Ezt olvasd Halloweenkor – hátborzongató könyvek beöltözős bulik előtt vagy helyett

Ezt olvasd Halloweenkor – hátborzongató könyvek beöltözős bulik előtt vagy helyett

Elérkezett október legvége, és ha lemegy a nap, a kelták hite szerint furcsábbnál furcsább teremtmények lepik majd el az utcákat mindenfelé. A jelmezötleteink között előkelő helyen szerepel az Edgar Allan Poe-, a Neil Gaiman- és a Bret Easton Ellis-maskara, a sötéttől sötétig tartó halloweeni könyvajánlónkban pedig találtok filmihlető novellát és képregényt, klasszikus krimit, gótikus horrort és riogatással teli antológiákat is.

Nyitókép: Pixabay

Vass Norbert | 2023. október 31. |

A kelták hite szerint október 31-ének éjjelén visszatérnek sírjukból a holtak. Azzal a szándékkal teszik ezt, hogy az élőkbe költözzenek. A kelták viszont természetesen nem szerették volna, hogy a kísértetek kéretlen albérlőként foglalják el az arcukat, a végtagjaikat és a mindennapjaikat, ezért ijesztő maskarákat öltöttek. Ha jól sikerült az álruha, azt hitték a szellemek, hogy a ravasz szántóvető, kerámiakészítő vagy katona egy közülük,

így az agyafúrt keltáknak sikerült a testükből való kilakoltatást megúszniuk.

A Mindenszentek előestéjén tartott Halloween-hagyományt elszegényedett ír földművesek vitték magukkal az Újvilágba, a 19. század közepén. A kelta halálkultusz samhain nevű ünnepéhez addigra hozzátapadtak az ókori mediterráneumból származó elemeken túl egyes ír népszokások, valamint nyugat-európai, illetve észak-amerikai ijesztgetős-vidám rítusok. Olyanok, mint a töklámpás faragás, a jelmezes kéregetés vagy a hátrakötött kézzel való almahalászat is. Mire tehát a kelta szellemek átszelték az óceánt, nézhettek egy nagyot, hogy mi történt odaát.

Szóval a beöltözős bulik elképesztő régiek, és bármilyen fura, de a folklórban gyökerezik a „Csokit vagy csalunk!” is. A kelták ugyanis egy-két jó falattal szerették volna a szellemek dolgát megkönnyíteni ‒ persze csak azután, hogy sikerült őket a maskarába bújással a palánkon átejteni. Ahol ugyanis nem kaptak eledelt, ott átkokat szórtak tucatszám a kísértetek. (Ez lenne ugyebár a „csalás”.) És ha arra vonatkozó megfejtéseink nincsenek is, mit mondtak a druidák tinédzser korú gyerekei „Trick or treat!” helyett,

mutatunk nektek autentikus halloweeni könyveket.

Elvégre a világirodalom Halloween-referenciáinak vége-hossza nincs. Bret Easton Ellis például remekül kapta el október utolsó éjjelének egyszerre vicces és vérfagyasztó jellegét, amikor Holdparkban arról írt, hogy valaki Patrick Batemannek, vagyis az Amerikai psycho főhősének öltözik október utolsó éjjelén. A Halloween a Harry Potter-univerzumban is többször visszatér, José Antonio Cotrina Vörös Hold ciklus-sorozatának első részében pedig Halloweenkor nyílik meg az egyetlen fennmaradt kapu, ami összeköti Rocavarancolia királyságát az emberek világával, de mondjuk Szécsi Noémi Mandragóra utca 7. című gyerekkönyvében is olvasunk Mindenszenteket megelőző beöltözős partiról.

Üdvözlünk Rocavarancoliában, a csoda, a horror, a szörnyek és a rémálmok birodalmában!
Üdvözlünk Rocavarancoliában, a csoda, a horror, a szörnyek és a rémálmok birodalmában!

Egy hosszú és kimerítő háború után Rocavarancolia romokban hever. Nem repülnek többé sárkányok az égen, a vámpírok szomjan haltak, és nincs elegendő mágia ahhoz, hogy a királyságot összetartsa.
De még nincs mindennek vége. Halloween éjjelén megnyílik az egyetlen fennmaradt kapu, ami összeköti Rocavarancolia királyságát az emberek világával. Olvass bele José Antonio Cotrina Vörös Hold ciklus sorozatának első részébe!

