Így néz ki Ugron Zsolna dolgozószőnyege

Így néz ki Ugron Zsolna dolgozószőnyege

.konyvesblog. | 2016. augusztus 26. |

uzs-2923_ok.jpgFotó: Valuska Gábor

A Logodi utcában, a 21. és a 17. század metszéspontjában találkozunk Ugron Zsolnával, aki augusztus végi látogatásunkkor épp nagy hajrában írja a könyvét, hogy ősszel megjelenhessen A nádor asszonyai. Nincs íróasztala, nincs dolgozószobája: kávézókban és otthon a földön szeret dolgozni. “Jólesik az alapzaj, amihez, ha nem akarom, nincs közöm. Ha otthon dolgozom, zenét hallgatok. Otthon sincs dolgozós sarkom, viszem magammal a könyveimet és a laptopomat, mint csiga a házát. Van, hogy a lányaim íróasztalánál írok, van, hogy a konyhában - mikor hol.” Az írásra szánt időt a gyerekei határozzák meg, amikor ők óvodában vagy iskolában vannak, akkor lehet dolgozni: “Vagy-vagy. Vagy írok, vagy a gyerekekkel vagyok. ” Új regénye az Erdélyi menyegző folytatása: “Talán még inkább asszonyok szemszögéből mesélt történetek, sorsok a 17. századból. Leginkább Báthory Annáé és azoké, akik formálják, befolyásolják az életét. Sokat utazik, sokfelé elviszem az életének egy olyan időszakában, amikor sokkal kevesebb történelmi adat van róla, és szabadabban alakíthatom a sorsát.”

A padló: Egyetemistaként elég komoly anyagmennyiségeket kellett bevágnia, közben dolgozott, így csak a vizsgaidőszakban tanult, sokszor tizennyolc órákat naponta. “Akkoriban szoktam rá, hogy földön ülve tanulok-jegyzetelek”.

Az előző könyve: Először az Erdélyi menyegző végét, Nyáry Krisztina levelét kellett újraolvasnia, mert nem emlékezett rá, a főszereplőjét meddig tartotta Brüszelben. “Az új regény több szálon fut, próbálom elkerülni a logikai bukfenceket.”

Kapcsolódó cikkeink:

Így néz ki Nádas Péter dolgozószobája

Így néz ki Csányi Vilmos dolgozószobája

Így néz ki Kiss Noémi dolgozószobája

Így néz ki Nyáry Krisztián dolgozókanapéja

Így néz ki Juhász Ferenc dolgozószobája

Így néz ki Dragomán György dolgozószobája

Így néz ki Karafiáth Orsolya dolgozóasztala

Jegyzetfüzet: Történelmi regényket ír, az Erdélyi menyegző előtt két évig kutatott, és ahogy leadta a kéziratot, majdnem azonnal folytatta is a történetet. Az írás közben is folyamatosan olvas korabeli forrásokat, például nemrég találta meg Szatmár Vármegye Közgyűlési Jegyzőkönyveinek Regesztáit, amiben kétszer is említik a főszereplőjét, Báthory Annát. “Ezek az itt talált adatok elkerülték az eddig róla író történészek figyelmét (legalábbis akiket én olvastam). Az egész történeten csavart egyet, amit találtam.”

Könyvek mindenfelé: Bethlen Gábor politikai levelei, Kemény János önéletírása, Várkonyi Gábor: Ünnepek és hétköznapok, Várkonyi Gábor: II Rákóczy Ferenc esküvője, Takáts Sándor: Régi magyar nagyasszonyok, Bruchard Brentjes: Kánok, szultánok, emírek, Lengyel Balázs: A török Magyarországon, A táguló világ - Magyarország hírmondói XV-XVII század.

Szőnyeg: Régi tunéziai szőnyeg, amit ajándékba kapott egy kedves ismerősétől. A legtöbb helyen, ahol eddig laktam, a falon lógott, most ez a gyerekek játszószőnyege is. Nagyon hasonló, jókedvű szőnyegek vannak az egész lakásban.

Gyűrűk: A gyűrűk zavarják, mindig leveszi, ha ír. Alvás közben is egyébként.

Számítógép: "Jó lenne néha kikapcsolni a Facebookot. Néha sikerül is”.

Kép és szöveg a Könyves Magazin 2014/2. számában jelent meg.