Licorice Pizza, férfiak gyermek nélkül, Tolkien Olvasás Napja [PROGRAMAJÁNLÓ]

E heti programajánlónkban filmfesztivált, kiállítást és példaképről szóló beszélgetést is ajánlunk. 

sa | 2022. március 24. |

“Találj ki engem” / Gutai Magda 80
Herbert Anikó aka Haniko kiállítása 

-

Az 1942. március 16-án született József Attila- díjas költő, orvos, művészetterapeuta Gutai Magda versei 2022-ben Herbert Anikó (Haniko) piros fonallal átkötött felhőházaiban élnek tovább. A racionalitás és a mély természeti ihletettség összhangjában megalkotott Gutai-szövegekre hangolódva Haniko kisebb kollázsokat, kézzel merített papírokat és nagyméretű textilképeket álmodott meg, amelyek most, a jubileumi év kapcsán a Fest;tisztít Galériában – Gutai Magda képeivel finom párbeszédben – állnak egységgé.

Mikor? március 17-től 31-ig Hol? Fest; Tisztít Galéria

 

Licorice Pizza

A film Alana Kane és Gary Valentine felnőtté válásának, jövés-menésének és szerelembe esésének története 1973-ban, a San Fernando Valley-vidéken. Paul Thomas Anderson filmjét három Oscar-díjra jelölték, a legjobb film, a legjobb rendező és a legjobb eredeti forgatókönyv kategóriákban.

Mikor? március 24-től Hol? mozik

 

Férfiak gyermek nélkül - HVG Extra Pszichológia Szalon

-

Beszélgetés veszteségről és választásról Tanács Eszterrel, Dr. Nagy Beáta Magda klinikai szakpszichológus, szociológussal és Dr. Takács Tamás andrológus urológus szakorvossal. A gyermektelenség több férfit érint, mint nőt, a téma kapcsán mégis hajlamosak vagyunk megfeledkezni róluk, az érzelmeikről, vágyaikról, veszteségeikről. Helyzetüket gyakran elbagatellizáljuk: számukra kevésbé fontos a gyermekvállalás, kerülik a felelősséget, és az életkoruk sem korlátozza őket. A valóságban azonban mindegyikük története egyedi. Milyen tényezők játszanak szerepet a gyermektelenségben, hogyan élik meg a férfiak a meddőséget, a lombikprogramot, hogyan küzdenek meg a nehézségekkel, milyen elvárásokat tapasztalnak a gyerekvállalás kapcsán, és mit gondolnak az apaságról? 

Mikor? március 24. 18:00 Hol? Marczibányi Téri Művelődési Központ

Faceook-esemény ITT

 

Tolkien Olvasás Napja 2022 

-

A brit Tolkien Társaság 2003-ban indította el a Tolkien Olvasás Napját (Tolkien Reading Day), hagyományosan Sauron bukásának napján, március 25-én. Ilyenkor a résztvevők felolvasnak Tolkien műveiből, hallgatják egymást. A Tolkien Society minden évben meghirdeti az esemény kiemelt témáját is. Az idei évre ez "Love & friendship", azaz "Szerelem & barátság", így a szervezők kérnek mindenkit, hogy ennek megfelelően készüljenek a választott szövegrészletekkel. Az idei közös olvasás alapvetően élőben fog megvalósulni, de online elérést is biztosítanak.

Mikor? március 25. 17:00 Hol? Massolit Books & Café

Facebook-esemény ITT

 

Marabu: Oszt jónapot - A köztársaságtól Orbánisztánig

-

Fake-news vagy látlelet a politikai karikatúra? Lehet-e nevetni egy épülő diktatúrán? Mikortól lehet tiltani a politikai karikatúrát és van-e a határ a túlzásaiban? A közéleti karikatúrák szinte valamennyi politikai rendszerben felfedezhetők; „a diktátorok megtanulták, hogy szükségük van a szellemi ellenzékre” – írta Márai. Ennek is köszönhetjük talán, hogy Marabu az elmúlt tizenkét év alatt több ezer karikatúrát alkotott, amelyek válogatásából készült a napokban megjelent kötet. Így megismerhetjük többek között a Focializmust, az Oktatási deformot és a Karaktergyilkossági csoport munkáját. A fanyar humorú rajzokon megörökített, immár történelmi jelentőségű pillanatok megmutatják az apró lépéseket, amelyekkel átvezettek minket a köztársaságból ebbe a sajátos államformába. A könyv kiállítással egybekötött bemutatóján a kötetben helyet kapott és az abból kimaradt karikatúrákból kiállítást szerveznek, és a bekeretezett képeket meg is tudják vásárolhatni az érdeklődők.