Tovább olvasok

Jeph Loeb - Tim Sale
Batman - Hosszú Halloween
Eaglemoss, 2017, 202 oldal
-

Ha már beöltözés, a legjobb talán, ha Bateman után Batman következik. A Tim Sale által rajzolt, és Jeph Loeb írt Hosszú Halloween című izgalmas detektívtörténet eredetileg 1996-ban jelent meg. A Denevérember bűnüldöző pályafutásának a kezdetén játszódik a sztori, és az Ünnep nevű sorozatgyilkos történetét meséli el, aki egy teljes éven át mindig a soron következő ünnepnapon csap le az áldozataira. Batmannek nemcsak az Ünnepet kell megtalálnia, hanem olyan ellenfelekkel is farkasszemet kell néznie, mint a Macskanő vagy Joker. „S itt ismerjük meg Dent arcának és pszichéjének eltorzulását, vagyis Kétarcúvá válását is. Grandiózus, noir-hangulatú képregény, Tim Sale gyönyörűen stilizált képi világával, ami még úgy is a modern Batman-mítosz egyik ékköve” – írtuk róla itt. Amúgy a Hosszú Halloweenből inspirálódott a Christopher Nolan-féle trilógia ‒ különösen A sötét lovag ‒, sőt, a 2022-ben bemutatott,

Matt Reeves rendezte nagyjátékfilmnek is az elsőszámú ihletője volt a képregény.

James O'Barr
A holló
Ford. Juhász Viktor, Gabo, 2023, 272 oldal
-

Halloweenkor a halálból visszatértektől ildomos tartani, James O'Barr kultikus képregénye pedig a menyasszonyával együtt meggyilkolt Eric Draven történetét meséli el, akit egy holló (valójában varjú, de az talán kevésbé misztikus) éleszt fel, hogy bosszút állhasson a gyilkosaikon. A holló tehát alighanem a legtökéletesebb halloweeni olvasnivaló, hiszen akkor is a legsötétebb képregények között lenne a helye, ha sem az előzményeit, sem pedig a filmadaptáció forgatásán történteket nem ismerné valaki. Ezek ugyanis, ha lehet, még félelmetesebbé teszik a sztorit.

O'Barr terápiaként fogott A holló megrajzolásához, ugyanis nem sokkal az esküvőjük előtt egy ittas sofőr gázolta halálra a menyasszonyát. Az 1994-es filmadaptáció forgatása során pedig, egy baleset következtében a főszereplő Brandon Lee kapott halálos lövést. Ezek után már szinte tényleg alig hihető, hogy O'Barr művének első füzetét 1989-ben

egy Caliber Comics nevű kiadó jelentette meg.

2011-ben kijött aztán egy bővített kiadás, ami harminc, korábban nem ismert oldallal gazdagabb, tartalmazza továbbá a szerző előszavát. Magyarul szeptember végén jelent meg, ezért a „feljövök érte a síri világból”-sorral is összeolvasható a hazai premier.

Roboz Gábor (Szerk.)
Az Usher-ház vége - Filmklasszikusokat ihlető rémtörténetek 
Gabo, 2023, 333 oldal
-

A Roboz Gábor szerkesztésében, a Gabo gondozásában a könyvesboltokba került, Az Usher-ház vége című antológiának is egy premierhez van köze. A Netflixen pár hete bemutatott, Az Usher-ház bukása című sorozat alapjául szolgáló Poe-novella mellett  a könyvben a Hitchcock Madarakját, Cronenberg A légy című klasszikusát ihlető, vagy a Stuart Gordon és Brian Yuzna nevéhez köthető kultikus Re-Animator-filmek alapjául szolgáló Lovecraft-kispróza is helyet kapott.

 

Ellen Datlow (Szerk.)
Sötétség – Huszonöt modern horrornovella
Gabo, 2017, 502 oldal
-

Apropó, antológiák. Mivel a Halloween nem független a fény elfogyásától és a holdsarló elvékonyodásától sem (az ünnepkört meghatározó narancssárga és fekete az aratás, illetve a halál színei), magától értetődően kínálja magát az az ugyancsak a Gabo gondozásában megjelent horrorantológia, aminek nemes egyszerűséggel Sötétség a címe. A címlap egy kiadatlan Iron Maiden-borítóra hajaz, és olyan szerzők riogatnak a kötet lapjain, mint Stephen King, George R. R. Martin, Neil Gaiman, Clive Barker vagy éppen Joyce Carrol Oates. A sci-fi-, a fantasy- és horror-novellairodalom talán legismertebb szerkesztője állította össze a kötetet, ami kétségkívül ínyenceknek való.

