Belle, Boldizsár Ildikó, Austen-kvíz, indonéz irodalom, Móra 70 [PROGRAMAJÁNLÓ]

Belle, Boldizsár Ildikó, Austen-kvíz, indonéz irodalom, Móra 70 [PROGRAMAJÁNLÓ]

Japán animétől, a csoda természetéig és az emlékezetkutatásig, a kortárs indonéz irodalomtól Jane Austenig ajánlunk sokféle programot a következő hétre.

sa | 2022. február 17. |

Belle: A sárkány és a szeplős hercegnő

Mamoru Hosoda a japán anime egyik meghatározó alakja. Neve a hazai közönség számára is jól ismert, hiszen előző két filmje, A fiú és a szörnyeteg, valamint a Mirai – Lány a jövőből a magyar mozikban is nagy sikert aratott. A 17 éves Suzi édesapjával él egy faluban, ahol már évek óta nem találja a helyét. Miután regisztrál az „U” nevű virtuális világba, életre kelt egy másik identitást, amely tökéletes ellentéte a valódinak: az ötmilliárd felhasználóval rendelkező, nyüzsgő univerzumban ő Belle, a híres énekesnő. Az egyik virtuális koncertjét váratlanul megzavarja egy különleges teremtmény, és ezzel egyszerre borul fel mindkét élete. Hosoda ezúttal A szépség és a szörnyeteg klasszikus történetét értelmezte újra, nagyon is mai, és ízig-vérig japán megközelítésben. A film – hasonlóan Mundruczó Kornél Evolúció című alkotásához – a 2021-es Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál Premiere szekciójában debütált.

Mikor? február 17-től Hol? mozik

 

Magyar Széppróza Napja

-

197 éve született a "nagy magyar mesemondó", Jókai Mór. A Magyar Írószövetség kezdeményezésére 2018 óta ünnepeljük a Magyar Széppróza Napját Jókai születésnapján. Ez alkalomból irodalom-és kerttörténeti sétára hívnak a szervezők minden érdeklődőt az írófejedelem egykori svábhegyi birtokára. Felidézik az írásait, felkeresik kedvenc pihenő-és alkotóhelyeit a kertben. A Jókai Emlékszobában a látogatók elmerülhetnek az író személyes tárgyainak és a XIX. századi svábhegyi élet hangulatában. A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és a Petőfi Irodalmi Múzeum közös programja.

Mikor? február 19. 10-12 óra Hol? Jókai-kert - 1121 Budapest, Költő u. 21.

Facebook esemény ITT

 
Boldizsár Ildikó és Bóna László előadása: Csodára várva

-

Mire várunk, amikor „csodára várunk”? Hová menjünk, amikor azt halljuk: „menj a csudába”!? Miben hiszünk tulajdonképpen, amikor azt mondjuk: „Itt már csak a csoda segít”? Miért csak három napig tart minden csoda? És tényleg csak addig tart?

Egyáltalán mi a csoda? Fizikai törvények megsértése, isteni beavatkozás, mágia vagy esetleg valami más? Boldizsár Ildikó és Bóna László közös estje a csodák valóságát és metafizikáját járja körül azzal a széles tapasztalati, gyakorlati és elméleti háttérrel, amely mindkettőjük munkásságát meghatározza és hitelessé teszi. Ráadásul még mesemondás is lesz!

Mikor? február 20. 16:00 Hol? Tárogató Szìnpad

Facebook-esemény ITT

 
Indonéz kortárs irodalom – magyarul? Beszélgetés Ayu Utami regényeiről és a műfordítás kalandjáról

-

Ayu Utami az indonéz kortárs irodalom egyik legismertebb, sokszorosan díjazott szerzője, polgárjogi aktivista. Az írónő, akinek újságírói munkásságát a Tempo magazin 1994-es betiltása mellékvágányra terelte, a kényszerű pihenőt regényírásra fordította: egy olyan történetére, melyben a fikciós mag mellett az őt körülvevő társadalom jellegzetes alakjai, működésmódjai is helyet kapnak.

