Nézd meg az 1901-es, legkeményebb Dickens-adaptációt az utcaseprővel

Nézd meg az 1901-es, legkeményebb Dickens-adaptációt az utcaseprővel

A legrégebbi fennmaradt filmre, amelyet Charles Dickens egyik karaktere inspirált, alig egy évtizede talált rá a Brit Filmintézet (BFI) egyik munkatársa. Most online végignézhető.

vn | 2024. június 19. |

A The Death of Poor Joe (Szegény Joe halála) című, mindössze egyperces némafilmet George Albert Smith rendezte, és nagyjából a játékidő felénél tűnik fel benne Dickens az Örökösök című regényéből ismert karaktere, az utcasepréssel és csavargással foglalkozó Jo.

A lámpás, a reflektor és a halál

A BFI honlapja szerint a mozgóképes változat hűen követi a Poor Jo the Crossing Sweeper című színpadi produkciót. Olyannyira, hogy a filmben szereplő éjjeliőr lámpásának fényét egy színházi reflektor kölcsönzi.

Jo(e) figuráját a 19. században Jennie Lee tette népszerűvé, aki Európa számos színpadán, valamint az Egyesült Államokban is előadta az utcaseprő halálával végződő tragikus történetet. A filmben azonban nem ő,

hanem a rendező felesége, Laura Bayley formálja meg Joe-t,

az éjjeliőrt pedig Tom Green alakítja.

A legkeményebb Dickens-kötet

Az Örökség egyébként az egyik legkeményebb Dickens-regény – a jelző nemcsak a mű cselekményére, hanem a tónusára, felépítésére és a Dickens által alkalmazott írói technikára is vonatkozik.

A rá jellemző érzelmesség és irónia aránya itt egyértelműen az utóbbi javára tolódik el, úgyhogy a kritikusok a szatirikus-kritikai realizmus egyik kiemelkedő teljesítményének nevezik az Örökösöket.

Viktoriánus-kori tabló

A cselekmény középpontjában egy valóban lezajlott híres örökösödési per áll. Ennek követése azonban lehetőséget kínál Dickensnek arra, hogy bemutassa a bő száz évvel ezelőtti Anglia panorámáját. Középpontban persze a ködös Londonnal,

melyet önző, haszonleső, nyomorgó, agyafúrt, ártatlan, bűnöző és különc alakok népesítenek be.

Egy bonyolult, de szigorú kompozíciójú krimi keretében találkoznak egymással ezek a figurák, sorsuk összképe pedig a viktoriánus korszak tablóját rajzolja ki.

Érdekesség, hogy az Örökösöket magyarra fordító Ottlik Géza készített a regényből egy rövidített, ifjúsági olvasóknak szánt változatot, amely A ​Jarndyce-örökösök címmel, a Móránál jelent meg 1978-ban.

A The Death of Poor Joe-t, aminek a bemutatója megelőzte a korábban legrégebbinek hitt, a Karácsonyi éneket feldolgozó Scrooge, or, Marley’s Ghost című filmet a BFI jóvoltából alább nézhetitek meg:

Forrás: BFI, Open Culture

Nyitókép: BFI

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Az ember, aki feltalálta a szeretet ünnepét – Charles Dickens Karácsonyi éneke

Egyetlen irodalmi mű sem volt akkora hatással az ünnepi időszakra, mint Dickens Karácsonyi éneke. Ebenezer Scrooge kísérteties megváltozástörténete rajta hagyta a nyomát a popkultúrán, a karácsonyi ünnepkörön és bennünket, olvasókat is megváltoztatott.

...
Szórakozás

Olivia Colman dermesztő lesz az új Dickens-sorozatban

Tavasszal a Hulun lesz látható a Szép remények legújabb feldolgozása, megérkezett az első előzetese.

...
Hírek

Az összes Charles Dickens-regény eredeti illusztrációját megtalálod ezen az új oldalon

Egy megbízás és egy szomorú fordulat is kellett ahhoz, hogy Dickens elérje első nagy sikerét és rátaláljon kedvenc illusztrátorára.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ezért érdemes edzened a képzeleted „izmait”

Egy új könyv szerint a gazdag képzelet nem valami isteni adottság, hanem fejleszthető tulajdonság. Le is írja, hogyan.

...
Zöld

Klímaváltozás helyett „halálos klímapusztítás”: ez a csere téged rávenne a cselekvésre?

Nem elég hatékonyak a jelenlegi kifejezéseink, amikor a klímaváltozás fenyegetéseiről beszélünk, állítja az ELTE PPK kutatója. Forgács Bálint új nyelvhasználatot javasol, hogy súlyának megfelelően kezelhessük a problémát. Mi könyveket ajánlunk a hír mellé.

...
Zöld

Kreatívabbak a babák, mint eddig gondoltuk + 5 könyv a kreativitásról

Magyar babák vettek részt abban a kutatásban, melyből kiderült, hogy a babák elég korán képesek kreatív módon kombinálni különböző fogalmakat. Könyvek hírek mellé.

...

A jó feleség egyszerűen jó menedzser, mindent kézben tart [Budapesti nők]

...

Bojti Andrea: Transzgenerációsan gyógyulunk [Podcast]

...

Zilahi Anna: Egy regény megírásához is egy teljes falu kell

...
Szórakozás

8 érdekesség, amit nem tudtál a 80 éves Rubik Ernőről

„Megtalálónak” vallja magát, mert a feltaláló kifejezést nem szereti. A világon több mint 350 millió példányt adtak el a kockájából. A sikerhez elengedhetetlennek tartja a kudarcot. Nyolcvanéves Rubik Ernő.

Szerzőink

...
sa

Senki sem fogja elolvasni a könyvedet: 5 érvünk van, hogy miért

...
sa

Rossz anya és jó író: hogyan olvassunk ezután Alice Munrót?

...
Horányi Hanna Zelma

A Tom Lake két nyár történetén keresztül mesél egy egész életről

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Meghalt Shelley Duvall, A ragyogás sztárja

Robert Altman egyik kedvenc színésze volt, de A ragyogás sikoltós-baltás jelenete az, ami kitörölhetetlenné tette őt a filmtörténetből.

...
Szórakozás

Michael Crichton kezdte, James Patterson fejezte be, most pedig film készül belőle

A Sony filmstúdió szerezte meg a Michael Crichton hagyatékában talált és James Patterson által befejezett Eruption (Kitörés) című regény megfilmesítési jogait.

...
Szórakozás

Bridgerton: Ezt lehet tudni most a 4. évadról

Mikor jön a Bridgerton következő évada? Kinek a története kerül fókuszba? Melyik szereplők térnek vissza biztosan?