Rátkai Kornél illusztrált már bolygóvadászokat, elszánt magyar nőket, sárkányovisokat, és készített már történelmi szelfiket, de ő illusztrálta sok más mellett A kincskereső kisködmön Lackfi-féle változatát és Békés Pál A Félőlény című könyvét is. Rátkai Kornél rajzaiból, grafikáiból pénteken kiállítás nyílt a budapesti Jókai Klubban, ahol Huzella Júlia olvasott fel A Félőlényből. A kiállítást Orosz Anett nyitotta meg, most az ő szövegét olvashatjátok - a kiállítás szeptember 7-ig megtekinthető.

Ljudmila Ulickajától Békés Pál Félőlényéig

(Kiállításmegnyitó)

Egy kiállításmegnyitó szövege, amelyből fény derül arra, hogyan találkozott egy webdizájner és egy könyvkiadói sajtós. Hogyan változott meg egy csomó minden körülöttük az elmúlt 13 évben, miközben életük egy fontos metszéspontján (ami nem mellesleg az irodalom), újra és újra összefújta őket a szél. De véletlenek persze nincsenek...

A szerzetesi cellákon nincs zár. Onnan ellopni nemigen van mit. (…) Na, szóval képzeld el, késő este jövök haza, és látom, hogy az ajtóm mintha résnyire nyitva lenne. Bemegyek a szobába, a sötétben megmosakszom, leülök a székre és elgondolkodom. (…) No, ülök a sötétben, szép csendben elmélkedek erről is, arról is, egyszer csak érzem, hogy nem vagyok egyedül. Valaki még van itt, és teljesen bizonyos, hogy nem az Angyal az. (…) Nagyon óvatosan, szinte levegőt sem véve odamentem az ágyhoz, és megláttam egy óriási macskát. Fölébredt, kinyitotta a szemét, rettenetes tűz villant benne. Te is tudod, hogy tud égni az állatok szeme a sötétben! Köszöntem neki, és kértem, hogy adja át a helyet. Úgy tett, mintha nem értené. (…) Kezdtem magyarázni neki, hogy szerzetes vagyok, nem oszthatom meg a nyoszolyámat egy hölggyel. És nem lehetne-e, hogy átköltözik, mondjuk a székre. Nem akart. (…) Ráadásul hihetetlenül okos is: valahogy rájött, hogy a kolostorban tilos állatot tartani, és úgy viselkedik, mint egy jelenés – eddig még senki nem látta meg. Én is úgy teszek, mintha nem láttam volna. Úgyhogy abban a pillanatban, amikor a perjel úr megkérdi majd tőlem, mit keres a szobámban ez a gyönyörű állat, azt fogom mondani: nem látom.”

Hogy miért idézek Ljudmila Ulickaja Daniel Stein, tolmács című regényéből? Nos, ennek több oka is van. 2009-ben, amikor a regény magyarul megjelent Morcsányi Géza fordításában, a szerző a 16. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége volt. Ekkor kértek meg a Magvető Kiadónál, ahol akkoriban dolgoztam, hogy csináljak egy minisite-ot az orosz írónak és műveinek. Így találkozhattam az első hazai webdizájnerek egyikével, Rátkai Kornéllal. Sok átbeszélgetett óra és megannyi tesztoldal után megszületett az ulickaja.hu. Az online piacot a folyamatos redizájn jellemzi, weboldalak jönnek és mennek, de ez az első közös munkánk azóta is elérhető a világhálón.

