Általános cikkek

Batman: 75 év képekben

Rusznyák Csaba | 2014. május 17. |

1939-ben, májusi dátumozással jelent meg az első Batman-történet, a hatoldalas The Case of the Chemical Syndicate, a Detective Comics 27. számában. A DC az egy évvel korábban debütált Superman óriási sikere nyomán rendelte el egy új szuperhős megteremtését, és a sötét lovag sok szempontból az ellentéte lett az isteni képességű és kiállású Acélembernek (bár, mint látni fogjuk, nem sokon múlt, hogy ne így legyen). Batmanről anno már megírtuk, hogy kicsoda, és milyen karriert futott be, és azt is, hogy a modern inkarnációjának mik a legfontosabb történetei. A 75. évforduló alkalmából most képekkel tekintjük át Gotham védelmezőjének pályafutását.

oroginalconceptandflashg.jpg

Baloldalt Bob Kane eredeti Batman-skiccének rekonstrukciója (jobb oldalt, lent, egy másik) - ilyen szőkén, vörösruhásan, szárnyasan nézett volna ki a karakter (a neve itt még Bird-Man volt), ha nem lép közbe Bill Finger: ő javasolta az összes olyan módosítást a figurán, aminek köszönhetően elnyerte ma ismert, végleges formáját. Nem mellesleg Finger írta a sztorikat, ő találta ki szinte az összes mellékszereplőt (Jokertől Gordonig), és többek közt a denevérbarlangot is - ennek ellenére máig csak Bob Kane-t tüntetik fel Batman alkotójaként. Bal felső kép: egy panel egy Flash Gordon-képregényből, amiről Kane jól láthatóan az eredeti skiccet mintázta másolta (még a kötél/inda is ugyanúgy tekeredik a főhős keze körül).

batmanfirstcovers.jpg

Balra a híres, 1939-es Detective Comics #27, amiben Batman először bukkant fel, jobbra, a Batman #1, az egy évvel később startolt saját sorozatának első része (amiben már mellette volt Robin, és amiben debütált a Joker és Macskanő).

firstpanels.jpg

Az első történet első képkockái. Gordon felügyelő, és fiatal barátja, Bruce Wayne előbbi otthonában csevegnek, amikor Gordont egy gyilkosságról értesítik.

batmanfirst.jpg

Batman (pontosabban: Bat-Man) első megjelenése a The Case of the Chemical Syndicate c. sztoriban, a Detective Comics #27-ben. A Supermannél sötétebb, krimibeütésű történetek óriási sikert arattak. (Itt egy vicces képregény arról, hogy milyen lett volna Batman Bill Finger közreműködése nélkül: aligha ért volna meg 75 évet.)

bruceisbatman.jpg

Vigyázat, SPOILER! Az első sztori legvégén döbbenetes és sokkoló módon kiderül, hogy Batman nem más mint... (Biztos, hogy tovább akarsz olvasni? Jó, én szóltam!) ... Bruce Wayne!

firstbatmobile0.jpg

Batmannek már ebben a legelső sztoriban is megvolt a Batmobilja. Bár ez inkább még csak mobil volt, bat nélkül - egy közönséges autó, amiben mosolyogva kocsikázik a városban.

firstbatmobile23.png

Pár számmal később már egy kicsit vagányabb, felturbózott verdái lettek...

firstrealbatmobile_1.jpg

...de csak az 1941-es Batman #5-ben kapta meg az első IGAZI Batmobilt.

batmanorigin.jpg

Detective Comics #33 (1939): Fény derül Batman eredettörténetére.

batmnankillsfirst.jpg
Az első egy-két évben Batman nem volt szívbajos, simán irtotta a bűnözőket. Beleöklözte őket egy savtartályba ("Ezek ilyen véget érdemelnek.")...

batmankillsgiant.jpg

 ...fellógatta őket a Batplane-ről...

batmanmachinegun.jpg

 ...legéppuskázta őket...

batmankillskk.jpg
...aztán ha az kevés volt, bevetett egy kis gázt (ez itt Hugo Strange egy normál emberből növesztett óriása, aki King Kong-féle halált hal)...

