Agatha Christie, VAN filmzenekar, Bosch és chill fesztivál [PROGRAMAJÁNLÓ]

Ricsi, a gólya és az elveszett kincs rejtélye

Ricsi, a merész veréb, akit egy gólyacsalád fogadott örökbe, nagy kihívások elé néz. A különc "gólya" az észak-afrikai Nagy-tónál telel, amikor rájön, hogy nem ő lesz az, aki visszavezeti a rajt északra. Úgy dönt, egyedül repül haza. Kalandokkal teli útja során találkozik Samiával és verébrajával, akiket a mohó páva, Zamano irányítása alatt álló gonosz marabusok tartanak fogva. A verebek egyetlen esélye a szabadságra, ha megoldanak egy rejtvényt és megtalálják a Nagy Kincset, amihez igazi csapatmunkára, erőre és bátorságra lesz szükség.

Mikor? augusztus 17-től Hol? mozik

Szárnyalás - Vol - Flight - Reigl Judit figurális festészete

-

Reigl Judit születésének századik évfordulóját kiállításokkal ünnepli számos európai és hazai múzeum. A Kiscelli Múzeum–Fővárosi Képtár tárlata a berlini Neue Nationalgalerie és a budapesti Szépművészeti Múzeum kiállításait köti össze: míg az előző a művész legismertebb alkotói korszakát, az 1950-es és 1980-as évek közötti festményeit tekinti át, az utóbbi Reigl munkásságának első és utolsó éveiből válogat. A Kiscelli Múzeum–Fővárosi Képtár tárlata e két kiállítás törzsanyaga közötti periódusra fókuszál, és első ízben mutatja be, hogy milyen jelentős helyet foglalt el Reigl Judit egész életművében az emberábrázolás.

Mikor? augusztus 23. - október 27. Hol? Kiscelli Múzeum - Fővárosi Képtár
Részletek erre>>>

Irodalomterápiás krimiklub Agatha Christie-vel

-

Hétfő esténként a résztvevők nem a nyomokat és az elkövetőket kutatják fel, hanem azt, hogy ők miért lelkesednek ennyire ezekért a könyvekért/filmekért. Irodalomterápiás szemlélettel vizsgálják meg, hogy miért épp azok a kedvenc soraik, szereplőik, amik és akik. Hiszen Poirot is a pszichológiát hívja segítségül a munkájában! Csatlakozz, ha szívesen kipróbálnád az irodalomterápiát; ha szereted Agatha Christie műveit - akár filmen, akár könyvben; vagy éppen azért, mert eddig valahogy nem kerültek közel hozzád! És akkor is, ha nyáron van időd végre ilyesmivel is foglalkozni.

Mikor? augusztus 21. 19:00 Hol? Óbuda
Részletek erre>>>

VAN filmzenekar akusztikus támogatói koncertje

-

“Sziasztok! Reméljük, eljutott hozzátok a hír, hogy lesz új film, a címe Magyarázat mindenre. Október 5-től láthatjátok a mozikban itthon, de előtte lesz egy világpremier, nem is akárhol: bemutatják a 80. Nemzetközi Velencei Filmfesztiválon. Azt találtuk ki, hogy szervezünk egy támogatói VAN filmzenekar-koncertet, és a jegyek árából befolyt összeget arra fordítjuk, hogy a stábból minél többen ki tudjanak jönni velünk Velencébe. Reisz Gábor és a Magyarázat mindenre csapata”

Mikor? augusztus 22. 19:30 Hol? Marczibányi Téri Művelődési Központ
Részletek erre>>>

Franciadrazsé - Francia filmek a Tabánban

-

Vígjátékok, romantikus történetek, vidám gyerekfilmek és feszült thrillerek - augusztus 24. és 30. között a közelmúltban készült francia filmekből vetítenek színes válogatást Buda egyetlen művészmozijában!

Mikor? augusztus 24. 18:15 Hol? Tabán artmozi
Részletek erre>>>

Szellősréti Kisfesztivál ~ zene, film, chill

-

Zene, filmek, madárfütty, tábortűz, a dél-balatoni dombok között, Bálványoson, a festői Szellős Réten. Ez egy igazi slow fesztivál. A természetben, de azért emberek között. Ahol hullámzik a zene, és a koncertek mellett a madarak csicsergését hallgatod. Ahol beülhetsz egy filmre, beállhatsz táncolni, vagy csak fekszel a fűben a felhőket bámulva. Ahol a gyerekek is szabadon játszhatnak. Ahol éjfélkor nézzük a csillagokat - mert itt bizony látszik az összes… Ahol a művészetek kisimítanak, a workshopok inspirálnak, ahol a műhelyekben te is alkothatsz, és a semmiből bármi megszülethet. Ahol barátkozunk és beszélgetünk, este tábortűz és örömzene zárja a napot. Ahol vár a termelői piac, a kézműves vásár, élő ízeket kóstolunk és minőségi borokat iszunk, mert élmény a helyi gasztronómia. Zenél Ferenczi György és a Rackajam, Víg Mihály és a Balaton Zenekar, Németh Juci és G. Szabó Hunor duója, a Napfonat, A Bence kalandjai, az Ötödik Évszak, a ¡Nosnach , a Zajnal, Simon Gyuri, Nagy Tóni & Co., Reni és Boka, Bélaműhely. Táncolhatsz bekötött szemmel, Ecstatic dancere, festve és drámajátékokkal ötvözve.

