Mesekedvencek, amelyekben az állatok játsszák a főszerepet

Mesekedvencek, amelyekben az állatok játsszák a főszerepet

Az év vége az az időszak, amikor már a szülők is sokkal tudatosabban nézik a gyerekkönyveket, mi pedig most nekik akarunk segíteni. Ezúttal a Szívünk rajta könyvei közül válogattunk, a Mesél kategóriából, és kimondottan olyan könyveket kerestünk, melyekben az állatok fontos szerepet játszanak. A kicsik felől haladunk a nagyobbak felé.

ro | 2020. november 30. |
Oliver Jeffers
A pingvin és a kisfiú
Ford.: Demény Eszter, Pagony, 2017. 40 oldal
-

Nagy közhely azt mondani valakire, hogy egy élő klasszikus, de mit tegyünk, ha Oliver Jeffers tényleg az? Az északír származású író-illusztrátor jelenleg Brooklynban él, és ontja magából a jobbnál jobb könyveket. Ebben a könyvben Jeffers egy kisfiú meg egy pingvin különleges barátságát meséli el. Útjuk a Déli-sarkra vezet, de ennél sokkal nagyobb utat járnak be ők ketten. Az illusztrációk gyönyörűek, Jeffers pedig kevés szóval is sokat tud mondani.

Tony Wolf
Mesél az erdő - Az állatokról
Ford.: Szőcs Zsóka, Todero Anna, Manó Könyvek, 2020, 92 oldal
-

Tony Wolf az a klasszikus, amit valószínűleg már a mai gyerekek szülei is olvastak. A sorozat könyvei mind az erdőben játszódnak, de a fókusz mindig máson van, így vannak könyvek a tündérekről, manókról, óriásokról. És persze az állatokról is. Tony Wolf az az alkotó, akinek a rajzait órákig lehet böngészni, figurái egyszerre viccesek és a szó legjobb értelmében bájosak. Ovisoknak kihagyhatatlan.

Sven Nordquist
Tűzijáték a rókának
Ford.: Csépányi Zsuzsanna, General Press, 2020, 32 oldal
-

Sven Nordquist szintén egy legenda, aki meséiben a lehető legkomolyabban veszi a kicsiket. Neki köszönhetjük a Pettson és Finduszt, ami egy örök újramesélős darab. A sorozatnak több része is megjelent magyarul: van olyan, amiben az öregember és a macskája tortát sütnek, karácsonyoznak vagy pecázni mennek. A Szívünk rajtában a Tűzijáték a rókának kapott matricát, ami smúgy a széria egyik legviccesebb könyve.

Margit Auer
Mágikus állatok iskolája 9. - Kővé válva
Ford.: Nádori Lídia, Babilon, 2020, 210 oldal
-

Egy könyvmoly kisiskolás kedvenc-listáján valószínűleg előkelő helyen szerepel Margit Auer sorozata: a Mágikus állatok iskolája egy olyan osztályról szól, ahol minden gyerek egy varázslatos állat gazdája és barátja lesz. Ez a helyzet rengeteg vicces, kínos és izgalmas szituációt teremt, és szinte teljesen természetes, hogy hétköznapjaikban a fantázia és a valóság szétbogozhatatlanul keveredik. Magyarul eddig tíz kötet jelent meg, és ezekben biztosan mindegyik gyerek talál olyan állatot, amit ő is szívesen barátjának tudna.

Kapcsolódó cikkek
...
Szívünk rajta

25 fiatal, aki már rajta hagyta kézjegyét a világon

A Lázadó lányok-jelenség óta egyre-másra jelennek meg azok az illusztrált könyvek, amelyek katalógusszerűen mutatják be a példaképeket. A Fiatalok, merészek és lenyűgözőek is erre a receptre épít, mégis kicsit más, mint az eddigiek.

...
Szívünk rajta

Szívünk rajta: a kiemelt könyv azokról szól, akik megrengették a világot

November kiemelt könyve azokat a fiatalokat mutatja be, akik megváltoztatták a világot.

