Ezekkel a mesés útikönyvekkel vágjatok neki a hosszú hétvégének!

.konyvesblog. | 2019. március 12. |

A gyerekkel való utazás speciális létforma, melyet általában hosszas tervezés előz meg, hiszen nem biztos, hogy ami a szülőnek jó, az szórakoztató a gyereknek is (és fordítva). Az utóbbi években viszont több olyan könyv is megjelent, melyek meseszerűen vagy a mesékbe ágyazva mutatnak be egy-egy várost vagy régiót, így aki akar, már egy olvasással felkészülhet az előtte álló útra, vagy éppen kedvet csinálhat az utazáshoz. A hosszú hétvége előtt ezekből mutatunk most meg párat.

Csapody Kinga: Utazik a család - Irány Dél-Baranya!

Csapody Kinga: Utazik a család - Irány Dél-Baranya!, ill.: Szalma Edit

Manó Könyvek, 2019, 61 oldal, 1990 HUF

 

Csapody Kinga Utazik a család-sorozatának legújabb kötete ezúttal Dél-Baranyába vezet, ahol a szülők és a gyerekek a mohácsi busójárás mellett megismerkednek a siklósi várral és a harkányi fürdővel is. Az ovisokat és a kisiskolásokat célzó kötetekben természetesen a nekik szóló programok dominálnak, de mivel egy családi sorozatról van szó, aminek ráadásul egy olyan fiktív család a hőse, melyben különböző korúak a gyerekek, így a látni- és kipróbálnivalók között akad kenutúra éppúgy, mint egy vármúzeum meglátogatása. A korábbi kötetek is mindig jól behatárolható úti célokat lőttek be maguknak, így a Szalma Edit által illusztrált kötet hősei elutaztak már Egerbe, a Tisza-tóhoz, a Velencei-tóhoz, Esztergomba és a Dunakanyarba is.

Bartos Erika: Pest szíve - Brúnó Budapesten 3.

Bartos Erika: Pest szíve - Brúnó Budapesten 3.

Móra Könyvkiadó, 2018, 277 oldal, 3999 HUF

 

Bartos Erikának szintén van olyan mesekönyve, amelynek Baranya, azon belül is Pécs az úti célja (Hoppla meséi - Kirándulás Pécs városába), legújabb sorozata viszont tematikusan mutatja be Budapest nevezetességeit. A hatkötetesre tervezett sorozat harmadik része például a pesti belvárosba irányítja el az olvasót, de az előző kötetekben a Brúnó nevű kisfiúval együtt végigbarangolhattuk már a Várnegyedet és a budai hegyvidéket is. Az eredetileg építészmérnök végzettségű Bartos Erika a kötetekben nagy figyelmet fordított az emblematikus épületek precíz ábrázolására, így a könyvvel a kezükben a kisebb gyerekek is (hiszen elsősorban nekik szól a könyvsorozat) könnyen beazonosíthatják azokat, arról nem is beszélve, hogy a rajzok révén megtudhatják azt is, mit rejt a föld belseje vagy hogyan fest egy harangtorony belülről.

Tittel Kinga: Mesélő Budapest

Tittel Kinga: Mesélő Budapest, ill.: Kecskés Judit

Kolibri Gyerekkönyvkiadó, 2018, 290 oldal, 4999 HUF

 

Szintén Budapestre koncentrál Tittel Kinga Mesélő Budapest című kötete (olvass bele ITT), amelynek már van angol nyelvű verziója is. A listánkon szereplők közül talán ez a könyv áll a legközelebb a hagyományos értelemben vett útikönyvekhez, ami annyira nem meglepő, hiszen a szerző gyakorló idegenvezető. Az angol nyelvű kötet megjelenésekor készítettünk vele egy miniinterjút, melyben egyebek között arról is mesélt, mi volt a legfurcsább kérdés, amit eddig gyerektől kapott: „(…) gyakran megkérdezik, hogy miért ferde István király koronáján a kereszt, vagy hogy miért zöld a legtöbb szobor. Ezeket a kérdéseket nemcsak a gyerekek, hanem a felnőtt turistáim is gyakran felteszik, véleményem szerint e két csoport között – turisták és gyerekek – nagyon sok a hasonlóság: mindketten kíváncsiak, az „apróbetűs dolgok” érdeklik őket, nem a száraz tények és a sok név. Sokkal inkább a történetek és azok a legendák izgatják a fantáziájukat, amelyekre később is emlékezni fognak”. A Mesélő Budapestben is rengeteg apró érdekesség, anekdota található, Kecskés Judit illusztrációitól pedig a kötet egyszerre lesz játékos és nagyon könnyen áttekinthető.

Gévai Csilla: Amíg utazunk

Gévai Csilla: Amíg utazunk, ill.: Baranyai (b) András

Pozsonyi Pagony, 2015, 56 oldal, 2650 HUF

 

Gévai Csilla sorozata (így az ezt követő Amíg repülünk és Amíg zötyögünk is) elsősorban a tömegközlekedés-rajongóknak nagy kedvence, így aztán amíg az olvasó képzeletben villamosra száll, majd átszáll, metrózik, mozgólépcsőzik, fogaskerekűre vagy libegőre vált, szépen lassan beutazza Budapestet is. A főhős, a Doma nevű kisfiú családjának nincs autója, így mindenhova olyan járművel utaznak, „ahol tömeg van”. Az olvasó közben megtanulja azt is, hogy mivel hova lehet eljutni a városon belül (vagy akár annak határain is túl), és hogy az egyes jelzések mire utalnak.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket.