Rátkai Kornél illusztrált már bolygóvadászokat, elszánt magyar nőket, sárkányovisokat, és készített már történelmi szelfiket, de ő illusztrálta sok más mellett A kincskereső kisködmön Lackfi-féle változatát és Békés Pál A Félőlény című könyvét is. Rátkai Kornél rajzaiból, grafikáiból pénteken kiállítás nyílt a budapesti Jókai Klubban, ahol Huzella Júlia olvasott fel A Félőlényből. A kiállítást Orosz Anett nyitotta meg, most az ő szövegét olvashatjátok - a kiállítás szeptember 7-ig megtekinthető.

Ljudmila Ulickajától Békés Pál Félőlényéig

(Kiállításmegnyitó)

Egy kiállításmegnyitó szövege, amelyből fény derül arra, hogyan találkozott egy webdizájner és egy könyvkiadói sajtós. Hogyan változott meg egy csomó minden körülöttük az elmúlt 13 évben, miközben életük egy fontos metszéspontján (ami nem mellesleg az irodalom), újra és újra összefújta őket a szél. De véletlenek persze nincsenek...

A szerzetesi cellákon nincs zár. Onnan ellopni nemigen van mit. (…) Na, szóval képzeld el, késő este jövök haza, és látom, hogy az ajtóm mintha résnyire nyitva lenne. Bemegyek a szobába, a sötétben megmosakszom, leülök a székre és elgondolkodom. (…) No, ülök a sötétben, szép csendben elmélkedek erről is, arról is, egyszer csak érzem, hogy nem vagyok egyedül. Valaki még van itt, és teljesen bizonyos, hogy nem az Angyal az. (…) Nagyon óvatosan, szinte levegőt sem véve odamentem az ágyhoz, és megláttam egy óriási macskát. Fölébredt, kinyitotta a szemét, rettenetes tűz villant benne. Te is tudod, hogy tud égni az állatok szeme a sötétben! Köszöntem neki, és kértem, hogy adja át a helyet. Úgy tett, mintha nem értené. (…) Kezdtem magyarázni neki, hogy szerzetes vagyok, nem oszthatom meg a nyoszolyámat egy hölggyel. És nem lehetne-e, hogy átköltözik, mondjuk a székre. Nem akart. (…) Ráadásul hihetetlenül okos is: valahogy rájött, hogy a kolostorban tilos állatot tartani, és úgy viselkedik, mint egy jelenés – eddig még senki nem látta meg. Én is úgy teszek, mintha nem láttam volna. Úgyhogy abban a pillanatban, amikor a perjel úr megkérdi majd tőlem, mit keres a szobámban ez a gyönyörű állat, azt fogom mondani: nem látom.”

Hogy miért idézek Ljudmila Ulickaja Daniel Stein, tolmács című regényéből? Nos, ennek több oka is van. 2009-ben, amikor a regény magyarul megjelent Morcsányi Géza fordításában, a szerző a 16. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége volt. Ekkor kértek meg a Magvető Kiadónál, ahol akkoriban dolgoztam, hogy csináljak egy minisite-ot az orosz írónak és műveinek. Így találkozhattam az első hazai webdizájnerek egyikével, Rátkai Kornéllal. Sok átbeszélgetett óra és megannyi tesztoldal után megszületett az ulickaja.hu. Az online piacot a folyamatos redizájn jellemzi, weboldalak jönnek és mennek, de ez az első közös munkánk azóta is elérhető a világhálón.

-

Ahhoz, hogy újra együtt dolgozhassunk, másféle bolygóegyüttállásra volt szükség. Én immár két fiú anyukájaként a hazai gyerekkönyvpiac akkori legifjabb szereplőjénél, a Kolibri Kiadónál lettem sajtós, ahol a gyerekirodalom népszerűsítése volt a feladatom. Kornél eközben szögre akasztotta webdizájnerségét és 44 évesen (!) rajzolni kezdett. Munkáit elsőként a Facebookon mutatta meg, így találkoztam én is a képeivel. Azt hiszem, már akkor a szívembe zártam szerethetően kedves, különlegesen groteszk figuráit, amelyek egyre több és több rajzlapot népesítettek be, így aztán egyre több és több posztban hódítottak meg engem és a közösségi médiát is. Olyan világot teremtett, amelyben

felnőtt és gyerek kompromisszumok nélkül otthonosan mozoghat

és végtelenül sokáig elidőzhet. Ha nem grafittal rajzolt, akkor is csak kevés színt használt, mégis hívogató volt minden képe. Meg akartam ismerni kisebb-nagyobb lényeit, a hálósipkában szendergő Holdat, a három gombócos fagyit majszoló bogárkákat, és csendben – legtöbbször irigykedve – csodáltam szeplős figurái szépségét.

