Mesekedvencek, amelyekben az állatok játsszák a főszerepet

Mesekedvencek, amelyekben az állatok játsszák a főszerepet

Az év vége az az időszak, amikor már a szülők is sokkal tudatosabban nézik a gyerekkönyveket, mi pedig most nekik akarunk segíteni. Ezúttal a Szívünk rajta könyvei közül válogattunk, a Mesél kategóriából, és kimondottan olyan könyveket kerestünk, melyekben az állatok fontos szerepet játszanak. A kicsik felől haladunk a nagyobbak felé.

ro | 2020. november 30. |
Oliver Jeffers
A pingvin és a kisfiú
Ford.: Demény Eszter, Pagony, 2017. 40 oldal
-

Nagy közhely azt mondani valakire, hogy egy élő klasszikus, de mit tegyünk, ha Oliver Jeffers tényleg az? Az északír származású író-illusztrátor jelenleg Brooklynban él, és ontja magából a jobbnál jobb könyveket. Ebben a könyvben Jeffers egy kisfiú meg egy pingvin különleges barátságát meséli el. Útjuk a Déli-sarkra vezet, de ennél sokkal nagyobb utat járnak be ők ketten. Az illusztrációk gyönyörűek, Jeffers pedig kevés szóval is sokat tud mondani.

Tony Wolf
Mesél az erdő - Az állatokról
Ford.: Szőcs Zsóka, Todero Anna, Manó Könyvek, 2020, 92 oldal
-

Tony Wolf az a klasszikus, amit valószínűleg már a mai gyerekek szülei is olvastak. A sorozat könyvei mind az erdőben játszódnak, de a fókusz mindig máson van, így vannak könyvek a tündérekről, manókról, óriásokról. És persze az állatokról is. Tony Wolf az az alkotó, akinek a rajzait órákig lehet böngészni, figurái egyszerre viccesek és a szó legjobb értelmében bájosak. Ovisoknak kihagyhatatlan.

Sven Nordquist
Tűzijáték a rókának
Ford.: Csépányi Zsuzsanna, General Press, 2020, 32 oldal
-

Sven Nordquist szintén egy legenda, aki meséiben a lehető legkomolyabban veszi a kicsiket. Neki köszönhetjük a Pettson és Finduszt, ami egy örök újramesélős darab. A sorozatnak több része is megjelent magyarul: van olyan, amiben az öregember és a macskája tortát sütnek, karácsonyoznak vagy pecázni mennek. A Szívünk rajtában a Tűzijáték a rókának kapott matricát, ami smúgy a széria egyik legviccesebb könyve.

Margit Auer
Mágikus állatok iskolája 9. - Kővé válva
Ford.: Nádori Lídia, Babilon, 2020, 210 oldal
-

Egy könyvmoly kisiskolás kedvenc-listáján valószínűleg előkelő helyen szerepel Margit Auer sorozata: a Mágikus állatok iskolája egy olyan osztályról szól, ahol minden gyerek egy varázslatos állat gazdája és barátja lesz. Ez a helyzet rengeteg vicces, kínos és izgalmas szituációt teremt, és szinte teljesen természetes, hogy hétköznapjaikban a fantázia és a valóság szétbogozhatatlanul keveredik. Magyarul eddig tíz kötet jelent meg, és ezekben biztosan mindegyik gyerek talál olyan állatot, amit ő is szívesen barátjának tudna.

Kapcsolódó cikkek
...
Szívünk rajta

25 fiatal, aki már rajta hagyta kézjegyét a világon

A Lázadó lányok-jelenség óta egyre-másra jelennek meg azok az illusztrált könyvek, amelyek katalógusszerűen mutatják be a példaképeket. A Fiatalok, merészek és lenyűgözőek is erre a receptre épít, mégis kicsit más, mint az eddigiek.

...
Szívünk rajta

Szívünk rajta: a kiemelt könyv azokról szól, akik megrengették a világot

November kiemelt könyve azokat a fiatalokat mutatja be, akik megváltoztatták a világot.

...
Szívünk rajta

"A gyerekek ösztönösen érzik, hogy az éghajlatváltozás rendkívüli hatással lesz a jövőjükre"

Szeptemberben egy klímafikciós ifjúsági regény, Rojik Tamás Szárazsága lett a Szívünk rajta kiemelt könyve. A hónap értékelőjét, M. Kácsor Zoltánt markáns irodalmi képekről és a műfaj felíveléséről faggattuk.

Hírek
...
Szórakozás

Könyvhét, Wes Anderson, Hamlet és Édes Anna [PROGRAMAJÁNLÓ]

...
Hírek

Spanyolul is megjelenik Gurubi Ágnes Szív utcája

...
Gyerekirodalom

Különös alakok jönnek-mennek Dániel András meg persze az olvasók fejében

...
Hírek

Melyik lesz 2023 legjobb első könyve? Már lehet nevezni a Margó-díjra

...
Hírek

Napi 20 perc olvasásért indít 30 napos programot a Libri

...
Könyvtavasz

Miri olyan óvodás kislány, akinek hétköznapjaiban mindig ott a varázslat

...
Hírek

Michael Caine első thrillere novemberben jelenik meg

...
Nagy

Milbacher Róbert jobb sorsot ír nagymamájának az új regénye lapjain

...
Nagy

Picasso átka nem fogott: Francoise Gilot a kortárs festészet nagyasszonyaként halt meg

Olvass!
...
Könyvtavasz

Miri olyan óvodás kislány, akinek hétköznapjaiban mindig ott a varázslat

Fenyvesi Orsolya legújabb, Miri című mesekönyvének főhőse egy ovis kislány, kinek kalandjait Miklya Emese illusztrációi keltik életre. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

A Fő utcában Sinclair Lewis szatirikus tükröt mutat a kisvárosi Amerikának

Az 1910-es években játszódó történet középpontjában Carol Milford, a fiatal, tanult, haladó szellemű nő áll, aki nagy terveket dédelgetve, világjobbító szándékkal vág bele az életbe. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

A családi pokolból Petőfi verse mutatja meg a kiutat

A Petőfi bicentenáriumi évhez kapcsolódva jelent meg a Költővel nem járnék, melynek novellái nem a megszokott módon beszélnek Petőfi Sándorról, a minket körülvevő világról és rólunk, emberekről.