Négy nő harca a szexualitás szabadságáért
Tovább olvasok

A Samanban kiemelt szerep jut a korrupciónak, a nők és a farmerek rendszerszintű elnyomásának, a felnőtté válásnak és a hithez való személyes viszonynak. Megjelenése az indonéz feminista írók egészen új generációjának útját készítette elő. A regény 1998-as kiadása óta tíz idegen nyelven (köztük magyarul, 2018, Athenaeum Kiadó) látott napvilágot. A duológia második részének magyar fordítása, Larung címmel a 2020-as Babits Mihály Műfordítói Ösztöndíj támogatásával jött létre; jelenleg kiadás előtt áll.

Mikor? február 22. 17:30 Hol? Országos Idegennyelvű Könyvtár

Facebook-esemény ITT

 

Hadik Irodalmi Kvíz: Jane Austen és regényei

-

A hobbid az olvasás? Mindent tudsz a magyar irodalom nagyjairól és a világirodalom klasszikusairól? Ha szívesen összemérnéd irodalmi tudásod, akkor várunk a Hadik Irodalmi Kvízen!

A februári kvíz témája: Jane Austen és regényei. A kvíz vezetője: Ruff Orsolya és Szeder Kata, a Könyves Magazin Jane Austen életművét feldolgozó podcastsorozatának, Az Austen-projektnek a házigazdái. A győztes csapat nyereménye egy üveg pezsgő és egy 5000 forint értékű utalvány a Hadikba!

Mikor? február 23. 19:00 Hol? Hadik kávéház

Facebook-esemény ITT

 
A documenta és a nemzetiszocialista múlt(feldolgozás)

-

A Németországban zajló emlékezetkutatás és múltfeldolgozás egyik legfontosabb területe a nemzetiszocializmus korszaka, és annak hatása a II. világháború utáni társadalmi, kulturális életre. A documenta szellemi atyjának, Werner Haftmann művészettörténésznek a munkássága és azon keresztül természetesen a documenta alapításának, hirtelen sikerének korszaka is új megvilágításba került a közelmúltban. Hogyan módosítják a művészettörténeti tudásunkat az új ismereteink?

A beszélgetés résztvevői: Nanne Buurman, művészet- és kultúrakutató, a Kunsthochschule Kassel tudományos munkatársa; Mélyi József, művészettörténész; Moderátor: Pócsik Andrea

Mikor? február 23. 18:00 Hol? Online

Facebook-esemény ITT

 

Móra70+ A gyerekirodalom felnőtté válásának történetei szakértőknek és rajongóknak

-

A Móra archívumai, munkatársai emlékezete és a 20. századi gyerekirodalmat kutatók munkái rengeteg értéket őriznek, melyet fontosnak tartunk nem csak megóvni, tovább is adni az új irodalmár generációknak.

Ennek céljából egy 2 napos – a szakmai és a nagyközönség számára egyaránt nyitott - konferenciát szervezünk Budapesten, melynek 16 előadója fontos fejezeteket mutat be a Móra Kiadó évtizedes értékteremtő munkájáról, egyben a 20. századi gyerekirodalomról és gyerekkönyv kiadásról.

A Móra 70+ konferencián a közkedvelt klasszikus szerzők: Szabó Magda, Janikovszky Éva, Fekete István, Lázár Ervin, Weöres Sándor mellett fókuszba kerül a magyar gyereklíra vertikuma, az ifjúsági novella újjászületése, a 20. századi magyar sci-fi irodalom, a cenzúra, a gyerekkönyv illusztráció és a gyerekirodalom megjelenése a televízióban.

Mikor? február 24-25. Hol? B32 Galéria és Kultúrtér

Facebook-esemény ITT

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

“Több harkonnenes cuccal” érkezik a Dűne folytatása 

Denis Villeneuve rendező jobban el szeretne merülni az eredeti könyv részleteiben.

...
Szórakozás

A Szárnyas fejvadász hivatalosan is az Amazonra költözik

Ez lesz az első élőszereplős sorozat, ami a Szárnyas fejvadász nyomán készül.

...
Szórakozás

A Múminok írójáról szóló filmmel indít a Finn Filmnapok

Tizenegyedik alkalommal rendezik meg Budapesten Finn Filmnapokat. Míg tavaly a járvány miatt csak online tarthatták meg a vetítéseket, idén a budapesti Toldi Moziban várják az érdeklődőket.