-

Ahhoz, hogy újra együtt dolgozhassunk, másféle bolygóegyüttállásra volt szükség. Én immár két fiú anyukájaként a hazai gyerekkönyvpiac akkori legifjabb szereplőjénél, a Kolibri Kiadónál lettem sajtós, ahol a gyerekirodalom népszerűsítése volt a feladatom. Kornél eközben szögre akasztotta webdizájnerségét és 44 évesen (!) rajzolni kezdett. Munkáit elsőként a Facebookon mutatta meg, így találkoztam én is a képeivel. Azt hiszem, már akkor a szívembe zártam szerethetően kedves, különlegesen groteszk figuráit, amelyek egyre több és több rajzlapot népesítettek be, így aztán egyre több és több posztban hódítottak meg engem és a közösségi médiát is. Olyan világot teremtett, amelyben

felnőtt és gyerek kompromisszumok nélkül otthonosan mozoghat

és végtelenül sokáig elidőzhet. Ha nem grafittal rajzolt, akkor is csak kevés színt használt, mégis hívogató volt minden képe. Meg akartam ismerni kisebb-nagyobb lényeit, a hálósipkában szendergő Holdat, a három gombócos fagyit majszoló bogárkákat, és csendben – legtöbbször irigykedve – csodáltam szeplős figurái szépségét.

Ekkoriban merült fel egy ifjúsági regény terve, Majoros Nóra Bolygóvadászok című könyvéhez kerestünk illusztrátort, és egyetlen pillanatig sem volt kérdés: megkérdezem Kornélt, a kiadó akkori főszerkesztőjét, Balázs Eszter Annát és a szerzőt, mit szólnának a közös munkához.

Így jelent meg az első Rátkai Kornél által illusztrált könyv 2016-ban. És ezt, ha jól számolom, további 23 követett.

Kornél rajzaiban a mai napig öröm kalandozni.

A gondosan kidolgozott, apró részletek újabb és újabb világokat nyitnak, túlmutatnak a történeten, mégis tökéletesen összesimulnak. Az általa illusztrált könyvekben a szöveg és kép méltó társai egymásnak. Boldogan megyek vele Sárkányoviba, követem vele Marci kalandjait, végigjárom szelfijeivel a történelmi évszázadokat. Egyetlen általa illusztrált könyvet nem forgatok csak elég gyakran, A macska mondja meget. De erről sem annak szerzője, sem Kornél nem tehet, én nem ápolok jó viszonyt a macskákkal. És akkor finoman fogalmaztam... De itt, a Jókai Klubban több képet is láthatnak ebből a kötetből, sőt, a macskás ceruzarajz előtt időzve egy pillanatra elfelejtem még én is, milyen állatot is ábrázol, mert működik a varázs, ami Kornél képeit körüllengi. A bűvkörébe von, és én a macska bőrmellényének kitűzőit, szegecseit vagy cipzárjának fogait vizsgálom, miközben csíkjai lassan tigrissé szelídítik a – számomra félelmetes – lényt.

-

És ha már szelídítés, hatalmas öröm, hogy Békés Pál klasszikussá vált meséjét, a Jelenkor Kiadó gondozásában megjelent A Félőlényt is Rátkai Kornél illusztrálta. Az először 1991-ben megjelent történet ma is ugyanannyira aktuális, ha nem aktuálisabb, mint születése pillanatában. Huzella Júlia felolvasta az imént az utolsó fejezetet, így én már nem spoilerezek, ha elmondom, a Félőlény nemcsak Békés Pál szándékai szerint válik ÉLŐLÉNNYÉ, hanem Kornél rajzain is megelevenedik. Meg sem kottyan neki az elmúlt 30 év, ahogy a Kiserdő megannyi lakója is mind velünk marad, ha be is csukjuk a könyvet. 

Mondanom sem kell, hogy alig várom a következő Rátkai Kornél-könyvet, egyről biztosan tudok, amely az ő rajzaival jelenik meg jövőre a Jelenkor Kiadónál. De titkon azt is remélem, hogy hamarosan az a könyv is megszületik, amely minden „porcikájában” Kornél keze nyomát viseli – ő írja a szöveget és ő rajzolja a képeket is. 

Addig is, maradok odaadó híve, Surik, Daniel Stein, Csupánc, Porhany, Rakonc, Teofil, Merkúr, Marci, Zoé, meg a többi bátor ÉLŐLÉNY! 