Neil Gaiman
Coraline
Ford. Pék Zoltán, Agave Könyvek, 2022, 128 oldal
-

Na igen, Neil Gaimannél ‒ akinek a dolgozószobája minden bizonnyal mondakörök kereszteződése fölött található ‒ talán minden hó utolsó napja Halloween, úgyhogy nemigen lehet mellélőni egyik könyvével sem. A Coraline elsősorban az ajtónyitás motívuma miatt passzol leginkább ide. Coraline családjának új lakásában huszonegy ablak és tizennégy ajtó van a történet szerint. Utóbbiak közül tizenhárom nyílik és csukható, a tizennegyedik viszont zárva van. Egészen addig, amíg egy nap Coraline kíváncsian ki nem nyitja. Az ajtó mögött egy másik, a sajátjukra kísértetiesen hasonlító ház mására lel. Csakhogy ez a másik ház mégis másmilyen… A Coraline-ból Henry Selick rendezett animációs filmet.

Brian K. Vaughn
Paper Girls - Újságoslányok 1.
Ford. Szép Eszter, Ciceró, 2021, 144 oldal
-

Az Újságoslányok című hatkötetes képregényt Brian K. Vaughan írta és Cliff Chiang rajzolta. A történet 1988-ban indul: négy tizenkét éves újságkihordó lány Halloween másnapján egymással szemben álló időutazók közé keveredik. Hogy kik és mik ezek a csoportok, az talán kevésbé foglalkoztatja a rajzolót, a kisemberek, a lányok személyisége, tettei, döntései viszont annál inkább érdekesek neki. Ahhoz ugyanis, hogy a lányok megússzák ezt a szürreális kalandot, a különbözőségeik ellenére össze kell fogniuk, miközben a jelen, a múlt és a jövő között utaznak. Sőt, saját maguk különböző verzióival is találkoznak.

Az Újságoslányok időutazás közben saját maguk különböző verzióival is találkoznak
Az Újságoslányok időutazás közben saját maguk különböző verzióival is találkoznak

Az első rövid teaser után megékezett az Újságoslányokból készül sorozat előzetese is. A Paper Girls című képregényadaptáció újságkihordó hősei különös időzavarba kerülnek 1988-ban, egy halloweeni este után.

Tovább olvasok

Agatha Christie
Halloween és halál
Ford. Elekes Dóra, Helikon, 2023, 316 oldal
-

Természetesen Agatha Christie-nek is van egy október 31-én induló sztorija, és az Újságoslányok hőseinél mindössze egy évvel idősebb ennek a kriminek az áldozata. A Halloween és Halál a második világháború után játszódik egy brit kisvárosban, ahol Halloweenkor bulit szerveznek a helyi fiatalok. Mrs. Ariadne Oliver éppen itt vendégeskedik, és találkozik a tizenhárom éves Joyce Reynolds nevű lánnyal, aki arról számol be neki, hogy egy gyilkosság szemtanúja volt. Mrs. Oliver hiszi is ezt meg nem is, egészen addig, amíg holtan nem találják a kislányt. Valaki belefojtotta a vödörbe, amiből hátrakötött kézzel kellett kihalászni az almákat a Halloweenkor megszokott vetélkedőn. Az író végül barátját, Hercule Poirot-t kéri meg, hogy segítsen a gyilkos nyomára akadni. A történetből Kenneth Branagh forgatott filmet, amelynek a cselekményét Angliából Velencébe tette át, és amit szeptemberben mutattak be a magyar mozik.

Silvia Garcia-Moreno
Mexican Gothic - Mexikói rémtörténet
Ford. Vancsó Éva, Főnix Astra, 2021, 344 oldal
-

Míg Poirot egy szeánszon vesz részt az emlegetett filmváltozat szerint, amit egy szellemjárta palazzóban tartanak, a Mexikói rémtörténet főhőse pedig egy öreg ház titkait próbálja felderíteni Mexikóban. Noemí ​Taboada Magaslakba utazik, miután nyugtalanító levelet kap az unokatestvérétől, aki mérgezésről, szellemekről, továbbá egy titokzatos végzetről ír. Az ifjú hölgyet nem fogadják szívesen, ám Noemí nem adja fel, és megpróbál segíteni a csapdába esett rokonán. A küldetés azonban nem várt nehézségekkel jár: miközben egyre mélyebbre ás az erőszakkal és őrülettel teli múltban, látomások kezdik gyötörni. A napról napra szürreálisabbá váló helyzetben egyetlen szövetségese a család legfiatalabb tagja lesz.

