„Egy ügynök, aki feldob” – Pajor Tamás

„Egy ügynök, aki feldob” – Pajor Tamás

„Nem vagyok Frank Zappa, nem vagyok Franz Kafka / budai srác vagyok, bejárok Franzstadtba” – suttogja A keskeny úton című szerzeményében Pajor Tamás, aki a foglalkozását firtató kérdésemre dalszerzőként, prédikátorként, performerként, metafizikai munkásként és talpas gondolkodóként írja körül magát. Hívhatnánk persze szózenésznek is, hiszen a stand-upból, versből és a slam poetryből egy nyomokban Rejtő és Bereményi világára is emlékeztető, viszont csak rá jellemző előadói nyelvet alkotott.

Nyitókép: Valuska Gábor

Vass Norbert | 2022. december 08. |

Pajor Tamás 1963-ban született, a beatkorszak aranykorával esett tehát egybe a gyerekkora, tizenhárom évesen lógott a nyakában először gitár,

írni pedig eleve amiatt kezdett, hogy színpadon adhassa elő a szerzeményeit.

Úgy volt, hogy a Neurotic nevű együttesével az Eötvös gimnáziumban lesz a bemutatkozó bulijuk, ám mivel az intézmény kizárólag a saját diákjai előtt nyitotta ki a kaput, a zenekar végül – a kint ragadt cimborákra való tekintettel ‒ eltekintett az előadástól. De a debütálás nem késett sokat, hiszen 1981 februárjában, a Kassák Klubban, az URH meghívására közönség elé állt a Neurotic. A zenekari tagok arcfestése a Damnedre, színpadi viselkedésük a Sex Pistolsra hajazott. Funkys futamaiknak, Pajor szójátékos, szellemes szövegeinek, na meg a nem ritkán botrányba fulladó előadásaiknak hála, a Neurotic hamar a földalatti mezőny megkerülhetetlen együttese lett. És persze az sem mellékszál csupán, hogy a budai fiúk alkotta banda élén Pajor írta és adta elő az első honi hip-hop szövegeket. Hivatalos hangzóanyaguk nem készülhetett, az utókornak az 1988-ban, a Rocktérítő című film soundtrackjeként napvilágot látott Budapesti látnok őrzött meg Neurotic-demói közül egy albumra valót.

A nyolcvanas évek első felében Müller Péter Sziámi karolta fel Pajor Tamást, és ebben az időszakban erőteljes hatást gyakorolt a gondolkodásmódjára Gémes János, azaz Dixi is. Felbukkant Jeles András alakuló színjátszó körében, Sőth Sándor Szárnyas ügynök című filmjében pedig ő formálta meg a címben szereplő ügynököt. Ugyancsak ő a főszereplő Xantus János 1987-ben bemutatott, már emlegetett Rocktérítő című mozijában is. Eredetileg a spontán életszituációk felvétele mellett gegekre épülő megrendezett jelenetek határozták volna meg a dramaturgiát, alaposan átírta azonban a szkriptet, hogy a forgatás idején Tamás szívébe a drog helyett a Szentlélek költözött.

„Azt a talán idejétmúlt rocksztártípust testesítette meg, aki egyszerre öreg és romlott, mert már mindenen keresztülment, ugyanakkor gyermeki ártatlanság és naivitás van a szemében” ‒ mondta róla 1988-ban a Magyar Ifjúságnak a Rocktérítőt jegyző rendező.

Pajor Tamás 1987-ben megtért tehát, és nem sokkal a Neurotic felbomlását követően megalakult Ámen zenekar élén folytatta a pályafutását. Rövid ideig az Európa Kiadóból ismert Dénes József, azaz Dönci is az együttes tagja volt, a kilencvenes, majd pedig a kétezres évek számos Ámen-dala pedig a korábban a Hungariában és az Európa Kiadóban megforduló, Pajorral pedig már a Neuroticban együtt zenélő Szentkirályi György zenéire született.

Az 1989-ben megjelent első Ámen-korong a hazai keresztény rockzenében játszott úttörő szerepet, de hallhatók rajta metálos riffek is, hogy aztán a zenekar hangzására később a funkys, diszkós, popzenei elemek is jellemzők legyenek. Pajor esetében amúgy – bár nagy kedvencei a funky és a dzsesszes táncdalok –

a stiláris elkötelezetlenség a meghatározó,

így aztán a manhattanes Dobi Sándorral közös Eufória latinos, eurodance-számai után a 2005-ben megjelent Önök érték című lemezén hallunk twistet, balladát és kifordított mozgalmi dalt, a 2007-ben kijött Jézus Krisztus Szupersztráda – amelyen a dalok zenéjét is Pajor jegyzi ‒ kimondottan gospeles, a 2014-es Összközmű-albumon pedig a bárzene, a ska és a spoken word dominál.

Pajor Tamás líráját át- meg átszövi az irodalmiság. Amikor azt kérdeztem tőle, tulajdonképpen verseket vagy pedig dalszövegeket ír-e, azt válaszolta, „valahol vers és dal, zeneiség és írott szöveg között keresik az utat a műveim”. Erről a köztességről árulkodik talán, hogy a 2007-ben megjelent Kötetlen kötet című könyvében válogatott dalszövegei mellett versei és kisprózái kaptak helyet, a 2019-ben a boltokba került Haladó magyar pedig tematikus ciklusokba szedve, egymás mellett közöl verseket és dalszövegeket. Elmondása szerint a dalokban a koncepció, az üzenet és a kivitelezés neki a legfontosabb, a zene pedig számára csak foglalat.