Mikor? március 25. 18:00 Hol? Marczibányi Téri Művelődési Központ

Facebook-esemény ITT

 

Mit ad a múltunk a jövőnkhöz?

-

A Ms. Columbo Írónők -- Nemzedékek sorozatának utolsó vendégei különösképpen belelátnak a letűnt nemzedékek közötti láthatatlan kapcsolatokba. Baráth Katalin rendhagyó pályát tudhat magáénak, hiszen egyszerre igyekszik teljes bedobással helytállni történészként, valamint krimik -- sőt újabban egy scfi, az Afázia (interjúnk itt, a Margón beszélgettünk is róla) -- szerzőjeként is. Példaképeként Fábri Annát választotta, aki nemcsak számára, de művelődéstörténészek, irodalomtörténészek és a nőtörténet kutatóinak nemzedékei számára jelent inspiráló mintát tudósként és tanárként egyaránt. Vajon ismeri-e Dávid Veron, a múlt századfordulóról való emancipált eladókisasszony, Baráth Katalin hősnője Lesznai Annát? Ha igen, mit gondol a hozzá hasonló művésznőkről? Mivel inspirálta Fábri Annát édesanyja, a erős irodalmi érdeklődésű matematikatanár és mikor olvasott Fábri Anna először Selma Lagerlöföt? Beszélgetnek: Baráth Katalin, Fábri Anna, Lesznai Anna; moderátor: Szécsi Noémi.

Mikor? március 27. 17:00 Hol? Jedermann

Facebook-esemény ITT

 

Budapest Debut Film Forum

-

Az esemény célja, hogy elsőfilmes rendezők és producerek bemutathassák projektjeiket, tapasztalatokat cserélhessenek az európai, elsősorban visegrádi régióból érkező kollégáikkal, illetve szakmai iránymutatást kapjanak készülő projektjük sikeres megvalósításához az ideérkező nemzetközi mentoroktól. Az ingyenes esettanulmányok és kerekasztalbeszélgetések keretében a koprodukciós lehetőségekről, a filmes marketingről, valamint A besúgó című magyar fejlesztésű HBO-s sorozat elkészítésének körülményeiről is szó lesz, a szakma nemzetközileg elismert képviselőinek előadásában. A meghívott előadók között van Ada Solomon (Arany Pálma és Arany Medve-díjas producer); Boris Pugnet (francia filmmarketing szakember); Marcin Lucaj (a New Europe Film Sales világforgalmazó képviselője), Klaudia Smieja-Rostworowska (Európa Fiilmdíjas és cannes-i Un Certain Regard-díjas  producer), Jakub Viktorin (a BDFF 2019-es győztese), illetve különleges prezentáció keretében mutatják be készítői (Závorszky Anna az HBO és Petrányi Viktória a Proton Cinema részéről) premier előtt A besúgó első két epizódját. 

Mikor? március 30. és április 1. között Hol? A programok helyszíne A besúgó-vetítés kivételével a Margitszigeti Ásványvíz-palackozó (Budapest, 1138, Margitsziget 23800)

Facebook-esemény ITT

 

Budapest Ritmo

A Budapest Ritmo immár 2016 óta a fővárosi fesztiválok üde színfoltja. Most három belvárosi helyszínen, az Akvárium Klubban, a Szimpla Kertben és idén először már a Toldiban is várja a közönséget a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében. A kulturális találkozások ünnepén nemcsak izgalmas koncerteken vehetsz részt, a program részeként zenei és filmes szakmai találkozókat is szervezünk. Bemutatjuk a csodálatos hangú Deva filmjét Bajor Marcell rendező és Szemerey Bence operatőr tolmácsolásában, valamint bemutatjuk az Uljana Quartet zenés filmjét Korom Anna rendezésében. A nyertes koncepciókat mintegy harminc jelentkező közül választotta ki a zsűri. 

A program ebben az évben egy zenés-filmes tematikájú konferenciával, valamint networking eseménnyel bővül, ahol többek között Európa Kulturális Fővárosainak képviselői mutatják be zenei stratégiájukat, és lehetőség nyílik arra is, hogy a kulturális szektor szakemberei találkozzanak egymással.

A rendezvény Facebook-oldala ITT

Hírlevél feliratkozás

Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

Folytatódik a Szex és New York-saga, jön az És egyszer csak… második évada!

