A remény rabjai: 5+1 könyv a bevándorlásról

.konyvesblog. | 2015. július 10. |

Bevándorlók voltak, vannak, lesznek, és szerencsére írók is, akik megírják az ő történeteiket. Mi most 5+1 könyvet választottunk ki az itthon (is) megjelentekből, de kommentekben várjuk a ti kedvenceiteket!

Oravecz Imre: Kaliforniai fürj

Burdos ház, spórolás, kőkemény fizikai munka, kiszolgáltatottság, megvetés - a Kaliforniai fürj hősei, az Árvaiak az ohioi Toledóban kezdetben nagyon sok mindent hajlandóak elviselni. Az ő amerikai álmuk az, hogy annyi pénzt összegyűjtsenek, amennyiért hazatérésük után majd Szajlán vehessenek földet. A hónapokból azután évek lesznek, a gyerekeikből pedig fiatal felnőttek, akik legfeljebb már csak hallomásból ismerik az ókontrit, és egyáltalán nem vágynak vissza abba a távoli országba. "Az elvágyódás, a megmaradás és a kötődés regénye is a Kaliforniai fürj, amely ráérősen, a klasszikus történetmesélés hagyományait felelevenítve, a részleteket aprólékosan kibontva festi fel a gazdasági boldogulást kereső 19. századi magyar kivándorlók portréját" - írtuk korábban Oravecz Imre regényéről. A szerző nagyapja szintén azok között volt, akik annak idején az Újvilágban próbáltak szerencsét, sőt, az édesapja külföldön is született. A Könyvesblognak adott interjújában a szerző így mesélt személyes érintettségéről: "Az, hogy ez egy olyan történet, ami rám is tartozik, az már évtizedekkel előbb nyilvánvaló volt, de az, hogy én ezt megírjam, egyáltalán fel sem merült bennem korábban. Illetve ha fel is merült, azt gondoltam, hogy én ezt nem tudom megírni. Ezért is van, hogy olyan későn, vén fejjel fogtam hozzá". Oravecz Imre a Müpa Literárium-estjén elmesélte, hogy már készül a folytatás, melyben Magyarországra hozza a kivándorolt házaspár egyik fiát.

Halász Péter: Második Avenue

Horváth Károlyék nem tudják pontosan, hogy fiuk, Béla, mit csinált 1956 októberében, de miután a szomszéd fiút már elhurcolták, így tisztában vannak azzal, hogy idő kérdése csak, hogy az ő ajtajukon is dörömböljenek. A család a legnagyobb titokban készül a nagy útra, melynek végállomása Amerika, azon belül is New York és a Második sugárút. Ez az utca egy második esély és egy másik élet ígéretét is hordozza magában. Az új élet folyamatos reménykedés, küszködés, és csalódottság, a beilleszkedés pedig van, akinek végül sikerül, de van, aki egyszerűen nem tudja felvenni az emigráns lét ritmusát. Halász Péter hőseinek mindenesetre nincs sok választásuk, boldogulnak, ahogy tudnak, és egy idő után nem csak saját emlékeikkel, de az amerikai életbe teljes mértékben belesimuló és azt magáénak érző gyerekeik érzéseivel is meg kell küzdeniük.

Amy Tan: Mennyei Örömök Klubja

A Mennyei Örömök Klubjában négy asszony gyűlik össze időről időre, hogy madzsongot játszanak és meséljenek. Mindannyian Kínából érkeztek San Franciscóba, ez a regény pedig az ő, és a már Amerikában nevelkedett lányaik története. Hátrahagyott ikergyermek, szeretet nélküli házasság, anya-lánya konfliktus, elnyomó családi kapcsolatok, nyelvi korlátok, az idegenség érzete mind-mind fontos téma Amy Tan regényében, melyből 1993-ban film is készült, itt a trailere. A kínai-amerikai identitás problémáit járja körül Amy Tan másik regénye, A száz titkos érzék is, melyről korábban itt írtunk hosszabban.

 

Henry Roth: Mint egy álom

David Schearl még csak hatéves, családja a Monarchia északkeleti pereméről vándorol ki Amerikába, és a regény kezdetén New York zsidó bevándorlók lakta negyedében élnek. A Mint egy álom a gyerek szemszögén keresztül mutatja be a családot szétfeszítő indulatokat, a beilleszkedés nehézségeit, és azokat az álmokat, melyekbe a mindennapokban kapaszkodni lehet. A regény először 1934-ben jelent meg, de kezdetben nem kapkodtak érte az olvasók. Akkor fedezték fel ismét maguknak, amikor 1964-ben dicsérő kritikát közölt róla a The New York Times Book Review, a kötetből pedig több mint egymillió példány kelt el. A könyv felkerült a TIME magazinnak a száz legjobb angol nyelvű regényt összegyűjtő 2005-ös listájára is.

DrMáriás: Nem élhetek Milosevic nélkül

"Fontos lenne valamilyen módon összegezni és leírni ennek az elmúlt 20-25 évnek az alapvető szempontjait, szegmenseit" - mesélt néhány évvel ezelőtt DrMáriás az Inforádiónak arról, hogyan született a Nem élhetek Milosevic nélkül című könyve, amely a Tudósok történetén keresztül mutatja be a jugoszláviai háborút, és a bevándorlás nehézségeit.

 

Danyi Zoltán: A dögeltakarító

"Danyi Zoltán megírta a vajdasági magyar posztháborús nemzedék tanulóéveit" - írta Végel László A dögeltakarítóról, amely az idei könyvhétre jelent meg. A regény hőse, miután átéli a délszláv háborút, keresi a biztonságot és a szabadságot. Útja Splitbe vezet, Budapestre és Berlinbe, miközben Amerika ígéretével csábít, de kérdéseinkre a választ - a fülszöveg szerint legalábbis - talán egy temerini alkony rejtegeti.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ezért érdemes edzened a képzeleted „izmait”

Egy új könyv szerint a gazdag képzelet nem valami isteni adottság, hanem fejleszthető tulajdonság. Le is írja, hogyan.

...
Zöld

Klímaváltozás helyett „halálos klímapusztítás”: ez a csere téged rávenne a cselekvésre?

Nem elég hatékonyak a jelenlegi kifejezéseink, amikor a klímaváltozás fenyegetéseiről beszélünk, állítja az ELTE PPK kutatója. Forgács Bálint új nyelvhasználatot javasol, hogy súlyának megfelelően kezelhessük a problémát. Mi könyveket ajánlunk a hír mellé.

...
Zöld

Kreatívabbak a babák, mint eddig gondoltuk + 5 könyv a kreativitásról

Magyar babák vettek részt abban a kutatásban, melyből kiderült, hogy a babák elég korán képesek kreatív módon kombinálni különböző fogalmakat. Könyvek hírek mellé.