Pajor Tamás
Haladó magyar
Európa, 2019, 238 oldal
-

2016-ban az Artisjus az Év Szövegírója díjjal tüntette ki Pajor Tamást, 2017-ban Az év hazai klasszikus pop-rock albuma vagy hangfelvétele kategóriában Fonogram-díjas lett a Fénykor című albuma, a holokauszt emlékőrzésében végzett tevékenységéért és az ebben a témában szerzett zeneműveiért pedig 2018-ban az Élet Menete Alapítvány Kézdy György-díját vehette át.

Az 1981-es Rock évkönyv tanúsága szerint Pajor Tamás tizennyolc éves végzős gimnazistaként „bal fülcimpájában apró, ezüst fülbevalót viselt”, de a hazai rappionírnak már rég nem a divat mondja meg, hogy valójában kicsoda is. A rock and roll már „csak egy rokkant troll” neki, és ahogy a már hivatkozott A keskeny úton című dalban megosztja velünk, „Nem vagyok Berzsenyi, de nem is brezsnyevi / Hiába ragoznám, nem vagyok nyelvzseni.” De hát akkor kicsoda Pajor Tamás? „Egy ügynök, aki feldob” – legalábbis a saját szavai szerint. Pajor Tamás – tehetjük hozzá – költő és előadó, akinek nemcsak szórakoztatnak a sorai, hanem egy megpróbált, de meglett ember bölcsességével firtatják a lét miértjeit.

Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

Regényzene készült az Utas és holdvilághoz

A Bermuda együttes különleges módon dolgozta fel a magyar irodalom máig egyik legnépszerűbb alkotását, Szerb Antal Utas és holdvilágát: csináltak egy regényzene albumot a filmeket kísérő filmzenék mintájára. A regény mentén 10 dalban10 város kel életre, együtt utazunk Velencén, Sienán, Firenzén és Rómán át vissza egészen Budapestig.

...
Szórakozás

Dal született Krusovszky Dénes verséből

Krusovszky Dénes versére írt dalt A Bence kalandjai.

...
Szórakozás

Balla Gergely: Ezen a nyelven tudok a legmélyebben kapcsolódni önmagamhoz/ a.dal.szöveg

Weöres Sándorról, archaikus képekről, református családi hagyományról és az írásról mint módosult tudatállapotról beszélgettünk Balla Gergővel. Ez az új podcastsorozatunk zenéről, írásról és textusról, a.dal.szöveg

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

Hírek
...
Hírek

Elhunyt a Dumbledore professzort alakító Sir Michael Gambon

...
Beleolvasó

Roderik Six hátborzongató történetet írt az emberi alkalmazkodókészségről

...
Hírek

Népmesék, megelevenedő nevek és a víz történetei [Programajánló]

...
Gyerekirodalom

Kelta kincsvadászattal folytatódhatnak Mikó Csaba balatoni kalandjai

...
Hírek

Munkába állnak a hollywoodi forgatókönyvírók

...
Hírek

Bret Easton Ellis: Minden könyvemet magamnak írtam, soha nem másoknak

...
Hírek

Bödőcs Tibor: A népi-urbánus vita itt zajlik, bennem

...
Hírek

Múló idő, várandósság és beszélgetés önmagunkkal - magyar irodalom a Könyvfesztiválon

...
Gyerekirodalom

„Nem is kifli. Nem is kukac. Nem is bab, de nem is kavics” - Idén tízévesek a kuflik

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Kelta kincsvadászattal folytatódhatnak Mikó Csaba balatoni kalandjai

Egy hajó megmentése, valójában egy igazi nyomozás áll Mikó Csaba balatoni kalandregényének középpontjában. A Lukrécia megmentése új könyv, szerzője ugyanakkor már jó húsz éve papírra vetette. De milyen kötődése van az írónak a Balatonhoz, és hogyan tér vissza Gergő és Zsófi a folytatásban? Mikó Csabát kérdeztük.

...
Gyerekirodalom

„Nem is kifli. Nem is kukac. Nem is bab, de nem is kavics” - Idén tízévesek a kuflik

A kuflik jöttek, láttak - és immáron tíz éve, hogy velünk vannak. A kis kukacszerű lények népszerűsége töretlen, amit jól mutat, hogy a szülinapra megjelent a 20. könyv, és még egy új tematikus játszótér is nyílt Budapesten.

...
Gyerekirodalom

Rébecca Dautremer: A jó képeskönyv olyan, mint egy színházi előadás

A francia Rébecca Dautremer gyerekeknek szóló könyveket és olyan klasszikusokat is illusztrál, mint az Egerek és emberek vagy a Cyrano. A Pestext Fesztivál vendégeként járt Budapesten, mi pedig családi indíttatásról, egy elrontott gyerekkori rajzról, a vizuális utalások elrejtéséről, és az illusztráció meg a szöveg kapcsolatáról beszélgettünk vele.

...
Podcast

Benedek Ágota felboncolt teste és az irodalmi striciskedés

Beszélgetés Benedek Ágotával fogselymezésről, sorozatfejlesztésről, a felboncolt testéről, a köldöknézegetésről és arról a 3 évről, ami 3 könyvet hozott. A legutolsó októberben jelenik meg Akkor inkább már most megdöglök címmel, amiben a teremtéstörténetben is megjelenik a menstruáció, a hormonok szétvernek mindent, de még űrkaják is szerepelnek benne.

Szerzőink

...
Sándor Anna

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

...
Vass Norbert

Andrei Dósa megírta a Dekameron spangliparázstól izzó spinoffját

...
Ruff Orsolya

Rébecca Dautremer: A jó képeskönyv olyan, mint egy színházi előadás