Ezekkel a mesés útikönyvekkel vágjatok neki a hosszú hétvégének!

.konyvesblog. | 2019. március 12. |

A gyerekkel való utazás speciális létforma, melyet általában hosszas tervezés előz meg, hiszen nem biztos, hogy ami a szülőnek jó, az szórakoztató a gyereknek is (és fordítva). Az utóbbi években viszont több olyan könyv is megjelent, melyek meseszerűen vagy a mesékbe ágyazva mutatnak be egy-egy várost vagy régiót, így aki akar, már egy olvasással felkészülhet az előtte álló útra, vagy éppen kedvet csinálhat az utazáshoz. A hosszú hétvége előtt ezekből mutatunk most meg párat.

Csapody Kinga: Utazik a család - Irány Dél-Baranya!

Csapody Kinga: Utazik a család - Irány Dél-Baranya!, ill.: Szalma Edit

Manó Könyvek, 2019, 61 oldal, 1990 HUF

 

Csapody Kinga Utazik a család-sorozatának legújabb kötete ezúttal Dél-Baranyába vezet, ahol a szülők és a gyerekek a mohácsi busójárás mellett megismerkednek a siklósi várral és a harkányi fürdővel is. Az ovisokat és a kisiskolásokat célzó kötetekben természetesen a nekik szóló programok dominálnak, de mivel egy családi sorozatról van szó, aminek ráadásul egy olyan fiktív család a hőse, melyben különböző korúak a gyerekek, így a látni- és kipróbálnivalók között akad kenutúra éppúgy, mint egy vármúzeum meglátogatása. A korábbi kötetek is mindig jól behatárolható úti célokat lőttek be maguknak, így a Szalma Edit által illusztrált kötet hősei elutaztak már Egerbe, a Tisza-tóhoz, a Velencei-tóhoz, Esztergomba és a Dunakanyarba is.

Bartos Erika: Pest szíve - Brúnó Budapesten 3.

Bartos Erika: Pest szíve - Brúnó Budapesten 3.

Móra Könyvkiadó, 2018, 277 oldal, 3999 HUF

 

Bartos Erikának szintén van olyan mesekönyve, amelynek Baranya, azon belül is Pécs az úti célja (Hoppla meséi - Kirándulás Pécs városába), legújabb sorozata viszont tematikusan mutatja be Budapest nevezetességeit. A hatkötetesre tervezett sorozat harmadik része például a pesti belvárosba irányítja el az olvasót, de az előző kötetekben a Brúnó nevű kisfiúval együtt végigbarangolhattuk már a Várnegyedet és a budai hegyvidéket is. Az eredetileg építészmérnök végzettségű Bartos Erika a kötetekben nagy figyelmet fordított az emblematikus épületek precíz ábrázolására, így a könyvvel a kezükben a kisebb gyerekek is (hiszen elsősorban nekik szól a könyvsorozat) könnyen beazonosíthatják azokat, arról nem is beszélve, hogy a rajzok révén megtudhatják azt is, mit rejt a föld belseje vagy hogyan fest egy harangtorony belülről.

Tittel Kinga: Mesélő Budapest

Tittel Kinga: Mesélő Budapest, ill.: Kecskés Judit

Kolibri Gyerekkönyvkiadó, 2018, 290 oldal, 4999 HUF

 

Szintén Budapestre koncentrál Tittel Kinga Mesélő Budapest című kötete (olvass bele ITT), amelynek már van angol nyelvű verziója is. A listánkon szereplők közül talán ez a könyv áll a legközelebb a hagyományos értelemben vett útikönyvekhez, ami annyira nem meglepő, hiszen a szerző gyakorló idegenvezető. Az angol nyelvű kötet megjelenésekor készítettünk vele egy miniinterjút, melyben egyebek között arról is mesélt, mi volt a legfurcsább kérdés, amit eddig gyerektől kapott: „(…) gyakran megkérdezik, hogy miért ferde István király koronáján a kereszt, vagy hogy miért zöld a legtöbb szobor. Ezeket a kérdéseket nemcsak a gyerekek, hanem a felnőtt turistáim is gyakran felteszik, véleményem szerint e két csoport között – turisták és gyerekek – nagyon sok a hasonlóság: mindketten kíváncsiak, az „apróbetűs dolgok” érdeklik őket, nem a száraz tények és a sok név. Sokkal inkább a történetek és azok a legendák izgatják a fantáziájukat, amelyekre később is emlékezni fognak”. A Mesélő Budapestben is rengeteg apró érdekesség, anekdota található, Kecskés Judit illusztrációitól pedig a kötet egyszerre lesz játékos és nagyon könnyen áttekinthető.

Gévai Csilla: Amíg utazunk

Gévai Csilla: Amíg utazunk, ill.: Baranyai (b) András

Pozsonyi Pagony, 2015, 56 oldal, 2650 HUF

 

Gévai Csilla sorozata (így az ezt követő Amíg repülünk és Amíg zötyögünk is) elsősorban a tömegközlekedés-rajongóknak nagy kedvence, így aztán amíg az olvasó képzeletben villamosra száll, majd átszáll, metrózik, mozgólépcsőzik, fogaskerekűre vagy libegőre vált, szépen lassan beutazza Budapestet is. A főhős, a Doma nevű kisfiú családjának nincs autója, így mindenhova olyan járművel utaznak, „ahol tömeg van”. Az olvasó közben megtanulja azt is, hogy mivel hova lehet eljutni a városon belül (vagy akár annak határain is túl), és hogy az egyes jelzések mire utalnak.