Könyvesblokk: Ezeket a magyar könyveket keresd a Margón!

.konyvesblog. | 2019. június 07. |

kblog_kblokkfejlec_1_1_2_5_4.jpg

Szerdán kezdődik a Margó Irodalmi Fesztivál, ezért rendhagyó könyvesblokkunkban ezúttal a rendezvény fellépőinek friss megjelenéseiből válogattunk. 

Tóth Krisztina: Fehér farkas 

Tóth Krisztina: Fehér farkas

Magvető Könyvkiadó, 2019, 132 oldal, 3499 HUF

 

Tóth Krisztina új novellái minden eddiginél élesebben mutatják be a hatalmi elnyomás törésvonalait, az alárendeltség, a kirekesztettség stigmáit és az erőszak állomásait. A Fehér farkas – többnyire névtelen – hősei egykor volt otthonokról, bizarr találkozásokról, évtizedes talányokról és kapcsolatokat szétfeszítő titkokról mesélnek. Új kötetébe ITT tudtok beleolvasni. 

Mikor? Június 12-én 19.00-kor. Hol? A PIM udvarán. Részletek erre>> 

Péterfy Gergely: A golyó, amely megölte Puskint 

Péterfy Gergely: A golyó, amely megölte Puskint

PESTI KALLIGRAM KFT., 2019, 432 oldal, 3990 HUF

 

Péterfy Gergely új regénye mágikus erővel jeleníti meg a 20. és 21. század Kelet-Európáját, ahol újraelevenednek a szenvedély, a gyűlölet, a barátság és az árulás ősi történetei. Van-e élet a szerelmen túl? Felülemelkedhetünk-e vágyainkon és ösztöneinken? Képesek lehetünk-e ellenszegülni a történelemnek? Lehetséges-e a szabadság a diktatúrák romjain? Ezekre a kérdésekre adja meg a választ A golyó, amely megölte Puskint

Mikor? Június 14-én 19:00-kor. Hol? A PIM udvarán. Részletek erre>>  

Hidas Judit: Boldogság tízezer kilométerre 

Hidas Judit: Boldogság tízezer kilométerre

PESTI KALLIGRAM KFT., 2019, 256 oldal, 3500 HUF

 

Hidas Judit történeteiben fiatal felnőtt korától a negyvenes évei közepéig követhetjük nyomon a főszereplő, Anna életét. Láthatjuk egyetemistának, szexuális identitásában bizonytalan fiatal lánynak, mintafeleségnek, meg nem értett és meg nem értő társnak, mintaanyának és gyermekeitől majd’ megőrülő lestrapált nőnek, művészi ambíciótól fűtött fotósnak és középszerű vidéki lapnál gályázó fotóriporternek. A Boldogság tízezer kilométerre azonban nem egy fejlődés vagy egy hanyatlás történetét meséli el, hanem az élet körforgását: az álmodozás, a remény, a csalódás és az újrakezdés örök váltakozását. 

Mikor? Június 12-én 19:00-kor. Hol? PIM, Lotz-terem. Részletek erre>>

Egressy Zoltán: Hold on

Egressy Zoltán: Hold on

Jelenkor Kiadó, 2019, 354 oldal, 3499 HUF

 

2040-ben járunk, az emberiség már gyarmatosította a Holdat. Kutatók sokasága éli ott az életét, hatalmas üvegbúrák alatt. Persze nem épp a magyar tudósoknak sikerült a legjobb helyre letelepedni. Laád Szabolcs biokémikus a Földön él, de úgy tűnik, élete vakvágányra fut, miután hosszan üldözött egy gyönyörű nőt, Apáti Annát, aki foglalkozását tekintve állítólag katasztrófaturista. Így amikor egy nap váratlanul összefut egyik egykori iskolatársával, és az megkérdezi, hogy hajlandó lenne-e felköltözni a Holdra, azonnal igent mond. 