Rátkai Kornél első önálló kiállításhoz jó szórakozást kívánok, köszönjük, hogy eljöttek, és nem hagyták egyedül a Félőlényt sem!

Kapcsolódó cikkek
...
Gyerekirodalom

Az állatok szerelmi életétől a történelmi szelfikig – Lehet-e másképp tanulni?

...
Hírek

Rowling hajdani illusztrációival jelenik meg a Harry Potter évfordulós kiadása

Mindeközben az első kiadás szinte felfoghatatlanul értékes lett.

...
Hírek

Blake 102 illusztrációt készített az Isteni színjátékhoz, most kiadták őket

Dante misztikus útleírása a romantika zsenijét, William Blake-et is megihlette, aki 1824 és 1827 között 102 illusztrációt készített a műhöz vízfestékkel.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Mi az oka, hogy rengeteg gyerek unatkozik, feszeng, retteg az órákon, és alig tanul valamit? Mi történik valójában az osz­tályteremben? Hogy lesz az egyik gyerekből „jó”, a másikból pedig „rossz tanuló”? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

Még több olvasnivaló
...
Nagy

A Nobel-díjas Alice Munro a lefojtott feszültségek finomtollú írója volt

Portrécikkünkben arra keressük a választ, miért volt a hétfőn elhunyt Alice Munro a novellairodalom egyik legnagyobb alakja, egyben az emberi lélek apró rezdüléseinek legegyedibb krónikása.

...
Kritika

10 éve rabolta el a Boko Haram az iskolás lányokat, most regényt írtak róluk

Adaobi Tricia Nwaubani nigériai író a Boko Haram által elrabolt lányokról írt regényt A baobab árnyékában címmel. A felvillanó pillanatképekből szőtt történet megrendítő érzékletességgel mutatja be egy iskoláslány elfogatását, rabságát és szabadulását. ...
Nagy

Bánhidi Lilla: Egy kávé belefér

„A Kerepesi út szélén várakozott. Rázta a hideg. Az aszfalt nedves volt, nemrég eshetett.” Bánhidi Lilla A töltőm ott maradt címmel ír tárcasorozatot a Könyvesen. Ez a harmadik rész.

A hét könyve
Kritika
Szerelmekben és idegen városokban keresi az otthont az emigrációt választó magyar
...
Nagy

Láng Zsolt: Akkor beszélünk véletlenről, ha az elkerülhetetlent akarjuk megfogalmazni

A nagysikerű Bolyai után öt évvel megjelent Láng Zsolt legújabb regénye, Az emberek meséje. Ennek apropóján beszélgettünk a szerzővel méhekről, véletlenről, apa-fiú kapcsolatokról.

Hírek
...
Beleolvasó

Kukorelly Endre új könyvében semmi teteje semminek ‒ Olvass bele!

...
Szórakozás

Cannes-ban mutatják be a legszebb francia szöveg új adaptációját

...
Beleolvasó

Te is keresed a helyed? ‒ Olvass bele Tallér Edina párkapcsolati road movie-jába!

...
Szórakozás

A Tompa Andrea és Halász Rita regényeiből készült adaptációkat hamarosan színházban is láthatod

...
Alkotótárs

Kerber Balázs: A nyelv és az atmoszféra nekem fontosabb versíráskor [Podcast]

...
Szórakozás

Bölcs hangok, varázslatos könnyek és újabb lábjegyzet Platónhoz – Margózik a Könyves III.

...
Beleolvasó

Háy János új regényének 8 milliárd ember a szereplője – Olvass bele!

...
Szórakozás

A Nobel-díjas Ishiguro összeállt egy jazzdívával, és ebből már egy közös kötet is született

...
Zöld

A vega és a vegán étrend bizonyítottan csökkenti a rák kockázatát – 4 hasznos könyvet ajánlunk