ZÖLD - TERMÉSZETESEN OLVASOK
...
Zöld

Litkai Gergely: Mennyire vagyunk felelőtlenek a nukleáris anyagokkal? / A katasztrófa küszöbén

...
Zöld

Jane Goodall: A családomban női ágon öröklődik a bátorság

...
Zöld

Peter Wohlleben: Sok fa jelentősen csökkenthetné a magyar városok hőmérsékletét is

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

A déli gótika mesterének novellái inspirálták Bruce Springsteen legsötétebb lemezét

Május elején jelent meg Warren Zanes Deliver Me from Nowhere című kötete, amely Bruce Springsteen tán legkülönlegesebb, és leginkább kedvelt lemezén, az 1982-es Nebraskán hallható dalok mögött felsejlő személyes motívumokat, és művészi hatásokat tekinti át.

...
Szórakozás

Jordan? Pipa! – Az alfakosaras, a tárgyalóasztal meg a munkaalkoholista fehér férfiak

Az Air – Harc a legendáért arra a pávatáncra fókuszál, amely 1984-ben zajlott a Jordan család és egy ambiciózus sportszergyártó vállalat vezetői között. Hozzáolvastuk a pár éve magyar nyelven is elérhető Michael Jordan-monográfia vonatkozó részeit.

...
Nagy

Cseh Tamás és Bereményi Géza dalai olyan korhű helyzetjelentések, melyek jelentőségével maguk sem voltak tisztában

Hétfőn este nyílt meg a Cseh Tamás életművéről szóló kiállítás a Petőfi Irodalmi Múzeumban. A zeneszerző-énekes idén januárban ünnepelte volna nyolcvanadik születésnapját; a tárlat megidézi emlékét, az archív felvételek pedig visszarepítenek a hetvenes évekbe.

Hírek
...
Hírek

Darvasi László kapta idén az Artisjus Irodalmi Nagydíjat

...
Nagy

Az utolsó rózsa és a megvakult angyalok – Nyolc izgalmas könyvheti verskötetet ajánlunk

...
Gyerekirodalom

Távozik a Móra Kiadó főszerkesztője

...
Beleolvasó

A nagyszerűséget ragadja meg a mongolok uralta Kínában a lány, akinek a semmilétet jósolták

...
Hírek

Annie Ernaux életébe „bombaként” csapódott az irodalmi Nobel-díj

...
Hírek

Joanne Harris: A nők elleni erőszak megelőzésében segít, ha a fiúk lányokról is olvasnak

...
Hírek

Takács Zsuzsa és Takáts József kapta idén a Szinva Irodalmi Díjat

...
Panodyssey

Milyen történeteket mesél egy város vagy egy falu? Írd meg a Panodyssey pályázatára!

...
Szórakozás

Mi köze az Utódlásnak egy Pulitzer-díjas amerikai költőhöz?

A hét könyve
Kritika
A Tél Szokcsóban nem a beteljesülés regénye, hanem az áthidalhatatlan távolságoké
...
Panodyssey

Kiss Tibor Noé: A rovarirtón és a Technokol Rapidon túl (Hogyan gyűjt információkat a prózaíró?)

"Elbeszélőnk áprilisban magokat vet a kertben, de milyen zöldségeket lehet elvetni áprilisban? Például mángoldot, azt mindig vadászni kellett a vásárcsarnokban. Lássuk a mángold típusait: a Lucullus fehér szárú, a Rhubarb Chard piros. Grüner Schnitt, ez nagyon jól hangzik, valamire egyszer még jó lesz." Kiss Tibor Noé esszésorozatának második részében a regényírás egyik legalapvetőbb feladatát mutatja be: az információgyűjtéssel és a kutatómunkával kapcsolatos tapasztalatairól mesél.

...
Zöld

Thomas Erikson: Aki engem fáraszt, lehet, hogy másnak szimpatikus

Thomas Erikson viselkedéskutató új, Energiavámpírokkal körülvéve című könyvében arra ad magyarázatot, hogy miért érezzük bizonyos emberek társaságát fárasztónak. Interjúnkban arról beszélgettünk vele, hogy mit tehetünk, ha energiavámpír van a családban, hogyan hatnak a társadalomra, és örökölhetőek-e a rossz mintázatok. 

Szerzőink

...
Kolozsi Orsolya

Kafkánál a valóság az igazi rémálom, az élet pedig maga a reménytelenség

...
Sándor Anna

A Tél Szokcsóban nem a beteljesülés regénye, hanem az áthidalhatatlan távolságoké

...
Ruff Orsolya

A Dreherek sikertörténetét csak az államosítás tudta megakasztani