Mikor? Június 12-én 20:00-kor. Hol? A PIM Dísztermében. Részletek erre>>

Bodor Ádám: Sehol 

Bodor Ádám: Sehol

Magvető Könyvkiadó, 2019, 150 oldal, 3499 HUF

 

„Újabb variációk végnapokra” – akár ez is lehetne a címe Bodor Ádám legújabb kötetének, amely hét elbeszélésből, abszurd balladából áll. A Sehol történeteit a véletlenek ereje határozza meg, temetések, különös találkozások, árulások és menekülések formálják a szereplők sorsát. Közben megjelennek a Bodor-prózára jellemző egyedi hangulatú helyszínek is: a Dvug folyó mocsaras partja, a pitvarszki rét, a Hlinka-tető, a maglaviti fegyház vagy a földrajzi valóságban is létező máramarosi Leordina. Bodor kései Beckettet idéző elbeszélései csavarokban és fordulatokban gazdag történetek, elképesztő nyitásokkal és a lehető legváratlanabb végjátékokkal. Olvass bele a novellákba ITT

Mikor? Június 13-án 19:00-kor. Hol? A PIM udvarán. Részletek erre>>

Háy János: Kik vagytok ti? 

Háy János: Kik vagytok ti? - Kötelező magyar irodalom

Európa Könyvkiadó, 2019, 705 oldal, 7499 HUF

 

Háy János a kötelező irodalmat éleszti újra új könyvében. A Kik vagytok ti? célja, hogy kiszabadítsa az írókat és a költőket abból a fogságból, amiket a rájuk tapadt szerepek jelentenek. „Azt akartam, hogy legyenek újra érinthetők, közvetlenek és megszólíthatók. Hogy olyanok legyenek, mint a barátaink, a rokonaink, az osztálytársaink. Hogy embernek látszódjanak, nagyszerűeknek és esendőeknek, olyanoknak, akikre lehet haragudni, és olyanoknak, akiket lehet szeretni.” Az izgalmas és humoros kötet teljesen másképp beszél az irodalomtörténetről, mint ahogy megszoktuk, maga mögött hagyja a tankönyvi stílust és helyette megmutatja, hogy milyenek lehettek valójában a legnagyobb íróink és költőink. A Kik vagytok ti? bemutatójáról ITT írtunk. 

Mikor? Június 14-én 20:00-kor. Hol? A PIM dísztermében. Részletek erre>>

Sándor Erzsi: Meddig jössz 

Sándor Erzsi: Meddig jössz

Park Kiadó, 2019, 244 oldal, 2990 HUF

 

A színházi élet ambivalens, mégis izgalmas világába visz Sándor Erzsi új könyve. A Meddig jössz főhőse a fiatal vidéki színésznő, Lili, aki beleszeret egy híres főváros rendezőbe. A viszony persze titkos, a férfi nős és esze ágában sincs felrúgni a házasságát a lány miatt. Lilinek az életében és színpadi szerepeiben is elég sok az üresjárat, így idejét azzal tölti ki, hogy kissé kívülállóként megfigyeli a környezetét, a színház működését, a színészeket. 

Mikor? Június 14-én 20:30-kor. Hol? PIM, Lotz-terem. Részletek erre>>

Lackfi János: Minden napra egy sztori 

Lackfi János: Minden napra egy sztori

Helikon Kiadó, 2019, 350 oldal, 3999 HUF

 

A bölcseket agyonverik, ugye? Esznek-e szőlőt a kannibálok? Ki tetoválja ki a halakat? 
Kit üssön el az önvezető autó? Lackfi János új kötetében minden napra jut egy-egy ilyen kérdés, ugyanis a hétköznapokról szóló olykor vicces, olykor szomorú sztorikból ezúttal éppen 365 jutott ki. A mindennapos őrületek a lehető legváltozatosabb módokon vannak elbeszélve. Hol gyerek beszél, hol nyugdíjas, hol hentes, hol Mikes Kelemen, hol temetkezési vállalkozó, hol kockázatkezelő, hol kidobóember, hol egy német tanárnő, aki nem németet tanít. A történetek fokozott mértékben tartalmaznak valóságot és abszurd humort is. 

