Alternatív kabaré, roma hősök és az ezerszer áldott nyolcadik kerület [PROGRAMAJÁNLÓ]

Alternatív kabaré, roma hősök és az ezerszer áldott nyolcadik kerület [PROGRAMAJÁNLÓ]

Régi magyar filmek és a legfrissebb animációk, karácsonyi szokások és adventi könyvvásár, fotókiállítás, sőt költészeti est is helyet kapott aktuális programajánlónkban.

ki | 2023. november 30. |

Fejes 100 filmvetítések

-

Idén száz éve született Fejes Endre Kossuth- és József Attila-díjas író, akit számos művében „az ezerszer áldott nyolcadik kerület” ihletett meg és általában a társadalom peremére szorult kisemberek foglalkoztatták. Az írásaiból több filmfeldolgozás és színházi előadás is készült, a centenárium alkalmából ezek közül vetítenek le hármat, beszélgetésekkel kísérve. Megnézhetjük a Mocorgót Garas Dezső főszereplésével, a Rozsdatemetőből készült Katona-előadás felvételét, és a Jó estét nyár, jó estét szerelem című filmet Harsányi Gáborral.

Mikor? Nov. 30-tól dec. 2-ig, 18:00 Hol? H13 Kultpont

Részletek ITT.

Mikro könyvkiadók adventi vására

-

Ha olyasvalakinek keresünk ajándékot, aki rajong a skandináv irodalomért, aligha találunk jobb lelőhelyet ennél a vásárnál. Glögg- és süteményillat mellett böngészhetünk az Ampersand, a Csirimojó, a Figura, az Ø, a Polar és a Sonora kiadók kötetei közül. Aki esetleg lemarad, az figyelje a helyszínt adó Skandináv Ház programjait, mert számos skandináv irodalom témájú vásáruk lesz még a hónap folyamán.

Mikor? Dec. 2. 14:00 Hol? Skandináv Ház 

Részletek ITT.

„A madárkák énekelnek, az emberek ünnepelnek”

-

Sz. Tóth Judit néprajzkutató vetítéssel egybekötött előadáson mutatja be a Szentendrén és környékén élő nemzetiségek hajdani és máig élő, karácsonnyal kapcsolatos szokásait. Szóba kerül a karácsonyfa és a szalma, az ostya és kalács, az ünnep rituáléja, a köszöntés, az ajándékozás és az is, milyen volt a falu karácsonyfája.

Mikor? Dec. 3. 16:00 Hol? Ferenczy Múzeumi Centrum, Szentendre

Részletek ITT.

VI. Roma Hősök Színházi Fesztivál

-

A fesztivál mottója idén: Generációk. Öt európai roma színház produkcióit hívták meg, ebből még vasárnapig egy olasz, egy román és egy magyar előadást láthatunk. Mihaela Drăgan író-rendező például két fiatal lány vitáján keresztül, a TikTok szűrőjén át ad velőig megrázó körképet a romániai, azon belül is a roma közösségeket sújtó szexuális felvilágosítás hiányáról és annak kézzelfogható társadalmi következményeiről. 

Mikor? Dec. 3-ig, 19:00 Hol? Eötvös10 Művelődési Ház

Részletek ITT.

Újra Anilogue

-anilogue

Már 21. alkalommal rendezik meg Budapesten a Nemzetközi Animációs Filmfesztivált, melyen az animációs művészetek legfrissebb alkotásaiból válogatják össze a programot. Az ultrarövid animációktól a rövidfilmeken át az egész estés filmekig terjed a kínálat, külön figyelmet fordítva a gyerekekre. Japán animék mellett lesznek francia, spanyol, sőt fárszi nyelvű animációs filmek is.

Mikor? Dec. 3-ig Hol? Francia Intézet, Toldi Mozi, Uránia

Részletek ITT.

The Tiger Lillies 

Ha valaki emlékszik a Jógyerekek képeskönyve című legendás és csodálatos előadásra az Örkény Színházból, annak nem kell magyarázni, milyen sajátos univerzumot teremtett meg ez a brit zenekar. Alternatív, sötét kabaré olykor punkkal ötvözve, ami egyik percben hátborzongató, aztán szórakoztató, néha mindez egyszerre. A 1989 óta létező Tiger Lillies best of turnén van, így ezen a koncerten minden eddigi korszakukat felvillantják. Leghíresebb dalaik mellett új meglepetéseket is bemutatnak. 

Mikor? Dec. 5. 19:30 Hol? Magya Zene Háza

Részletek ITT.

Bertók László Költészeti Díj gálaest

-

A 2021-ben alapított költészeti díj célja egyrészt, hogy fenntartsa névadójának emlékezetét, másrészt pedig elősegítse az ideológiáktól, korlátozásoktól mentes szabad művészetet, továbbá, hogy növelje a kortárs magyar költészet jeles alkotóinak elismertségét. Az idei átadó ünnepségen ezúttal nemcsak életműdíjat osztanak, hanem egy fiatal pályatársat is kitüntetnek majd. Az est folyamán mutatják be Balogh Máté Bertókiáda című művét, melyben a zeneszerző Harcsa Veronikával közösen lép színpadra, majd Megyimórecz Ildikó operaénekes ad elő Schubert-dalokat. A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Mikor? Dec. 6. 18:00 Hol? Kodály Központ, Pécs

Részletek ITT.

