Így néz ki Juhász Ferenc dolgozószobája

Így néz ki Juhász Ferenc dolgozószobája

Kiss Orsi | 2016. augusztus 19. |

juhasz_ok-7677.jpgFotó: Valuska Gábor

December elején hunyt el Juhász Ferenc, szelleme mégis nagyon erősen jelen van egykori lakásában, és különösen abban a szobában, amelyben évtizedekig dolgozott. Ablakából éppen rálátni a körtefára, ami alatt a halott feketerigót találta, asztalán rengeteg személyes tárgy, háta mögött könyvekkel tömött polcok adtak biztonságot. Bármerre fordulunk, irodalomhoz nyúlunk. A padlón hegyekben állnak a folyóiratok, könyvek és dobozok, tele emlékekkel, kéziratokkal. Íróasztala érintetlen, mintha csak egy pillanatra lépett volna ki dolgozószobájából. Alakját felesége, Kilián Katalin és lánya, Juhász Anna idézte fel a Könyves Magazinnak.

Márványhamutál: Juhász Ferenc erős dohányos volt, munka közben is rendszeresen cigarettázott. A hamutartóban most két gyufás skatulya hever, ezeket gyűjtötte is, rengeteg gyufásdoboza volt. 

Plakettek: A plaketteket is gyűjtötte, ezekkel támasztotta le postáját, kéziratait. A nehezékként használt érmék mind egy-egy művész személyes ajándékai voltak a költőnek, legtöbbjük egyedi darabként került az íróasztalra.

Kézirat: A dosszié tetején Az álmok gyötrelem-kútja című vers kézirata látható. Juhásznak gyönyörű kézírása volt, bár ahogy haladt sorról sorra, egyre kisebb betűkkel írt, néha már olyan picikkel, hogy alig lehet elolvasni őket. Asztala mindig dossziékkal, kéziratokkal, könyvekkel volt tele: ha dolgozott, minden reggel lepakolta, este pedig ugyanúgy visszarendezte őket. 

A feleség fotója: „Eggyé forrt ketten/a szerelmes mindenségben./Bár férfi és nő emberi lények/egy-test szerelmes mindenségek.” Kilián Katalin Ferenczy Béni temetésén pillantotta meg először a költőt, személyesen egy vacsorán ismerkedtek meg és 1978-ban házasodtak össze. 37 évig éltek boldog házasságban, Juhász Ferenc rengeteg szerelmes verset írt a feleségének.

Kapcsolódó cikkeink:

Így néz ki Nádas Péter dolgozószobája

Így néz ki Csányi Vilmos dolgozószobája

Így néz ki Kiss Noémi dolgozószobája

Így néz ki Nyáry Krisztián dolgozókanapéja

Ceruzák: „Papa mindig szeretett papírboltba járni, tollakat, ceruzákat venni” – meséli róla Juhász Anna. Míg korábban tollal, élete vége felé ceruzával írta műveit. Asztalán mindig nagyság szerint, glédában álltak a tűre kihegyezett ceruzák. Szöveget nem nagyon javítgatott: „Amikor írt, szinte kiesett belőle a szöveg. Nagyon sokszor úgy került papírra egy mű, hogy az már a fejében megszületett, csak le kellett írnia.”

Bőrborítású ládikó: Juhász Ferenc ebben az antikvitásban vásárolt ládikában tartotta „a személyes, szerelmes, titkos és fontos üzeneteket”. A láda pár éve egy betörés során sajnos megrongálódott, de az üzeneteket a mai napig összehajtva őrzi.  

Kutyás dobozka: A cigarettadóznit az apósától, gróf Kilian Ottótól kapta a költő. Még mindig van benne egyetlen szál. (a feleség fotója előtt van egy rézszínű doboz, rajta egy dakszli képével)

Willendorfi Vénusz: „Papa húzott bennünket, hogy ha sokat eszünk, így fogunk kinézni a végén.” 

Kis szív, tulipán: A lányaitól kapott ajándékokat mindig megőrizte és nagy becsben tartotta. „Fontos volt neki, hogy akár egy oltáron, itt legyenek vele azok a tárgyak, amelyekkel megajándékoztuk.” 

A cikk eredetileg a Könyves Magazin tavaszi számában jelent meg.

Olvass minket e-mailben is!

  • Személyes ajánló a legérdekesebb tartalmainkról!
  • Extra tartalom csak feliratkozóknak!
  • Így biztosan nem maradsz le a legfrissebb könyves hírekről!
  • Nem spammelünk, heti 1-2 levelet küldünk.

Könyves Magazin Hírlevél

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

3 ok, amiért a home office pszichésen megterhelő + 3 könyv segítségül

Ugyan a home office nagyobb szabadságot és autonómiát biztosíthat, olyan hátulütői vannak, amikre elsőre nem feltétlenül gondolnánk. 

...
Zöld

Mit tehet egy nő, ha lebénul az arca és elveszti a mosolyát? Olvass bele Sarah Ruhl könyvébe!

Sarah Ruhl az élete minden területén sikeresnek érezte magát, amikor az arca lebénult. Mi mindent jelent valójában egy mosoly? Mutatunk egy részletet a könyvéből!

...
Zöld

A narcisztikus személyiség kinőhető? + 2 könyv a témában

Kutatás készült arról, hogyan változnak a narcisztikus személyiségjegyek az ember élete során. A cikk végén két könyvet is ajánlunk a narcizmus témájában.