Agatha Christie, VAN filmzenekar, Bosch és chill fesztivál [PROGRAMAJÁNLÓ]

Ricsi, a gólya és az elveszett kincs rejtélye

Ricsi, a merész veréb, akit egy gólyacsalád fogadott örökbe, nagy kihívások elé néz. A különc "gólya" az észak-afrikai Nagy-tónál telel, amikor rájön, hogy nem ő lesz az, aki visszavezeti a rajt északra. Úgy dönt, egyedül repül haza. Kalandokkal teli útja során találkozik Samiával és verébrajával, akiket a mohó páva, Zamano irányítása alatt álló gonosz marabusok tartanak fogva. A verebek egyetlen esélye a szabadságra, ha megoldanak egy rejtvényt és megtalálják a Nagy Kincset, amihez igazi csapatmunkára, erőre és bátorságra lesz szükség.

Mikor? augusztus 17-től Hol? mozik

Szárnyalás - Vol - Flight - Reigl Judit figurális festészete

-

Reigl Judit születésének századik évfordulóját kiállításokkal ünnepli számos európai és hazai múzeum. A Kiscelli Múzeum–Fővárosi Képtár tárlata a berlini Neue Nationalgalerie és a budapesti Szépművészeti Múzeum kiállításait köti össze: míg az előző a művész legismertebb alkotói korszakát, az 1950-es és 1980-as évek közötti festményeit tekinti át, az utóbbi Reigl munkásságának első és utolsó éveiből válogat. A Kiscelli Múzeum–Fővárosi Képtár tárlata e két kiállítás törzsanyaga közötti periódusra fókuszál, és első ízben mutatja be, hogy milyen jelentős helyet foglalt el Reigl Judit egész életművében az emberábrázolás.

Mikor? augusztus 23. - október 27. Hol? Kiscelli Múzeum - Fővárosi Képtár
Részletek erre>>>

Irodalomterápiás krimiklub Agatha Christie-vel

-

Hétfő esténként a résztvevők nem a nyomokat és az elkövetőket kutatják fel, hanem azt, hogy ők miért lelkesednek ennyire ezekért a könyvekért/filmekért. Irodalomterápiás szemlélettel vizsgálják meg, hogy miért épp azok a kedvenc soraik, szereplőik, amik és akik. Hiszen Poirot is a pszichológiát hívja segítségül a munkájában! Csatlakozz, ha szívesen kipróbálnád az irodalomterápiát; ha szereted Agatha Christie műveit - akár filmen, akár könyvben; vagy éppen azért, mert eddig valahogy nem kerültek közel hozzád! És akkor is, ha nyáron van időd végre ilyesmivel is foglalkozni.

Mikor? augusztus 21. 19:00 Hol? Óbuda
Részletek erre>>>

VAN filmzenekar akusztikus támogatói koncertje

-

“Sziasztok! Reméljük, eljutott hozzátok a hír, hogy lesz új film, a címe Magyarázat mindenre. Október 5-től láthatjátok a mozikban itthon, de előtte lesz egy világpremier, nem is akárhol: bemutatják a 80. Nemzetközi Velencei Filmfesztiválon. Azt találtuk ki, hogy szervezünk egy támogatói VAN filmzenekar-koncertet, és a jegyek árából befolyt összeget arra fordítjuk, hogy a stábból minél többen ki tudjanak jönni velünk Velencébe. Reisz Gábor és a Magyarázat mindenre csapata”

Mikor? augusztus 22. 19:30 Hol? Marczibányi Téri Művelődési Központ
Részletek erre>>>

Franciadrazsé - Francia filmek a Tabánban

-

Vígjátékok, romantikus történetek, vidám gyerekfilmek és feszült thrillerek - augusztus 24. és 30. között a közelmúltban készült francia filmekből vetítenek színes válogatást Buda egyetlen művészmozijában!

