Mesekedvencek, amelyekben az állatok játsszák a főszerepet

Mesekedvencek, amelyekben az állatok játsszák a főszerepet

Az év vége az az időszak, amikor már a szülők is sokkal tudatosabban nézik a gyerekkönyveket, mi pedig most nekik akarunk segíteni. Ezúttal a Szívünk rajta könyvei közül válogattunk, a Mesél kategóriából, és kimondottan olyan könyveket kerestünk, melyekben az állatok fontos szerepet játszanak. A kicsik felől haladunk a nagyobbak felé.

ro | 2020. november 30. |
Oliver Jeffers
A pingvin és a kisfiú
Ford.: Demény Eszter, Pagony, 2017. 40 oldal
-

Nagy közhely azt mondani valakire, hogy egy élő klasszikus, de mit tegyünk, ha Oliver Jeffers tényleg az? Az északír származású író-illusztrátor jelenleg Brooklynban él, és ontja magából a jobbnál jobb könyveket. Ebben a könyvben Jeffers egy kisfiú meg egy pingvin különleges barátságát meséli el. Útjuk a Déli-sarkra vezet, de ennél sokkal nagyobb utat járnak be ők ketten. Az illusztrációk gyönyörűek, Jeffers pedig kevés szóval is sokat tud mondani.

Tony Wolf
Mesél az erdő - Az állatokról
Ford.: Szőcs Zsóka, Todero Anna, Manó Könyvek, 2020, 92 oldal
-

Tony Wolf az a klasszikus, amit valószínűleg már a mai gyerekek szülei is olvastak. A sorozat könyvei mind az erdőben játszódnak, de a fókusz mindig máson van, így vannak könyvek a tündérekről, manókról, óriásokról. És persze az állatokról is. Tony Wolf az az alkotó, akinek a rajzait órákig lehet böngészni, figurái egyszerre viccesek és a szó legjobb értelmében bájosak. Ovisoknak kihagyhatatlan.

Sven Nordquist
Tűzijáték a rókának
Ford.: Csépányi Zsuzsanna, General Press, 2020, 32 oldal
-

Sven Nordquist szintén egy legenda, aki meséiben a lehető legkomolyabban veszi a kicsiket. Neki köszönhetjük a Pettson és Finduszt, ami egy örök újramesélős darab. A sorozatnak több része is megjelent magyarul: van olyan, amiben az öregember és a macskája tortát sütnek, karácsonyoznak vagy pecázni mennek. A Szívünk rajtában a Tűzijáték a rókának kapott matricát, ami smúgy a széria egyik legviccesebb könyve.

Margit Auer
Mágikus állatok iskolája 9. - Kővé válva
Ford.: Nádori Lídia, Babilon, 2020, 210 oldal
-

Egy könyvmoly kisiskolás kedvenc-listáján valószínűleg előkelő helyen szerepel Margit Auer sorozata: a Mágikus állatok iskolája egy olyan osztályról szól, ahol minden gyerek egy varázslatos állat gazdája és barátja lesz. Ez a helyzet rengeteg vicces, kínos és izgalmas szituációt teremt, és szinte teljesen természetes, hogy hétköznapjaikban a fantázia és a valóság szétbogozhatatlanul keveredik. Magyarul eddig tíz kötet jelent meg, és ezekben biztosan mindegyik gyerek talál olyan állatot, amit ő is szívesen barátjának tudna.

Kapcsolódó cikkek
...
Szívünk rajta

25 fiatal, aki már rajta hagyta kézjegyét a világon

A Lázadó lányok-jelenség óta egyre-másra jelennek meg azok az illusztrált könyvek, amelyek katalógusszerűen mutatják be a példaképeket. A Fiatalok, merészek és lenyűgözőek is erre a receptre épít, mégis kicsit más, mint az eddigiek.

...
Szívünk rajta

Szívünk rajta: a kiemelt könyv azokról szól, akik megrengették a világot

November kiemelt könyve azokat a fiatalokat mutatja be, akik megváltoztatták a világot.

...
Szívünk rajta

"A gyerekek ösztönösen érzik, hogy az éghajlatváltozás rendkívüli hatással lesz a jövőjükre"

Szeptemberben egy klímafikciós ifjúsági regény, Rojik Tamás Szárazsága lett a Szívünk rajta kiemelt könyve. A hónap értékelőjét, M. Kácsor Zoltánt markáns irodalmi képekről és a műfaj felíveléséről faggattuk.

Hírek
...
Alkotótárs

Mastercard® Alkotótárs: új alkotói ösztöndíj indul el

...
Nagy

A 100 éves Pilinszky elektróra pulzál, lüktet, mint a szívdobogás

...
Hírek

Esterházy Péter születésének évfordulójára 40 plakát kerül ki Óbudán

...
Hírek

Óriás könyvespolc lett a Bethesda Gyermekkórház betonkerítéséből

...
Hírek

Mire gondolt a költő? – Provokatív kisfilmet készített a Vates költészet napjára

...
Hírek

Nyáry Krisztián híres költők első verseit osztotta meg költészet napján

...
Hírek

Tverdota György az Editről: A szöveg nem József Attilától származik

...
Hírek

Filmes mozaikokból rakták össze Pilinszky János Átváltozás című versét

...
Hírek

Nézz bele Pulitzer József titkos kódfüzetébe!

Olvass!
...
Beleolvasó

A kutya és az ember kapcsolata egyszerre különleges és ősi

Van valami igazi, valami ősi, bölcs és gyönyörű az állat és az ember kapcsolatában - állítja Tor Age Bringsvaerd Vau című könyvében, amely a kutyát övező mítoszokra, mesékre és különös hagyományokra koncentrál - mutatunk egy részt belőle!

...
Beleolvasó

Ilyen volt Magyarország 2008-ban

Mesterházi Mónika új versekötete, a Nem félek a rendszerváltás után újabb rendszerbe zökkenő magyar viszonyokról mesél. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Egy nyakék még a 19. században is fel tudta forgatni az ember életét

Rose Tremain új könyvében egy fiatal nő változtatni akar az életén, és ki akar törni a kisvárosi közegből, mert azt gondolja, többre és másra hivatott. Olvassatok bele A kegyelem szigetei című regénybe!

...
Beleolvasó

Steven Spielberg megvette Richard Osman krimijének filmjogait

Május elején érkezik magyarul Richard Osman debütáló regénye, A csütörtöki nyomozóklub, amely 2020 egyik legnagyobb krimi szenzációja volt. 

...
Beleolvasó

Egy közszereplőnek tudomásul kell vennie, hogy foglalkoznak vele

Görög Ibolya könyve a közéleti szereplők megkerülhetetlen műve, és azoknak biztosít támpontokat, akiknek a mindennapjait a nyilvános szereplés tölti ki.

...
Beleolvasó

Boccaccio klasszikusa ihlette a modern Dekameron-projektet

Margaret Atwood, Mona Awad, Tommy Orange, Edwidge Danticat vagy David Mitchell - csak néhány név azok közül, akik igent mondtak a New York Times felkérésére, és vállalták, hogy történeteket írnak a koroanvírus-járvány idején. Ez lett a Dekameron-projekt - mutatunk belőle egy részletet!