Rátkai Kornél illusztrált már bolygóvadászokat, elszánt magyar nőket, sárkányovisokat, és készített már történelmi szelfiket, de ő illusztrálta sok más mellett A kincskereső kisködmön Lackfi-féle változatát és Békés Pál A Félőlény című könyvét is. Rátkai Kornél rajzaiból, grafikáiból pénteken kiállítás nyílt a budapesti Jókai Klubban, ahol Huzella Júlia olvasott fel A Félőlényből. A kiállítást Orosz Anett nyitotta meg, most az ő szövegét olvashatjátok - a kiállítás szeptember 7-ig megtekinthető.

Ljudmila Ulickajától Békés Pál Félőlényéig

(Kiállításmegnyitó)

Egy kiállításmegnyitó szövege, amelyből fény derül arra, hogyan találkozott egy webdizájner és egy könyvkiadói sajtós. Hogyan változott meg egy csomó minden körülöttük az elmúlt 13 évben, miközben életük egy fontos metszéspontján (ami nem mellesleg az irodalom), újra és újra összefújta őket a szél. De véletlenek persze nincsenek...

A szerzetesi cellákon nincs zár. Onnan ellopni nemigen van mit. (…) Na, szóval képzeld el, késő este jövök haza, és látom, hogy az ajtóm mintha résnyire nyitva lenne. Bemegyek a szobába, a sötétben megmosakszom, leülök a székre és elgondolkodom. (…) No, ülök a sötétben, szép csendben elmélkedek erről is, arról is, egyszer csak érzem, hogy nem vagyok egyedül. Valaki még van itt, és teljesen bizonyos, hogy nem az Angyal az. (…) Nagyon óvatosan, szinte levegőt sem véve odamentem az ágyhoz, és megláttam egy óriási macskát. Fölébredt, kinyitotta a szemét, rettenetes tűz villant benne. Te is tudod, hogy tud égni az állatok szeme a sötétben! Köszöntem neki, és kértem, hogy adja át a helyet. Úgy tett, mintha nem értené. (…) Kezdtem magyarázni neki, hogy szerzetes vagyok, nem oszthatom meg a nyoszolyámat egy hölggyel. És nem lehetne-e, hogy átköltözik, mondjuk a székre. Nem akart. (…) Ráadásul hihetetlenül okos is: valahogy rájött, hogy a kolostorban tilos állatot tartani, és úgy viselkedik, mint egy jelenés – eddig még senki nem látta meg. Én is úgy teszek, mintha nem láttam volna. Úgyhogy abban a pillanatban, amikor a perjel úr megkérdi majd tőlem, mit keres a szobámban ez a gyönyörű állat, azt fogom mondani: nem látom.”

Hogy miért idézek Ljudmila Ulickaja Daniel Stein, tolmács című regényéből? Nos, ennek több oka is van. 2009-ben, amikor a regény magyarul megjelent Morcsányi Géza fordításában, a szerző a 16. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége volt. Ekkor kértek meg a Magvető Kiadónál, ahol akkoriban dolgoztam, hogy csináljak egy minisite-ot az orosz írónak és műveinek. Így találkozhattam az első hazai webdizájnerek egyikével, Rátkai Kornéllal. Sok átbeszélgetett óra és megannyi tesztoldal után megszületett az ulickaja.hu. Az online piacot a folyamatos redizájn jellemzi, weboldalak jönnek és mennek, de ez az első közös munkánk azóta is elérhető a világhálón.

-

Ahhoz, hogy újra együtt dolgozhassunk, másféle bolygóegyüttállásra volt szükség. Én immár két fiú anyukájaként a hazai gyerekkönyvpiac akkori legifjabb szereplőjénél, a Kolibri Kiadónál lettem sajtós, ahol a gyerekirodalom népszerűsítése volt a feladatom. Kornél eközben szögre akasztotta webdizájnerségét és 44 évesen (!) rajzolni kezdett. Munkáit elsőként a Facebookon mutatta meg, így találkoztam én is a képeivel. Azt hiszem, már akkor a szívembe zártam szerethetően kedves, különlegesen groteszk figuráit, amelyek egyre több és több rajzlapot népesítettek be, így aztán egyre több és több posztban hódítottak meg engem és a közösségi médiát is. Olyan világot teremtett, amelyben

felnőtt és gyerek kompromisszumok nélkül otthonosan mozoghat

és végtelenül sokáig elidőzhet. Ha nem grafittal rajzolt, akkor is csak kevés színt használt, mégis hívogató volt minden képe. Meg akartam ismerni kisebb-nagyobb lényeit, a hálósipkában szendergő Holdat, a három gombócos fagyit majszoló bogárkákat, és csendben – legtöbbször irigykedve – csodáltam szeplős figurái szépségét.

