Rövidfilmek és mesék a Margitszigeten [Budapest Könyvfőváros Könyvsziget]

Rövidfilmek és mesék a Margitszigeten [Budapest Könyvfőváros Könyvsziget]

Május utolsó két hétvégéjén számtalan ingyenes programot kínál a Budapest150 eseménysorozat alkalmából a Budapest Könyvfőváros Könyvsziget, ahol a Friss Hús Budapest és a Mastercard - Alkotótárs szervezésében május 20-án, szombaton délelőtt a könyvek és filmek világa köré szervezett programsorozattal várják a gyerekeket, családokat. A rendezvénynek a Margitszigeten a Kristály Színtér ad otthont.
Könyves Magazin | 2023. május 16. |

Tavaly novemberben Budapest létrejötte 150. évfordulója alkalmából hirdette meg a Budapest Brand Nonprofit Zrt. az egy éven át tartó ünnepségsorozatát, ahol Pest, Buda és Óbuda egyesítésének jubileumát ünnepelve több mint száz programmal készülnek egy éven keresztül. Ennek az eseménysorozatnak a része a Budapest Könyvfőváros Könyvsziget programja, amelynek égisze alatt a margitszigeti Kristály Színtérben két hétvégén is az olvasást és alkotást fókuszba helyező programok zajlanak.

Az eseménysorozat célja az olvasóvá nevelés és az olvasás-népszerűsítés, a magyar irodalmi-könyves kultúra sokféleségének, változatosságának bemutatása.

A Friss Hús Budapest és a Mastercard - Alkotótárs közös szervezésében animációs rövidfilmeket, meséket nézhet meg a közönség május 20-án, szombaton. Délelőtt 11.00 és 13.00 óra között kisebb (4-9) éves gyerekeknek szóló filmeket vetítenek. Délután irodalmi adaptációkból készült rövidfilmeket és a Mastercard - Alkotótárs ösztöndíjprogramja keretében elkészült alkotásokat mutatnak be.

Az adaptációk között három rövidfilmet láthat a közönség a Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál válogatásából: Szilágyi Fanni A csatárnő bal lába életveszélyes című kisfilmje. A Mán-Várhegyi Réka novellájából dolgozó rendező az emberismeret és a mágikus realizmus keverékével keresi a válaszokat arra, hogyan borul fel egy párkapcsolat, ha a lány lövi a gólokat a focipályán. Fazekas Máté Apám szíve című munkáját 2019-ben a Friss Húson különdíjjal jutalmazták, a kisfilmet Dragomán György A seprű című novellája ihlette. Füzes Dániel Hogy ne győzzünk – Jászberényi Sándor műve alapján készült bosszúfilm zsáner.

A Mastercard - Alkotótárs és a Könyves Magazin szakmai partnerségében megvalósuló ösztöndíjprogramhoz kapcsolódóan három kisfilmet vetítenek: - André Ferenc - Vajna Ádám: Sárkányvölgy legendája, Vonnák Diána: Bálna, Czakó Zsófia: A postás - amelyek a társadalmi témákkal, jelenségekkel komolyan foglalkozó, az ösztöndíjprogramban nyertes szerzők meséi alapján készültek. A Mastercard - Alkotótárs ösztöndíjprogram minden évben lehetőséget biztosít két, 40. életévét be nem töltött szerzőnek (egy nő és egy férfi díjazott), - akinek már megjelent legalább egy, legfeljebb két szépirodalmi kötete - hogy egy évig a következő kötetén dolgozhasson, miközben az olvasóközönség előtt podcastekben mutatja be a díjnyertes szerzőket.  A program sikerét jelzi, hogy az első év két nyertesének, Czakó Zsófia Szívhang és André Ferenc Kepler horoszkópírás közben letér a pályájáról című, az ösztöndíj alatt elkészült kötetét már a kezükben tarthatják az olvasók.

A vetítések után kerekasztal-beszélgetést szerveznek az alkotókkal: Szilágyi Fanni rendező, forgatókönyvíróval, aki rövidfilmeket, sorozatokat és egész estés filmet is készített (Veszélyes lehet a fagyi), Nagy Katica színésznővel (Így vagy tökéletes, Rossz versek), Ascher Károly rendezővel, aki több, az ösztöndíjasokat népszerűsítő kisfilmet is jegyez, valamint Valuska Lászlóval, a Mastercard- Alkotótárs megvalósításában szakmai partnerként közreműködő Könyves Magazin lapigazgatójával.

