Így néz ki Lator László dolgozószobája

Így néz ki Lator László dolgozószobája

Valuska László | 2016. november 15. |

lator_targyalas-3393.jpgFotó: Valuska Gábor

A Rózsadomb tetején vagyunk, a polgárság zárt falujában, ahova 1963-ban költözött feleségével Lator László, Kossuth-díjas költő, műfordító. A lakásban a könyvek csendes élősködőként foglalnak el egyre több falfelületet, majd a kisebb szobát is, ami csak azt bizonyítja, hogy a könyvespolc nem egy funkcionális tárgy, hanem egy velünk élő organizmus. A 88 éves írónak nincs konkrét íróasztala, viszont két asztalnál is rendszeresen dolgozik, csak a hangulatától függ, éppen melyiknél. A képünkön a napsütötte asztalt látni, a másik szobában az üveglappal fedetten fotókat és Ugocsa vármegye fénymásolt térképét találjuk, illetve egy teljes falat beborító könyvespolcot, amin abc-rendben sorakoznak a könyvek, és ahol egymást érik a Weöres Sándor-dedikációk.

Szobor: Tóth Krisztina hozta ajándékba nagyanyja gyökérből készült alkotását, ami azért csodálatos, mert így találta a fadarabot

Bicskák: a barna nyelű kés arról híres, hogy ezzel jár gombászni

Kapcsolódó cikkeink:

Így néz ki Nádas Péter dolgozószobája

Így néz ki Csányi Vilmos dolgozószobája

Így néz ki Kiss Noémi dolgozószobája

Így néz ki Nyáry Krisztián dolgozókanapéja

Így néz ki Juhász Ferenc dolgozószobája

Így néz ki Dragomán György dolgozószobája

Így néz ki Karafiáth Orsolya dolgozóasztala

Így néz ki Ugron Zsolna dolgozószőnyege

Szék: Lator családja Makón lakott, ahogy az 1848-as forradalom és szabadságharc hőse, Damjanich János özvegye is, aki rájuk hagyta székét, ami azóta egy alapos renováláson is átesett

Írógép: Silver Reed 200, narancssárga. Mindig írógéppel dolgozott Lator, ráadásul egészen különleges módon, mert nem jegyzetel, firkál, hanem egyből írógépbe írja a verset, amit előtte már fejben összerakott. A javításokat ugyanazon a papíron végzi írógéppel mindaddig, amíg el nem fogadja.

Fotó: a lakásban több fotó és festmény is található, az asztalán ez az egy, feleségével közös látható

Könyv: az Eötvös Kollégiumról szóló könyvet újra és újra előveszi, mert ez “az én életem képletszerű szakasza”

Könyves Magazin 2016/4.

LIBRI-BOOKLINE ZRT, 2016,  76 oldal, 490 HUF vagy 5 pont  + 199 HUF

 

Könyvek egymáson:

  • A Muzsikáló reggelben hallott egy feladványt, amiben a műsorvezető arra várt választ, hogy Johann Strauss melyik magyar drámábol írta a Cigánybáró című operettet, de a kérdés rosszul lett feltéve, mert Jókai Mór jegyzi a Cigánybárót, ami nem dráma, hanem kisregény. És ha már előkerült, újraolvassa.
  • John Updike: Isten velünk vonul
  • William Styron: Nat Turner vallomása

Rádió: a lakásban több rádió is van, hajnalban és munka közben is sokszor szól a Bartók Rádió

Mappa: az életrajzhoz gyűjtött írások, dokumentumok, amelyek  legtetején olvashatunk dédnagyapjáról. Lator Gábor joghallgatóként Wesselényi Miklós jó ismerőse lett, az 1848-as szabadságharcban Bem József tábornok alatt katonáskodott, később alispán és országgyűlési képviselő vált belőle

Napsütés: “Régen korán keltem, most már korán ébredek” - meséli mosolyogva Lator, aki reggeltől délig ír, mert amikor reggel felébred, tele van életerővel, viszont ahogy szürkül, úgy fárad bele, és hagyja abba az írást.

Kép és szöveg a Könyves Magazin őszi számában jelent meg. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről.