25 regény, ha számít, mit hagysz hátra - Itt a Bridge Booklist szépirodalmi válogatása vezetőknek

25 regény, ha számít, mit hagysz hátra - Itt a Bridge Booklist szépirodalmi válogatása vezetőknek

A Bridge Budapest második alkalommal állította össze vezetői közösségének ajánlásai nyomán könyvválogatását. A decemberi 50-es listával ellentétben (Bridge Booklist’21) itt most nem üzleti könyvekből kapunk merítést, hanem szépirodalmi művek vannak terítéken. Olyan regények, melyek nem csak az ajánlók emberi oldalát szólították meg, hanem egyben az üzleti gondolkodásukra is hatottak.

Könyves Magazin | 2022. április 01. |

Hogyan fedezhetjük fel gyerekkorunk kedvenc vagy éppen kötelező olvasmányáról - kinek éppen melyik volt -, A Pál utcai fiúkról felnőtt fejjel, hogy az valójában nemcsak egy kalandregény, hanem legalább annyira szól vezetésről, lojalitásról, csapatszellemről? Egy félrecsúszott élet, egy bukás mire taníthat minket az üzleti életben? A lista összeállítói személyes ajánlóikon keresztül mesélnek arról, hogy mit adott nekik többek között Grecsó Krisztián, Kundera, Márai, vagy akár Umberto Eco egy-egy regénye.

Ha még nincs terved arra, hogy mit olvass a húsvéti szünetben, akkor ez a lista neked szól!

Szerb Antal: Utas és holdvilág

A kedvenc regényem, amit időről-időre előveszek, elolvasok és elmélkedem rajta. Mindig mást ad, mindig más szereplő erősödik fel bennem olvasás során. A könyv bemutatja, hogyan lehet kilépni a megszokott életünkből, mit tanulunk akkor, amikor komfortzónán kívülre kerülünk, milyen módon alakul az elképzelt és a valós életünk gyerekkorunk és a felnőttkorunk között. Olyan problémát feszeget, ami mindannyiunk életében felbukkan. A kérdés csak az, hogyan találunk vissza, vagy éppen hogyan változtatunk a kilépés hatására.

Balatoni József, történelemtanár, író, tréner, az élményalapú oktatás népszerűsítője, Edisonplatform Gondolkodó körének tagja

Jókai Anna : Jákob lajtorjája

Egy párkapcsolatról szól, amiből házasság lesz, és a kommunikációról, vagy annak hiányáról. Bemutatja, hova vezetnek a félreértések, az elhallgatott mondatok, a sejtések és egymás tetteinek vélt értelmezése, a kommunikáció és együttműködés hiánya. Mennyi minden tud félrecsúszni, majd átcsapni a makacsság miatt egy olyan útra, ahonnan nincs visszalépés. 

Borsos Dorottya, Bridge Budapest csapattag

Paolo Cognetti: Nyolc hegy

Többnyire tényirodalmat olvasok. Ez nemcsak szakmai ártalom, ugyanis ezekben a könyvekben találom meg azt, ami érdekel és kielégíti a folyamatos tudásvágyamat.  

Imádom a hegyeket és szabadidőm nagy részét a hegyek között töltöm. Az elsőkönyves olasz kortárs író könyve épp ezért az első oldaltól kezdve szerelem volt. A Dolomitokban játszódó regény olvasása közben én is a főhőssel kalandoztam és az itt kibontakozó apa-fiú kapcsolat jobban megérintett, mint ahogy számítottam volna erre. Ha fontos, hogy milyen nyomot hagyunk magunk után, észrevétlenül is milyen hatással vagyunk a környezetünkre, akár magánéletben, akár a céges működésünk során, akkor ez a könyv segíthet abban, hogy kívülről rálássunk egy ilyen bonyolult viszonyra.

