos riffek is, hogy aztán a zenekar hangzására később a funkys, diszkós, popzenei elemek is jellemzők legyenek. Pajor esetében amúgy – bár nagy kedvencei a funky és a dzsesszes táncdalok –

a stiláris elkötelezetlenség a meghatározó,

így aztán a manhattanes Dobi Sándorral közös Eufória latinos, eurodance-számai után a 2005-ben megjelent Önök érték című lemezén hallunk twistet, balladát és kifordított mozgalmi dalt, a 2007-ben kijött Jézus Krisztus Szupersztráda – amelyen a dalok zenéjét is Pajor jegyzi ‒ kimondottan gospeles, a 2014-es Összközmű-albumon pedig a bárzene, a ska és a spoken word dominál.

Pajor Tamás líráját át- meg átszövi az irodalmiság. Amikor azt kérdeztem tőle, tulajdonképpen verseket vagy pedig dalszövegeket ír-e, azt válaszolta, „valahol vers és dal, zeneiség és írott szöveg között keresik az utat a műveim”. Erről a köztességről árulkodik talán, hogy a 2007-ben megjelent Kötetlen kötet című könyvében válogatott dalszövegei mellett versei és kisprózái kaptak helyet, a 2019-ben a boltokba került Haladó magyar pedig tematikus ciklusokba szedve, egymás mellett közöl verseket és dalszövegeket. Elmondása szerint a dalokban a koncepció, az üzenet és a kivitelezés neki a legfontosabb, a zene pedig számára csak foglalat.

Pajor Tamás
Haladó magyar
Európa, 2019, 238 oldal
-

2016-ban az Artisjus az Év Szövegírója díjjal tüntette ki Pajor Tamást, 2017-ban Az év hazai klasszikus pop-rock albuma vagy hangfelvétele kategóriában Fonogram-díjas lett a Fénykor című albuma, a holokauszt emlékőrzésében végzett tevékenységéért és az ebben a témában szerzett zeneműveiért pedig 2018-ban az Élet Menete Alapítvány Kézdy György-díját vehette át.

Az 1981-es Rock évkönyv tanúsága szerint Pajor Tamás tizennyolc éves végzős gimnazistaként „bal fülcimpájában apró, ezüst fülbevalót viselt”, de a hazai rappionírnak már rég nem a divat mondja meg, hogy valójában kicsoda is. A rock and roll már „csak egy rokkant troll” neki, és ahogy a már hivatkozott A keskeny úton című dalban megosztja velünk, „Nem vagyok Berzsenyi, de nem is brezsnyevi / Hiába ragoznám, nem vagyok nyelvzseni.” De hát akkor kicsoda Pajor Tamás? „Egy ügynök, aki feldob” – legalábbis a saját szavai szerint. Pajor Tamás – tehetjük hozzá – költő és előadó, akinek nemcsak szórakoztatnak a sorai, hanem egy megpróbált, de meglett ember bölcsességével firtatják a lét miértjeit.

Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

Regényzene készült az Utas és holdvilághoz

A Bermuda együttes különleges módon dolgozta fel a magyar irodalom máig egyik legnépszerűbb alkotását, Szerb Antal Utas és holdvilágát: csináltak egy regényzene albumot a filmeket kísérő filmzenék mintájára. A regény mentén 10 dalban10 város kel életre, együtt utazunk Velencén, Sienán, Firenzén és Rómán át vissza egészen Budapestig.

...
Szórakozás

Dal született Krusovszky Dénes verséből

Krusovszky Dénes versére írt dalt A Bence kalandjai.

...
Szórakozás

Balla Gergely: Ezen a nyelven tudok a legmélyebben kapcsolódni önmagamhoz/ a.dal.szöveg

Weöres Sándorról, archaikus képekről, református családi hagyományról és az írásról mint módosult tudatállapotról beszélgettünk Balla Gergővel. Ez az új podcastsorozatunk zenéről, írásról és textusról, a.dal.szöveg

Hírek
...
Beleolvasó

Jhumpa Lahiri hőse nem a városban tévedt el, hanem a saját életében

...
Hírek

Tintin 35 év után visszatér a képregényes standokra

...
Hírek

Kölcsey eddig ismeretlen versét találták meg: áthúzta, hogy más ne olvashassa

...
Podcast

Börtönélmények és álmok is formálták egy sodródó kamasz sorsát Budapesten

...
Hírek

Habsburg Ottó csak Magyarországról hatezer emberrel levelezett, most online olvashatod a sorait

...
Gyerekirodalom

Ötven könyv, amelyet minden gyereknek el kellene olvasnia

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Sokáig lehetetlennek tűnt, de ismét film készül a Momóból

Ötven éve jelent meg Németországban Michael Ende egyik legsikeresebb regénye, a Momo, amelyből - neház tárgyalásokat követően - hamarosan film készülhet.

...
Gyerekirodalom

Mi történik azzal, akinek a boszorkányiskolában örökké félresikerülnek a varázslatai?

A Botcsinálta boszi egy olyan boszorkányakadémia, ahol nem lefutják, hanem seprűn repülik az iskolakört. Hőse pedig egy kétbalkezes tinilány, akinek sosem úgy sülnek el a varázslatai, ahogy a varázskönyvben meg van írva. Olvass bele Jill Murphy gyerekregényébe!

...
Gyerekirodalom

Új író folytatja az Asterix-sorozatot

Az Asterix képregénysorozatnak új írója van, Fabcaro, aki jelenleg a széria 40. kötetén dolgozik. Utóbbi várhatóan még az idén megjelenik.

...
Nagy

Harry herceg katonai botránnyal és lefagyott pénisszel váltja aprópénzre az örökségét

Harry herceg Tartalék című könyve az év elején az angol királyi család végtelenített szappanoperájának adott egy újabb csavart, a könyvet övező figyelem és felhajtás ugyanakkor szinte egyedülálló látleletét adta a könyvpiac működésének is. Egyáltalán ki írta a könyvet, hogyan épült fel a kampány, és miért baj, hogy már az első nap a brit láncok egy része leértékelte a könyvet? A Tartalék márciusban jelenik meg magyarul, és egy darabig még biztosan tematizálni fogja a közbeszédet.

Szerzőink

...
Závada Péter

Závada Péter: A szenvedő művész mítosza

...
Varró Attila

Poe hamar a mozik sztárja lett, és a saját rémtörténeteiben találta magát

...
Sándor Anna

Narine Abgarjan novellái úgy életigenlők, hogy nem hallgatják el a háború borzalmait