Belle, Boldizsár Ildikó, Austen-kvíz, indonéz irodalom, Móra 70 [PROGRAMAJÁNLÓ]

Belle, Boldizsár Ildikó, Austen-kvíz, indonéz irodalom, Móra 70 [PROGRAMAJÁNLÓ]

Japán animétől, a csoda természetéig és az emlékezetkutatásig, a kortárs indonéz irodalomtól Jane Austenig ajánlunk sokféle programot a következő hétre.

sa | 2022. február 17. |

Belle: A sárkány és a szeplős hercegnő

Mamoru Hosoda a japán anime egyik meghatározó alakja. Neve a hazai közönség számára is jól ismert, hiszen előző két filmje, A fiú és a szörnyeteg, valamint a Mirai – Lány a jövőből a magyar mozikban is nagy sikert aratott. A 17 éves Suzi édesapjával él egy faluban, ahol már évek óta nem találja a helyét. Miután regisztrál az „U” nevű virtuális világba, életre kelt egy másik identitást, amely tökéletes ellentéte a valódinak: az ötmilliárd felhasználóval rendelkező, nyüzsgő univerzumban ő Belle, a híres énekesnő. Az egyik virtuális koncertjét váratlanul megzavarja egy különleges teremtmény, és ezzel egyszerre borul fel mindkét élete. Hosoda ezúttal A szépség és a szörnyeteg klasszikus történetét értelmezte újra, nagyon is mai, és ízig-vérig japán megközelítésben. A film – hasonlóan Mundruczó Kornél Evolúció című alkotásához – a 2021-es Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál Premiere szekciójában debütált.

Mikor? február 17-től Hol? mozik

 

Magyar Széppróza Napja

-

197 éve született a "nagy magyar mesemondó", Jókai Mór. A Magyar Írószövetség kezdeményezésére 2018 óta ünnepeljük a Magyar Széppróza Napját Jókai születésnapján. Ez alkalomból irodalom-és kerttörténeti sétára hívnak a szervezők minden érdeklődőt az írófejedelem egykori svábhegyi birtokára. Felidézik az írásait, felkeresik kedvenc pihenő-és alkotóhelyeit a kertben. A Jókai Emlékszobában a látogatók elmerülhetnek az író személyes tárgyainak és a XIX. századi svábhegyi élet hangulatában. A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és a Petőfi Irodalmi Múzeum közös programja.

Mikor? február 19. 10-12 óra Hol? Jókai-kert - 1121 Budapest, Költő u. 21.

Facebook esemény ITT

 
Boldizsár Ildikó és Bóna László előadása: Csodára várva

-

Mire várunk, amikor „csodára várunk”? Hová menjünk, amikor azt halljuk: „menj a csudába”!? Miben hiszünk tulajdonképpen, amikor azt mondjuk: „Itt már csak a csoda segít”? Miért csak három napig tart minden csoda? És tényleg csak addig tart?

Egyáltalán mi a csoda? Fizikai törvények megsértése, isteni beavatkozás, mágia vagy esetleg valami más? Boldizsár Ildikó és Bóna László közös estje a csodák valóságát és metafizikáját járja körül azzal a széles tapasztalati, gyakorlati és elméleti háttérrel, amely mindkettőjük munkásságát meghatározza és hitelessé teszi. Ráadásul még mesemondás is lesz!

Mikor? február 20. 16:00 Hol? Tárogató Szìnpad

Facebook-esemény ITT

 
Indonéz kortárs irodalom – magyarul? Beszélgetés Ayu Utami regényeiről és a műfordítás kalandjáról

-

Ayu Utami az indonéz kortárs irodalom egyik legismertebb, sokszorosan díjazott szerzője, polgárjogi aktivista. Az írónő, akinek újságírói munkásságát a Tempo magazin 1994-es betiltása mellékvágányra terelte, a kényszerű pihenőt regényírásra fordította: egy olyan történetére, melyben a fikciós mag mellett az őt körülvevő társadalom jellegzetes alakjai, működésmódjai is helyet kapnak.