Ekkoriban merült fel egy ifjúsági regény terve, Majoros Nóra Bolygóvadászok című könyvéhez kerestünk illusztrátort, és egyetlen pillanatig sem volt kérdés: megkérdezem Kornélt, a kiadó akkori főszerkesztőjét, Balázs Eszter Annát és a szerzőt, mit szólnának a közös munkához.

Így jelent meg az első Rátkai Kornél által illusztrált könyv 2016-ban. És ezt, ha jól számolom, további 23 követett.

Kornél rajzaiban a mai napig öröm kalandozni.

A gondosan kidolgozott, apró részletek újabb és újabb világokat nyitnak, túlmutatnak a történeten, mégis tökéletesen összesimulnak. Az általa illusztrált könyvekben a szöveg és kép méltó társai egymásnak. Boldogan megyek vele Sárkányoviba, követem vele Marci kalandjait, végigjárom szelfijeivel a történelmi évszázadokat. Egyetlen általa illusztrált könyvet nem forgatok csak elég gyakran, A macska mondja meget. De erről sem annak szerzője, sem Kornél nem tehet, én nem ápolok jó viszonyt a macskákkal. És akkor finoman fogalmaztam... De itt, a Jókai Klubban több képet is láthatnak ebből a kötetből, sőt, a macskás ceruzarajz előtt időzve egy pillanatra elfelejtem még én is, milyen állatot is ábrázol, mert működik a varázs, ami Kornél képeit körüllengi. A bűvkörébe von, és én a macska bőrmellényének kitűzőit, szegecseit vagy cipzárjának fogait vizsgálom, miközben csíkjai lassan tigrissé szelídítik a – számomra félelmetes – lényt.

-

És ha már szelídítés, hatalmas öröm, hogy Békés Pál klasszikussá vált meséjét, a Jelenkor Kiadó gondozásában megjelent A Félőlényt is Rátkai Kornél illusztrálta. Az először 1991-ben megjelent történet ma is ugyanannyira aktuális, ha nem aktuálisabb, mint születése pillanatában. Huzella Júlia felolvasta az imént az utolsó fejezetet, így én már nem spoilerezek, ha elmondom, a Félőlény nemcsak Békés Pál szándékai szerint válik ÉLŐLÉNNYÉ, hanem Kornél rajzain is megelevenedik. Meg sem kottyan neki az elmúlt 30 év, ahogy a Kiserdő megannyi lakója is mind velünk marad, ha be is csukjuk a könyvet. 

Mondanom sem kell, hogy alig várom a következő Rátkai Kornél-könyvet, egyről biztosan tudok, amely az ő rajzaival jelenik meg jövőre a Jelenkor Kiadónál. De titkon azt is remélem, hogy hamarosan az a könyv is megszületik, amely minden „porcikájában” Kornél keze nyomát viseli – ő írja a szöveget és ő rajzolja a képeket is. 

Addig is, maradok odaadó híve, Surik, Daniel Stein, Csupánc, Porhany, Rakonc, Teofil, Merkúr, Marci, Zoé, meg a többi bátor ÉLŐLÉNY! 

Rátkai Kornél első önálló kiállításhoz jó szórakozást kívánok, köszönjük, hogy eljöttek, és nem hagyták egyedül a Félőlényt sem!

Kapcsolódó cikkek
...
Gyerekirodalom

Az állatok szerelmi életétől a történelmi szelfikig – Lehet-e másképp tanulni?

...
Hírek

Rowling hajdani illusztrációival jelenik meg a Harry Potter évfordulós kiadása

Mindeközben az első kiadás szinte felfoghatatlanul értékes lett.

...
Hírek

Blake 102 illusztrációt készített az Isteni színjátékhoz, most kiadták őket

Dante misztikus útleírása a romantika zsenijét, William Blake-et is megihlette, aki 1824 és 1827 között 102 illusztrációt készített a műhöz vízfestékkel.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

...
Zöld

Legendás, ismeretlen, regényes, sétálós – 10+1 új könyv a 150 éves Budapestről

Budapest 150 éves születésnapján a város sokszínűségét és sokféleségét hangsúlyozva válogattunk össze róla szóló, (egy kivételével) friss kiadású könyveket. Vessz el az ismeretlen ismerős Budapesten!

