Rövidfilmek és mesék a Margitszigeten [Budapest Könyvfőváros Könyvsziget]

Rövidfilmek és mesék a Margitszigeten [Budapest Könyvfőváros Könyvsziget]

Május utolsó két hétvégéjén számtalan ingyenes programot kínál a Budapest150 eseménysorozat alkalmából a Budapest Könyvfőváros Könyvsziget, ahol a Friss Hús Budapest és a Mastercard - Alkotótárs szervezésében május 20-án, szombaton délelőtt a könyvek és filmek világa köré szervezett programsorozattal várják a gyerekeket, családokat. A rendezvénynek a Margitszigeten a Kristály Színtér ad otthont.
Könyves Magazin | 2023. május 16. |

Tavaly novemberben Budapest létrejötte 150. évfordulója alkalmából hirdette meg a Budapest Brand Nonprofit Zrt. az egy éven át tartó ünnepségsorozatát, ahol Pest, Buda és Óbuda egyesítésének jubileumát ünnepelve több mint száz programmal készülnek egy éven keresztül. Ennek az eseménysorozatnak a része a Budapest Könyvfőváros Könyvsziget programja, amelynek égisze alatt a margitszigeti Kristály Színtérben két hétvégén is az olvasást és alkotást fókuszba helyező programok zajlanak.

Az eseménysorozat célja az olvasóvá nevelés és az olvasás-népszerűsítés, a magyar irodalmi-könyves kultúra sokféleségének, változatosságának bemutatása.

A Friss Hús Budapest és a Mastercard - Alkotótárs közös szervezésében animációs rövidfilmeket, meséket nézhet meg a közönség május 20-án, szombaton. Délelőtt 11.00 és 13.00 óra között kisebb (4-9) éves gyerekeknek szóló filmeket vetítenek. Délután irodalmi adaptációkból készült rövidfilmeket és a Mastercard - Alkotótárs ösztöndíjprogramja keretében elkészült alkotásokat mutatnak be.

Az adaptációk között három rövidfilmet láthat a közönség a Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál válogatásából: Szilágyi Fanni A csatárnő bal lába életveszélyes című kisfilmje. A Mán-Várhegyi Réka novellájából dolgozó rendező az emberismeret és a mágikus realizmus keverékével keresi a válaszokat arra, hogyan borul fel egy párkapcsolat, ha a lány lövi a gólokat a focipályán. Fazekas Máté Apám szíve című munkáját 2019-ben a Friss Húson különdíjjal jutalmazták, a kisfilmet Dragomán György A seprű című novellája ihlette. Füzes Dániel Hogy ne győzzünk – Jászberényi Sándor műve alapján készült bosszúfilm zsáner.

A Mastercard - Alkotótárs és a Könyves Magazin szakmai partnerségében megvalósuló ösztöndíjprogramhoz kapcsolódóan három kisfilmet vetítenek: - André Ferenc - Vajna Ádám: Sárkányvölgy legendája, Vonnák Diána: Bálna, Czakó Zsófia: A postás - amelyek a társadalmi témákkal, jelenségekkel komolyan foglalkozó, az ösztöndíjprogramban nyertes szerzők meséi alapján készültek. A Mastercard - Alkotótárs ösztöndíjprogram minden évben lehetőséget biztosít két, 40. életévét be nem töltött szerzőnek (egy nő és egy férfi díjazott), - akinek már megjelent legalább egy, legfeljebb két szépirodalmi kötete - hogy egy évig a következő kötetén dolgozhasson, miközben az olvasóközönség előtt podcastekben mutatja be a díjnyertes szerzőket.  A program sikerét jelzi, hogy az első év két nyertesének, Czakó Zsófia Szívhang és André Ferenc Kepler horoszkópírás közben letér a pályájáról című, az ösztöndíj alatt elkészült kötetét már a kezükben tarthatják az olvasók.

A vetítések után kerekasztal-beszélgetést szerveznek az alkotókkal: Szilágyi Fanni rendező, forgatókönyvíróval, aki rövidfilmeket, sorozatokat és egész estés filmet is készített (Veszélyes lehet a fagyi), Nagy Katica színésznővel (Így vagy tökéletes, Rossz versek), Ascher Károly rendezővel, aki több, az ösztöndíjasokat népszerűsítő kisfilmet is jegyez, valamint Valuska Lászlóval, a Mastercard- Alkotótárs megvalósításában szakmai partnerként közreműködő Könyves Magazin lapigazgatójával.

