Ezeket a programokat ne hagyjátok ki az idei Margón!

Ezeket a programokat ne hagyjátok ki az idei Margón!

.konyvesblog. | 2019. június 11. |

margologo_1.jpg

Holnap kezdődik a Margó Irodalmi Fesztivál, így jön a már hagyományosnak számító programajánlónk is! A múlt héten már megmutattuk, hogy milyen friss magyar megjelenésekre érdemes odafigyelni és milyen beszélgetések kapcsolódnak majd hozzájuk. Most további kihagyhatatlan programokat ajánlunk (a teljes kínálatot ITT találjátok). Minden egyéb fontos információt megtaláltok a Margó honlapján, valamint Facebook oldalán, de érdemes belelapozni a programfüzetbe is. 

Margó Extra

A Margó Extra beszélgetéssorozatban olyan alkotók szólalnak meg, akiknek az irodalom nemcsak a személyiségükre, de a pályájukra is nagy hatással volt. Szerdán Bérczesi Róbert, a hiperkarma zenekar frontembere vall irodalmi élményeiről, csütörtökön Vekerdy Tamás pszichológus, pénteken Udvaros Dorottya színész, szombaton Ónodi Eszter színész, vasárnap pedig Molnár Áron noÁr rapper lesz a Margó Extra vendége.

Facebook esemény>>

margo1.jpg

Rendszerváltás csoportterápia – Avagy túléltük, de hogyan?

Idén ünnepeljük a rendszerváltás harmincadik évfordulóját, ami alkalmat ad arra, hogy visszatekintsünk, mi is történt pontosan 1989-ben, valamint az azóta eltelt három évtizedben. Annak az évnek az elején még itt voltak az oroszok, a gyerekek még kisdobosok, a nagyobbak pedig már úttörők voltak. Aztán minden megváltozott. Ezen az estén többek közt olyan írók fogják kibeszélni '89-es élményeiket és traumáikat mint Lackfi János, Vörös István, Gerőcs Péter vagy Mán-Várhegyi Réka. 

Facebook esemény>>

Rájátszás

A Rájátszás 2011-ben indult a Margóról és azóta az egyik legizgalmasabb irodalmi és zenei produkciójává nőtte ki magát. A versekkel és zenével való nagy közös játékban költők és zenészek vesznek részt mint Beck Zoltán, Egyedi Péter, Grecsó Krisztián Háy János, Jancsovics Máté, Kemény István, Kollár-Klemencz László és Sárközy Zoltán.

Facebook esemény>>

Szabó Magda: Az őz

A POKET zsebkönyvek sorozatban jelenik meg Szabó Magda szerelmi háromszögről szóló bosszúregénye, Az őz. A húsz nyelvre lefordított történetről és a benne napvilágra kerülő titkokról  Juhász Anna beszélget Vecsei Miklóssal és Orvos-Tóth Noémivel.

Facebook-esemény>>

margo2.jpg

A varázsló kertje – Csáth Géza, ahogy még sosem láttuk

A Petőfi Irodalmi Múzeum Csáth Géza-kiállításához kapcsolódóan (amelyet egyébként a fesztivál belépőjével ingyenesen meg lehet nézni) Sidó Anna tart előadást Csáth gyerekkoráról és családjának fotóhagyatékáról, amely sok izgalmas részletet fed fel az íróról. Vasárnap egyébként egy másik program is kapcsolódik ehhez a témához, akkor Csáth Géza kényszerképzeteiről lesz szó és arról, vajon miért nyúlt egyáltalán a morfiumhoz.

Facebook esemény>>

Beszélgetés az Aegon-díjas Takács Zsuzsával

Ahogy azt tavasszal mi is megírtuk, idén Takács Zsuzsa kapta meg az Aegon-díjat A Vak Remény című kötetéért. Az összegyűjtött és új írások egy teljes életművet fognak össze. A kötetről és az elmúlt ötven év munkájáról is szó lesz péntek este a PIM Dísztermében, ahol Takács Zsuzsával Winkler Nóra fog beszélgetni.

Facebook-esemény>>

Éjszaka a Múzeumban 1. - A Föltámadás szomorúsága

Ady halálának idén volt a 100. évfordulója (cikkeinket a témáról az ady100 címke alatt találjátok meg) és ennek kapcsán mi is írtunk a PIM kapcsolódó kiállításáról, amely A Föltámadás szomorúsága címet kapta. A zseniális költő fiatalon, 41 évesen halt meg. A szomorú eseményről és a tárlatról Hegyi Katalin kurátor fog mesélni. 

margo4.jpg

100 éves a Tanácsköztársaság

Milyen volt a politika és a művészet az 1919-es magyarországi Tanácsköztársaság idején? Erről fog beszélgetni Krúg Emília a Tanácsköztársaság 100 éves  évfordulója kapcsán megjelent kötetek szerzőivel, Romsics Ignáccal, Benedek Szabolccsal és Bob Denttel.

Facebook esemény>>

A Mengele-lány

Egy szlovákiai magyar nő túlélte Josef Mengele kísérleteit, négy koncentrációs tábort és végül megszökött a nácik elől.  Viola évtizedekkel később mesélte el történetét egy újságírónak, aki A Mengele-lány címmel írt regényt belőle. Veronika H. Tóth most a Margó alkalmából Magyarországra érkezik és elmeséli, hogyan született meg ez a különleges könyv. Viola történetébe ITT tudtok beleolvasni. 

Facebook esemény>>

Beszélgetés a Libri irodalmi díjak nyerteseivel

Ahogy azt pár hete megírtuk, A Libri irodalmi díj nyertese 2019-ben Szvoren Edina Verseim című novelláskötete. A Libri irodalmi közönségdíjat pedig Krusovszky Dénes Akik már nem leszünk sosem című regénye kapta. Gyárfás Dorka a Margón ebből az alkalomból velük fog beszélgetni.

Facebook esemény>>

Múzsasirató régi barátokkal

Grecsó Krisztián most először a verseivel fog fellépni a Margón, és ebben Szabó Balázs lesz a partnere. Az alkalmi zenés, verses esten Grecsó felolvas, mesél és egy kicsit muzsikál, Szabó Balázs pedig zenél, mesél, improvizál és egy kicsit felolvas.

Facebook esemény>>

margo3.jpg

Kolozsváros

Hogyan ismerhető meg, fedezhető fel Erdély történelmi központja, a több felekezetnek és népnek otthont adó, öt nyelven is névváltozattal rendelkező Kolozsvár? Tompa Andrea, Bodor Ádám és Láng Orsolya fog beszélgetni erről Balázs Imre József moderálásával. A középpontban a Kolozsváros című kötet lesz, amelyben a Kolozsvár tereit, utcáit, ikonikus épületeit és nem utolsósorban a város természeti környezetét versek, regény- és novellarészletek elevenítik meg.

Facebook esemény>>

Pető Andrea: Láthatatlan elkövetők

Pető Andrea könyvében a budapesti népbíróság egyik legelső ügyének, Dely Piroska esetének krimiszerűen izgalmas elemzésén keresztül ad képet a második világháborút követő igazságszolgáltatás természetéről, valamint a nők szélsőséges radikális politikai mozgalmakban való részvételéről. Vasárnap délután erről a témáról Stumpf Andrással fognak beszélgetni.

Facebook esemény>>