Karinthy Márton kamaszos lázadásból viszonylag későn kezdett olvasni

Karinthy Márton kamaszos lázadásból viszonylag későn kezdett olvasni

Gondolta volna, hogy Karinthy Frigyes unokája sokáig nem szeretett olvasni, ellenben rajongott a függönyökért? A színházalapító-rendező Karinthy Mártonról új könyv jelent meg, amely a legendás család utolsó férfi leszármazottjának pályáját és életét örökítette meg.

Könyves Magazin | 2020. június 17. |

Portrékötet jelent meg Karinthy Mártonról, a Karinthy Színház tavaly ősszel elhunyt alapító-rendezőjéről. A Na, pupák! című kötet szerzője, Czeiner-Szücs Anita még életében számos interjút készített a budai Karinthy Színház igazgatójával, a második világháború utáni első magánszínház direktorával, aki beengedte őt színháza legkisebb zugába, legkedvesebb szobájába, hogy felnyissa a legendákkal teli kincsesládáját. A szerző célja egy olyan portrékötet megírása volt, amely saját jogán szól Karinthy Mártonról és pályájáról. Nem Friciről, nem Ciniről, nem Gabiról: hanem - ahogy kérte és ahogyan közeli ismerősei hívták - Marciról.

Czeiner-Szücs Anita
Na, pupák! - A Karinthy, aki színházat csinált
Flaccus Kiadó, 2020, 223 oldal

„Könyveiben és korábbi interjúiban is kifejtette, hogy egész életében cipelte a karinthyság keresztjét. Bizonyítani szerette volna tehetségét, ami nem volt könnyű nagyapja és édesapja mellett” - idézte fel Czeiner-Szücs Anita. Karinthy interjúiban elmondta azt is, hogy ezt a keresztet soha nem tudta letenni, de - tette hozzá - ennek végső soron jó oldala is volt, hiszen inspirálta. A Kossuth-díja után azt mondta, hogy az elismerés fontos stációt jelentett az életében: „Most nem leejtem, hanem még erősebben szorítom a keresztet, amit végre könnyebbnek érzek. Már büszkén tudnék őseim szemébe nézni. Eszembe jut egy karikatúra a Ludas Matyi című újságból. Ezen Karinthy Frigyes egy felhőről néz lefelé – amikor a Verpeléti útból Karinthy Frigyes út lett – és azt mondja apámnak: Na, pupák, ezt csináld utánam! Most már talán én is mondhatnám: Na, pupák…!”

Mutatunk néhány érdekességet a könyvből:

  •  Karinthy Márton saját bevallása szerint kamaszos lázadásból, kortársaihoz képest viszonylag későn kezdett el kedvtelésből olvasni. Később bezzeg mániákus könyvmolyként kutatta a drámairodalom kincseit: az olvasás rabul ejtette.
  • A színházigazgató éveken át fel volt háborodva, amiért édesapja, Karinthy Ferenc novelláiban “kiteregette” ügyes-bajos dolgait. Élete második felében mégis a Marci című írást tartotta az egyik legszebbnek.
  • A második világháború utáni első magyar magánszínház megalapítója már gyerekként is álmodozott arról, hogy olyan helyen nyitja meg teátrumát, ahol eddig sosem volt. Úgy vélte, a budai Karinthy Színház beteljesítette álmát.
  • Karinthy Frigyes művei közül a kevésbé ismert verseit szerette leginkább, melyekből kitűnt a vátesz próféta alakja. Kedvenc verse a Karácsonyi elégia volt.
  • Karinthy Márton szerint egy színházi előadás olyan, mint egy neveletlen gyermek, aki saját életet akar éli, és rendezőként neki kell odáig juttatnia, hogy “a közönség pátyolgassa tovább”.
  • Sokáig ellenkezett elkerülhetetlen írósorsa ellen, ám az ő életében is eljött az a pillanat, amikor eldöntötte, tollat ragad, könyvet ír. Így született az Ördöggörcs című kétkötetes mű, amely nagybátyja Karinthy Gábor életén keresztül mutatja be a karinthyság napos és árnyékos oldalát.
  • Kevesen tudják, de Karinthy Márton színházifüggöny-mániás volt. Nagy becsben tartotta első függönyét, amelyet nagymamája vett és varrt meg.
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Meghalt Karinthy Márton

...
Nagy

Karinthyként meg kellett találnom a saját hangomat

...
Hírek

Új kiadásban jelenik meg az Ördöggörcs

Még több olvasnivaló
...
Zöld

Jane Goodall a remény könyvében fejti ki, szerinte miért megmenthető a bolygónk

Jane Goodall az egyik legismertebb természetvédő és etológus, aki a Föld nevű bolygó bölcs nagymamájaként kedvesen, de határozottan figyelmeztet minket: zárul az időablak, amíg még lehet valamit tenni a környezet és vele együtt az emberiség pusztulása ellen. Goodall történeteivel reményt ad és cselekvésre sarkall, erről szól A remény könyve című beszélgető kötet, melyet Douglas Abramsszel jegyeznek.

...
Nagy

Tüske a cipőben - ma lenne 80 éves Hajnóczy Péter

Számkivetettségében is ünnepelt szerző, akit az író „Péterek” (Nádas, Esterházy, Hajnóczy) nagyjai között tartanak számon, és aki senkit nem hagy nyugodni, ha egyszer megérintik a szövegei. Hajnóczy Péter drámaian rövid életében és életművében megkerülhetetlen tényező az alkohol, de korántsem csak ezért érdekes. Mit tudunk kezdeni vele ma?

...
Nagy

Meg kell ismernünk a női írókat, akiket elfelejtettünk

Új podcast-sorozatunkban arra tettünk kísérletet, hogy visszamenőlegesen is megismerjük és feltárjuk elfeledett női szerzőink életútját, életművét. Az egyes epizódokban olyan írók, költők pályáját jártuk körbe mint Szendrey Júlia, Czóbel Minka, Karig Sára, Kádár Erzsébet, Lesznai Anna vagy Galgóczi Erzsébet. Elindult a N/ők is írtak.

A hét könyve
Kritika
Márquez épp olyan mitikusan lépett ki az életből, ahogyan írt
...
Nagy

A Rushdie elleni támadás messze túlmutat Rushdie-n

Salman Rushdie-t pénteken támadták meg a New York állambeli Chautauqua Intézetben. Már a színpadon volt, és épp a szólásszabadságról beszélt volna egy száműzetésben élő művészeknek szervezett rendezvényen. A Booker-díjas író elleni támadás az egész irodalmi életet sokkolta.