Szívünk rajta: a Hősök leszünk! ideális első olvasmány lehet a gyerekeknek

Ruff Orsolya | 2019. május 28. |

Májusban Dóka Péter vicces szuperhős-meséje lett a Szívünk rajtában a hónap könyve (lapozz bele ITT), melynek lehetetlen hősei összefognak, barátságuknak és kitartásuknak köszönhetően pedig végül valóra váltják a legmerészebb álmaikat is.

Kezdjük ott, hogy Dóka Péter hősei eleve reménytelen helyzetből indulnak. Csakhogy míg más mesékben a legkisebb királylány, meg a lépcső alatt élő szemüveges fiú az, aki elindul, hogy sok-sok tapasztalás, kaland meg kihívás után immáron valódi hőssé váljon (vagy legalább olyasvalakié, aki kicsit otthonosabban mozog az életveszélyes helyzetekben, és már nem lehet olyan könnyen csőbe húzni), a Hősök leszünk! protagonistája egy olyan malac, akivel senki sem akar barátkozni a baromfiudvarban, csak egy patkány, akibe a gyomorrontástól már épp csak hálni jár a lélek.

Dóka Péter: Hősök leszünk! - Szupermalac és űrpatkány, ill.: Máli Csaba

Móra Könyvkiadó, 2018, 112 oldal, 1999 HUF

 

Az írói fantázia is barátoknak teremtette őket, a két lúzer pedig hamar bebizonyítja, hogy nagyon is ügyesek, és még a legveszélyesebb helyzetből is simán kivágják magukat. Amikor például a malacot kísérleti jelleggel ki akarják lőni az űrbe, elébe mennek a dolognak, és újonnan szerzett szuperképességeik birtokában önállósodnak és megszöknek az űrhajóval. Ahogy az már ilyenkor lenni szokott, rengeteg fura alakkal hozza össze őket a sors (van köztük minden hájjal megkent csaló éppúgy, mint veterán szuperhős), a nagy cél pedig nem más, minthogy ők is teljes értékű tagjai legyenek a szuperhős-univerzumnak.

„Csocsó malac és Pati patkány története arról szól, hogy vállaljuk fel magunkat. És hogy bárkiből, még belőlünk is lehet szuperhős” – nyilatkozta a kötetről a hónap értékelője, Bánfi Csilla könyvtárpedagógia-tanár, és ha egyetlen mondatban kellene megfogalmazni, hogy valójában miről szól ez a kötet, tényleg ez lenne az. Miközben ránézésre egy teljesen könnyed sztori unorthodox főhősökkel és bizarr szituációkkal (lásd Cukibolygó). A Hősök leszünkben!-ben mégis az a jó, hogy mindenkinek van egy esélye (vagy kettő), és még akkor is belevághat álmai megvalósításába, ha máskülönben minden arra predesztinálja, hogy felsüljön vele.

A kötet ideális első olvasmány lehet azoknak, akik egyébként már folyékonyan olvasnak, de a hosszabb könyvek még esetleg elijesztik őket. Ebben (mármint a pozitív élményben) a tördelés, a tipográfia, Máli Csaba rajzai – és természetesen Dóka Péter humoros szövege – is sokat segíthet. A kötetnek A három űrbetyár címmel pedig már megjelent a folytatása is.