Budaházy Árpád, kiadóvezető, HVG Könyvek, Bridge Booklist kurátor

Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk

Valószínűleg fel sem fogjuk igazán, amikor gyerekként először kezünkbe vesszük ezt a könyvet, hogy itt sokkal-sokkal többről van szó, mint csupán egy izgalmas ifjúsági kalandregényről. Nem véletlen, hogy a művet a világ minden kontinensén lefordították és Magyarországon túl sok más országban is kötelező olvasmány. Az emberi empátia, a csapatszellem, a szervezeti összetartozás, a becsület, a tisztesség és a hűség megjelenésének olyan formái találhatóak benne, amelyek lényegesen túlmutatnak a klasszikus irodalom keretein. A Pál utcaiak, a Gittegylet, a Vörösingesek, Boka, Ács, Csónakos, Nemecsek, Geréb - bármelyiket bármikor át lehet fordítani körülöttünk élő szervezetekre, vezetőkre és munkatársakra. Még a legfigyelmesebb és legempatikusabb vezetőnek is folyamatosan nyitott szemmel kell járnia, hogy az igazán értékes munkatársakat és erőforrásokat megtalálja és felkarolja a szervezetében. A szervezeti célok folyamatos megvalósítása sem írhatja felül azt az elsődleges vezetői felelősséget, hogy csapatként és egyénként is 'jó embernek' kell maradni, minden körülmények között. Mert valójában ez az, amit magunk után hagyunk.

Buday Bence, ügyvezető, SHARE NOW Magyarország, Vállalható Üzleti Kultúráért Nagykövet

Grecsó Krisztián: Mellettem elférsz

A regény főszereplője egy kudarcot követően került identitáskrízisbe, és jut arra a következtetésre, hogy génjeiben hordozza a sikertelenséget. A bennünk élő múlt meghatározza jelenünket, jövőnket. Talán így foglalható össze dióhéjban a regény mondanivalója. Érdekes felvetés, amivel részben egyetértek, részben vitatkoznék. Emberként, társként, szülőként és a munka frontján egyaránt fontos tisztában lennünk azzal, hogy melyek azok a családi minták, amelyek meghatároznak minket, amik formálják személyiségünket, a világról alkotott nézeteinket és azt, hogy mi mit szeretnénk hátrahagyni magunk után. Szerencsére számos példát találhatunk arra, hogy valaki éppen a családi, szociokulturális háttér ellenére vagy éppen amiatt lett sikeres. De talán fontosabb, hogy ne féljünk a kudarctól, merjük megélni és felvállalni, hiszen a kudarc esély arra, hogy jobbá válunk.

Erdei-Kurucz Orsolya, Bridge Budapest csapattag

Kőhalmi Zoltán: Az utolsó 450 év

A szerző rendkívül szellemesen és iróniával mutat rá korunk egyik legnagyobb problémájára, a klímaváltozásra, mely mindannyiunkat befolyásol, akár tudomásul akarjuk venni, akár nem. Jó megoldás a humort használni ilyen komoly téma esetében is, mert így az üzenet könnyebben befogadhatóvá válik mindenki számára. Nehéz helyzetekben sem szabad elveszítenünk a humorérzékünket. A könyv segít azon is elgondolkozni, hogy milyen örökséget hagyunk majd hátra a gyerekeink és unokáink számára.

Erdős Ákos, vezérigazgató, Paprika Studios, Edisonplatform Menő Cég

Spiró György: Fogság 

Amikor körülbelül 10 éve olvastam, úgy tettem le, hogy ennél jobb regényt nem biztos, hogy valaha fogok olvasni: lenyűgözően nagy munka a 2000 évvel ezelőtti világunkról, de olyan frissen, mintha ott élne a jelenben az ember a főhőssel, Urival, egy római polgárral az ókori Rómában, Jeruzsálemben, Alexandriában. Az ember, a család, a társadalom, a birodalmak, a világ működése is jobban megérthető – egyszerre monumentális és izgalmasan részletgazdag, miközben úgy szól a múltról, hogy örökérvényű igazságaival a mai életedre ismersz. Az ikszedik covidhullámban újraolvastam, ha már fogságban éltünk, és megint úgy tettem le, hogy az egyik legnagyobb kortárs regény. És bár nem azt kerestem benne, de az üzleti élet, a hatalmi struktúrák, érdekek, helyezkedés, alkuk természetére vonatkozóan is rengeteg tanulsággal szolgál.

