Karinthy Márton kamaszos lázadásból viszonylag későn kezdett olvasni

Karinthy Márton kamaszos lázadásból viszonylag későn kezdett olvasni

Gondolta volna, hogy Karinthy Frigyes unokája sokáig nem szeretett olvasni, ellenben rajongott a függönyökért? A színházalapító-rendező Karinthy Mártonról új könyv jelent meg, amely a legendás család utolsó férfi leszármazottjának pályáját és életét örökítette meg.

Könyves Magazin | 2020. június 17. |

Portrékötet jelent meg Karinthy Mártonról, a Karinthy Színház tavaly ősszel elhunyt alapító-rendezőjéről. A Na, pupák! című kötet szerzője, Czeiner-Szücs Anita még életében számos interjút készített a budai Karinthy Színház igazgatójával, a második világháború utáni első magánszínház direktorával, aki beengedte őt színháza legkisebb zugába, legkedvesebb szobájába, hogy felnyissa a legendákkal teli kincsesládáját. A szerző célja egy olyan portrékötet megírása volt, amely saját jogán szól Karinthy Mártonról és pályájáról. Nem Friciről, nem Ciniről, nem Gabiról: hanem - ahogy kérte és ahogyan közeli ismerősei hívták - Marciról.

Czeiner-Szücs Anita
Na, pupák! - A Karinthy, aki színházat csinált
Flaccus Kiadó, 2020, 223 oldal

„Könyveiben és korábbi interjúiban is kifejtette, hogy egész életében cipelte a karinthyság keresztjét. Bizonyítani szerette volna tehetségét, ami nem volt könnyű nagyapja és édesapja mellett” - idézte fel Czeiner-Szücs Anita. Karinthy interjúiban elmondta azt is, hogy ezt a keresztet soha nem tudta letenni, de - tette hozzá - ennek végső soron jó oldala is volt, hiszen inspirálta. A Kossuth-díja után azt mondta, hogy az elismerés fontos stációt jelentett az életében: „Most nem leejtem, hanem még erősebben szorítom a keresztet, amit végre könnyebbnek érzek. Már büszkén tudnék őseim szemébe nézni. Eszembe jut egy karikatúra a Ludas Matyi című újságból. Ezen Karinthy Frigyes egy felhőről néz lefelé – amikor a Verpeléti útból Karinthy Frigyes út lett – és azt mondja apámnak: Na, pupák, ezt csináld utánam! Most már talán én is mondhatnám: Na, pupák…!”

Mutatunk néhány érdekességet a könyvből:

  •  Karinthy Márton saját bevallása szerint kamaszos lázadásból, kortársaihoz képest viszonylag későn kezdett el kedvtelésből olvasni. Később bezzeg mániákus könyvmolyként kutatta a drámairodalom kincseit: az olvasás rabul ejtette.
  • A színházigazgató éveken át fel volt háborodva, amiért édesapja, Karinthy Ferenc novelláiban “kiteregette” ügyes-bajos dolgait. Élete második felében mégis a Marci című írást tartotta az egyik legszebbnek.
  • A második világháború utáni első magyar magánszínház megalapítója már gyerekként is álmodozott arról, hogy olyan helyen nyitja meg teátrumát, ahol eddig sosem volt. Úgy vélte, a budai Karinthy Színház beteljesítette álmát.
  • Karinthy Frigyes művei közül a kevésbé ismert verseit szerette leginkább, melyekből kitűnt a vátesz próféta alakja. Kedvenc verse a Karácsonyi elégia volt.
  • Karinthy Márton szerint egy színházi előadás olyan, mint egy neveletlen gyermek, aki saját életet akar éli, és rendezőként neki kell odáig juttatnia, hogy “a közönség pátyolgassa tovább”.
  • Sokáig ellenkezett elkerülhetetlen írósorsa ellen, ám az ő életében is eljött az a pillanat, amikor eldöntötte, tollat ragad, könyvet ír. Így született az Ördöggörcs című kétkötetes mű, amely nagybátyja Karinthy Gábor életén keresztül mutatja be a karinthyság napos és árnyékos oldalát.
  • Kevesen tudják, de Karinthy Márton színházifüggöny-mániás volt. Nagy becsben tartotta első függönyét, amelyet nagymamája vett és varrt meg.
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Meghalt Karinthy Márton

...
Nagy

Karinthyként meg kellett találnom a saját hangomat

...
Hírek

Új kiadásban jelenik meg az Ördöggörcs

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ódor Lajos: Az lenne a fontos, hogy megtanuljunk jó kérdéseket föltenni

Ódor Lajos közgazdásszal, Szlovákia volt miniszterelnökével a Mindentudók kézikönyve című kötete budapesti bemutatója előtt beszélgettünk általános műveltségről, oktatásról és a lányának tett ígéretről. Interjú.