Mikor? augusztus 24. 18:15 Hol? Tabán artmozi
Részletek erre>>>

Szellősréti Kisfesztivál ~ zene, film, chill

-

Zene, filmek, madárfütty, tábortűz, a dél-balatoni dombok között, Bálványoson, a festői Szellős Réten. Ez egy igazi slow fesztivál. A természetben, de azért emberek között. Ahol hullámzik a zene, és a koncertek mellett a madarak csicsergését hallgatod. Ahol beülhetsz egy filmre, beállhatsz táncolni, vagy csak fekszel a fűben a felhőket bámulva. Ahol a gyerekek is szabadon játszhatnak. Ahol éjfélkor nézzük a csillagokat - mert itt bizony látszik az összes… Ahol a művészetek kisimítanak, a workshopok inspirálnak, ahol a műhelyekben te is alkothatsz, és a semmiből bármi megszülethet. Ahol barátkozunk és beszélgetünk, este tábortűz és örömzene zárja a napot. Ahol vár a termelői piac, a kézműves vásár, élő ízeket kóstolunk és minőségi borokat iszunk, mert élmény a helyi gasztronómia. Zenél Ferenczi György és a Rackajam, Víg Mihály és a Balaton Zenekar, Németh Juci és G. Szabó Hunor duója, a Napfonat, A Bence kalandjai, az Ötödik Évszak, a ¡Nosnach , a Zajnal, Simon Gyuri, Nagy Tóni & Co., Reni és Boka, Bélaműhely. Táncolhatsz bekötött szemmel, Ecstatic dancere, festve és drámajátékokkal ötvözve.

Mikor? augusztus 25-28. Hol? Szellős Rét
Részletek erre>>>

Egy zseni látomásai - Hieronymus Bosch különös világa

-

Az EXHIBITION ON SCREEN sorozat filmjében egy olyan tárlatra léphetnek be a nézők, amelynek köszönhetően Hieronymus Bosch művei a világ számos pontjáról visszatértek hollandiai szülővárosába. Hieronymus Bosch – Egy géniusz látomásai volt a címe a legnagyobb retrospektív Bosch-tárlatnak, amelyet 2016. február 13. és május 8. között mutatott be a Het Noordbrabants Múzeum. A festő 44 fennmaradt műalkotása közül 36 került kiállításra Den Bosch-ban. A világ legkiválóbb múzeumaiból kölcsön kapott alkotásokból rendezett egyedülálló kiállítás lehetővé tette, hogy a fennmaradt alkotásokat új szemszögből vizsgálják a nézők. Ezt az egyedülálló gyűjteményt láthatják most a mozilátogatók közvetlen közelről, elkerülve a tömegeket. A kiállítás kurátorainak és vezető kritikusok szakértői hozzászólásai teszik lehetővé, hogy még jobban megismerjük Bosch-t, és felfedezzük, mi inspirálhatta furcsa, démoni alkotásait. A közreműködők közt ott van Peter Greenaway filmrendező, Rachel Campbell-Johnston, a The Times vezető művészeti kritikusa és Dr. Charles de Mooij, a Het Noordbrabants Múzeum igazgatója is. A Hieronymus Bosch izgalmas világa a közeli kameraállásokkal lehetővé teszi, hogy a nézők a művész lenyűgöző képeinek olyan részleteit is nagyítva láthassák, amelyeket ezelőtt sohasem, legyen szó akár az emberevő papról vagy a háromfejű madárról.

Mikor? augusztus 26. 19:00 Hol? Várkert Bazár
Részletek erre>>>

Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

Hugonnai Vilma évtizedes küzdelmeiről készül tévéfilm

Vilma címmel az első magyar orvosnő életéről forgatna tévéfilmet a Trezor, A vizsga és a Post Mortem rendezője.

...
Szórakozás

Lídiák és megtöltésre váró üres kötetek – A Véletlenül írtam egy könyvet forgatásán jártunk

Magyarok készítenek filmet a holland sikerkönyvből, amely egyszerre szól az írás csodájáról és a gyász intenzív feldolgozásáról. A Véletlenül írtam egy könyvet budapesti forgatásán jártunk, ahol kiderült, mire vágyott egész életében Zsurzs Kati, és mit tanult az írásról a rendező Lakos Nóra.

...
Szórakozás

Oscar-díjas rendező készített dokumentumfilmet John le Carréról

Az októberben, az Apple TV-n érkező produkció hat évtizedet ölel át a kémregény-irodalom egyik legismertebb alakjának életéből.

Fotó: Apple TV+

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

Olvass!
...
Beleolvasó

Luiz Schwarcznak a bipoláris depresszióval és a családja történetével is meg kellett küzdenie

Luiz Schwarcz Sao Paulo egyik legjelentősebb könyvkiadójának alapítója, aki Légszomj című könyvében családjáról és a bipoláris zavarral való küzdelméről is mesél. Olvass bele!