Fekete Emese, vezető szerkesztő, Forbes Magyarország, Bridge Booklist kurátor

Milan Kundera : A lét elviselhetetlen könnyűsége

Rengeteg rétege van. Vezetői tanulság szempontjából vizsgálva egyértelműen az emberekbe vetett bizalom jut eszembe. Ha valakivel együtt dolgozol, bíznod kell abban, hogy jól fogja elvégezni a feladat rá eső részét, mert így tudtok csak egyről a kettőre jutni. Nem tarthattok próbát, ha nem jól dolgoztok együtt, elúszik az adott lehetőség. A másik szinte biztosan máshogy fogja megközelíteni a feladat megoldását, mint te, és ezért a végtermék sem pontosan olyan lesz, mint amilyennek elképzelted. De valószínűleg ugyanolyan jó. Ezt meg kell tanulnunk elfogadni ahhoz, hogy hatékonyan tudjunk delegálni. Az életben pedig szintén el kell fogadnunk, hogy nincs alternatív forgatókönyv, amivel össze tudjuk hasonlítani a döntéseink eredményét.

Forgács-Fábián Sára, kuratóriumi elnök, Amigos a Gyerekekért Alapítvány, Nordic Bridge tag

Hermann Hesse: Az üveggyöngyjáték

A II. világháború éveiben, egy gyilkos világkrízis idején fejezte be Nobel-díjas útkereső főművét Hesse: egy olyan történelmi pillanatban, ami sok rokonságot mutat hosszú vergődés után robbanásszerűen átformálódott, kisiklott jelenünkkel. Sokaknak - nekem is - életre szóló ős-eredő ez a rendkívül sok szinten működő, tengermély könyv. Ismét eljött az ideje.

Összetettsége miatt lehetetlen rövid, de akkurátus recenziót írni róla. Egyszerre szól a kiteljesedés útját járó szellem és a társadalom viszonyrendszeréről, belső és külső világokról, utópisztikus és mégis mindennapjait élő szervezetről, az elit felelősségéről, kreativitásról és technológiáról, hübriszről és alázatról, mély barátságokról és egyéni útválasztásokról. Fejlődésregény és “karrierregény”, mély és önazonos döntések láncolata, ami a végső fordulata miatt is különleges és maradandó. Így lett nekem ez a bölcs könyv az igazságkereső ember leghűbb kísérője.  

A krízis szó kínai írásjele egyesíti a “veszély” és a “fordulópont/lehetőség” szavak írásjeleit. Ilyenkor kell az ősforrásokból erőt meríteni a világ újrateremtéséhez és egyéni igazságunk bátor megéléséhez. Ajánlom minden vezetőnek, aki ki akar teljesedni a ráruházott felelősségben.

George Tilesch, elnök PHI Institute, a Mesterség és Intelligencia könyv társszerzője, Bridge Booklist kurátor

Umberto Eco: A rózsa neve

Magával ragadó krimi, kalandregény, történelmi tabló és a műveltség tárháza egyetlen szöveg-egészben. Középkor, misztikum, intrika, titkok, tagadások és gyilkosság, persze. A múlt század nyolcvanas éveiben került a kezembe először, azóta úgy ötévente biztosan újraolvasom – értelemszerűen jelentősen változó élethelyetekben. Elsőként világmegváltásra készülő újságíróként, aztán ilyen-olyan vezetőként, majd manapság a világ megváltásáról még nem teljesen letett tanácsadóként adott és ad izgalmat. Mivel is? A temérdek utalással tűzdelt oldalak aprólékos felfedezésével. A megoldáshoz vezető út kacskaringósságával. A jelentések sokrétegűségével. Azzal, hogy szórakoztat. (Amúgy ez volt a szerző szándéka is, ahogyan ez megjelenés követően írt Széljegyzetekben el is árulja.) A rózsa neve annak ellenére is nyitott mű, hogy legvégül csak siker koronázza a nyomozást. Így a vele kapcsolatban megfogalmazódó kérdések lehetnek ugyan egyformák, de a válaszok biztosan különbözőek:  minden értő olvasás (nyomozás) kétségtelenül egyetlen tetteshez vezet majd, önmagunkhoz. (Ez Eco megfejtése volt előbb, csak azután az enyém is.) Én viszont éppen ezért nem is akarom megfogalmazni, hogy mi köze a vezetéshez. Elég legyen annyi, hogy arra a bizonyos lakatlan szigetre  magammal vinném Eco professzor első regényét, s ezt ajánlom mindenkinek, aki bízik az ítélőképességemben. 