Mikor? augusztus 25-28. Hol? Szellős Rét
Részletek erre>>>

Egy zseni látomásai - Hieronymus Bosch különös világa

-

Az EXHIBITION ON SCREEN sorozat filmjében egy olyan tárlatra léphetnek be a nézők, amelynek köszönhetően Hieronymus Bosch művei a világ számos pontjáról visszatértek hollandiai szülővárosába. Hieronymus Bosch – Egy géniusz látomásai volt a címe a legnagyobb retrospektív Bosch-tárlatnak, amelyet 2016. február 13. és május 8. között mutatott be a Het Noordbrabants Múzeum. A festő 44 fennmaradt műalkotása közül 36 került kiállításra Den Bosch-ban. A világ legkiválóbb múzeumaiból kölcsön kapott alkotásokból rendezett egyedülálló kiállítás lehetővé tette, hogy a fennmaradt alkotásokat új szemszögből vizsgálják a nézők. Ezt az egyedülálló gyűjteményt láthatják most a mozilátogatók közvetlen közelről, elkerülve a tömegeket. A kiállítás kurátorainak és vezető kritikusok szakértői hozzászólásai teszik lehetővé, hogy még jobban megismerjük Bosch-t, és felfedezzük, mi inspirálhatta furcsa, démoni alkotásait. A közreműködők közt ott van Peter Greenaway filmrendező, Rachel Campbell-Johnston, a The Times vezető művészeti kritikusa és Dr. Charles de Mooij, a Het Noordbrabants Múzeum igazgatója is. A Hieronymus Bosch izgalmas világa a közeli kameraállásokkal lehetővé teszi, hogy a nézők a művész lenyűgöző képeinek olyan részleteit is nagyítva láthassák, amelyeket ezelőtt sohasem, legyen szó akár az emberevő papról vagy a háromfejű madárról.

Mikor? augusztus 26. 19:00 Hol? Várkert Bazár
Részletek erre>>>

Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

Hugonnai Vilma évtizedes küzdelmeiről készül tévéfilm

Vilma címmel az első magyar orvosnő életéről forgatna tévéfilmet a Trezor, A vizsga és a Post Mortem rendezője.

...
Szórakozás

Lídiák és megtöltésre váró üres kötetek – A Véletlenül írtam egy könyvet forgatásán jártunk

Magyarok készítenek filmet a holland sikerkönyvből, amely egyszerre szól az írás csodájáról és a gyász intenzív feldolgozásáról. A Véletlenül írtam egy könyvet budapesti forgatásán jártunk, ahol kiderült, mire vágyott egész életében Zsurzs Kati, és mit tanult az írásról a rendező Lakos Nóra.

...
Szórakozás

Oscar-díjas rendező készített dokumentumfilmet John le Carréról

Az októberben, az Apple TV-n érkező produkció hat évtizedet ölel át a kémregény-irodalom egyik legismertebb alakjának életéből.

Fotó: Apple TV+

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

Olvass!
...
Beleolvasó

Olvass bele Benedek Miklós mellbevágóan őszinte vallomásába!

Megannyi sikeres szerep után Benedek Miklós a legnagyobb kihívással birkózott meg: saját magáról, a saját életéről mesélt.

...
Beleolvasó

Colleen Hoover regényének hőse hadakozik a szerelem ellen, de hiába – Olvass bele!

Egy szegény lány és egy gazdag fiú futó nyári kalandnak induló, majd bonyolult szerelemmé váló kapcsolata áll az új bestseller középpontjában. Most mutatunk belőle egy részletet.

...
Beleolvasó

77 év, 77 sztori, azaz Charlie kalandos élete – Olvass bele a zenész önéletrajzába!

Charlie-nak annyira színes, gazdag, kalandos, a legnagyobb sikerekkel és a legnagyobb tragédiákkal teli élete volt, hogy az könyvért kiáltott. Olvass bele!

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Görcsi Péter: Szerettem volna, hogy a regényem azoknak a szócsöve legyen, akik elhagyják Magyarországot

Ahol most élek, az az otthonom, Magyarország meg a hazám - mondja Görcsi Péter, akivel íróvá válásról, önéletrajziságról, kivándorlásról és irodalomról is beszélgettünk.

...
Nagy

„Az élet abszurditása az idő” – Bemutatták Kertész Imre Lét és írás című művét

A kötetet Kertész Imre állította össze a Sorstalanság 1973-as visszautasítását követően, a mű születéséhez kapcsolódó dokumentumokból.

...
Nagy

Darvasi László alázatos szörnyetegként írta meg monumentális regényét

A 20. század első felét elbeszélő, nagyformában megírt Neandervölgyiek azt bizonyítja, hogy Darvasi László nagy formában van. És a kötetbemutatón úgy fogalmazott, a közel kézezer oldalas trilógia folytatásából is elkészített már néhány részletet.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Jake Gyllenhaal nagy formában van a tárgyalótermi dráma főhőseként

A Donnie Darko sztárja, Jake Gyllenhaal alakítja a Scott Turow regényéből készült Ártatlanságra ítélve című sorozat központi karakterét, aki vádlóból egy gyilkossági ügy vádlottjává válik.

...
Szórakozás

Christian Bale félelmetes volt az Amerikai pszichó forgatásán, amikor szerepben maradt

Christian Bale két kollégája beszélgetett a 2000-ben bemutatott filmről, amiben a szélesebb  közönség is megismerte a színészt.

...
Szórakozás

Az amerikai motorosok többet érdemeltek volna egy steril, mozgó képeskönyvnél

Jeff Nichols rendező Danny Lyon fotóriporter híres könyve, a Motorosok alapján készített filmet a '60-as évek bőrdzsekis lázadóiról. Kritika.