batmanstatue.jpg

...összezúzta őket egy óriási szoborral...

batmankillsvampire.jpg

...vagy csak simán agyonlőtte a gazembereket, miközben aludtak (mondjuk ez itt egy vámpír, úgyhogy gondolom, ez határeset).

firstjoker.jpg

Joker első felbukkanása a Batman #1-ben.

jokerdies.jpg

Még ugyanabban a számban meg is halt (dulakodás közben bénázott, és mellkason szúrta magát a saját késével), de a szerkesztő szerencsére felismerte, hogy ebben a karakterben ennél több lehetőség van, és rajzoltatott egy utolsó utáni panelt, amiből kiderült, hogy Joker mégis életben maradt.

firstcatwoman.jpg

Ekkor jelent meg először a Macskanő is - bár még csak szimplán "Cat" néven, és egy öregasszony álcájában, amit Batman elfenekeléssel fenyegetőzve távolít el róla.

catwomanmask.jpg
Kicsit később a karakter már bizarr macskamaszkban randalírozott...

catsfirsts.jpg

...míg végül 1946-ban megkapta első, klasszikus kosztümjét.

firstcat10.jpg

Meg ezt a "Catmobile"-t is (Kitty Car!), bár erről talán jobb lett volna, ha hallgat az utókor.

robinfirst.jpg

A Detective Comics #38-ban (1940) bukkant fel először Batman sidekickje, a tinédzser Robin, vagyis Dick Greyson, akinek cirkuszi akrobata szüleit bűnözők meggyilkolták. Őt is Finger javasolta, hogy a többek közt Sherlock Holmesról mintázott Batmannek legyen egy Watsonja. Az eladások Robin megjelenése után csaknem megduplázódtak. Nagyjából ezzel egy időben Whitney Ellsworth szerkesztő lefektette a szabályt: Batman nem olthat ki életet, és nem használhat lőfegyvert.

batmangay.jpg

A II. világháború után a szuperhősök népszerűsége drasztikusan csökkent, ráadásul Fredric Wertham pszichológus is kirohanást intézett a műfaj ellen, többek közt a Batmanben szerinte fellelhető homoszexuális felhangok miatt (az efféle képek nyomán, amikben Batman és Robin, hát, szóval, együtt alszik).

batmanridcov.jpg

Ez aztán sokkal könnyedebb, sőt, röhejesebb történetekhez vezetett. Mint a Szivárványbatman vagy a Dzsinnbatman...

batman104.jpg

...és akkor még nem említettük az '50-es évek sci-fis/szörnyfilmes lázát, ami a sötét lovagot sem kerülhette ki.

gaggy.jpg

A hangulatváltás hatására pl. a pszichopata gyilkos Jokerből is egy poénkodó bolond lett, aki még egy törpe sidekicket is kapott maga mellé: ismerjétek meg Gaggyt (aki a saját méretére szabott rácsos ablakon bámul ki búsan a börtönből).

Jokermobile.jpeg

A Jokermobile-t említettem már?

Superman76.jpg

Ekkoriban (relatíve későn) találkozott először egymással Batman és Superman is (Superman #76, 1952).

alfred01.jpg

A '60-as évek közepe felé a DC próbálta visszaterelni a sorozatot a komolyabb gyökereihez - még Alfredet is megölték (Detective Comics #328, 1964). Igaz, később visszahozták, mert bármily hősi halált halt is, a rajongók nem fogadták jól a dolgot.

batmanrobin6601.jpg

A komolyabb hangvételre való törekvést persze teljesen kicsinálta a bugyuta, 1966-os tévésorozat - a képregények követték az óriási sikerű show stílusát.

batmannealadams.jpg

De ez a siker sem tartott örökké, és a sorozat eltűnése után a képregény népszerűsége is esni kezdett. A DC ismét a komolyabb hangvétel felé mozdult, és a '70-es évekből Dennis O'Neil, Neal Adams és társaik történetei igazi klasszikusokká emelkedtek. Adams fenti rajza az egyik legismertebb és legnagyobb hatású Batman történetében...