Iglódi Csaba, vezető tanácsadó, Your Way Consulting, Bridge Booklist kurátor

Elizabeth Gilbert: New York lányai 

Hallatlanul szórakoztató fejlődéstörténet egy nőről, aki a New York-i frivolitás virágzásának idején ismeri meg a szerelmet, az árulást, válik felnőtté, érti meg, hogy mi a szeretet, és találja meg végül a helyét, kamatoztatja tehetségét, és lesz különutas vállalkozó, hogy aztán hivatása által nők százait tegye boldogabbá. Olyan, mint a minőségi gin-tonic, édes, ízes-keserű, hatásos és letehetetlen. Igazi kedvenc.

Joós Andrea, tanár, alapító, Élménybiológia, Nordic Bridge tag

Kertész Erzsébet : Vilma doktorasszony

Ezt a könyvet édesanyám adta a kezembe. A nagyszüleimnél egy vasárnapi ebéd után vette le a polcról a régi gyerekszobájában, körülbelül 12 éves voltam, és biztos vagyok benne, hogy ha nem találkozom ezzel a történettel, akkor teljesen másképp alakult volna az életem. 

Hugonnai Vilma az első magyar orvosnő, és az egyik legnagyobb ikonom, ő az aki megtanította nekem, hogy bátran tűzzek ki magam elé akár olyan célokat is, amelyek elsőre megvalósíthatatlannak tűnnek. 

Sokszor volt olyan élményem a tanulmányaim alatt, hogy a tanáraim kevésbé tartottak jó képességűnek, vagy nem gondolták, hogy felvesznek majd az egyetemre. Ezután a könyv után titokban csak nevettem rajtuk, és pontosan tudtam, hogy ha nem vagyok rest beletenni a melót, sikerülni fog, amit elterveztem. Természetesen ez a gyermeki önbizalom azért valamennyire megtépázódott az évek alatt, de ha elbizonytalanodom, mindig eszembe jut, hogy volt egy lány a 19. században, aki úgy döntött orvos lesz. Minden férfi kinevette az ambíciói miatt, de ő ennek ellenére sem hagyta magát.

Lukács Luca, Bridge Budapest csapattag

Bret Easton Ellis : Amerikai psycho

Méltán lett kultkönyv, ugyanakkor a szerző egyik legvitatottabb alkotása.

Ez a döbbenetes elemeket tartalmazó mű olyan elemi erővel világít rá a valódi értékekre és arra, hogy a csillogó felszín a látszat ellenére milyen hihetetlenül romlott tud lenni. A könyv ezzel sokkol, miközben önkéntelenül is elgondolkodtat a saját szűkebb és tágabb környezetünk „valódiságán”.

 Egyedi megoldással megfogalmazott társadalomkritika és zseniális korkép.

Kizökkent, tűréshatárt feszeget és kiábrándít. Így jutunk el odáig, hogy újradefiniálhassuk magunkban: mi a fontos, minek van értéke? Ez önmagában egy katarzis.

Ezután rögtön egy könnyed romantikus regényt ajánlok olvasásra, hogy visszatérjen a hitünk az emberekben és az Amerikai psycho hatására ne azon töprengjünk, hogy vajon melyik ismerősünk lehet valójában „egy” Patrick Bateman.

Pedig valójában PB is pont azt szeretné, amitől jobb lesz a világ:

„– Mondd, Patrick, mit akarsz?- kérdezi felsóhajtva.
 – Semmi mást, csak békét, szeretetet, barátságot és megértést az emberek között – felelem szenvtelenül.”

Márton Katalin, HR & CSR Igazgató, Praktiker Kft, Edisonplatform Menő Cég és Vállalható Üzleti Kultúráért Nagykövet

William Golding : A Legyek Ura

Az édenkertből való kiűzetés archetipikus történetét dolgozza fel Golding. A háború elől menekülő iskolás fiúkat szállító repülő lezuhan egy lakatlan szigeten. A regény bemutatja, hogyan építi fel ez a csoport a régi-új társadalmi struktúrát, szakad pártokra (békés demokrácia, erőszakos diktatúra), osztja fel maguk között a munkát, emelkednek ki vezetők, elnyomók és milyen hiedelemrendszer köré szervezik az életüket. Fájdalmas tanulságok emberi természetről, az ember és a természet törékeny viszonyáról és ironikus reményről. 