Részletes program:

11:00-13:00-ig: Rövidfilmek, mesék vetítése 4-9 éves korosztálynak

14:00-14:45: Irodalmi adaptációkból készült rövidfilmek vetítése

  • A csatárnő bal lába életveszélyes 11’43”
  • Apám szíve 14’49”
  • Hogy ne győzzünk 16’

14:45-15.00 Mastercard - Alkotótárs ösztöndíjas filmjei

  • Sárkányvölgy legendája 3’
  • Bálna 3’24”
  • A postás 3’47”

15.00-16.00 Kerekasztal-beszélgetés: film-irodalom-színészet

Résztvevők: Szilágyi Fanni rendező, forgatókönyvíró, Nagy Katica színésznő, Ascher Károly rendező, Valuska László, a Könyves Magazin lapigazgatója.    

Helyszín: Margitsziget 23800/7, 1138

Megközelítés: a 4-6-os villamos Margitsziget/ Margit híd megállótól 10 percnyi sétára található a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda mellett.

További információ ITT

Kapcsolódó cikkek
...
Karácsonyi történetek

Czakó Zsófia: A postás

...
Karácsonyi történetek

André Ferenc - Vajna Ádám: Sárkányvölgy legendája

...
Karácsonyi történetek

Vonnák Diána: A bálna meg a gyomra

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

Hírek
...
Zöld

Krausz Ferenc fizikus is Nobel-díjat kapott!

...
Hírek

John Scalzi: Szabados Áginak nem kell bocsánatot kérnie tőlem

...
Hírek

Filléres zsebkönyvként gondolta újra a kedvenc filmjeit egy grafikus

...
Zöld

Karikó Katalin és Drew Weissman kapta az orvosi-élettani Nobel-díjat!

...
Gyerekirodalom

A gyerekek két kalandor madárral fedezhetik fel Szeged titkait

...
Hírek

A pestis éjszakáitól Budapest történelmi titkaiig [Könyvesblokk]

...
Hírek

Murakami egy japán kísértettörténettel melegített a Nobel-bejelentésre

...
Gyerekirodalom

Könyv vagy Fortnite – kell-e egyáltalán a „vagy”?

...
Beleolvasó

Luiz Schwarcznak a bipoláris depresszióval és a családja történetével is meg kellett küzdenie

A hét könyve
Kritika
A háborúból nincs visszatérés, ez az élet
...
Nagy

John Scalzi: Miért akarna bármi az emberhez hasonlóvá válni?

Miért vesz valaki templomot magának? Segít-e az alkotói válságban a zenélés? Hogyan reagálnának az emberek, ha tényleg megjelenne az igazi mesterséges intelligencia? John Scalzival, a Könyvfesztivál díszvendégével beszélgettünk. Interjú.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Lídiák és megtöltésre váró üres kötetek – A Véletlenül írtam egy könyvet forgatásán jártunk

Magyarok készítenek filmet a holland sikerkönyvből, amely egyszerre szól az írás csodájáról és a gyász intenzív feldolgozásáról. A Véletlenül írtam egy könyvet budapesti forgatásán jártunk, ahol kiderült, mire vágyott egész életében Zsurzs Kati, és mit tanult az írásról a rendező Lakos Nóra.

...
Szórakozás

A kamaszkor-bestseller, ami inspirálta a Barbie-mozit, és a Kenergia legfontosabb kötete

Egy lovakról szóló album, egy eladási listákat vezető nonfiction és egy cameokötet. Utánajártunk a Margot Robbie és Ryan Gosling főszereplésével készült Greta Gerwig-opusz könyves vonatkozásainak.

...
Nagy

Oppenheimernek két szerelme volt, az atombombával megváltoztatta a történelem menetét

Christopher Nolan egy közel három évtizeden át íródó, hétszáz oldalnál is hosszabb életrajzi kötet felhasználásával készítette el Oppenheimer című háromórás, friss moziját. A film világpremierjének napján bemutatjuk a forgatókönyvhez felhasznált biográfiát.