...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

...
Zöld

Legendás, ismeretlen, regényes, sétálós – 10+1 új könyv a 150 éves Budapestről

Budapest 150 éves születésnapján a város sokszínűségét és sokféleségét hangsúlyozva válogattunk össze róla szóló, (egy kivételével) friss kiadású könyveket. Vessz el az ismeretlen ismerős Budapesten!

ADVENT
...
Könyves Advent

Francia és skandináv receptek, magyar írók kedvencei, fenntartható konyha – 10 gasztrokönyv karácsonyra

Kevesebb mint egy hónappal karácsony előtt olyan, most megjelent gasztrokönyveket ajánlunk, melyek színt vihetnek a készülődésbe, de ajándéknak is tökéletesek.

...
Könyves Advent

A kis Miri elhatározza, hogy meglesi az angyalokat egy karácsonyi éjszakán

A Miri-történetekben Fenyvesi Orsolya hétköznapi helyzetekről mesél, meghintve varázsporral. Ki hitte volna, hogy a karácsonyi angyalok ilyen huncutok, és hogy a telihold segít legyűrni a szomorúságot? Olvass bele!

...
Könyves Advent

Forró asztallapon pattogó jéghideg eperszemek ‒ 10 verskötet a fa alá

Visszanyerhető-e az ősállapot? Át- vagy fölülírható-e egy végzetes hiba? Karácsonyi válogatásunkban friss hangokat ajánlunk, de terítékre kerülnek a magyar költészet klasszikusainak kötetei is.

...
Könyves Advent

Tüdős Klára becsvágyát a családja értetlenkedése is fűtötte

Olvass bele Bódis Kriszta Korzón a pokolba című kötetébe!

...
Könyves Advent

A Baska magyarul beszél egy Benes-dekrétumok elől menekülő család drámájába avat be

A 12 éves Baska József és családja 1947-ben menekült Magyarországra a Beneš-dekrétumok és a kitelepítés elől. Felnőttként megírta, hogy mi történt azon a sorsdöntő téli éjszakán. Olvass bele a kötetbe!

...
Könyves Advent

Egy autista srác természethez írt szerelmes levele

Dara McAnulty magával ragadó, lírai hangvételű könyve, az Egy ifjú természetbúvár naplója a természettel való mély kapcsolatát tárja fel, de olvashatunk benne az aktivista munka és az autista lét mindennapi kihívásairól és örömeiről is. Olvass bele!

Még több olvasnivaló
...
Nagy

2023 legjobb könyvei 40-31.

Könyvek, amik megérintettek, felráztak, elgondolkodtattak, megnevettettek, megleptek minket – nekünk ezek voltak 2023 legemlékezetesebb olvasmányai. Íme, az év végi listánk újabb tízese.

...
Nagy

Vesna Lemaic: A kétféle migráció megosztja az embereket

A szlovén Vesna Lemaic Szíves fogadtatás című novelláskötetét az őszi Margón mutatták be, előtte a szerzővel kétféle migrációról, aktivizmusról és a horrorfüggőségéről is beszélgettünk.

...
Kritika

Auster vénülő fenomenológusa még él ugyan, de már elkezdett kicsekkolni a világból

A Baumgartner az öregedés, az emlékezés és a gyász regénye, melyben Auster idős főhősén keresztül, önéletrajzi elemek sokaságát felhasználva néz szembe a múlttal és készít egyfajta édesbús, nosztalgikus számvetést. Ez a hét könyve.

A hét könyve
Kritika
Auster vénülő fenomenológusa még él ugyan, de már elkezdett kicsekkolni a világból
...
Nagy

2023 legjobb könyvei 40-31.

Könyvek, amik megérintettek, felráztak, elgondolkodtattak, megnevettettek, megleptek minket – nekünk ezek voltak 2023 legemlékezetesebb olvasmányai. Íme, az év végi listánk újabb tízese.