Molnár Geraldine, Bridge Budapest csapattag, Nordic Bridge tag

Tóth Krisztina : Pixel

Azt gondolom, hajlamosak vagyunk arra, hogy a saját világunkba burkolózzunk, a saját értésünk, igazságunk szerint lássunk és ítéljünk meg embereket, mérjünk fel helyzeteket. Éppen azért szeretem – és olvasom újra rendszeresen – Tóth Krisztina Pixel című kötetét. Mert ablakot nyit a valóságra, arra, hogy a közösségünk valójában milyen sokszínű, és a felszín alatt, ami formális munkakapcsolatokból rendszerint nem derül ki, milyen élethelyzetek, emberi történetek rétegződnek. Mindenki mögött van egy történet. Kapcsolati hálónk szövetében ott az ember, éppúgy, mint a számítógépen ránagyítva egy képre, felsejlik a legelemibb egység, a pixel. A könyvben az önállónak tűnő novellák összefonódnak, ahogy az író először zoomol, majd távolabb lép egy történetből, míg végül kirajzolódik a szereplők kapcsolatrendszere. A hétköznapi, sokszor banális, de mindig csattanóval vagy felismeréssel végződő történetek a kötetben képkockákként tárják elénk az emberi dilemmákat, melyeknek mi magunk is szemtanúi, vagy átélői vagyunk. A kötet nem egy konkrét üzleti problémára ad választ, sokkal inkább szemléletünk formálásában segít: emlékeztet a történeteinkre és rávilágít a rész-egész, ész és lélek dinamikájára, amit mindig, az üzleti életben is érdemes szem előtt tartanunk.

Németh Flóra, kommunikációs szakértő, Magyar Telekom, Nordic Bridge tag

Háy János : A cégvezető

Szépirodalmi mű, talán senki nem üzleti könyvet vár a szerző és a cím hallatán.

A történet kitalált, részeiben mégis annyira ismerős.

Ezek a sorsok, döntések, tévedések és önigazoló viselkedések itt vannak körülöttünk. 

Különleges nyelvezete, a narráció egészen magával ragadó, letehetetlen. Velünk marad a felismerés, hogy ez a könyv nem Egy Cégvezetőről szól, hanem saját magunkról!

Németh Zsófia, People & Culture Director, Roche, Edisonplatform Menő Cég

Márai Sándor: Az igazi

Egy házasság története látszólag távol van az üzlettől, mégis hatott rám ilyen szempontból. Gyakran eszembe jut olyan helyzetekben, amikben párbeszédre, nyitott, befogadó és őszinte kommunikációra lenne szükség, de nem megy. A felek teljesen bele vannak ragadva a saját nézőpontjukba. Ez a Márai-mű pont erre példa. Egy házasság története a férfi és a nő szemszögéből. Mintha nem ugyanazt élnék. Nem értjük, hogy lehet ez az egész ennyire más. Pont erre emlékeztet a vezetésben. Ugyanazt a dolgot, mennyire másként értékelhetjük és milyen gyorsan vezet konfliktushoz, ha nem számolunk ezzel. A hatékony működést lehetetleníti el és rengeteg felesleges stresszt okoz. Pedig csak bele kellene gondolni, hogy van más nézőpont is.

Pistyur Veronika, ügyvezető, Bridge Budapest

Gabriel Garcia Márquez: Száz év magány

Vannak könyvek, amik olyan meghatározó pillanatban érik el az ember lelkét, hogy aztán soha nem engedik el: nekem ilyen ez az először  tizenévesen, országos irodalmi versenyre feldolgozott regény, a mágikus realizmus klasszikusa. 

Ez volt az a könyv, ami megmutatta, milyen elragadó, a valóságnál százszor intenzívebb világ születhet a történelem, a megélt élet, a képzelet, a vágyak és a nyelv gyönyörű összeolvadásából. Márqueznél a magány és a szerelem, a halál és a szenvedély folyamatosan újra meg újra megújuló történetei mintha egy-egy hullám lennének a tengerparton: mindegyik egyedi és mindegyik egy örökké való, hatalmas egész része.