jokerrogers.jpg

...de pl. Marshall Rogers Jokere is legendássá vált.

tdkrpearls.jpg

A '80-as éveket főleg Frank Miller határozta meg a The Dark Knight Returnsszel (a képen a szülőgyilkosság és a gyöngyszemek hullása, ami azóta is egy ikonikus eleme a Batman-mítosznak)...

batmanyearone.jpg

...és az anno itthon is megjelent Az első évvel.

robindead.jpg

1988-ban jött a Halál a családban című sztori, amiben a Joker megölte a második Robint, Jason Toddot (erről emelt díjas telefonon az olvasók döntöttek, bár azóta kiderült, hogy az egyik hívó kissé megbuherálta a rendszert - ha nem teszi, Robin valószínűleg életben marad).

killingjoke.jpg
Ebben az évben jelent meg Alan Moore-tól a Gyilkos tréfa is, amiben egyesek (pl. Grant Morrison) szerint Batman megöli Jokert (én ezt sosem vettem be).

batman3.jpg
Batman népszerűsége ekkoriban, köszönhetően az 1989-es mozifilmnek is, csúcson volt.

batmanbane.jpg
1993-ban aztán jött a Knightfall saga, amiben egy újonnan bevezetett, rendkívül intelligens és brutális gonosztevő, Bane eltörte Batman gerincét.

kn2-4.jpg
Míg Batman lábadozott, a szerepét Gothamben Jean-Paul Valley/Azrael vette át, aki ilyen röhejes kosztümben parádézott (Annyira '90-es évek!), és akinek kicsit agyára ment a dolog, úgyhogy a sötét lovagnak, miután felépült, végül erővel kellett kiiktatnia helyettesét.

Longhll.jpg

Batman és Macskanő a '90-es évek egyik leghíresebb Batman-képregényében, a The Long Halloweenban (Tim Sale rajza).

no-mans-land-gotham.jpg
Az 1999-es No Man's Land című sztoriban (magasan a '90-es évek legjobbika) Gotham egy hatalmas erejű földregés után senkiföldjévé válik, amit a kormány elzár a külvilágtól - csak a szegények, a bűnözők, az elszántabb rendőrök, és persze Batman és társai maradnak ott. Később a gótikus város romjainak helyére csillogó, modern metropoliszt építenek.

bathushl.jpg
Jim Lee borítója a 2002-es Hush című, bombasikerű sztori első részéhez - a karakter egyik leghíresebb ábrázolása.

batmanbale.jpg

2005-ben bemutatták Christopher Nolan körülrajongott, nagy sikerű Sötét lovag-trilógiájának első részét, a Batman: Kezdődik-et!. A sötét lovag népszerűbb, mint valaha.

batmanandson.jpg

2006-ban Grant Morrison apát csinált Batmanből: kiderült, hogy miután a főhős lefeküdt Talia al Ghullal az 1987-es Son of the Demon című sztoriban, a nő teherbe esett tőle. A tizenéves Damian Wayne-ből lett a következő Robin, míg egy 2013-as sztoriban meg nem ölte a saját (felnőtt) klónja.

batmancapullo.jpg

Scott Snyder és Greg Capullo jelenlegi Batmanje az utóbbi évek egyik legtöbbet dicsért szuperhős-szériája. A sötét lovag 75 év után is a csúcson van.

Még 75 év?

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Mi az oka, hogy rengeteg gyerek unatkozik, feszeng, retteg az órákon, és alig tanul valamit? Mi történik valójában az osz­tályteremben? Hogy lesz az egyik gyerekből „jó”, a másikból pedig „rossz tanuló”? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

...
Zöld

3 új könyv az egészséges étrendről májusban, ha szakítanál az extrém diétákkal

Kipróbáltál már több diétát is, de belekerültél a jojóhatás ördögi körébe, vagy egyszerűen csak nem hozták a kívánt eredményeket? Olyan könyveket ajánlunk májusra, amik segítenek tudatosan felépíteni az egészséges értrendedet és életmódodat.