...
Zöld

A hagyománytisztelet egy iszonyú gyorsan változó világban öngyilkos stratégia

Az ember vége, a természet esélye című új könyve apropóján Jordán Ferencet népességcsökkentésről, az ember rendmániájáról, visszavadításról, hibás fókuszról és a kötet zavarba ejtő címéről is kérdeztük. Interjú.

ADVENT
...
Könyves Advent

Tüdős Klára becsvágyát a családja értetlenkedése is fűtötte

Olvass bele Bódis Kriszta Korzón a pokolba című kötetébe!

...
Könyves Advent

A Baska magyarul beszél egy Benes-dekrétumok elől menekülő család drámájába avat be

A 12 éves Baska József és családja 1947-ben menekült Magyarországra a Beneš-dekrétumok és a kitelepítés elől. Felnőttként megírta, hogy mi történt azon a sorsdöntő téli éjszakán. Olvass bele a kötetbe!

...
Könyves Advent

Egy autista srác természethez írt szerelmes levele

Dara McAnulty magával ragadó, lírai hangvételű könyve, az Egy ifjú természetbúvár naplója a természettel való mély kapcsolatát tárja fel, de olvashatunk benne az aktivista munka és az autista lét mindennapi kihívásairól és örömeiről is. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Rosszul végződő, abszurd és megbocsájtó mesék – 8 prózakötet karácsonyra

Három fiútestvér, három nemzedék, egy zombianyu és megannyi izgalmas sztori. Például családtörténetek és tönkretett szerelmek, metsző irónia és őrült tanmesék. 8 friss magyar prózakötetet ajánlunk.

...
Könyves Advent

Jézus korában is kórházban születtek a kisbabák? Keresd a választ a Bibliai Kisokosban!

Bibliai Kisokos csupa olyan kérdést tesz föl, amelyet minden Biblia iránt vagy napjaink bibliai vonatkozású helyszínei, kultúrtörténeti eseményei iránt érdeklődő gyermek vagy épp felnőtt fejében is megfogalmazódhat. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Mister Morrison állatlexikona megmutatja milyen változatos és gyönyörű az élővilág

A Mágikus állatok iskolája rajongói számára igazi csemege Mister Morrison állatlexikona, melyben minden tudnivalót összeszed az egyes állatokról. Olvass bele!

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Andrés Neuman: Amikor gyászolsz, az otthonod is beleremeg

Az argentin-spanyol szerzővel a Magunknak mondjuk apropóján beszéltünk mások mellett katonai diktatúráról, az anyanyelv különös elvesztéséről, a regénye valódi főszereplőjéről és arról is, mi a közös a gyászban és a száműzetésben. Interjú.

...
Kritika

Hűség a felejtésben: a táborokba zárt japánok sorsa nem csak amerikai történet

Julie Otsuka a saját családja történetét is beleírta debütregényébe, amiben a második világháború során internálótáborokba zárt amerikai japánokról mesélt. Az Amikor isten volt a császár a hét könyve.

...
Kritika

Pusztán attól, hogy valaki anya lesz, nem válik varázsütésre jó emberré

A norvég Lars Svisdal regénye a generációk közötti szakadékot érzékelteti, miközben egy felnőtté válás története is. Láthatóvá válik benne, hogy a jóléti társadalmak is küzdenek a maguk démonaival.

A hét könyve
Kritika
Hűség a felejtésben: a táborokba zárt japánok sorsa nem csak amerikai történet
...
Panodyssey

Simon Márton: Északi fény, fenyők, satöbbi (Hogy jöttem 2.)

Simon Márton szellemi önéletrajzának második részében elmeséli, melyek szövegek, amelyek igazán nagy hatással voltak rá.

Hírek
...
Hírek

Az olasz kulturális miniszter nem adja vissza a Diszkoszvetőt a müncheni antik múzeumnak

...
Podcast

A magyar folklór mitikus lényei olykor az emberek pszichés terheit is oldották

...
Zöld

Az MI úttörő fejlesztője szerint a kordában tartás a kiút a technológiai cunami alól

...
Nagy

Kiss Edina: Az írás számomra életismeret

...
Zöld

COP28: Teljesen le kell mondani a fosszilis üzemanyagok használatáról

...
Podcast

Szűcs Ádám: Olyan könyvekért rajongok, amiket én soha nem tudnék megírni