Hogyan beszéljünk a vallásról a kicsiknek és a nagyokkal?

Hogyan beszéljünk a vallásról a kicsiknek és a nagyokkal?

December a várakozás, az elmélyülés, az ünnep hónapja. A Szívünk rajta könyvei közül most három olyat választottunk, amelyek részben vagy egészben a vallás témájával foglalkoznak - akadnak köztük egészen kicsiknek és fiatal felnőtteknek szólók is.

ro | 2020. december 16. |
Angela Weinhold
Vallások a világban
Ford.: Gulyás Lelle, Scolar, 2018, 16 oldal
-

A Ravensburger sorozatában az öt világvallás (hinduizmus, buddhizmus, judaizmus, kereszténység, iszlám) tanításaival ismerkedhetnek meg az óvodások és a kisiskolások. Megtudhatják, miért hisznek az emberek istenekben, hogyan alakultak ki a vallások, ki volt Buddha, Jézus és Mohamed, miben hisznek és mit ünnepelnek az egyes vallások követői. A gazdagon illusztrált kötet rengeteg titkos ablakot is rejt, melyeket kihajtva a gyerekek újabb és újabb információk birtokába jutnak. Farkasházi Réka színésznő korábbi értékelésében azt írta, hogy a kötet egyszerűen mégis, az ajánlott korosztálynak megfelelő részletességgel mesél az öt legnagyobb vallásról.

Frédéric Boyer
Biblia - Az ősi történetek
Ill.: Serge Bloch, ford.: Pacskovszky Zsolt, Scolar-Vivandra, 2019, 519 oldal
-

Serge Bloch igazi szupersztárnak számít a maga területén, aki több száz könyvet illusztrált már, közben pedig a legnagyobb lapok (New York Times, Washington Post, Le Monde, Libération) kérnek rendszeresen grafikát tőle. Az utóbbi évek legnagyobb vállalkozása mégis az volt, hogy Frédéric Boyer-val újramesélték a Bibliát. Az itthon a Scolar és a Vivandra közös kiadásában megjelent gigantikus kötet a kezdetek kezdetét eleveníti fel, és harmincöt történetet mesél el az Ótestamentumból a Genezistől Dániel könyvéig. Amikor két éve Budapesten járt, Bloch elmesélte, hogy bár gyerekkorában közel álltak hozzá a bibliai történetek, később eltávolodott tőlük, nem is tartja magát hívőnek, de ez a munka lehetővé tette, hogy ötven év után visszatérhessen hozzájuk: "Számomra ez volt a fontos: a találkozás – újraélni ezeket a hihetetlen történeteket, újra felfedezni és megérteni a ma is létező üzeneteket.”

Szerk.: Péczely Dóra
Lehetnék bárki
Tilos az Á, 2020, 290 oldal
-

A Lehetnék bárki - Kortárs és kortalan versek című antológiában a szerkesztő, Péczely Dóra nyolc ciklusba rendezte a verseket, melyek közös jellemzője, hogy a költők a mű készültekor még nem töltötték be a harmincat (a válogatás szempontjairól ITT olvashattok bővebben). A versek között akadnak olyanok, amelyek kimondottan a létezés kérdéseit boncolgatják, azokra reflektálnak; korábbi interjúnkban Péczely Dóra elmondta, hogy emlékei szerint az ő generációját régebben a szerelem mellett az égiek világa és a transzcendens kérdések foglalkoztatták, de például a Szívlapát kötet megjelenése utáni reakciókból az derült ki, hogy ez ma már nem feltétlenül van így, "aminek részben az is lehet az oka, hogy sokszor a tanároknak nincs viszonyulásuk ezekhez a versekhez, ezért kulcsot sem tudnak adni" a diákoknak. Éppen ezért a Lehetnék bárki című kötetben kitágította az istenes versek ciklusát, így noha vannak benne hagyományosabb istenkereső versek, de mitológiaiak, kozmológiaiak is.

Kapcsolódó cikkek
...
Gyerekirodalom

A fiatal versolvasókat célozza meg az U30-asokat tömörítő új antológia

Három évvel a Szívlapát megjelenése után új válogatáskötettel jelentkezik a Tilos az Á: a Lehetnék bárki azokat a műveket fogja egybe, melyek szerzői - éljenek bár köztünk, vagy ismerjük őket a tankönyvek lapjairól - az írás pillanatában nem voltak még 30 évesek. A könyvet a Margón mutatják be.

...
Nagy

Az újrarajzolt Bibliában az illusztrációk önálló életre kelnek

...
Nagy

Serge Bloch rajzban meséli el

A hét könyve
Kritika
A hírszerzés világa csodálatos, csak emberek mennek benne tönkre
...
Szórakozás

Megint dráma van a Szépművészetiben- Textúra 2021

Tavaly ősszel a második hullám elsodorta a kortárs irodalom, a színház és a képzőművészet egyik legizgalmasabb összművészeti találkozóját, a 2020-as Textúrát. Bár vígaszdíjul megnézhettük a streamelt verziót online, de lássuk be, ennek a programnak épp a felfedezős, múzeumban bolyongós, kincskeresős hangulatát szeretjük igazán, úgyhogy most itt a lehetőség, hogy bepótoljuk. 

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Elveszett városok és ősi folyamistenek – A világ öt folyó tükrében

A folyókat kiszámíthatatlan kettősségük miatt az egész világon legendák és mítoszok övezik. Sok más érdekesség mellett ezeket a történeteket ismerhetjük meg Timothy Knapman Mesélő folyók című könyvéből.

...
Szívünk rajta

Végtaghiányos gyerekek elfogadását segíti A csodabogár

A pedagógusok már az iskolákban is feldolgozhatják Kiss Judit Ágnes A csodabogár című könyvét, munkájukat pedig óravázlatok és foglalkozástervek is segítik.

...
Gyerekirodalom

Catarina Sobral a felnőtteket is meg akarja szólítani a gyerekkönyveivel

Catarina Sobral portugál illusztrátor és animációs rendező azt mondja, valahol még mindig él benne egy gyerek, képeskönyvei ugyanakkor nemcsak a legkisebbeknek szólnak. Budapesti látogatása alatt a színek dialógusáról, a szükséges kompromisszumokról és Lisszabon fényeiről beszélgettünk vele.