Ekkoriban merült fel egy ifjúsági regény terve, Majoros Nóra Bolygóvadászok című könyvéhez kerestünk illusztrátort, és egyetlen pillanatig sem volt kérdés: megkérdezem Kornélt, a kiadó akkori főszerkesztőjét, Balázs Eszter Annát és a szerzőt, mit szólnának a közös munkához.

Így jelent meg az első Rátkai Kornél által illusztrált könyv 2016-ban. És ezt, ha jól számolom, további 23 követett.

Kornél rajzaiban a mai napig öröm kalandozni.

A gondosan kidolgozott, apró részletek újabb és újabb világokat nyitnak, túlmutatnak a történeten, mégis tökéletesen összesimulnak. Az általa illusztrált könyvekben a szöveg és kép méltó társai egymásnak. Boldogan megyek vele Sárkányoviba, követem vele Marci kalandjait, végigjárom szelfijeivel a történelmi évszázadokat. Egyetlen általa illusztrált könyvet nem forgatok csak elég gyakran, A macska mondja meget. De erről sem annak szerzője, sem Kornél nem tehet, én nem ápolok jó viszonyt a macskákkal. És akkor finoman fogalmaztam... De itt, a Jókai Klubban több képet is láthatnak ebből a kötetből, sőt, a macskás ceruzarajz előtt időzve egy pillanatra elfelejtem még én is, milyen állatot is ábrázol, mert működik a varázs, ami Kornél képeit körüllengi. A bűvkörébe von, és én a macska bőrmellényének kitűzőit, szegecseit vagy cipzárjának fogait vizsgálom, miközben csíkjai lassan tigrissé szelídítik a – számomra félelmetes – lényt.

-

És ha már szelídítés, hatalmas öröm, hogy Békés Pál klasszikussá vált meséjét, a Jelenkor Kiadó gondozásában megjelent A Félőlényt is Rátkai Kornél illusztrálta. Az először 1991-ben megjelent történet ma is ugyanannyira aktuális, ha nem aktuálisabb, mint születése pillanatában. Huzella Júlia felolvasta az imént az utolsó fejezetet, így én már nem spoilerezek, ha elmondom, a Félőlény nemcsak Békés Pál szándékai szerint válik ÉLŐLÉNNYÉ, hanem Kornél rajzain is megelevenedik. Meg sem kottyan neki az elmúlt 30 év, ahogy a Kiserdő megannyi lakója is mind velünk marad, ha be is csukjuk a könyvet. 

Mondanom sem kell, hogy alig várom a következő Rátkai Kornél-könyvet, egyről biztosan tudok, amely az ő rajzaival jelenik meg jövőre a Jelenkor Kiadónál. De titkon azt is remélem, hogy hamarosan az a könyv is megszületik, amely minden „porcikájában” Kornél keze nyomát viseli – ő írja a szöveget és ő rajzolja a képeket is. 

Addig is, maradok odaadó híve, Surik, Daniel Stein, Csupánc, Porhany, Rakonc, Teofil, Merkúr, Marci, Zoé, meg a többi bátor ÉLŐLÉNY! 

Rátkai Kornél első önálló kiállításhoz jó szórakozást kívánok, köszönjük, hogy eljöttek, és nem hagyták egyedül a Félőlényt sem!

Kapcsolódó cikkek
...
Gyerekirodalom

Az állatok szerelmi életétől a történelmi szelfikig – Lehet-e másképp tanulni?

...
Hírek

Rowling hajdani illusztrációival jelenik meg a Harry Potter évfordulós kiadása

Mindeközben az első kiadás szinte felfoghatatlanul értékes lett.

...
Hírek

Blake 102 illusztrációt készített az Isteni színjátékhoz, most kiadták őket

Dante misztikus útleírása a romantika zsenijét, William Blake-et is megihlette, aki 1824 és 1827 között 102 illusztrációt készített a műhöz vízfestékkel.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Heather Morris: Tartozunk a holokauszt túlélőinek azzal, hogy elmeséljük a történetüket

Heather Morrisnak az utóbbi években több holokauszt-témájú regénye is megjelent, és mindegyik kötetet túlélőkkel készült beszélgetések és kutatások alapozták meg. Az auschwitzi tetováló szerzőjével új könyveinek háttértörténetéről beszélgettünk, ő pedig mesélt az általa megismert túlélők bátorságáról, bűntudatáról, és azokról a nehéz emlékekről, amiket kötelességünk elmesélni az utókornak.

