Budapest már angolul is mesél a gyerekeknek

Kiss Orsi | 2018. április 03. |

 

Két éve jelent meg Tittel Kinga kimondottan gyerekeknek szóló útikalauza, a Mesélő Budapest (olvassatok bele ITT). A rengeteg rajzzal, térképpel, ötletes grafikával ellátott kötet ideális a családi kirándulásokhoz, és sok olyan apró érdekességet tartalmaz, ami felkeltheti a gyerekek érdeklődését a város iránt. A kötetből – ahogy korábban írtuk – sok más mellett kiderül, hogy hol található az Ínség-szikla, merre kell keresni Buda legkeskenyebb házát, és melyik házat díszítik delfin- és kagylómotívumok a Váci utcában. A Mesélő Budapestnek most megjelent az angol nyelvű, bővített kiadása, a Fabulous Budapest, amely az ide látogató turistákkal ismertetheti meg a főváros legnépszerűbb, emblematikus és kevésbé ismert helyszíneit. Tittel Kingát az angol nyelvű kötetről és kedvenc budapesti helyszíneiről faggattuk.

Az angol verzió miben tér el az eredeti magyar kiadástól?

A Fabulous Budapest körülbelül 70-80 oldallal hosszabb, mert olyan dolgokat írtam bele, amelyek az angolszász olvasóközönség számára lehetnek érdekesek: szó esik benne híres magyarokról, a magyar találmányokról, Budapestről mint filmforgatási helyszínről, az idelátogató amerikai és angol méltóságokról. Olyan szobrokról is mesélek, amelyek a szintén az angolszász-magyar kapcsolatokat erősítik (például Shakespeare, George Washington, Churchill szobra). Emellett jobban bemutatok benne olyan személyiségeket is, akik a magyar olvasók számára ismertek, de egy angol nyelvterületről érkező nem feltétlenül ismeri őket (például Andrássyt vagy Széchenyit).

Nagyjából mindenki ismeri Budapest legfőbb turistalátványosságait, de a tapasztalata szerint melyik az a helyszín, amely a leginkább elvarázsolja a külföldi turistákat? És melyik az a nevezetesség, amelyet gyerekkel semmiképp sem szabad kihagyniuk?

Ha a Gellért-hegyről vagy a Halászbástyáról letekintenek a városra, általában mindenkinek eláll a lélegzete, a látvány, ami eléjük tárul, magáért beszél. Gyerekekkel az egyik nagy kedvencünk a Margitsziget, biciklivel vagy bringóhintóval, a zenélő szökőkúttal, a kolostor romjaival, a sárkányeregetéssel, a vadasparkkal, nyáron pedig a Palatinusszal megunhatatlan.

Mi volt a legfurcsább kérdés eddig, amit a várost járva gyerektől kapott?

Bár nem kifejezetten furcsa ez a kérdés, de gyakran megkérdezik, hogy miért ferde István király koronáján a kereszt, vagy hogy miért zöld a legtöbb szobor. Ezeket a kérdéseket nemcsak a gyerekek, hanem a felnőtt turistáim is gyakran felteszik, véleményem szerint e két csoport között – turisták és gyerekek – nagyon sok a hasonlóság: mindketten kíváncsiak, az „apróbetűs dolgok” érdeklik őket, nem a száraz tények és a sok név. Sokkal inkább a történetek és azok a legendák izgatják a fantáziájukat, amelyekre később is emlékezni fognak.

Bemutató. Kik voltak a huszárok? Miért vannak cipők a Duna partján? Mit csinál a hídmester? Ezekre a kérdésekre most már angolul is választ kaphatnak az idelátogató gyerekek. A Fabulous Budapest című kötetet április 5-én 19 órakor mutatják be, Tittel Kingával Rachel Appleby beszélget. Még több információért kattintsatok ide!

Ha egyetlen saját kedvencet kellene választania Budapesten, melyik lenne az?

Sok kedvenc helyem van, de mégis mindig a Tóth Árpád sétány jut eszembe, amikor ezt a kérdést kapom. Talán nem véletlenül.

Várható-e, hogy valamilyen formában magyarul is folytatódni fog a Mesélő Budapest?

Igen, lehetséges, de ez még a jövő zenéje és nagyon sok munka, sok idő, amíg körvonalazódik. Egy biztos: a város folytonosan változik és még rengeteg érdekességet és szépséget tartogat számunkra, mesélni pedig nem csak Budapest tud.

Lapozz bele a Fabulous Budapest című kötetbe:

TittelK_FabulousBudapest_01.pdf by konyvesblog on Scribd