...
Szívünk rajta

"A gyerekek ösztönösen érzik, hogy az éghajlatváltozás rendkívüli hatással lesz a jövőjükre"

Szeptemberben egy klímafikciós ifjúsági regény, Rojik Tamás Szárazsága lett a Szívünk rajta kiemelt könyve. A hónap értékelőjét, M. Kácsor Zoltánt markáns irodalmi képekről és a műfaj felíveléséről faggattuk.

KÖNYVES ADVENT
...
Könyves Advent

Ezeket a fantasy és sci-fi könyveket tedd a fa alá karácsonykor 

...
Könyves Advent

A randizás új tudománya, avagy miért a nőkön múlik

...
Könyves Advent

Archetipikus szereplők, modern családi dinamikák és identitáskeresés Tasnádi István Héraklész regényében

Hírek
...
Szórakozás

Négy Gotham-díjat is nyert a legújabb Ferrante-feldolgozás a független filmes gálán

...
Szórakozás

Varázslatos lett az évfordulós Harry Potter-kvízműsor, a Roxforti Házak Tusája

...
Hírek

Gyönyörű fotót osztott meg a Magvető Boldizsár Ildikó új könyvéről

...
Hírek

Beck Zoltán zenésítette meg Grecsó Krisztián Magánapokrifját - nézd meg!

...
Hírek

Mesekönyvet kaptak a parlamenti dolgozók gyerekei, a főhőse az ereszcsatornán mászik

...
Hírek

75 éves lett Marina Abramovic, akinek töltött fegyvert tartottunk a fejéhez

...
Hírek

A vakcinát választotta az év szavának a Merriam-Webster szótár

...
Szórakozás

Ezeket a könyvadaptációkat nézzük 2022-ben!

...
Hírek

Az afrikai szerzők domináltak a 2021-es irodalmi díjak nyertesei között

Olvass!
...
Könyves Advent

A kamasz lányokhoz szólnak Takács Zsuzsa versei

"Mert ami volt egyszer, örökké létezik!/ Ha megszületünk – örök életre születünk." A Spirálfüzet versei kamaszokhoz, főként kamasz lányokhoz szólnak. Testvérféltékenység, út- és kiútkeresés, szorongás és játékosság izgalmas keveréke a Takács Zsuzsa költészetéből ismerős fanyar, precíz, ironikus nyelven. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Mi volt a magyar irodalom legbunkóbb beszólása?

Vajon elszavalta-e Petőfi a Nemzeti dalt 1848. március 15-én? Honnan származik az Arany Jánosnak tulajdonított mondás, hogy „gondolta a fene”? A Margó-díjas irodalomtörténész, Milbacher Róbert új könyvének célja népszerűsíteni az irodalomtörténeti szakma megállapításait, legújabb eredményeit egy-egy rejtélyen keresztül. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Kísérjük el Horthy Miklóst Szellő nevű lován a Gellért Szállóhoz!

A Hosszúlépés Budapesten című könyv négy, fotelből és valóságban is lesétálható séta segítségével mutatja be a Fővárost. 

...
Beleolvasó

Gabriel García Márquez Macondójában sosem akar elállni az eső

A világ legszebb vízihullája Gabriel García Márquez novelláiból válogat, történeteiben pedig különcök és átlagemberek végtelenül szomorú, teljesen hihetetlen és nagyon ismerős történeteit követhetjük nyomon.

...
Beleolvasó

Esterházy Miklós mesés történetei kalauzolnak el az Öreghegyen

Mintha Lázár Ervin varázslatos világát idézné Esterházy Miklós történetfüzére: meséi gyerekeknek és olyan felnőtteknek szólnak, akik nem felejtették el teljesen, hogy ők is voltak gyerekek. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Knausgard a tetűről, a magányról és Van Gogh-ról is ír új könyvében

A magyar olvasók idén vehették kezükbe Karl Ove Knausgard nagyszabású Harcom című sorozatának záró darabját, most pedig egy újabb KOK-széria indul, ez az Évszakok. Olvassatok bele az Őszbe!