Négy nő harca a szexualitás szabadságáért
Tovább olvasok

A Samanban kiemelt szerep jut a korrupciónak, a nők és a farmerek rendszerszintű elnyomásának, a felnőtté válásnak és a hithez való személyes viszonynak. Megjelenése az indonéz feminista írók egészen új generációjának útját készítette elő. A regény 1998-as kiadása óta tíz idegen nyelven (köztük magyarul, 2018, Athenaeum Kiadó) látott napvilágot. A duológia második részének magyar fordítása, Larung címmel a 2020-as Babits Mihály Műfordítói Ösztöndíj támogatásával jött létre; jelenleg kiadás előtt áll.

Mikor? február 22. 17:30 Hol? Országos Idegennyelvű Könyvtár

Facebook-esemény ITT

 

Hadik Irodalmi Kvíz: Jane Austen és regényei

-

A hobbid az olvasás? Mindent tudsz a magyar irodalom nagyjairól és a világirodalom klasszikusairól? Ha szívesen összemérnéd irodalmi tudásod, akkor várunk a Hadik Irodalmi Kvízen!

A februári kvíz témája: Jane Austen és regényei. A kvíz vezetője: Ruff Orsolya és Szeder Kata, a Könyves Magazin Jane Austen életművét feldolgozó podcastsorozatának, Az Austen-projektnek a házigazdái. A győztes csapat nyereménye egy üveg pezsgő és egy 5000 forint értékű utalvány a Hadikba!

Mikor? február 23. 19:00 Hol? Hadik kávéház

Facebook-esemény ITT

 
A documenta és a nemzetiszocialista múlt(feldolgozás)

-

A Németországban zajló emlékezetkutatás és múltfeldolgozás egyik legfontosabb területe a nemzetiszocializmus korszaka, és annak hatása a II. világháború utáni társadalmi, kulturális életre. A documenta szellemi atyjának, Werner Haftmann művészettörténésznek a munkássága és azon keresztül természetesen a documenta alapításának, hirtelen sikerének korszaka is új megvilágításba került a közelmúltban. Hogyan módosítják a művészettörténeti tudásunkat az új ismereteink?

A beszélgetés résztvevői: Nanne Buurman, művészet- és kultúrakutató, a Kunsthochschule Kassel tudományos munkatársa; Mélyi József, művészettörténész; Moderátor: Pócsik Andrea

Mikor? február 23. 18:00 Hol? Online

Facebook-esemény ITT

 

Móra70+ A gyerekirodalom felnőtté válásának történetei szakértőknek és rajongóknak

-

A Móra archívumai, munkatársai emlékezete és a 20. századi gyerekirodalmat kutatók munkái rengeteg értéket őriznek, melyet fontosnak tartunk nem csak megóvni, tovább is adni az új irodalmár generációknak.

Ennek céljából egy 2 napos – a szakmai és a nagyközönség számára egyaránt nyitott - konferenciát szervezünk Budapesten, melynek 16 előadója fontos fejezeteket mutat be a Móra Kiadó évtizedes értékteremtő munkájáról, egyben a 20. századi gyerekirodalomról és gyerekkönyv kiadásról.

A Móra 70+ konferencián a közkedvelt klasszikus szerzők: Szabó Magda, Janikovszky Éva, Fekete István, Lázár Ervin, Weöres Sándor mellett fókuszba kerül a magyar gyereklíra vertikuma, az ifjúsági novella újjászületése, a 20. századi magyar sci-fi irodalom, a cenzúra, a gyerekkönyv illusztráció és a gyerekirodalom megjelenése a televízióban.

Mikor? február 24-25. Hol? B32 Galéria és Kultúrtér

Facebook-esemény ITT

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

“Több harkonnenes cuccal” érkezik a Dűne folytatása 

Denis Villeneuve rendező jobban el szeretne merülni az eredeti könyv részleteiben.

