Ha igazi Orwell-rajongó vagy, erre a hírlevélre érdemes feliratkoznod

Pénteken indul a Napi Orwell-hírlevél. Akik feliratkoznak, minden nap elolvashatnak angolul egy rövid szövegrészletet az írótól.

fk | 2022. október 25. |

George Orwell munkásságáért sokan rajonganak, de a többség jellemzően csak az 1984-et és az Állatfarmot ismeri. Egy új projekt most az a célt szeretné megvalósítani, hogy minél több emberhez eljussanak a szerző művei, és ne csak a legismertebbek. Ezért hozta létre az Orwell Foundation az Orwell Daily-t, azaz a Napi Orwellt, amely tulajdonképpen egy hírlevél lesz. Akik feliratkoznak, minden reggel kapnak egy 1000-1500 szavas részletet az írótól. Elsőként a Csavargóként Párizsban, Londonban című könyve lesz terítéken, aztán karácsony után egy újabb művet fognak választani.

George Orwell
Csavargóként Londonban, Párizsban
Fordította: Kőrös László, Cartaphilus, 2001, 300 oldal
George Orwell: Csavargóként Párizsban, Londonban antikvár

A Csavargóként Párizsban, Londonban 1933-ban jelent meg. „Amíg Bozóval voltam, megtanultam tőle ezt-azt a londoni kéregetés szakmai fortélyairól. A téma gazdagabb, mintsem gondolnánk. Igen sokféle koldus van, és rendesen éles szociális határvonal választja el a kéregetőket azoktól, akik valamiként próbálják megszolgálni az adományokat.” Orwell kevésbé ismert könyve a nyomorról, az éhezésről, a munkakeresés nehézségeiről, és a húszas évek hajléktalanszállóiról szól. Bár meglepő, de ezt a könyvet személyes tapasztalatok ihlették, az író ugyanis fiatal éveit Párizs és London legszegényebb részein töltötte, ahol csavargókkal és koldusokkal találkozott, és alkalmi munkákból élt. Tapasztalatait egy megrendítő szociográfiában írta meg.

Nézd meg az egyetlen fennmaradt felvételt George Orwellről!
Nézd meg az egyetlen fennmaradt felvételt George Orwellről!

Azt hinnénk, a világhírű íróról maradt fenn legalább egy interjú vagy valamilyen más, hosszabb mozgóképes felvétel. De ahogy azzal a LitHub újságírója is szembesült, ez sajnos nincs így - ezért is olyan értékes az a kis anyag, amit sikerült megtalálnia.

Tovább olvasok

A Napi Orwell-hírlevél október 28-án indul, feliratkozni itt lehet.

Forrás: Lithub

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Aldous Huxley a saját vízióját a jövőről jobbnak találta Orwellénél

Az 1984 megjelenése után Orwell küldött egy példányt egykori tanárának is, aki levelében dicsérte ugyan a könyvet, de nem fukarkodott a kritikával sem. 

...
Hírek

Női szemszögből írják újra Orwell 1984-ét

George Orwell hagyatékának kezelői hozzájárultak, hogy új változat szülessen az 1984-ből. A The Guardian arról számolt be, hogy Sandra Newman új könyve Julia szemszögéből fogja újramesélni a disztópiát.

...
Hírek

Nézd meg az egyetlen fennmaradt felvételt George Orwellről!

Azt hinnénk, a világhírű íróról maradt fenn legalább egy interjú vagy valamilyen más, hosszabb mozgóképes felvétel. De ahogy azzal a LitHub újságírója is szembesült, ez sajnos nincs így - ezért is olyan értékes az a kis anyag, amit sikerült megtalálnia.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

...

Péterfi Judit: Kőkemény önismereti tréning kellett a túléléshez [Podcast]

...

drMáriás: Lehet 20 éves az ember, de 100 év történetét hordozza

...

Ezt senki nem mondta: Hallgasd meg a podcast első évadának összes epizódját!

...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

Margó 2024
...
Nagy

Nagy hazugság, hogy boldognak kellene lennünk ‒ Háy János a Margón

...
Nagy

Az ügynökakták igenis nyilvánosak, csak fel kell dolgozni őket – Takács, Bartók és gyermekvédelem a Margón

...
Nagy

A papírtáskában felejtett díj, a titkos könyv és a harmadik kiadás – Sántakutya a Margón