...
Beleolvasó

És te mit tennél, ha éjszaka beállítana hozzád a bátyád egy zsák pénzzel és egy hullával?

A családomban mindenki gyilkos Agatha Christie és Arthur Conan Doyle találkozása a Tőrbe ejtve-filmekkel és A csütörtöki nyomozóklubbal. Ördögien csavaros történet, ami a klasszikus krimik szabályrendszerét tiszteletben tartva nyújt valami felejthetetlenül újat. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Roderik Six hátborzongató történetet írt az emberi alkalmazkodókészségről

A Helikon Margó Könyvek sorozatában megjelent Özönvíz egy ökológiai katasztrófa küszöbén játszódik és a kíméletlen túlélési kényszerről mesél. Olvass bele!

Még több olvasnivaló
...
Nagy

John Scalzi: Miért akarna bármi az emberhez hasonlóvá válni?

Miért vesz valaki templomot magának? Segít-e az alkotói válságban a zenélés? Hogyan reagálnának az emberek, ha tényleg megjelenne az igazi mesterséges intelligencia? John Scalzival, a Könyvfesztivál díszvendégével beszélgettünk. Interjú.

...
Nagy

Bognár Péter: Nyílt sisakkal

Bognár Péter Minél kevesebb karácsonyt címmel ír tárcasorozatot a Könyvesen, ez a záró rész.

...
Kritika

Andrei Dósa megírta a Dekameron spangliparázstól izzó spinoffját

A Füveskert merész vágásokkal élő, lírai hangú, látomásos prózakötet. Andrei Dósa ágbogas pop- és magaskulturális hivatkozáshálózattal dolgozik, és utat vesztett szereplőinek beállástörténetein keresztül voltaképp a művészi indulást meséli el. Ez a hét könyve.

...
Nagy

John Scalzi alázatával és a jövőbe mutató hüvelykujjal nyitott az idei Könyvfesztivál

Mi köze lehet a hüvelykujjunknak a sci-fihez és a fiatal generációhoz, milyen a rém kellemetlen laudáció, és mit jelent spekulatív irodalmi nagykövetnek lenni? A Könyvfesztivál megnyitóján jártunk.

...
Kritika

Miért gyilkolnak a gazdagok, ha a pénz és a hatalom már nem elég motiváció?

Jeneva Rose thrillerjében a város leggazdagabb feleségei olyan döntésre szánják el magukat, ami örökre összeköti őket.

...
Nagy

Ludmán Katalin: „A ködlovag alakja egyszerre megfoghatatlan és jelenvaló”

Kik, mikor, kikre és miért mondták azt, hogy ködlovag? Ludmán Katalinnal, „A rejtelem volt az írósága…” szerkesztőjével beszélgettünk. Szóba kerültek Schöpflin, Márai vagy Mészöly Miklós „ködlovagozásai”, Hazai Attila prózája és Hajnóczy szöveguniverzuma, továbbá kiderült, hogy hungarikum-e a ködlovagság.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Lídiák és megtöltésre váró üres kötetek – A Véletlenül írtam egy könyvet forgatásán jártunk

Magyarok készítenek filmet a holland sikerkönyvből, amely egyszerre szól az írás csodájáról és a gyász intenzív feldolgozásáról. A Véletlenül írtam egy könyvet budapesti forgatásán jártunk, ahol kiderült, mire vágyott egész életében Zsurzs Kati, és mit tanult az írásról a rendező Lakos Nóra.

...
Szórakozás

A kamaszkor-bestseller, ami inspirálta a Barbie-mozit, és a Kenergia legfontosabb kötete

Egy lovakról szóló album, egy eladási listákat vezető nonfiction és egy cameokötet. Utánajártunk a Margot Robbie és Ryan Gosling főszereplésével készült Greta Gerwig-opusz könyves vonatkozásainak.

...
Nagy

Oppenheimernek két szerelme volt, az atombombával megváltoztatta a történelem menetét

Christopher Nolan egy közel három évtizeden át íródó, hétszáz oldalnál is hosszabb életrajzi kötet felhasználásával készítette el Oppenheimer című háromórás, friss moziját. A film világpremierjének napján bemutatjuk a forgatókönyvhez felhasznált biográfiát.