Meghalt Karinthy Márton

.konyvesblog. | 2019. november 06. |

Fotó: Valuska Gábor

Életének 71. évében elhunyt Karinthy Márton Kossuth-díjas színigazgató, színházrendező, író, a Karinthy Színház és ennek elődje, a Hököm Színpad, alapító igazgatója, Karinthy Ferenc író fia, Karinthy Frigyes író unokája - közölte szerdán a Karinthy Színház.

Karinthy Márton alapvetően színházi ember volt, 2003-as Ördöggörcs című regénye ugyanakkor nagy feltűnést keltett, amely tíz évvel később újra megjelent, mi akkor interjúztunk vele. Karinthy Márton abban az interjúban például a következőket mondta:

Ezzel a névvel írni, már önmagában is felért egy kesztyűdobással, egy provokációval, de hát úgy gondoltam, hogy a megvitatandó téma vagy a „sérelem”, ami a családom részéről ért, az megér egy ilyen könyvet.

Karinthy Márton mesélt arról is, hogy bár gyerekként nagyon szeretett volna édesapja nemzedékéhez tartozni, egy idő után mégis rájött, hogy kell neki egy saját hely, ezt a saját helyet pedig a színházban találta meg - de ott is, mint az élet minden területén, saját nevet kellett szereznie. Az interjúban beszélgettünk az apai mintáról és a kreativitásról is, és persze szóba került a címbe emelt ördöggörcs is:

Ez végigvonult nemzedékről nemzedékre, és ahogy a kutatásaim bizonyítják, Karinthy Frigyes is megkötötte ezt a sajátos ördöggörcsöt, apám meg különösen, hiszen neki Karinthy Frigyes fiaként kellett ugyanezt az utat végigjárnia. Tehát ez a minta többszörösen ismétlődik. Érdekes analógia volt, egy játék is, és azon túl, hogy személyes megmérettetés vagy elszámoltatás, szembesülés az ősökkel, még egy metaforikus dolog, amely nem csak a mi családunkra, hanem minden huszadik századi értelmiségire érvényes.

A teljes interjút itt tudjátok újraolvasni:

Karinthyként meg kellett találnom a saját hangomat

Ulpius-ház, 694 oldal, 2013, 4250 HUF Egy gyerekkori sérelem, a nagynevű ősökkel való hadakozás sarkallta Karinthy Mártont arra, hogy évekkel ezelőtt papírra vesse az Ördöggörcsöt, mely pontosan egy évtizeddel az első megjelenés után most új kiadásban kerül a könyvesboltok polcaira.