Nádasdy Ádám: A magyar nyelv mindig is nagy importőr volt

Nádasdy Ádám Jól láthatóan lógok itt című verseskötete az idén felkerült az Aegon-díj és a Libri irodalmi díj rövidlistájára is. Közben áprilisban érkezik az új könyve, a Milyen nyelv a magyar?, amely a Corvina Kiadónál jelenik meg (de ekönyvként már most megvásárolható). A kötetet tegnap este, a járványhelyzetre tekintettel online mutatták be a Líra Könyv Facebook-oldalán, ahol a nyelvésszel Nyáry Krisztián beszélgetett. Szó esett arról, hogy vajon veszélyben van-e a magyar nyelv, hogy tényleg olyan nehéznek számít-e, mint hisszük, és hogy milyen szempontok alapján lehet a finnugor nyelvek közé sorolni.

Forgách Kinga | 2020. március 31. |

Nádasdy Ádám éppen önkéntes karanténban van pesti lakásában. Hazajött Londonból, kerüli az embereket, a bevásárlást a családja intézi neki. Szerinte nincs ezzel gond, az egész olyan, mint egy nyári vakáció, leszámítva persze, hogy munka van bőven. A legjobban szerinte ahhoz lehetne hasonlítani a helyzetet, mint amit A varázshegyben Hans Castorp érezhetett. Közben a tavaly megjelent Jól láthatóan lógok itt című verseskötete (kritikánk ITT) felkerült az Aegon-díj és a Libri Irodalmi díj rövidlistájára is, és újra is kellett nyomni. Nyáry Krisztiánnal az április közepén megjelenő Milyen nyelv a magyar? című kötetéről beszélgettek tegnap. Pár pontban összeszedtük, hogy mi mindenről volt szó (a teljes beszélgetés ITT visszanézhető).

Nádasdy Ádám
Milyen nyelv a magyar?
Corvina Kiadó, 2020, 
 • Nádasdy szerint a magyar nem veszélyeztetett nyelv. Az olyan jövevényszavak, mint a shorlist például nem jelentenek veszélyt rá.

   „A magyar nyelv mindig nagy importőr volt.”

 • Szerinte nem attól lesz veszélyeztetett egy nyelv, hogy mit mondanak az emberek, hanem attól, hogy használják-e. Ha 1 milliónál kevesebben beszélnek egy nyelvet, már nagyobb a rizikó, de az izlandit például csak 360 ezren beszélik, mégis virágzik. (A magyart mindeközben 13 millióan.)
 • Létezik olyan eltűnt nyelv, amely újraéledt: a héber. Amikor Izrael született, elhatározták, hogy a héber nyelvet fogják használni, ami azóta változó, fejlődő nyelv lett újra. (Nádasdy szerint ez olyan, mint a gyereknevelés, nem lehet tudni, mi lesz belőle.)
 • A magyar nyelv nem számít nehéznek, de természetesen mást jelent a nehézség az anyanyelv és az idegen nyelv elsajátítása tekintetében. Az anyanyelv megtanulásában nincsenek különbségek. Egy idegen nyelvet pedig akkor könnyebb megtanulni, ha hasonlít a saját nyelvünkre. Egy angolnak például ugyanolyan nehéz megtanulni csehül, mint magyarul.
  • A nyelv bizonyos szempontból olyan, mint a nemi ösztön: egy bizonyos életkorban megjelenik és elkezdi befolyásolni az ember tevékenységét, anélkül, hogy tanítanák.
 • Nagyon keveset tudunk arról, hogy miért kezd el beszélni egy gyerek, miért akarja tudni, mit hogyan hívnak. Valószínűleg ez egyfajta ösztön.
 • A magyar elég homogén nyelv, nincsenek nagyon dialektusok. Erre nincs igazán magyarázat. Vannak nyelvek, amik magukat tagolják (például az olasz), és vannak olyanok is, amiket hatalmas területen beszélnek, mégis alig vannak változataik (például az orosz).
 • Arra, hogy meg kell-e védeni a nyelvet, a nyelvészek nem nagyon tudnak mit mondani. Az persze kívánatos, hogy mindenki használhassa az anyanyelvét, hogy senkit ne fosszanak meg az identitásától. De ezek társadalmi, politikai kérdések.
 • Nyelvészeti szempontból nyelvromlás sincs, hiszen nincsenek olyan kritériumok, amelyek alapján romlást lehetne megállapítani. Ha úgy vesszük, Rómában 2000 éve zajlik a nyelvromlás, hiszen csak meg kell nézni, mi lett a latinból.
 • Azt nem tudjuk biztosan, hogy a nyelv hat-e a gondolkodásra. Magyarul például a sárgabarack és az őszibarack egy gyümölcs két fajtájának számít az elnevezésük miatt, más nyelveken viszont nem. Pl.: apricot-peach.
 • A finnugor eredetre a legjobb bizonyíték a hangtörténet, mert a szavak hangteste önkényes, a hangok változása viszont nem függ kulturális dolgoktól. A magyar és a finn nyelv nagyon távoli rokonok (a nyelvészet ráadásul azt nem állítja, hogy a magyarok és a finnek rokonok lennének).
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Nádasdy Ádám költészete azt üzeni, hogy élj úgy, ahogy akarsz [Aegon Irodalmi Díj]

Széchenyi Ágnes szerint verseinek nagy erénye, hogy mer a komoly szerep mellé játszást, könnyed iróniát hozni. 

...
Kritika

Nádasdy Ádám iróniával dolgozta fel a halálközeli tapasztalatait is

...
Beleolvasó

Nádasdy Ádám bizalmas felismeréseket oszt meg velünk új verseiben

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

...
Szórakozás

„Ez már hosszabb, mint egy házasság” – Megnéztük az 55 éves Kalákáról szóló filmet

Kaláka: a Kárpátoktól a Karib-tengerig nem egyszerűen a zenekar történetét meséli el, hanem egy kontinenseken átívelő út krónikája is.

Szerzőink

...
Kiss Imola

Csernus Imre: A magyarok zárkózottak, fosósak és félnek felelősséget vállalni

...
Horányi Hanna Zelma

Nick Cave könyve megtört szívű elmélkedés hitről, zenéről és gyászról

...
sa

Az ügynökakták igenis nyilvánosak, csak fel kell dolgozni őket – Takács, Bartók és gyermekvédelem a Margón

Hírek
...
Szórakozás

A Netflixen ezeket az adaptációkat nézték a legtöbben 2023 második felében

...
Hírek

Legszívesebben belelapoznánk ezekbe a könyvekbe – csakhogy márványból vannak

...
Hírek

Gyerekrajzokra bukkantak Pompeiiben

...
Nagy

Nagy hazugság, hogy boldognak kellene lennünk ‒ Háy János a Margón

...
Szórakozás

Mégis kiszáll Baz Luhrmann A Mester és Margarita megfilmesítéséből?

...
Hírek

Egy 94 éves nagymama 80 éven át vezetett naplót arról, mit olvasott