5 könyv és 1 film az életközépi válságról

5 könyv és 1 film az életközépi válságról

A skandináv film és irodalom egyik kulcsfigurája az életközépi válságban szenvedő, boldogtalan ember. Az utóbbi években rengeteg olyan történettel találkozhattunk, amelynek főhőse látszólag jó helyzetben van – családos, dolgozik, jó anyagi körülmények között él –, valami elemi hiányérzet mégis arra sarkallja, hogy rúgjon fel mindent. Egy ilyen férfiról szól a Magam ura című film is, amelyet most a Cinegón lehet megnézni. A filmben egy harmincas családapa, Martin gondolataiba leshetünk bele, aki egy magányos túrán próbálja megfejteni, hogy miért rekedt meg az élete. Most öt könyvet ajánlunk, ami erről a témáról szól.

Forgách Kinga | 2020. június 24. |

1. Erlend Loe: Doppler-sorozat

Erlend Loe
Doppler
Scolar Kiadó, 2020, 187 oldal
Erlend Loe: Doppler

Erlend Loe egyik leghíresebb főhőse, Doppler sok szempontból hasonlít a Magam ura főszereplőjéhez: elvileg mindene megvan ahhoz, hogy elégedett lehessen (feleség, gyerek, munka, pénz), mégis úgy érzi, hogy be van szorulva egy életbe, amely nem teszi boldoggá. Egy nap elesik a biciklijével az erdőben és „megvilágosodik”, majd úgy dönt, hogy felhagy a korábbi látszatéletével és inkább beköltözik a természetbe. Erlend Loe interjúnkban ezt mondta a sorozatról:

„Ez egy egzisztencialista történet, mert arról a kérdésről szól, hogy érdemes-e azt tettetnünk, hogy minden rendben van, érdemes-e folytatni a tökéletesnek tűnő életünket, vagy elismerjük végre, hogy valójában mindennel problémánk van. Néha meg kell állnunk, hogy őszinték lehessünk magunkkal. A regényeim nagyban arról szólnak, hogy milyen életet, milyen utakat választunk, milyen dolgokkal foglalkozunk. Doppler története sok szempontból szimbolikus.”

2. Kötter Tamás: Ikea, vasárnap

Kötter Tamás
Ikea, vasárnap
Kalligram, 2017, 304 oldal
Kötter Tamás: Ikea, vasárnap

Az életközépi válság a témája Kötter Tamás Ikea, vasárnap című könyvének is, amely a mókuskerékbe ragadt középosztály küzdelmeire és beszűkült lehetőségeire mutat rá. Egy nemzetközi ügyvédi iroda karrierjükben megrekedt, középszerű jogászai a szereplők, Karcsi és Barna, akik igyekeznek kellemesen élni, pótolhatatlannak hinni magukat, de rádöbbennek, hogy csupán drágán cserélhető alkatrészei annak az üzemnek, ahol robotolnak. Életük közepén rá kell kérdezniük, mi az értelme a létüknek, hol tartanak, mi lett belőlük. A kínos kérdésnek csupán egyik fele, hogy szakmailag megrekedtek, a másik a tönkrement vagy kihűlt házasságaik valósága. Ami talán még ennél is fájóbb: semmivé váltak a korábban vitális apa-gyerek kapcsolataik. A regény negyvenes férfi szereplőinek szembe kell nézniük az életükkel és az idejükkel, csak az a kérdés, tudnak-e változtatni.

3. Geir Gulliksen: Mielőtt elváltunk

Geir Gulliksen
Mielőtt elváltunk
Typotex, 2019, 212 oldal
Geir Gulliksen: Mielőtt elváltunk

Jon azzal szembesül, hogy a felesége kiszeret belőle. A legfájdalmasabb utat választja: elfogadja a folyamat visszafordíthatatlanságát, és megpróbálja a másik szemszögéből megérteni a helyzetet. Ehhez át kell gondolnia és elemeznie kell az egész közös történetüket, és ami még fontosabb, a kapcsolat kudarca miatt mindent meg kell kérdőjeleznie, a mondataikat, a tetteiket, az általuk eljátszott női és férfi szerepeket. Ahogy a Magam ura főhőse, úgy ő is keresi a hibát, amit a feleségével elkövettek a házzaságuk során, és közben felteszi azt a kérdést is, hogy vajon lehetséges-e egyáltalán igazán megismerni a másik embert. Közben óhatatlanul előjerül az a gondolat is, hogy mi a szerepe egy kapcsolat szétcsúszásában a szexualitás, valamint a valódi beszélgetések minőségének? 