...
Kritika

A majdnem-élet receptje: egyedülálló anya reménytelen szerelemmel

A siker fokmérője ma a karrier és a boldog - kétszülős - családi élet. De mi van azokkal, akiknek egyik sem adatik meg? Bendl Vera első felnőtteknek szóló regényében nekik ad hangot: a nagy büdös semmiben lebegés állapotának, amit szeretünk átmenetinek hinni, de van, hogy nem lesz jobb. És a semminél már egy reménytelen szerelem is jobb. A Majdnem negyven a hét könyve. 

...
Nagy

A rómaiak is züllésről panaszkodtak, amikor a tekercseket felváltotta a lapozható könyv

A Papirusz számtalan ókori anekdotán és történelmi emléken keresztül elvezet az egyiptomi papiruszkészítő műhelyektől az alexandriai könyvtáron át a római rabszolgák másolóműhelyeiig. Hét érdekességet választottunk ízelítőül az ókori könyvek világából.

...
Nagy

Mohamed Mbougar Sarr az irodalom labirintusáról írt, és közben beleveszett a saját regényébe

Mohamed Mbougar Sarr szenegáli író akarata ellenére is szimbólummá vált: 31 évesen, első fekete-afrikai szerzőként nyerte el a legrangosabb francia irodalmi elismerést, a Goncourt-díjat. Paradox módon azzal, hogy neki ítélték a díjat, mintha belépett volna a saját regényének világába, amelyben az irodalmi elitet és intézményrendszert figurázta ki.

...
Nagy

Veres Attila: Igazából már csak a törvények és a pénz fog össze minket

A valóság helyreállítása és a The Black Maybe megjelenése apropójából beszélgettünk a humor szerepéről a feszültségépítésben, a kísérletező történetmesélő formákról, a sírkertszerű Magyarországról, reményről és reménytelenségről. Végül még olvasnivalót is ajánlott. Interjú.

...
Nagy

„Úgy képzeltem, az irodalom lesz a főfoglalkozásom” [Lator95]

A mesterség alapos ismerete elengedhetetlen - mondta egy régebbi interjújában Lator László, aki ma ünnepli 95. születésnapját. Költő, műfordító, tanár, aki szemináriumain egyetemi hallgatók nemzedékeit oktatta.

A hét könyve
Kritika
Az egykori irodalmi botrányhős bámulatosan burjánzó trilógiát írt a komplett francia társadalomról és undergroundról
...
Kritika

Az egykori irodalmi botrányhős bámulatosan burjánzó trilógiát írt a komplett francia társadalomról és undergroundról

Botrányhősként indult és sokáig úgy is kezelték, de Virginie Despentes mára a francia irodalom általánosan elismert, egyedi és bátor alkotója. Ebben a folyamatban nagy szerepe volt a Vernon Subutex-trilógiának, amelyben egy totálisan csődbe ment lemezboltos és az egykori vásárlói felszántják Párizst. Miközben ide-oda csapódnak, egy szerteágazó korrajz bontakozik ki a mai Franciaországról, amiben ugyanúgy szerepelnek az elesettek, mint a kiváltságosok, valamint sok drog, erőszak és zene. A Vernon Subutex-trilógia a hét könyve.

Hírek
...
Zöld

David Attenborough és Vilmos herceg megalapította a “Zöld Nobelt”, ezek a projektek kapták idén

...
Nagy

80 éves lett Peter Handke, akinek botrányt kavart a Nobel-díja

...
Hírek

Megnyílt a 2023-as Zsoldos Péter-díj jelölési időszaka

...
Könyves Advent

A Szöszi Marilyn Monroe legintimebb portréja

...
Szórakozás

Regényzene készült az Utas és holdvilághoz

...
Zöld

Öt nap, több ezer halott - 70 éve lepte el Londont a gyilkos szmog

...
Hírek

Márciusban magyarul is megjelenik a Malfoyt játszó Tom Felton memoárja

...
Szórakozás

Neil Gaiman beszélő mongúz lesz a Fodor Nándorról szóló filmben

...
Gyerekirodalom

A barátság lényegéről mesél a kisnyúl és a sün párosa

...
Hírek

Polgár Juditot beiktatták a sakk Hírességek Csarnokába

...
Promóció

Egy nélkülözhetetlen kiegészítő, ha sokat időzöl a gép előtt – Kékfény szűrő szemüveg

...
Promóció

A kulturális feltöltődéshez minőségi élelmiszerek járnak