Mikor? Június 15-én 15:00-kor. Hol? A PIM udvarán. Részletek erre>>

Péterfy-Novák Éva: Apád előtt ne vetkőzz 

Péterfy-Novák Éva: Apád előtt ne vetkőzz

Fordította: Libri Könyvkiadó, 2019, 213 oldal, 3499 HUF

 

Péterfy-Novák Éva ezúttal is egy kemény tabutémát járt körbe új könyvében. Az Apád előtt ne vetkőzz hőse egy Eszter nevű lány, aki a szüleitől elhidegült, ám akit jó érzéssel tölt el, hogy a nagyapja őt, csakis őt szereti – mindennél és mindenkinél jobban. A rokoni kapcsolat ugyanakkor egy ponton átbillen valami egészen másba, amihez rengeteg titok, szégyen és trauma tapad.  A regény olyan kérdésekre keresi a választ, mint hogy: Mi lesz egy megnyomorított gyermekből? Hogyan válik szörnyeteggé egy felnőtt? És vajon meg lehet-e törni a generációkon átívelő családi mintákat? A könyv bemutatójáról ITT írtunk. 

Mikor? Június 16-án 16:30-kor Hol? A PIM dísztermében. Részletek erre>>

Nádasdy Ádám: Jól láthatóan lógok itt 

Nádasdy Ádám: Jól láthatóan lógok itt

Magvető Könyvkiadó, 2019, 64 oldal, 1999 HUF

 

Nádasdy Ádám versei pont úgy szólnak hozzánk, ahogy a barátainkkal beszélgetünk: amikor váratlanul elmondanak valami bizalmasat, és mi tudjuk, hogy most a legtöbb, amit tehetünk, ha meghallgatjuk őket. Csakhogy Nádasdy verseinek olvasásával nem is a szövegekkel, de magunkkal vagyunk figyelmesek, ha odafigyelünk rájuk, magunkról tudhatunk meg valami bizalmasat. A Jól láthatóan lógok itt egy igazán eleven verseskönyv az ember nagy felismeréseiről. 

Mikor? Június 16-án 19:00-kor. Hol? A PIM udvarán. Részletek erre>>

Szendrői Csaba: Mintha muszáj lenne 

Szendrői Csaba: Mintha muszáj lenne

Scolar Kiadó, 2019, 56 oldal, 1495 HUF

 

Az Elefánt zenekar frontemberének, Szendrői Csabának a verseiben a szomorúság könnyű egy kicsit, a vicc viszont mindig nehéz. Mint amikor egy aranyhalat látunk úszkálni egy gömbakváriumban megállíthatatlanul föl-alá, de nem tudjuk eldönteni, hogy a látvány komikuma vagy vigasztalhatatlan szomorúsága erősebb-e. Egy okos tekintet és egy okos nyelv találkozása jókor, jó helyen. A Mintha muszáj lenne egyszerre könnyed és súlyos kötet.

Mikor? Június 14-én 20:30-kor. Hol? A PIM udvarán. Részletek erre>>

Ungváry Rudolf: Balatoni nyaraló 

Ungváry Rudolf: Balatoni nyaraló

Jelenkor Kiadó, 2019, 268 oldal, 3499 HUF

 

Ungváry Rudolf egy badacsonyi nyaraló évszázados történetét örökítette meg. Könyvében a Balaton-felvidéken letelepedett és ott a bortermelést meghonosító Lessner családnak és keresztény középosztályi környezetének hol szerencsés, hol végzetes fordulatokkal terhes sorsát mutatja be. A 18. század végén kezdődő és egészen napjainkig tartó történet ma élő leszármazottak visszaemlékezései, újsághírek és fényképek nyomán bontakozik ki.

Mikor? Június 12-én 18:30-kor. Hol? A PIM Dísztermében. Részletek erre>>