Simó György, ügyvezető partner, Day One Capital Fund Management, Bridge Booklist kurátor

Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk 

A Pál utcai fiúk a világ egyik legszebb ifjúsági regénye, amit nemcsak iskolásként, de felnőttként is érdemes elolvasni, újraolvasni. 

Különlegesen hat, amikor valaki vezetőként a kezébe vesz egy gyerekkorában olvasott könyvet. Emlékeztet, felelevenít, s közben új aspektusaira figyelünk fel. A Pál utcai fiúkban ott van a lojalitás, a veszélyhelyzet, az összefogás, a vezetőválasztás, a csapaton belüli széthúzás, az áldozat, az erkölcsi győzelem. A regényt olvasva mai hétköznapi kihívásaink elevenednek meg. „Boka okos fiú volt, de azért azt még nem tudta, hogy más emberek egészen mások, mint mi, s hogy nekünk ezt mindig egy-egy fájdalmas érzés árán kell megtanulnunk.”

Stumpf Kata, társalapító, vezető, Konnekt Egyesület, Nordic Bridge tag

Cixin Liu: Hangyák és dinoszauruszok

Megfogott, hogy egy teljesen fura képpel (a hangyák és a dinók leírásán keresztül) milyen pontosan lehet kooperációról, versengésről és küzdelemről beszélni, ami teljesen releváns ránk, emberekre nézve is.

Szendrői Gábor, ügyvezető partner, Concorde MB Partners, Vállalható Üzleti Kultúráért Nagykövet

Polcz Alaine : Asszony a fronton

Polcz Alaine Erdélyben született, a XX. század egyik legnagyobb női gondolkodója és alkotó embere, vezetője volt. Mindezt olyan korban és körülmények között érte el, amikor a nők egész más sorsot várhattak maguknak, mint ma. A II. világháborúban átélt hétköznapjairól, a lehetetlen túléléséről írta meg 1991-ben az Asszony a fronton című visszaemlékezését.

Letehetetlen olvasmány. Miért lehet érdekes ez a könyv a munka szempontjából?

A legmagasabb szintű reziliencia, tudatosság, motiváció, nyitottság a világra, és élethosszig tanulás. Ezek a mi korunk szavai, de Polcz Alaine élete egyben. Tanulhatunk tőle.

Ja, és a könyveit (mindet érdemes elolvasni, nemcsak nőknek!) pszichológusi munkája mellett írta, miközben itthon úttörőként megalapította, létrehozta a hospice ellátást.

Tál Mariann, Üzletágvezető, ügyvezető-helyettes

Vezető-kiválasztás és direkt keresés Üzletág, JOBGROUP

Edisonplatform Menő Cég

Joseph Heller :  A 22-es csapdája

Amikor eldöntöttem, hogy Heller 1961-ben megjelent háborúellenes szatíráját ajánlom újraolvasásra, szinte elképzelhetetlennek tűnt, hogy 2022-ben Európában újra háború törhet ki. Döbbenetes, hogy történelmünk megannyi eszement pusztításából még a mai napig nem sikerült az emberiségnek, de főként az emberek vezetőinek tanulniuk. Bár az orosz-ukrán konfliktus lokálisnak tűnhet, sokkal globálisabb, mint azt sokan gondolják, hasonlóan a több mint nyolcvan évvel ezelőtti háborúhoz (amiről a regény is szól), hiszen valahol most is világnézetek csapnak össze. Bízzunk benne, hogy a történelem nem ismétli önmagát, de keserűen bevallhatjuk, hogy Heller regénye régen volt ennyire aktuális, mint most. Noha a háború különleges aktualitást ad a remekmű újraolvasására, érdemes felsővezetőként magán a 22-es csapdahelyzetén is tűnődni, hiszen egy igazán jó vezetőnek pont azzal a képességgel kell rendelkeznie, hogy a megoldhatatlannak tűnő komplex problémákra találjon olyan választ, ami mások számára elképzelhetetlen.

