Bauer Barbara: Máté Péter nekem örök

Bauer Barbara: Máté Péter nekem örök

Bauer Barbarával Poós Zoltán beszélgetett Most élsz - Máté Péter és egy igaz szerelem regénye című kötetéről a nyári Margó Fesztiválon, ahol szó esett az énekes gyerekkoráról, barátairól és a korszak jellegzetességeiről. A beszélgetést most meghallgathatod, cikkünkben pedig összeszedtük a főbb gondolatokat. 

Simon Eszter | 2022. március 25. |

  • Poós Zoltán azzal a kérdéssel indított, hogy mi inspirálta a szerzőt a könyv írása során. Bauer Barbara erre azt felelte: “Máté Péter nekem örök, ezt szerettem volna ebben a regényben megjeleníteni és megmutatni, hogy mit örököltünk tőle”. Majd azt is hozzátette, hogy mielőtt megírta volna a kötetet, Herendi Gáborral már elkezdtek dolgozni az énekes életének megfilmesítésén. A forgatókönyv írása közben eszmélt rá, hogy Máté Pétert nemcsak a filmvásznon szeretné megjeleníteni, hanem mélyebben is szeretne írni róla.
  • Poós Zoltán arra volt kíváncsi, hogy Máté Péter izgalmas-e az olvasók számára. A szerző kitért az énekes nehéz gyerekkorára, illetve kiemelte, hogy a dalok tele vannak ellentmondásokkal, amelyek rendkívül izgatták a fantáziáját. Bauer Barbara elmondta azt is, hogy kerülni akarta az énekesről megjelent pletykákat, és figyelt rá, hogy a szöveg az énekes valódi énjét tükrözze.
Bauer Barbara

Most élsz - Máté Péter és egy igaz szerelem regénye

Jaffa, 2021, 272 oldal
-
  • Poós Zoltán ezután arról kérdezte a szerzőt, hogy Máté Péter karrierjét mennyiben alakította a politika és az egykori rendszer szabályai. A szerző elmondta, hogy az énekes nem volt hajlandó beállni a sorba, emiatt tíz évet kellett várnia, hogy megjelenhessen a lemeze. A szerző kiemelte, hogy a kötet önéletrajzi elemeken alapszik, ami keveredik a fikcióval.
  • Szó esett arról is, hogy az énekesről készültek III/III-as jelentések, illetve arról is, hogy a könyv nyelve igencsak szabatos. A szerző ezzel kapcsolatban azt mondta, ennek az az oka, hogy a történetnek életszerűnek kell lennie.
  • Poós Zoltán ezután arra volt kíváncsi, hogyan tudott kapcsolódni a szerző az énekes korához. Bauer Barbara azt mondta, “Olyan volt, mintha egy empirikus utazáson vettem volna részt. Az emocionális élményekre hagyatkoztam írás közben, és a korabeli illatokat, ízeket, jellegzetes tárgyakat kerestem.”
  • A szerző azt is elárulta, hogy a kötetben elsősorban az énekest mint magánembert akarta bemutatni. Ebben nagy hatással volt rá, amikor Máté Péter lányával beszélgetett, aki azt mondta: “Mindenki úgy állítja be aput, mint egy depressziós figurát, pedig vidám ember volt”.
  • Szó esett az énekes haláláról és az őt mai napig körüllengő kultuszról. A szerző szerint ennek az lehet az oka, hogy az embereknek szüksége van az igazi zenére. 
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Ma lenne 75 éves Máté Péter

Hetvenöt éve, 1947. február 4-én született Máté Péter. Az 1984-ben fiatalon elhunyt zenész, énekes, szerző dalai ma is a legnépszerűbbek között vannak. Könyvek hírek mellé.

...
Beleolvasó

Máté Péter életét és halálát ellentmondások és rejtélyek övezték

Bauer Barbara archív anyagokból, családtagok, ismerősök, egykori zenésztársak visszaemlékezéseiből dolgozva fikciós regényt írt Máté Péterről, Most élsz címmel. Olvassatok bele!

