25 fiatal, aki már rajta hagyta kézjegyét a világon

25 fiatal, aki már rajta hagyta kézjegyét a világon

A Lázadó lányok-jelenség óta egyre-másra jelennek meg azok az illusztrált könyvek, amelyek katalógusszerűen mutatják be a példaképeket. A Fiatalok, merészek és lenyűgözőek is erre a receptre épít, mégis kicsit más, mint az eddigiek.

ro | 2020. november 30. |

Novemberben Stella Caldwell Fiatalok, merészek és lenyűgözőek című kötete lett a Szívünk rajta kiemelt könyve, amelyet összesen hatan illusztráltak (Andy Shaw, Anna Higgie, Jessica Singh, Kelly Thompson, Anna Stiles, Sofia Bonati). A kötet 25 olyan fiatalt mutat be, akik az alcím szerint megváltoztatták a világot. Míg a Lázadó lányok-típusú könyvek általában a múlt vagy a jelen hírességeinek életére és munkásságára fókuszálnak (tehát általában beteljesedett vagy lezárt életutakat mutatnak be), addig Caldwell könyve olyan fiatalokról szól, akik elszántságukkal, ötleteikkel vagy egyedülálló kezdeményezésükkel nagy hatást váltottak ki.

Stella Caldwell
Fiatalok, merészek és lenyűgözőek
Ford.: Sárpátki Ádám, Kolibri, 2020, 112 oldal
-

A bemutatott szereplők listáján persze akadnak ismertebb nevek. Ott van rögtön az elején Anne Frank, akinek naplója „egyrészt a holokauszt fontos kordokumentuma, másrészt pedig Anne rendkívüli szellemének szívszorító testamentuma”. A kortársak közül a listán van még a lányok oktatáshoz való jogáért küzdő, Nobel-békedíjas Malala Juszufzai, és a klímaaktivista Greta Thunberg is. A többség neve ugyanakkor talán nem ismert ennyire széles körben, ez viszont nem jelenti azt, hogy életútjuk kevésbé lenne érdekes.

Köztük van például a kubai balett-táncos, Carlos Acosta, aki tehetségének köszönhetően kitört a havannai nyomorból, és aztán a londoni Királyi Balett első fekete bőrű szólótáncosa lett, vagy a holland Boyan Slat, aki feltalálóként az óceánok megtisztításán dolgozik. A felsorolt fiatalok között van paralimpikon, rengeteg aktivista, és rapper is.

A szöveg általában a legfontosabb életrajzi pontokra koncentrál, ami személyenként nagyjából egy oldalt tesz ki, de mindegyikhez tartozik egy-egy elgondolkodtató kérdés, ami arra sarkallja a gyerekeket, hogy elgondolkozzanak azon, vajon mit tenne az adott fiatal hasonló helyzetben. A kötetet egy időtérkép és egy önismereti kvíz egészíti ki.

Kapcsolódó cikkek
...
Szívünk rajta

Szívünk rajta: a kiemelt könyv azokról szól, akik megrengették a világot

November kiemelt könyve azokat a fiatalokat mutatja be, akik megváltoztatták a világot.

...
Szívünk rajta

Mi köti össze Einsteint, Greta Thunberget és Kós Károlyt?

A 20. és a 21. század legjelentősebb személyiségeiről már az egészen kicsik is olvashatnak - összeállításunkban a nekik szóló könyvek közül válogattunk.

...
Szívünk rajta

Már a kisebbek is megismerhetik Anne Frank történetét

Sokan sokféleképpen feldolgozták már Anne Frank naplóját, hiszen készült már belőle film, színdarab és képregény is. A Szívünk rajta programban októberben egy olyan változata lett a kiemelt könyv, amely az olvasást most gyakorló gyerekeknek segíthet abban, hogy jobban megismerjék a lány történetét.

Hírek
...
Szórakozás

Könyvhét, Wes Anderson, Hamlet és Édes Anna [PROGRAMAJÁNLÓ]

...
Hírek

Spanyolul is megjelenik Gurubi Ágnes Szív utcája

...
Gyerekirodalom

Különös alakok jönnek-mennek Dániel András meg persze az olvasók fejében

...
Hírek

Melyik lesz 2023 legjobb első könyve? Már lehet nevezni a Margó-díjra

...
Hírek

Napi 20 perc olvasásért indít 30 napos programot a Libri

...
Könyvtavasz

Miri olyan óvodás kislány, akinek hétköznapjaiban mindig ott a varázslat

...
Hírek

Michael Caine első thrillere novemberben jelenik meg

...
Nagy

Milbacher Róbert jobb sorsot ír nagymamájának az új regénye lapjain

...
Nagy

Picasso átka nem fogott: Francoise Gilot a kortárs festészet nagyasszonyaként halt meg

Olvass!
...
Könyvtavasz

Miri olyan óvodás kislány, akinek hétköznapjaiban mindig ott a varázslat

Fenyvesi Orsolya legújabb, Miri című mesekönyvének főhőse egy ovis kislány, kinek kalandjait Miklya Emese illusztrációi keltik életre. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

A Fő utcában Sinclair Lewis szatirikus tükröt mutat a kisvárosi Amerikának

Az 1910-es években játszódó történet középpontjában Carol Milford, a fiatal, tanult, haladó szellemű nő áll, aki nagy terveket dédelgetve, világjobbító szándékkal vág bele az életbe. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

A családi pokolból Petőfi verse mutatja meg a kiutat

A Petőfi bicentenáriumi évhez kapcsolódva jelent meg a Költővel nem járnék, melynek novellái nem a megszokott módon beszélnek Petőfi Sándorról, a minket körülvevő világról és rólunk, emberekről.