Hogyan beszéljünk a vallásról a kicsiknek és a nagyokkal?

Hogyan beszéljünk a vallásról a kicsiknek és a nagyokkal?

December a várakozás, az elmélyülés, az ünnep hónapja. A Szívünk rajta könyvei közül most három olyat választottunk, amelyek részben vagy egészben a vallás témájával foglalkoznak - akadnak köztük egészen kicsiknek és fiatal felnőtteknek szólók is.

ro | 2020. december 16. |
Angela Weinhold
Vallások a világban
Ford.: Gulyás Lelle, Scolar, 2018, 16 oldal
-

A Ravensburger sorozatában az öt világvallás (hinduizmus, buddhizmus, judaizmus, kereszténység, iszlám) tanításaival ismerkedhetnek meg az óvodások és a kisiskolások. Megtudhatják, miért hisznek az emberek istenekben, hogyan alakultak ki a vallások, ki volt Buddha, Jézus és Mohamed, miben hisznek és mit ünnepelnek az egyes vallások követői. A gazdagon illusztrált kötet rengeteg titkos ablakot is rejt, melyeket kihajtva a gyerekek újabb és újabb információk birtokába jutnak. Farkasházi Réka színésznő korábbi értékelésében azt írta, hogy a kötet egyszerűen mégis, az ajánlott korosztálynak megfelelő részletességgel mesél az öt legnagyobb vallásról.

Frédéric Boyer
Biblia - Az ősi történetek
Ill.: Serge Bloch, ford.: Pacskovszky Zsolt, Scolar-Vivandra, 2019, 519 oldal
-

Serge Bloch igazi szupersztárnak számít a maga területén, aki több száz könyvet illusztrált már, közben pedig a legnagyobb lapok (New York Times, Washington Post, Le Monde, Libération) kérnek rendszeresen grafikát tőle. Az utóbbi évek legnagyobb vállalkozása mégis az volt, hogy Frédéric Boyer-val újramesélték a Bibliát. Az itthon a Scolar és a Vivandra közös kiadásában megjelent gigantikus kötet a kezdetek kezdetét eleveníti fel, és harmincöt történetet mesél el az Ótestamentumból a Genezistől Dániel könyvéig. Amikor két éve Budapesten járt, Bloch elmesélte, hogy bár gyerekkorában közel álltak hozzá a bibliai történetek, később eltávolodott tőlük, nem is tartja magát hívőnek, de ez a munka lehetővé tette, hogy ötven év után visszatérhessen hozzájuk: "Számomra ez volt a fontos: a találkozás – újraélni ezeket a hihetetlen történeteket, újra felfedezni és megérteni a ma is létező üzeneteket.”

Szerk.: Péczely Dóra
Lehetnék bárki
Tilos az Á, 2020, 290 oldal
-

A Lehetnék bárki - Kortárs és kortalan versek című antológiában a szerkesztő, Péczely Dóra nyolc ciklusba rendezte a verseket, melyek közös jellemzője, hogy a költők a mű készültekor még nem töltötték be a harmincat (a válogatás szempontjairól ITT olvashattok bővebben). A versek között akadnak olyanok, amelyek kimondottan a létezés kérdéseit boncolgatják, azokra reflektálnak; korábbi interjúnkban Péczely Dóra elmondta, hogy emlékei szerint az ő generációját régebben a szerelem mellett az égiek világa és a transzcendens kérdések foglalkoztatták, de például a Szívlapát kötet megjelenése utáni reakciókból az derült ki, hogy ez ma már nem feltétlenül van így, "aminek részben az is lehet az oka, hogy sokszor a tanároknak nincs viszonyulásuk ezekhez a versekhez, ezért kulcsot sem tudnak adni" a diákoknak. Éppen ezért a Lehetnék bárki című kötetben kitágította az istenes versek ciklusát, így noha vannak benne hagyományosabb istenkereső versek, de mitológiaiak, kozmológiaiak is.

Kapcsolódó cikkek
...
Gyerekirodalom

A fiatal versolvasókat célozza meg az U30-asokat tömörítő új antológia

Három évvel a Szívlapát megjelenése után új válogatáskötettel jelentkezik a Tilos az Á: a Lehetnék bárki azokat a műveket fogja egybe, melyek szerzői - éljenek bár köztünk, vagy ismerjük őket a tankönyvek lapjairól - az írás pillanatában nem voltak még 30 évesek. A könyvet a Margón mutatják be.

...
Nagy

Az újrarajzolt Bibliában az illusztrációk önálló életre kelnek

...
Nagy

Serge Bloch rajzban meséli el

AZ OLVASÓK ORSZÁGA
...
Nagy

Ha eltévedsz az információs dzsungelben, már nem hiszel el semmit - és pont ez a cél

...
Podcast

Hogyan teremthetünk jobb Magyarországot 2030-ra?

...
Nagy

A nőiesség kultusza még ma is sok nőt hátráltat az önmegvalósításban

A hét könyve
Kritika
A Fényes Köztársaságban a dzsungelből érkező gyerekek az ártatlanság képzetét számolják fel
...
Hírek

Krasznahorkai László és Bödőcs Tibor nyerte a Libri-díjat!

Idén hetedik alkalommal osztották ki a Libri irodalmi díjat és a Libri irodalmi közönségdíjat. 2022-ben a zsűri egy hosszú elbeszélést, míg a közönség egy politikai szatírát emelt ki a tíz döntős mű közül.

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

A kis Nicolas világa maga a jólfésült káosz [Bookline Kids]

A kis Nicolas semmit sem öregszik, a René Goscinny és Jean-Jacques Sempé szerzőpáros könyvei töretlenül népszerűek. De mi a titok? A Bookline Kids podcastsorozatában ennek jártunk utána.

...
Gyerekirodalom

Shona Innes meséje arról szól, hogyan és miért érdemes lassítani

Shona Innes pszichológus könyvei segítenek a gyerekeknek megbirkózni az élet olyan kérdéseivel, amelyek néha még felnőttként is nehezen emészthetők. Olvass bele A gondolatok kertjébe!

...
Gyerekirodalom

Dolák-Saly Róbert a világ leghosszabb nyakú zsiráfjáról mesél

Dolák-Saly Róbert új könyvében félszáz vers és mese állatkertből ismert főszereplői vallanak magukról és rólunk, emberekről komoly-komolytalansággal vagy fordítva. Olvass bele!