Komoly nézettségi rekordokat döntött a Szex és New York folytatása, így nem is csoda, hogy az HBO berendelte az És egyszer csak… második évadát. 

...
Szórakozás

Megérkezett az Ahol a folyami rákok énekelnek első előzetese

Az idei év egyik legjobban várt irodalmi adaptációja az Ahol a folyami rákok énekelnek. A Delia Owens bestselleréből készült film kicsit később kerül a mozikba, mint tervezték, július végére ígérik az alkotók a premiert. Tegnap pedig végre megérkezett hozzá az első előzetes.

...
Szórakozás

Élesedik az Oscar mezőny, a producerek ejtették a Dűnét és A kutya karmai köztet

Két fontos amerikai filmes díjat is kiosztottak a napokban, amik már a vasárnapi Oscar-gála szempontjából is jelzés értékűek lehetnek.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

Hírek
...
Hírek

Margó Könyvek néven indít könyvsorozatot a Margó Irodalmi Fesztivál és a Helikon Kiadó

...
Hírek

Murakami idén is az irodalmi Nobel legnagyobb esélyese a fogadóirodáknál

...
Gyerekirodalom

Mesés böngészők, varázslatos népmesék, kalandos történetek - Tíz gyerekkönyv a Könyvfesztivál kínálatából

...
Hírek

Elhunyt a Dumbledore professzort alakító Sir Michael Gambon

...
Beleolvasó

Roderik Six hátborzongató történetet írt az emberi alkalmazkodókészségről

...
Hírek

Népmesék, megelevenedő nevek és a víz történetei [Programajánló]

...
Gyerekirodalom

Kelta kincsvadászattal folytatódhatnak Mikó Csaba balatoni kalandjai

...
Hírek

Munkába állnak a hollywoodi forgatókönyvírók

...
Hírek

Bret Easton Ellis: Minden könyvemet magamnak írtam, soha nem másoknak

...
Nagy

John Scalzi alázatával és a jövőbe mutató hüvelykujjal nyitott az idei Könyvfesztivál

Mi köze lehet a hüvelykujjunknak a sci-fihez és a fiatal generációhoz, milyen a rém kellemetlen laudáció, és mit jelent spekulatív irodalmi nagykövetnek lenni? A Könyvfesztivál megnyitóján jártunk.

Szerzőink

...
Valuska László

Benedek Ágota felboncolt teste és az irodalmi striciskedés

...
Sándor Anna

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

...
Vass Norbert

Andrei Dósa megírta a Dekameron spangliparázstól izzó spinoffját

Olvass!
...
Beleolvasó

Roderik Six hátborzongató történetet írt az emberi alkalmazkodókészségről

A Helikon Margó Könyvek sorozatában megjelent Özönvíz egy ökológiai katasztrófa küszöbén játszódik és a kíméletlen túlélési kényszerről mesél. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Ughy Szabina novelláiból kiderül, hogy milyen áron válhat láthatóvá egy nő

Milyen árat kell fizetni egy nőnek, hogy szépnek, egészségesnek tűnjön? Ughy Szabina elbeszéléseiben a nők számára az önmagukra ismerés, testük és szellemük újrafelfedezése alapélmény. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Ali Smith-nél két testvér próbálja túlélni a legrosszabb időket

Az Évszak-kvartett befejező részében a skót író ismét jelenünk legégetőbb kérdéseit vizsgálja, miközben a világ lassan karanténba zárul. Olvass bele a Nyárba!

A hét könyve
Kritika
Andrei Dósa megírta a Dekameron spangliparázstól izzó spinoffját
...
Podcast

Benedek Ágota felboncolt teste és az irodalmi striciskedés

Beszélgetés Benedek Ágotával fogselymezésről, sorozatfejlesztésről, a felboncolt testéről, a köldöknézegetésről és arról a 3 évről, ami 3 könyvet hozott. A legutolsó októberben jelenik meg Akkor inkább már most megdöglök címmel, amiben a teremtéstörténetben is megjelenik a menstruáció, a hormonok szétvernek mindent, de még űrkaják is szerepelnek benne.

...

Benedek Ágota felboncolt teste és az irodalmi striciskedés

...

Visky András: A valóságot a fikció és a képzelet révén ismerjük meg

...

Ha beérek Zalába, veszek egy nagy levegőt - itthon vagyok [SÁNTAKUTYA]

...

Robert Capa: magyar fotósból lett a világ szeme [PODCAST]

...

Simon Márton: A Polaroidok sikere után hirtelen más lettem, mint aki voltam [Visszapillantó]