James D. Jenkins - Ryan Cagle (Szerk.)
A sötétség szavai - Rémtörténetek a világ minden tájáról
Agave Könyvek, 2023, 416 oldal
-

Úgy gondoltuk, tartson sötéttől sötétig a halloweeni összeállítás, aminek az utolsó eleme A sötétség szavai. Az amerikai Valancourt kiadó vezetői pár éve elhatározták: megmutatják az angolul olvasó közönségnek, hogy a horror határtalan. Első kortárs nemzetközi horrorantológiájukban jelent meg angolul Veres Attila Méltósággal viselt című novellája is, aminek sikere nyomán az Agave nemrég idehaza is kiadta a kötetet, ami tavasszal nálunk a hét könyve volt. Akkor azt írtuk róla, hogy „A sötétség szavai – Rémtörténetek a világ minden tájáról erős és jól megírt történetei úgy mesélnek az emberi félelmek és szorongások egyetemességéről, hogy közben sokféle szerző, sokféle stílusában, sokféle horrortradícióhoz kapcsolódnak eredetien.”

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Új Agatha Christie-adaptáció jön, Poirot ezúttal egy halloweeni buli miatt nyomoz

A Gyilkosság az Orient Expresszen és a Halál a Níluson után most egy kevésbé ismert Agatha Christie-krimiből készül filmes adaptáció. A Halloween és halálban (Haunting in Venice) ismét Kenneth Branagh játssza majd Poirot felügyelőt.

...
Beleolvasó

Neil Gaiman holdlabirintusában minden hónapban halloween volt

...
Szórakozás

Poe hamar a mozik sztárja lett, és a saját rémtörténeteiben találta magát

A Halványkék szemekben Edgar Allan Poe egy rituális gyilkosságsorozat után nyomoz a Netflixen. Mi az oka, hogy Poe olyan hamar a moziban találta magát? Hogyan kapcsolódik össze Poe fordulatos élete a műveivel a nagyvásznon? És hogyan viszonyul ehhez a filmes hagyományhoz az új film?

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Neumann János szörny, angyal, félisten és Messi a tudósok között

A Neumann Jánosról szóló, MANIAC című életrajzi regény bemutatóján szó esett a tudós extrém zsenialitásáról, a matematika fogairól, a tudomány beépített, titkos kódjáról, és arról is, hogy a szerzőt nem érdekli az Oppenheimer.

...
Zöld

Ódor Lajos: Az lenne a fontos, hogy megtanuljunk jó kérdéseket föltenni

Ódor Lajos közgazdásszal, Szlovákia volt miniszterelnökével a Mindentudók kézikönyve című kötete budapesti bemutatója előtt beszélgettünk általános műveltségről, oktatásról és a lányának tett ígéretről. Interjú.

...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

ADVENT
...
Könyves Advent

A propaganda és a dezinformáció a demokrácia legnagyobb ellenségei

A demokrácia az egyetlen olyan államforma, amelynek sorsa rajtunk múlik. Ebben rejlik ereje, de egyben sebezhetősége is. Olvass bele az Ezért demokrácia! című kötetbe!

...
Könyves Advent

Ki hozza el a királylány kezéért a Nap aranyát és a Hold ezüstjét?

Mészöly Ágnes felnőtteknek szóló "gonosz" meséit nemcsak sajátos hangulatuk teszi különlegessé, hanem az is, hogy a tizenhárom történet mindegyikét Viive Noor észt illusztrátor egyedi világú képei ihlették. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Középkorból kiírt nők és irodai mágikus realizmus – 13 angol könyv a fa alá

Új regények és nonfiction könyvek külföldi barátoknak, nyelvgyakorlóknak, anglofileknek.

...
Könyves Advent

Mekkorára nő a délnémet hidegvérű és hol él az exmoor póni?

A gyerekek a lovak és pónik végtelenül gazdag világát ismerhetik meg a Mi Micsoda gazdagon illusztrált lólexikonából. Nézz bele a könyvbe!

...
Könyves Advent

A téli álomból ébredő mackócsalád vidáman készülődik a karácsonyra

Olvass bele Vadadi Adrienn mesekönyvébe, melyben egy mackócsalád tagjai már nagyon várják a karácsonyt. 

...
Könyves Advent

Francia és skandináv receptek, magyar írók kedvencei, fenntartható konyha – 10 gasztrokönyv karácsonyra

Kevesebb mint egy hónappal karácsony előtt olyan, most megjelent gasztrokönyveket ajánlunk, melyek színt vihetnek a készülődésbe, de ajándéknak is tökéletesek.

A hét könyve
Kritika
Auster vénülő fenomenológusa még él ugyan, de már elkezdett kicsekkolni a világból
...
Nagy

Gurubi Ágnes: Nincs valóság

„Szerda este van. Eszternek ez a leghosszabb napja a héten.” Gurubi Ágnes Volt értelme megőrülni címmel ír tárcasorozatot a Könyvesre. Ez a kilencedik rész.