...
Szórakozás

A Szárnyas fejvadász hivatalosan is az Amazonra költözik

Ez lesz az első élőszereplős sorozat, ami a Szárnyas fejvadász nyomán készül.

...
Szórakozás

A Múminok írójáról szóló filmmel indít a Finn Filmnapok

Tizenegyedik alkalommal rendezik meg Budapesten Finn Filmnapokat. Míg tavaly a járvány miatt csak online tarthatták meg a vetítéseket, idén a budapesti Toldi Moziban várják az érdeklődőket.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Lídiák és megtöltésre váró üres kötetek – A Véletlenül írtam egy könyvet forgatásán jártunk

Magyarok készítenek filmet a holland sikerkönyvből, amely egyszerre szól az írás csodájáról és a gyász intenzív feldolgozásáról. A Véletlenül írtam egy könyvet budapesti forgatásán jártunk, ahol kiderült, mire vágyott egész életében Zsurzs Kati, és mit tanult az írásról a rendező Lakos Nóra.

...
Szórakozás

A kamaszkor-bestseller, ami inspirálta a Barbie-mozit, és a Kenergia legfontosabb kötete

Egy lovakról szóló album, egy eladási listákat vezető nonfiction és egy cameokötet. Utánajártunk a Margot Robbie és Ryan Gosling főszereplésével készült Greta Gerwig-opusz könyves vonatkozásainak.

...
Nagy

Oppenheimernek két szerelme volt, az atombombával megváltoztatta a történelem menetét

Christopher Nolan egy közel három évtizeden át íródó, hétszáz oldalnál is hosszabb életrajzi kötet felhasználásával készítette el Oppenheimer című háromórás, friss moziját. A film világpremierjének napján bemutatjuk a forgatókönyvhez felhasznált biográfiát.

Hírek
...
Hírek

Bret Easton Ellis: Minden könyvemet magamnak írtam, soha nem másoknak

...
Hírek

Bödőcs Tibor: A népi-urbánus vita itt zajlik, bennem

...
Hírek

Múló idő, várandósság és beszélgetés önmagunkkal - magyar irodalom a Könyvfesztiválon

...
Gyerekirodalom

„Nem is kifli. Nem is kukac. Nem is bab, de nem is kavics” - Idén tízévesek a kuflik

...
Nagy

A bőség zavara: non-fiction ajánlatunk a Könyvfesztiválra

...
Hírek

Harari a fóliázott könyveiről: Nem a genderkérdés a legnagyobb probléma Magyarországon

...
Zöld

Medvelepke vagy ablakosmoly? Szavazz a 2024-es év lepkéjéről!

...
Hírek

Rendkívüli kötelékek és kihűlő kapcsolatok – tíz izgalmas világirodalmi megjelenés a Könyvfesztiválon

...
Beleolvasó

Ughy Szabina novelláiból kiderül, hogy milyen áron válhat láthatóvá egy nő

A hét könyve
Kritika
Andrei Dósa megírta a Dekameron spangliparázstól izzó spinoffját
...
Gyerekirodalom

„Nem is kifli. Nem is kukac. Nem is bab, de nem is kavics” - Idén tízévesek a kuflik

A kuflik jöttek, láttak - és immáron tíz éve, hogy velünk vannak. A kis kukacszerű lények népszerűsége töretlen, amit jól mutat, hogy a szülinapra megjelent a 20. könyv, és még egy új tematikus játszótér is nyílt Budapesten.

...
Kritika

Miért gyilkolnak a gazdagok, ha a pénz és a hatalom már nem elég motiváció?

Jeneva Rose thrillerjében a város leggazdagabb feleségei olyan döntésre szánják el magukat, ami örökre összeköti őket.

Szerzőink

...
Sándor Anna

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

...
Vass Norbert

Andrei Dósa megírta a Dekameron spangliparázstól izzó spinoffját

...
Ruff Orsolya

Rébecca Dautremer: A jó képeskönyv olyan, mint egy színházi előadás