25 fiatal, aki már rajta hagyta kézjegyét a világon

25 fiatal, aki már rajta hagyta kézjegyét a világon

A Lázadó lányok-jelenség óta egyre-másra jelennek meg azok az illusztrált könyvek, amelyek katalógusszerűen mutatják be a példaképeket. A Fiatalok, merészek és lenyűgözőek is erre a receptre épít, mégis kicsit más, mint az eddigiek.

ro | 2020. november 30. |

Novemberben Stella Caldwell Fiatalok, merészek és lenyűgözőek című kötete lett a Szívünk rajta kiemelt könyve, amelyet összesen hatan illusztráltak (Andy Shaw, Anna Higgie, Jessica Singh, Kelly Thompson, Anna Stiles, Sofia Bonati). A kötet 25 olyan fiatalt mutat be, akik az alcím szerint megváltoztatták a világot. Míg a Lázadó lányok-típusú könyvek általában a múlt vagy a jelen hírességeinek életére és munkásságára fókuszálnak (tehát általában beteljesedett vagy lezárt életutakat mutatnak be), addig Caldwell könyve olyan fiatalokról szól, akik elszántságukkal, ötleteikkel vagy egyedülálló kezdeményezésükkel nagy hatást váltottak ki.

Stella Caldwell
Fiatalok, merészek és lenyűgözőek
Ford.: Sárpátki Ádám, Kolibri, 2020, 112 oldal
-

A bemutatott szereplők listáján persze akadnak ismertebb nevek. Ott van rögtön az elején Anne Frank, akinek naplója „egyrészt a holokauszt fontos kordokumentuma, másrészt pedig Anne rendkívüli szellemének szívszorító testamentuma”. A kortársak közül a listán van még a lányok oktatáshoz való jogáért küzdő, Nobel-békedíjas Malala Juszufzai, és a klímaaktivista Greta Thunberg is. A többség neve ugyanakkor talán nem ismert ennyire széles körben, ez viszont nem jelenti azt, hogy életútjuk kevésbé lenne érdekes.

Köztük van például a kubai balett-táncos, Carlos Acosta, aki tehetségének köszönhetően kitört a havannai nyomorból, és aztán a londoni Királyi Balett első fekete bőrű szólótáncosa lett, vagy a holland Boyan Slat, aki feltalálóként az óceánok megtisztításán dolgozik. A felsorolt fiatalok között van paralimpikon, rengeteg aktivista, és rapper is.

A szöveg általában a legfontosabb életrajzi pontokra koncentrál, ami személyenként nagyjából egy oldalt tesz ki, de mindegyikhez tartozik egy-egy elgondolkodtató kérdés, ami arra sarkallja a gyerekeket, hogy elgondolkozzanak azon, vajon mit tenne az adott fiatal hasonló helyzetben. A kötetet egy időtérkép és egy önismereti kvíz egészíti ki.

Kapcsolódó cikkek
...
Szívünk rajta

Szívünk rajta: a kiemelt könyv azokról szól, akik megrengették a világot

November kiemelt könyve azokat a fiatalokat mutatja be, akik megváltoztatták a világot.

...
Szívünk rajta

Mi köti össze Einsteint, Greta Thunberget és Kós Károlyt?

A 20. és a 21. század legjelentősebb személyiségeiről már az egészen kicsik is olvashatnak - összeállításunkban a nekik szóló könyvek közül válogattunk.

...
Szívünk rajta

Már a kisebbek is megismerhetik Anne Frank történetét

Sokan sokféleképpen feldolgozták már Anne Frank naplóját, hiszen készült már belőle film, színdarab és képregény is. A Szívünk rajta programban októberben egy olyan változata lett a kiemelt könyv, amely az olvasást most gyakorló gyerekeknek segíthet abban, hogy jobban megismerjék a lány történetét.

Hírek
...
Podcast

Minél kevésbé kompetens valaki egy témában, annál hajlamosabb túlbecsülni a saját tudását

...
Beleolvasó

A München a világháború előtti utolsó pillanatba vezet, amikor még hittek a békében

...
Hírek

Betiltották a Maust egy amerikai iskolában a meztelenségre hivatkozva

...
Hírek

Frida Kahlo naplója végre magyarul is megjelenik

...
Hírek

100 éves lenne Göncz Árpád, egykori otthonából emlékhely lesz

...
Hírek

Ferenc pápa Bruck Edithet fogadta a Vatikánban

...
Szórakozás

Anne Frankra és a holokauszt gyerekáldozataira emlékezik a Párhuzamos történetek

...
Szórakozás

Queen-koncertfilm, Kertész, hősnők [PROGRAMAJÁNLÓ]

...
Szórakozás

Nézz bele a Briliáns barátnőm harmadik évadába!

Olvass!
...
Beleolvasó

A München a világháború előtti utolsó pillanatba vezet, amikor még hittek a békében

1938: Németország bekebelezte Ausztriát. Most a Szudétavidék következik. Hitler háborúra készül, míg az angolok, Chamberlain miniszterelnök vezetésével, a békéért dolgoznak. A helyzet pattanásig feszült, és úgy tűnik, semmi sem tudja visszatartani Európát egy újabb háborútól. Olvass bele a könyvbe!

...
Beleolvasó

Grecsó hősét villámcsapásszerűen éri a felismerés, hogy már nem szeretik

Grecsó Krisztián Valami népi című új kötetének történetei azokról az otthontalan helyzetekről szólnak, amikor azt érezzük, hogy nem vagyunk a helyünkön. Mutatunk egy részt belőle!

...
Beleolvasó

Erdős Virág megmutatja, hogyan hat a biciklis futárkodás a költészetre

Erdős Virág az első karanténidőszakban biciklis futárként dolgozott, új verseskötete ennek a tapasztalatnak a lenyomata. Olvass bele!