Így néz ki Nádas Péter dolgozószobája

Így néz ki Nádas Péter dolgozószobája

Valuska László | 2016. augusztus 09. |

nadas_peter_targyalas.jpgFotó: Valuska Gábor

Gombosszeg pici település Zalában, itt él és dolgozik évtizedek óta Nádas Péter, akinek Az élet sója című könyve áprilisban jelent meg. A kert közepén hatalmas lombkoronájával és erős törzsével megkérdőjelezhetetlenül és kikerülhetetlenül áll a Saját halál főszereplője, a körtefa. Nádas a látogatásunk előtti időszakban fejezte be a Világló részletek című új memoárját, aminek jelenleg szerkesztési munkái folynak, közben a Párhuzamos történetekhez készülő olvasókönyvet ellenőrzi, folyamatos munkában van. A pajtát alakították át dolgozószobának, belül rend és átláthatóság, mert ahogy mondja, „egyszerre sokféle rendszerben kell látnom igen különböző tárgyakat”. Az író három éve dolgozik MacBookon, ami „valóságos földindulást” idézett elő, és miután fotóit felajánlotta egy svájci múzeumnak, most iPhone-jával fotóz: „Legfeljebb képkivágáson változtatok, nem manipulálok a képeken”.

Könyves magazin 2016/3.

LIBRI-SHOPLINE NYRT, 2016, 76 oldal, 5 pont + 199 Ft

 

1. Ceruzák, radírok: Jegyzetet szívesen írok ceruzával. Tollal a brutális kéziratot.
2. Jegyzetek az asztalon: A Párhuzamos történetek jegyzetei vannak így szétterítve. Most készítjük elő a 3. Párhuzamos olvasókönyv második, bővített kiadását a kiadómmal.
3. Fotó: Balla Demeter Ágy című képe. Gyöngyvérnek nem adtam ilyen kényelmes ágyat a regényben, de a kép fontos volt a szerelmi fejezet írása közben.
4. Két szék: Térdemre helyezett táblán írok, kicsit féloldalasan, hogy szemmel tudjak tartani minden jegyzetet az asztalon. Amikor kész vagyok, akkor átmegyek a komputerhez.
5. Tábla: Egy ifjúkori barátom, Báder György, egy könyvkötő, látta, miként tehetetlenkedem a füzetemmel, s akkor készítette a barna kartontáblát. Ötven éve történt. Azóta minden soromat ezen a táblán írtam a térdemen.
6. Mappák: A Párhuzamos történetekhez összegyűjtött képek és dokumentumok vannak témák szerint csoportosítva.
7. Javítás: A néhány napja befejezett Világló részletek egyik utolsó korrekciója véletlenül ott maradt az állványon.
8. Madáretető: Én ütöttem össze. Költési időben már nem tanácsos etetni őket.
9. Salamon Pál fotóobjektje.
10. Egy Montaigne-kiadás eredeti címlapjának megmentett töredéke 1627-ből. Edition nouvelle, azaz az Esszék második kiadása.
11. Tristan Tzara csodás mondata. Il est pour ce qui est contre et contre ce qui est pour. Azokért van, akik ellene, és azok ellen, akik érte.
12. Salamon Pál minimálobjektjei. Lefényképezte egy megvilágított fekete doboz vetett árnyait, majd méretazonosan lenagyítva visszaragasztotta a dobozba a képet. Így az objekt egyszerre kétféle vetett árnyék rendszerét mutatja be. Ami csodálatos.

A fotó és a szövege eredetileg a Könyves Magazin nyári számában jelent meg.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ezért érdemes edzened a képzeleted „izmait”

Egy új könyv szerint a gazdag képzelet nem valami isteni adottság, hanem fejleszthető tulajdonság. Le is írja, hogyan.

...
Zöld

Klímaváltozás helyett „halálos klímapusztítás”: ez a csere téged rávenne a cselekvésre?

Nem elég hatékonyak a jelenlegi kifejezéseink, amikor a klímaváltozás fenyegetéseiről beszélünk, állítja az ELTE PPK kutatója. Forgács Bálint új nyelvhasználatot javasol, hogy súlyának megfelelően kezelhessük a problémát. Mi könyveket ajánlunk a hír mellé.

...
Zöld

Kreatívabbak a babák, mint eddig gondoltuk + 5 könyv a kreativitásról

Magyar babák vettek részt abban a kutatásban, melyből kiderült, hogy a babák elég korán képesek kreatív módon kombinálni különböző fogalmakat. Könyvek hírek mellé.