Hogyan beszéljünk a vallásról a kicsiknek és a nagyokkal?

Hogyan beszéljünk a vallásról a kicsiknek és a nagyokkal?

December a várakozás, az elmélyülés, az ünnep hónapja. A Szívünk rajta könyvei közül most három olyat választottunk, amelyek részben vagy egészben a vallás témájával foglalkoznak - akadnak köztük egészen kicsiknek és fiatal felnőtteknek szólók is.

ro | 2020. december 16. |
Angela Weinhold
Vallások a világban
Ford.: Gulyás Lelle, Scolar, 2018, 16 oldal
-

A Ravensburger sorozatában az öt világvallás (hinduizmus, buddhizmus, judaizmus, kereszténység, iszlám) tanításaival ismerkedhetnek meg az óvodások és a kisiskolások. Megtudhatják, miért hisznek az emberek istenekben, hogyan alakultak ki a vallások, ki volt Buddha, Jézus és Mohamed, miben hisznek és mit ünnepelnek az egyes vallások követői. A gazdagon illusztrált kötet rengeteg titkos ablakot is rejt, melyeket kihajtva a gyerekek újabb és újabb információk birtokába jutnak. Farkasházi Réka színésznő korábbi értékelésében azt írta, hogy a kötet egyszerűen mégis, az ajánlott korosztálynak megfelelő részletességgel mesél az öt legnagyobb vallásról.

Frédéric Boyer
Biblia - Az ősi történetek
Ill.: Serge Bloch, ford.: Pacskovszky Zsolt, Scolar-Vivandra, 2019, 519 oldal
-

Serge Bloch igazi szupersztárnak számít a maga területén, aki több száz könyvet illusztrált már, közben pedig a legnagyobb lapok (New York Times, Washington Post, Le Monde, Libération) kérnek rendszeresen grafikát tőle. Az utóbbi évek legnagyobb vállalkozása mégis az volt, hogy Frédéric Boyer-val újramesélték a Bibliát. Az itthon a Scolar és a Vivandra közös kiadásában megjelent gigantikus kötet a kezdetek kezdetét eleveníti fel, és harmincöt történetet mesél el az Ótestamentumból a Genezistől Dániel könyvéig. Amikor két éve Budapesten járt, Bloch elmesélte, hogy bár gyerekkorában közel álltak hozzá a bibliai történetek, később eltávolodott tőlük, nem is tartja magát hívőnek, de ez a munka lehetővé tette, hogy ötven év után visszatérhessen hozzájuk: "Számomra ez volt a fontos: a találkozás – újraélni ezeket a hihetetlen történeteket, újra felfedezni és megérteni a ma is létező üzeneteket.”

Szerk.: Péczely Dóra
Lehetnék bárki
Tilos az Á, 2020, 290 oldal
-

A Lehetnék bárki - Kortárs és kortalan versek című antológiában a szerkesztő, Péczely Dóra nyolc ciklusba rendezte a verseket, melyek közös jellemzője, hogy a költők a mű készültekor még nem töltötték be a harmincat (a válogatás szempontjairól ITT olvashattok bővebben). A versek között akadnak olyanok, amelyek kimondottan a létezés kérdéseit boncolgatják, azokra reflektálnak; korábbi interjúnkban Péczely Dóra elmondta, hogy emlékei szerint az ő generációját régebben a szerelem mellett az égiek világa és a transzcendens kérdések foglalkoztatták, de például a Szívlapát kötet megjelenése utáni reakciókból az derült ki, hogy ez ma már nem feltétlenül van így, "aminek részben az is lehet az oka, hogy sokszor a tanároknak nincs viszonyulásuk ezekhez a versekhez, ezért kulcsot sem tudnak adni" a diákoknak. Éppen ezért a Lehetnék bárki című kötetben kitágította az istenes versek ciklusát, így noha vannak benne hagyományosabb istenkereső versek, de mitológiaiak, kozmológiaiak is.

Kapcsolódó cikkek
...
Gyerekirodalom

A fiatal versolvasókat célozza meg az U30-asokat tömörítő új antológia

Három évvel a Szívlapát megjelenése után új válogatáskötettel jelentkezik a Tilos az Á: a Lehetnék bárki azokat a műveket fogja egybe, melyek szerzői - éljenek bár köztünk, vagy ismerjük őket a tankönyvek lapjairól - az írás pillanatában nem voltak még 30 évesek. A könyvet a Margón mutatják be.

...
Nagy

Az újrarajzolt Bibliában az illusztrációk önálló életre kelnek

...
Nagy

Serge Bloch rajzban meséli el

ADVENT
...
Könyves Advent

Debbie Harry a '70-es évek New Yorkjának lázadásából emelkedett ki

A ragyogásban, mocsokban és dicsőségben gazdag részletekkel teli könyv újrateremti az 1970-es évek New Yorkjának belvárosát, ahol a Blondie a Ramonesszel, a Televisionnel, a Talking Headszel, Iggy Poppal és David Bowie-val szerepelt együtt.

...
Könyves Advent

A LEGO egy család és egy cég története, ami kanyargósan vezet el a világsikerig

A LEGO egy életen át a világ legnagyobb játékgyártó cégének és a Kirk Kristiansen családnak a lenyűgöző, mesebeli története. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Kekszek, reneszánsz receptek, erdélyi lakoma és az új Dragomán - ezeket a gasztrokönyveket ajánljuk karácsonyra

Kinek mit jelent a karácsony? Ajándékot, vallási ünnepet, családi együttlétet - és persze ízeket. A karácsonyi menühöz és karácsonyi ajándéknak is ajánlunk könyveket.

ZÖLD - TERMÉSZETESEN OLVASOK
...
Zöld

Litkai Gergely: Hogyan kerüljünk ki egy fekete lyukat?

...
Zöld

Az önfeledt szexualitás pszichológiája szerint nincs olyan, ami nem normális

...
Zöld

Moskát Anita: Talált tárgyak jegyzéke, 2047. szeptember

A hét könyve
Kritika
Werner Herzog első regényében egy japán katona téveszméje epikussá nemesedik
...
Zöld

A jövő embere ma már megszerkeszthető - csak az a kérdés, meddig mehet el

Eddig úgy gondoltuk, hogy biológiai meghatározottságunk miatt az életünkkel – legfőképpen annak kezdetével és végével kapcsolatban – tehetetlenek vagyunk. Mindannyian hozott csomaggal születünk, megöregszünk és meghalunk. De biztos, hogy ennek így kell lennie? 

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Hogyan segíthet a gyerekirodalom a történelemtanulásban?

A múlthoz való kapcsolódás a gyerekeknek is fontos, de vajon a történelmi témájú gyerekkönyvek hogyan segíthetnek magának a történelemnek a tanulásában?

...
Gyerekirodalom

Karády Katalin ezeregy titkát apránként fejti fel egy mai kamasz

A vidéki rokonoknál vendégeskedő kiskamasz Lotti kilátástalannak látja a helyzetét, de idővel megismeri rég elhunyt édesanyja – és rajta keresztül Karády Katalin – történetét.

...
Gyerekirodalom

Az Altamira-barlangrajzoktól Banksyig - A művészettörténet legizgalmasabb műtermeibe kalauzol egy új könyv

Révész Emese és Grela Alexandra a Hol készül a művészet? című kötettel képzeletbeli utazásra hívja az olvasókat, melynek során a gyerekek betekinthetnek a leghíresebb alkotók műtermeibe.