25 fiatal, aki már rajta hagyta kézjegyét a világon

25 fiatal, aki már rajta hagyta kézjegyét a világon

A Lázadó lányok-jelenség óta egyre-másra jelennek meg azok az illusztrált könyvek, amelyek katalógusszerűen mutatják be a példaképeket. A Fiatalok, merészek és lenyűgözőek is erre a receptre épít, mégis kicsit más, mint az eddigiek.

ro | 2020. november 30. |

Novemberben Stella Caldwell Fiatalok, merészek és lenyűgözőek című kötete lett a Szívünk rajta kiemelt könyve, amelyet összesen hatan illusztráltak (Andy Shaw, Anna Higgie, Jessica Singh, Kelly Thompson, Anna Stiles, Sofia Bonati). A kötet 25 olyan fiatalt mutat be, akik az alcím szerint megváltoztatták a világot. Míg a Lázadó lányok-típusú könyvek általában a múlt vagy a jelen hírességeinek életére és munkásságára fókuszálnak (tehát általában beteljesedett vagy lezárt életutakat mutatnak be), addig Caldwell könyve olyan fiatalokról szól, akik elszántságukkal, ötleteikkel vagy egyedülálló kezdeményezésükkel nagy hatást váltottak ki.

Stella Caldwell
Fiatalok, merészek és lenyűgözőek
Ford.: Sárpátki Ádám, Kolibri, 2020, 112 oldal
-

A bemutatott szereplők listáján persze akadnak ismertebb nevek. Ott van rögtön az elején Anne Frank, akinek naplója „egyrészt a holokauszt fontos kordokumentuma, másrészt pedig Anne rendkívüli szellemének szívszorító testamentuma”. A kortársak közül a listán van még a lányok oktatáshoz való jogáért küzdő, Nobel-békedíjas Malala Juszufzai, és a klímaaktivista Greta Thunberg is. A többség neve ugyanakkor talán nem ismert ennyire széles körben, ez viszont nem jelenti azt, hogy életútjuk kevésbé lenne érdekes.

Köztük van például a kubai balett-táncos, Carlos Acosta, aki tehetségének köszönhetően kitört a havannai nyomorból, és aztán a londoni Királyi Balett első fekete bőrű szólótáncosa lett, vagy a holland Boyan Slat, aki feltalálóként az óceánok megtisztításán dolgozik. A felsorolt fiatalok között van paralimpikon, rengeteg aktivista, és rapper is.

A szöveg általában a legfontosabb életrajzi pontokra koncentrál, ami személyenként nagyjából egy oldalt tesz ki, de mindegyikhez tartozik egy-egy elgondolkodtató kérdés, ami arra sarkallja a gyerekeket, hogy elgondolkozzanak azon, vajon mit tenne az adott fiatal hasonló helyzetben. A kötetet egy időtérkép és egy önismereti kvíz egészíti ki.

Kapcsolódó cikkek
...
Szívünk rajta

Szívünk rajta: a kiemelt könyv azokról szól, akik megrengették a világot

November kiemelt könyve azokat a fiatalokat mutatja be, akik megváltoztatták a világot.

...
Szívünk rajta

Mi köti össze Einsteint, Greta Thunberget és Kós Károlyt?

A 20. és a 21. század legjelentősebb személyiségeiről már az egészen kicsik is olvashatnak - összeállításunkban a nekik szóló könyvek közül válogattunk.

...
Szívünk rajta

Már a kisebbek is megismerhetik Anne Frank történetét

Sokan sokféleképpen feldolgozták már Anne Frank naplóját, hiszen készült már belőle film, színdarab és képregény is. A Szívünk rajta programban októberben egy olyan változata lett a kiemelt könyv, amely az olvasást most gyakorló gyerekeknek segíthet abban, hogy jobban megismerjék a lány történetét.

Hírek
...
Alkotótárs

Mastercard® Alkotótárs: új alkotói ösztöndíj indul el

...
Hírek

Ottlik-másolattal és fantasztikus családi fotókkal érkezik az Esterházy-különszám!

...
Hírek

Törőcsik és Pilinszky - Csak úgy lettek egymás életében

...
Hírek

Putyinnak ajánlaná az új könyvét Ken Follett

...
Hírek

David Attenborough elmeséli, mi történt a természettel, míg mi karanténban ültünk

...
Hírek

Bookline: Orvos-Tóth, Kepes és Matthew McConaughey a top3-ban

...
Hírek

Jól halad az Esterházy-könyvek feldolgozása

...
Beleolvasó

Az osztálytalálkozónál hazugabb műfaj nem létezik

...
Hírek

Egy felmérés szerint a többség nem ért egyet Tóth Krisztinával Az arany ember ügyében

Olvass!
...
Beleolvasó

A kutya és az ember kapcsolata egyszerre különleges és ősi

Van valami igazi, valami ősi, bölcs és gyönyörű az állat és az ember kapcsolatában - állítja Tor Age Bringsvaerd Vau című könyvében, amely a kutyát övező mítoszokra, mesékre és különös hagyományokra koncentrál - mutatunk egy részt belőle!

...
Beleolvasó

Ilyen volt Magyarország 2008-ban

Mesterházi Mónika új versekötete, a Nem félek a rendszerváltás után újabb rendszerbe zökkenő magyar viszonyokról mesél. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Egy nyakék még a 19. században is fel tudta forgatni az ember életét

Rose Tremain új könyvében egy fiatal nő változtatni akar az életén, és ki akar törni a kisvárosi közegből, mert azt gondolja, többre és másra hivatott. Olvassatok bele A kegyelem szigetei című regénybe!

...
Beleolvasó

Steven Spielberg megvette Richard Osman krimijének filmjogait

Május elején érkezik magyarul Richard Osman debütáló regénye, A csütörtöki nyomozóklub, amely 2020 egyik legnagyobb krimi szenzációja volt. 

...
Beleolvasó

Egy közszereplőnek tudomásul kell vennie, hogy foglalkoznak vele

Görög Ibolya könyve a közéleti szereplők megkerülhetetlen műve, és azoknak biztosít támpontokat, akiknek a mindennapjait a nyilvános szereplés tölti ki.

...
Beleolvasó

Boccaccio klasszikusa ihlette a modern Dekameron-projektet

Margaret Atwood, Mona Awad, Tommy Orange, Edwidge Danticat vagy David Mitchell - csak néhány név azok közül, akik igent mondtak a New York Times felkérésére, és vállalták, hogy történeteket írnak a koroanvírus-járvány idején. Ez lett a Dekameron-projekt - mutatunk belőle egy részletet!