Tunkli Dániel, vezető elemző, Concorde Csoport, Nordic Bridge tag

John Williams: Stoner  

Az 1900 évek első felében Amerikában élő ember életét mutatja be nekünk a születésétől haláláig.

A regény hihetetlen igényes munka, nagyon kidolgozott, gyönyörűen megírt mondatokkal (és ez a fordítót is dicséri). Két aspektusát emelném ki. Megmutatja, hogyan lehet egy nagyon szegény, megkockáztatom, műveletlen családból eljutni egy egyetemi oktató állásig, doktori fokozattal. Ezt az utat azonban nem harsonaszóval, díjakkal, sikerekkel ábrázolja, hanem a maga természetességében, ahogy egyébként sokszor éljük az életünket.  A másik "üzleti" aspektusa az, hogy is lehet értékekhez ragaszkodva leélni egy életet. Általában amikor értékekről beszélünk, az legtöbbször megdicsőülésként van ábrázolva, pedig az értékeink mellett kiállni sokszor hátrányt, áldozatot,vagy akár kirekesztést is jelenthet. A főhős az élet természetes velejárójaként kezeli ezt - annak ellenére, hogy persze ezek a helyzetek számára is fájdalmasak. Ez a nagybetűvel írt EMBERI magatartás példaértékű számomra. 

Vágó Beáta, HR Manager, Orbico Hungary Kft., Edisonplatform Menő Cég

Paul Auster: 4321

Olyan mintha négy regényt olvasnánk de a főhős ugyanaz. A négy Archie nagyon hasonló, de az életük mégis eltérő, mivel valahol az életük során másként döntöttek, vagy éppen a véletlen csavarta el a kormányt. 

Vezetőként döntéshozás előtt nagyon sokszor futtatjuk le fejben az A, B, C szcenáriókat, és sokszor kényszeresen igyekszünk a lehető legjobb, legoptimálisabb döntést hozni. Végigolvasva mind a négy életet (szcenáriót) rá kellett jönnöm, hogy nincs "leg-leg -leg" megoldás. Van egy döntés, amit felelősségteljesen hozunk meg vezetőként. A terjedelme ne rettentse el az olvasót, mert ez is egy nagyszerűen megírt, sodró történetű regény.

Vágó Beáta, HR Manager, Orbico Hungary Kft., Edisonplatform Menő Cég

W. Somerset Maugham: Borotvaélen 

Örökérvényű aktualitása miatt választottam, mert a főhős kalandjain és jellemfejlődésén keresztül olyan kérdések fogalmazódhatnak meg az olvasóban, mint a karrierút, a motiváció vagy az élethosszi tanulás, és ezekre válaszokat is találunk Larry és a hozzá kapcsolódó emberek különböző nézőpontjából. Akár üzleti könyvként is tekinthetünk rá, mert bár fiktív példákkal szemléltet, de átélhető, szerethető és releváns minden, az útját kereső vagy abban megújulásra vágyó vezetőnek!

Varga-Nagy Eszter, vállalati kommunikáció és PR vezető, Coca-Cola Magyarország, Edisonplatform Menő Cég

Irvin D. Yalom: A Schopenhauer-terápia

Megindító utazás az élet alkonyáról és az értelemkeresésről. Nehezen nézünk szembe az elmúlással, és azzal, hogyan tudunk nyomot hagyni a világban. A regény elgondolkodtat az élet értelméről, és arról, hogyan lehet egymás életére hatni.

Veres Rita, az Edisonplatform vezetője, Nordic Bridge tag

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Gabriel García Márquez fia halálról, veszteségről, apai örökségről ír

...
Beleolvasó

A cégvezető a te életed könyve

Háy János új regénye egy sikeres cégvezetőről szól, aki lelép a családjától, hogy a titkárnőjével kezdjen új életet. Története a pénz hatalmáról, az értékek hiányáról, a család széteséséről és egy társadalom kisiklásáról is mesél. Olvass bele!

...
Kritika

A lázadás és a nosztalgia regénye az Utas és holdvilág

Szerb Antal kultikus regénye, az Utas és holdvilág évtizedek óta töretlenül népszerű, de talán még sosem érződött olyan húsbavágónak, mint most, amikor a főszereplő, Mihály életválsága az egész világ válságává nőtte ki magát. Az olaszországi roadregény több mint nyolcvan évvel a megjelenése után aktuálisabbnak tűnik, mint valaha. Újraolvastuk az Utas és holdvilágot.