Budapest. Az első aranykor 

-

Az Alagút utca 1905-ben. Fotó: Fortepan / Deutsche Fotothek / Brück und Sohn

A Fortepan digitális fotóarchívummal együttműködésben rendezett tárlat több mint 100 képen mutatja be azt az időszakot, amikor Budapest a 19. és 20. század fordulóján, a világ egyik legdinamikusabban fejlődő nagyvárosaként igazi virágkorát élte. A Fortepan csapata a drezdai Deutsche Fotothek gyűjteményében bukkant egy német képeslapkészítő cég Magyarországon eddig ismeretlen városfotóira, melyek 1903 és 1912 között készültek. A kiállításon részben ebből az anyagból válogattak. Ezeket a képeket Schoch Frigyes, egy jómódú budapesti vállalkozó és hobbifotós felvételei egészítik ki, aki egyedi térhatású fényképeken örökítette meg a fiatal metropoliszt. 

Mikor? Feb. 18-ig. Hol? Magyar Nemzeti Galéria

Részletek ITT.

Kapcsolódó cikkek
...
Kritika

Megtudtuk a választ arra, hogy miért született még egy könyv Alföldiről

Csáki Judit Alföldi Róberttel, a mai magyar színházi élet egyik legismertebb alakjával készített beszélgetőkönyvet. Az Alföldi ‒ Rajtam nem múlt című kötetben szóba kerülnek a meghatározó tanárok, a magánéletet bekebelező szakma és a nem túl jó színészek is. Kritika.

...
Szórakozás

Matt Smithszel érkezik Bunny Munro a képernyőre

A regény szerzője, Nick Cave producerként vesz részt a projektben.

...
Hírek

Az ír Paul Lynch kapta a Booker-díjat Prophet Song című regényéért

Az év legjobb angol nyelvű művének járó elismerést kiérdemlő disztópikus családregény egy képzeletbeli, diktatúra felé sodródó Írországban játszódik.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

Hírek
...
Beleolvasó

„mennyi elmondhatatlanság” – olvass bele Kabai Lóránt posztumusz kötetébe

...
Gyerekirodalom

Jennifer Garner gyerekeknek tartott felolvasásokat szerte az Egyesült Államokban

...
Beleolvasó

Andy Warhol gépírónőjét magába szippantja a hatvanas évek New Yorkja

...
Zöld

Orvos-Tóth Noémi könyvével van tele egy horvát könyvesbolt kirakata

...
Gyerekirodalom

Kormos Istvánnak avatnak emléktáblát az Esterházy Péter és Gitta Könyvtárnál

...
Zöld

Az ír nomádok meséiben a pitypang napként ragyog

...
Hírek

Puskás Panni regényét jelölték az Európai Unió Irodalmi Díjára

...
Szórakozás

A Bábel megfilmesítéséről nyilatkozott Kuang

...
Hírek

Sally Rooney új regénye ősszel érkezik

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Virginia Woolf impresszionista ecsettel festi meg Mrs. Dalloway világát

Újraolvasó rovatunkban ezúttal Virginia Woolf legismertebb regényét, a Mrs. Dallowayt poroltuk le, természetesen Tandori Dezső fordításában.

...
Zöld

Árnyékmunka, dühös emberek, no meg a hírek – a legjobb pszicho könyvek 2024 tavaszán

Ki az a 21 magyar, aki forradalmasította a pszichológiát? Hogyan bánjunk a dühös emberekkel? Miért leszünk boldogabbak, ha nem olvasunk híreket? És miként hatnak az életünkre a titkok? 

...
Nagy

Rushdie, Gagarin, Pamela és Kobe – a legjobban várt életrajzi újdonságok 2024 tavaszán

Színész- és sportlegendák, az első űrhajós és az egyetlen, Kínából megszökött ujgur író, világhírű művészek gondolatai életről, halálról, alkotásról. A legizgalmasabb (ön)életrajzi megjelenéseket szemléztük.

...
Kritika

Alan Moore tálalásában a képregényiparnak átható ondószaga van

Alan Moore korszakalkotó képregényes legenda, ami nem gátolta meg abban, hogy páros lábbal szálljon bele az alkotókat kizsákmányoló iparba és az infantilis rajongókba. A Megvilágosodások a hét könyve.

...
Nagy

Putyin háborúja, viking nők és európai gőg Mexikóban – történelmi non-fiction 2024 tavaszán

Milyen birodalmi hagyományt folytat Putyin a nők elleni erőszakkal? Milyen színes történeteket rejtenek az Andrássy út házai? Milyen események vezettek a ma háborúihoz Izraelben és Ukrajnában? Hogyan fulladt vérbe az európai gőg Mexikóban?

...
Kritika

Terézanyut felfalta és megemésztette Kovácsné

Rácz Zsuzsa visszatért, hogy szórakoztatóan beszámoljon arról a rohadt nehéz útról, amin egy nőnek végig kell mennie: a Kovácsné kivan című regényben elmeséli az anyává válásának történetét. Ez a hét könyve.

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Kormos Istvánnak avatnak emléktáblát az Esterházy Péter és Gitta Könyvtárnál

Ki ne ismerné Vackort az első béből? Kormos István a magyar gyermekirodalom meghatározó alakja, József Attila-díjas (1955, 1972) és Radnóti-díjas (1977) költő, műfordító.

...
Gyerekirodalom

Derűs és hasznos könyvecske ad tanácsot, mit csinálj, ha szembejön egy medve

Ha szembejön egy medve beszélgetésre hív az emberek és állatok kapcsolatáról, Linda Bondestam magával ragadó illusztrációi pedig bemutatják az erdő mélyén leskelődő veszélyek és a mesélés öröme közti különbséget. Olvass bele!

...
Gyerekirodalom

Janikovszky Éva a rendszerváltás utáni felfordulást egy kamasz szemén át mutatja be

Olvass bele Janikovszky Éva 1990-ben keletkezett elbeszélésciklusába, mely könyv alakban most jelenik meg először.