Ha igazi Orwell-rajongó vagy, erre a hírlevélre érdemes feliratkoznod

Pénteken indul a Napi Orwell-hírlevél. Akik feliratkoznak, minden nap elolvashatnak angolul egy rövid szövegrészletet az írótól.

fk | 2022. október 25. |

George Orwell munkásságáért sokan rajonganak, de a többség jellemzően csak az 1984-et és az Állatfarmot ismeri. Egy új projekt most az a célt szeretné megvalósítani, hogy minél több emberhez eljussanak a szerző művei, és ne csak a legismertebbek. Ezért hozta létre az Orwell Foundation az Orwell Daily-t, azaz a Napi Orwellt, amely tulajdonképpen egy hírlevél lesz. Akik feliratkoznak, minden reggel kapnak egy 1000-1500 szavas részletet az írótól. Elsőként a Csavargóként Párizsban, Londonban című könyve lesz terítéken, aztán karácsony után egy újabb művet fognak választani.

George Orwell
Csavargóként Londonban, Párizsban
Fordította: Kőrös László, Cartaphilus, 2001, 300 oldal
George Orwell: Csavargóként Párizsban, Londonban antikvár

A Csavargóként Párizsban, Londonban 1933-ban jelent meg. „Amíg Bozóval voltam, megtanultam tőle ezt-azt a londoni kéregetés szakmai fortélyairól. A téma gazdagabb, mintsem gondolnánk. Igen sokféle koldus van, és rendesen éles szociális határvonal választja el a kéregetőket azoktól, akik valamiként próbálják megszolgálni az adományokat.” Orwell kevésbé ismert könyve a nyomorról, az éhezésről, a munkakeresés nehézségeiről, és a húszas évek hajléktalanszállóiról szól. Bár meglepő, de ezt a könyvet személyes tapasztalatok ihlették, az író ugyanis fiatal éveit Párizs és London legszegényebb részein töltötte, ahol csavargókkal és koldusokkal találkozott, és alkalmi munkákból élt. Tapasztalatait egy megrendítő szociográfiában írta meg.

Nézd meg az egyetlen fennmaradt felvételt George Orwellről!

Azt hinnénk, a világhírű íróról maradt fenn legalább egy interjú vagy valamilyen más, hosszabb mozgóképes felvétel. De ahogy azzal a LitHub újságírója is szembesült, ez sajnos nincs így - ezért is olyan értékes az a kis anyag, amit sikerült megtalálnia.

Tovább olvasok

A Napi Orwell-hírlevél október 28-án indul, feliratkozni itt lehet.

Forrás: Lithub

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Aldous Huxley a saját vízióját a jövőről jobbnak találta Orwellénél

Az 1984 megjelenése után Orwell küldött egy példányt egykori tanárának is, aki levelében dicsérte ugyan a könyvet, de nem fukarkodott a kritikával sem. 

...
Hírek

Női szemszögből írják újra Orwell 1984-ét

George Orwell hagyatékának kezelői hozzájárultak, hogy új változat szülessen az 1984-ből. A The Guardian arról számolt be, hogy Sandra Newman új könyve Julia szemszögéből fogja újramesélni a disztópiát.

...
Hírek

Nézd meg az egyetlen fennmaradt felvételt George Orwellről!

Azt hinnénk, a világhírű íróról maradt fenn legalább egy interjú vagy valamilyen más, hosszabb mozgóképes felvétel. De ahogy azzal a LitHub újságírója is szembesült, ez sajnos nincs így - ezért is olyan értékes az a kis anyag, amit sikerült megtalálnia.

...

A Last of Us előtt már begombásodott a (horror)irodalom

...

Komplett iparágak dolgoznak azért, hogy az anyák rettenetesen érezzék magukat

...

Hollywood legendagyártó gépezete Lugosi Bélát sem kímélte

...

Litkai Gergely: Mi történne a világgal, ha eltűnnének a méhek? / A méhek története

...
Zöld

A Last of Us előtt már begombásodott a (horror)irodalom

A Last of Us nyomán könyvek segítségével beszélgettünk Sepsi Lászlóval gombákról, irodalomról, pszichedéliáról, hálózatokról, poszthumán metaforákról és gyerekekről. Podcast.