ZÖLD - TERMÉSZETESEN OLVASOK
...
Zöld

A Last of Us előtt már begombásodott a (horror)irodalom

...
Zöld

Litkai Gergely: Mi történne a világgal, ha eltűnnének a méhek? / A méhek története

...
Zöld

A húsevés évezredes hagyományát ugyanúgy átírhatjuk, mint a nők szavazati jogait?

Hírek
...
Gyerekirodalom

Aki mesés kalanddá tette a nyelvtant - 95 éve született Varga Katalin

...
Zöld

Jane Goodall Budapesten is bemutatja A remény könyvét

...
Panodyssey

Szepesi Kornél: Hope [Panodyssey]

...
Alkotótárs

Harmadik alkalommal hirdetik meg a Mastercard® - Alkotótárs irodalmi ösztöndíjprogramot

...
Hírek

Tavaly rekord számú könyv eltávolítását kérték az amerikai iskolákból és könyvtárakból

...
Nagy

Ezeket a könyveket olvasd, ha tetszett A páciens!

...
Hírek

A világ legrégebbi héber Bibliáját állítják ki Tel-Avivban

...
Szórakozás

Tolkien, Trianon, Borbély Szilárd, Polcz Alaine [PROGRAMAJÁNLÓ]

...
Nagy

Melyik könyvvel érdemes belépni Sherlock Holmes fiktív univerzumába?

Még több olvasnivaló
...
Nagy

„Kommunista volt-e Petőfi? Néger volt-e Kossuth?”

A Petőfi-délibábok című programsorozat Petőfi politikai emlékezete a dualizmustól napjainkig című nyitórendezvényén kiderült, hogy az évek során Petőfi lobogó helyett sokaknak inkább dobogó volt: emelvény, amelyről ki-ki a maga hasznát remélve szónokolt.

...
Nagy

Fantasztikus írókat adtak a világnak, a britek mégsem falják a könyveket

Az angolok olyan szerzőket adtak a világnak, mint William ShakespeareAgatha Christie, Jane AustenCharles DickensJ. R. R. Tolkien, J.K. Rowling. Ezek alapján joggal hihetnénk, hogy az angolok a világ legnagyobb könyvfogyasztói, de tényleg így van? 

...
Nagy

Gurubi Ágnes: Szauna nap

Gurubi Ágnes a Szív utca című kötetével 2021-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Volt értelme megőrülni című tárcasorozata mostantól egy évig olvasható a Könyves Magazinon. Ez az első rész.

...
Panodyssey

Závada Péter: Az új formákról

"A színház az elmúlt kétezerötszáz év során jelentős fejlődésen ment keresztül, és ma már olyan technológiák állnak rendelkezésünkre, melyek még huszonöt évvel ezelőtt sem léteztek. Mégis ahhoz, hogy számomra egy színházi előadás igazán inspiráló legyen, valami újat, eredetit és felforgatót kell mondania néző és színész relációjáról, olyasvalamit, ami mindent más perspektívába helyez." Závada Péter esszésorozata negyedik részében az új színházi formákról értekezik. 

...
Nagy

Nádas és Hajnóczy is magukról, vagyis a világról írnak

Azonosíthatjuk Nádas Pétert a Párhuzamos történetek főszereplőjével? Hajnóczy Péter magáról mintázta volna A halál kilovagolt Perzsiából alkoholista főhősét? Ezeket a kérdéseket boncolgatja a PIM kiállítása, amelyen Barnás Ferenc mondott beszédet.

...
Kritika

Bevezetés a városi magány mesterségébe

Jhumpa Lahiri Amerre járok című kötete pillanatképeket villant fel a városi magány mindennapjairól: a folyamatosan pergő mentális film egy névtelen nagyváros kulisszái között játszódik, hőse és mesélője pedig egy negyvenes nő, egy klasszikus megfigyelő, aki állandó önreflexióban él – sőt, nemcsak egyszerűen létezik, hanem folyamatos mozgásban van, jön, megy, bolyong.