...
Podcast

Baráth Katalin Afázia című regénye elsősorban szórakoztatni akar [PODCAST]

A nyári Margó Fesztiválon Kánai András beszélgetett Baráth Katalinnal Afázia című regényéről. A beszélgetést most visszahallgathatod, cikkünkben pedig összeszedtük az izgalmas gondolatokat.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

...

Péterfi Judit: Kőkemény önismereti tréning kellett a túléléshez [Podcast]

...

drMáriás: Lehet 20 éves az ember, de 100 év történetét hordozza

...

Ezt senki nem mondta: Hallgasd meg a podcast első évadának összes epizódját!

Hírek
...
Hírek

Orvos-Tóth Noémi, Náray és Frei Tamás az új Libri-díjasok

...
Hírek

Finy Petra Kerti szonátája három női generáció történetén keresztül mesél [Budapesti nők]

...
Beleolvasó

Papp-Zakor Ilka megfejtette, mit szimbolizál Martyna Bunda regényének kék macskája [MARGÓ KÖNYVEK]

...
Zöld

Naomi Klein és V. V. Ganeshananthan nyerte idén a brit Női Irodalmi Díjat

...
Hírek

Indul a foci Eb, a legjobb európai regényt keressük!

...
Hírek

Nádasdy Ádám a Könyvhéten: A gazdagokat nem megítélni kell, hanem megírni

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Jake Gyllenhaal nagy formában van a tárgyalótermi dráma főhőseként

A Donnie Darko sztárja, Jake Gyllenhaal alakítja a Scott Turow regényéből készült Ártatlanságra ítélve című sorozat központi karakterét, aki vádlóból egy gyilkossági ügy vádlottjává válik.

...
Szórakozás

Christian Bale félelmetes volt az Amerikai pszichó forgatásán, amikor szerepben maradt

Christian Bale két kollégája beszélgetett a 2000-ben bemutatott filmről, amiben a szélesebb  közönség is megismerte a színészt.

...
Szórakozás

Az amerikai motorosok többet érdemeltek volna egy steril, mozgó képeskönyvnél

Jeff Nichols rendező Danny Lyon fotóriporter híres könyve, a Motorosok alapján készített filmet a '60-as évek bőrdzsekis lázadóiról. Kritika.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Nádasdy Ádám: Úgy írtam a halál küszöbén, mint a gyerek, aki mondogatja magának, nem lesz baj

Bemutatták Nádasdy Ádám tizedik, Billeg a csónak című verseskötetét. A beszélgetésen szóba került a humorizálás és a komolyság, de az emlékek és a halál lehetősége is.

...
Nagy

Görcsi Péter: Szerettem volna, hogy a regényem azoknak a szócsöve legyen, akik elhagyják Magyarországot

Ahol most élek, az az otthonom, Magyarország meg a hazám - mondja Görcsi Péter, akivel íróvá válásról, önéletrajziságról, kivándorlásról és irodalomról is beszélgettünk.

...
Nagy

„Az élet abszurditása az idő” – Bemutatták Kertész Imre Lét és írás című művét

A kötetet Kertész Imre állította össze a Sorstalanság 1973-as visszautasítását követően, a mű születéséhez kapcsolódó dokumentumokból.

...
Nagy

Bánhidi Lilla: Elfordítja a fejét

„Indulás előtt mindig van szex. Olyan, mint érkezés után a közös reggeli, nem fontos, milyen, csak legyen.” Bánhidi Lilla A töltőm ott maradt címmel ír tárcasorozatot a Könyvesen. Ez a negyedik rész.

Szerzőink

...
ko

Romok, zűrzavar és éjsötét mindenütt – a gyerekek nyelvén a háborúról

...
Kiss Imola

Nádasdy Ádám: Úgy írtam a halál küszöbén, mint a gyerek, aki mondogatja magának, nem lesz baj

...
Kolozsi Orsolya

Görcsi Péter: Szerettem volna, hogy a regényem azoknak a szócsöve legyen, akik elhagyják Magyarországot