Részletes program:

11:00-13:00-ig: Rövidfilmek, mesék vetítése 4-9 éves korosztálynak

14:00-14:45: Irodalmi adaptációkból készült rövidfilmek vetítése

  • A csatárnő bal lába életveszélyes 11’43”
  • Apám szíve 14’49”
  • Hogy ne győzzünk 16’

14:45-15.00 Mastercard - Alkotótárs ösztöndíjas filmjei

  • Sárkányvölgy legendája 3’
  • Bálna 3’24”
  • A postás 3’47”

15.00-16.00 Kerekasztal-beszélgetés: film-irodalom-színészet

Résztvevők: Szilágyi Fanni rendező, forgatókönyvíró, Nagy Katica színésznő, Ascher Károly rendező, Valuska László, a Könyves Magazin lapigazgatója.    

Helyszín: Margitsziget 23800/7, 1138

Megközelítés: a 4-6-os villamos Margitsziget/ Margit híd megállótól 10 percnyi sétára található a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda mellett.

További információ ITT

Kapcsolódó cikkek
...
Karácsonyi történetek

Czakó Zsófia: A postás

...
Karácsonyi történetek

André Ferenc - Vajna Ádám: Sárkányvölgy legendája

...
Karácsonyi történetek

Vonnák Diána: A bálna meg a gyomra

Hírek
...
Zöld

A 19. századi dán festők a sörfőzés maradékát használhatták vásznaik alapozására

...
Hírek

Lefagyasztják az olaszországi áradások miatt elázott régi könyveket

...
Hírek

Floridai alsó tagozatosok már nem olvashatják Amanda Gorman versét, a Fehér Ház tiltakozik

...
Könyvtavasz

Mesés versek ringatják álomba a gyerekeket

...
Nagy

Földi Andrea: Az AI segíthet az illusztrálásban, de a kreativitás egy megfoghatatlan és végletekig emberi tulajdonság

...
Hírek

Ők kapták idén a ferencvárosi József Attila Irodalmi Támogatást!

...
Hírek

A Biblia soha nem látott, 1500 éves részletét találták meg

...
Szórakozás

Ismét film készült Amerika egyik legtöbbet kifogásolt kedvencéből

...
Szórakozás

Máté Gábor, Sátántangó, Süsü és Friss Hús [PROGRAMAJÁNLÓ]

A hét könyve
Kritika
A Tél Szokcsóban nem a beteljesülés regénye, hanem az áthidalhatatlan távolságoké
...
Panodyssey

Borda Réka: Hová lettek a tárgyak az irodalomból? [Tárgydilemmák]

"A szépirodalom persze az ember, nem a környezet nagy kérdéseit taglalja – mindazonáltal környezetünk nemcsak hogy nem elhanyagolható, hanem sok esetben minket meghatározó dolgok összessége, amelyek funkcióval való megtöltése képes színesíteni, mélységgel megtölteni az irodalmi alkotásokat. Elvégre tárgyaink és tereink mi magunk vagyunk: nincs civilizáció, ha mi, emberek nem alakítjuk környezetünket." Borda Réka Tárgydilemmák című esszésorozatának következő részében azt vizsgálja, hogyan és miért hiányzik a materialitás irodalmunkból.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

A déli gótika mesterének novellái inspirálták Bruce Springsteen legsötétebb lemezét

Május elején jelent meg Warren Zanes Deliver Me from Nowhere című kötete, amely Bruce Springsteen tán legkülönlegesebb, és leginkább kedvelt lemezén, az 1982-es Nebraskán hallható dalok mögött felsejlő személyes motívumokat, és művészi hatásokat tekinti át.

...
Szórakozás

Jordan? Pipa! – Az alfakosaras, a tárgyalóasztal meg a munkaalkoholista fehér férfiak

Az Air – Harc a legendáért arra a pávatáncra fókuszál, amely 1984-ben zajlott a Jordan család és egy ambiciózus sportszergyártó vállalat vezetői között. Hozzáolvastuk a pár éve magyar nyelven is elérhető Michael Jordan-monográfia vonatkozó részeit.

...
Nagy

Cseh Tamás és Bereményi Géza dalai olyan korhű helyzetjelentések, melyek jelentőségével maguk sem voltak tisztában

Hétfőn este nyílt meg a Cseh Tamás életművéről szóló kiállítás a Petőfi Irodalmi Múzeumban. A zeneszerző-énekes idén januárban ünnepelte volna nyolcvanadik születésnapját; a tárlat megidézi emlékét, az archív felvételek pedig visszarepítenek a hetvenes évekbe.