4. Per Petterson: Férfiak az én helyzetemben

Per Petterson
Férfiak az én helyzetemben
Scolar Kiadó, 2019, 304 oldal
Per Petterson: Férfiak az én helyzetemben

A válás és a vele járó gyász regénye a Férfiak az én helyzetemben, amely egy férfi szemszögéből mutatja be a válás utáni hónapok embert próbáló, lelkileg rendkívül megterhelő időszakát. A történet főhőse egy Oslóban élő, harmincnyolc éves férfi, akit majd húsz év után elhagy a felesége és magával viszi három közös lányukat is. A magára maradt férfi keserű napjait, hónapjait követhetjük nyomon ezek után, miközben elszórt visszautalásokból a házasság egyes jeleneteit, valamint a hős életének korábbi éveit is megismerhetjük. A könyvről kritikánkban ezt írtuk:

„A főhős a benne tátongó űrt racionális elemzésekkel nem képes betölteni, és éppen ezért emberi kapcsolatai sem igazán alakulhatnak, nem lel nyugalomra, bárhogy is igyekszik. A főhős-elbeszélő zavarodottsága, reményvesztettsége tökéletesen belesimul a norvég tájba, és az író ki is aknázza ezt; a város ködös, ázott és hideg terei ugyanis nagyon hangsúlyos szerepet kapnak a szövegben. A külső terek tulajdonképpen a belső kivetülései, a hideg, a köd, az elmosódottság jellemzi őket, és mindig jelen vannak a fények is, mintha Arvid Jansen mindent bevilágító, mégis hasznavehetetlen intellektusát szimbolizálnák.”

Ilyen a válás utáni év egy férfi szemével - Könyves magazin

A válás és a vele járó gyász témáját dolgozza fel e a norvég Per Petterson regénye, amely egy férfi szemszögéből mutatja be a válás utáni hónapok embert próbáló, lelkileg rendkívül megterhelő időszakát. A Férfiak az én helyzetemben a hét könyve.

5. Cserna-Szabó András: Extra Dry

Cserna-Szabó András
Extra Dry
Helikon, 2020, 340 oldal
Cserna-Szabó András: Extra Dry

Némafilm, szex, prostitúcó, sztrájkoló Mikulás, nápolyi pizza és pezsgő - Cserna-Szabó András könyvében ez mind benne van. Az Extra Dry egy széthulló család történetét meséli el és közben arra is keresi a választ, hogy hol van a normalitás és az őrület határa. Az Extra Dry emellett az életközépi válság nagyregénye is: egy negyvenes házaspárról szól, akikkel egyszer csak történik valami és onnantól megreccsen a kapcsolatuk. Többféle elbeszélői nézőpontból ismerjük meg a történetüket: van egy átlagos férj, Aladár, egy pszichológus feleség, Erika, aki rájön, hogy még egy csomó mindent nem élt meg, valamint egy após, Ignác papa. Cserna-Szabó András könyvét a Margó Irodalmi Fesztiválon mutatták be, akkor azt mondta, az írás kezdetén főként Aladár figurája izgatta, illetve az, hogy hol van az a pont, amikor az ember kilép a normalitásból.  A könyvet átitatja a finom, ironikus kritika a társadalmi elvárások felé. Az egész konfliktus gócpontja, hogy Erika úgy érzi, hogy ezt nem bírja tovább, nem akar megfelelni se az apjának, se a férjének. A könyv tehát pont olyan emberekről szól, mint a Magam ura főhőse, akik 40-50 évesen rájönnek, hogy még nem éltek, mert a társadalmi elvárásoknak akartak megfelelni.

Egy családregény vége: az összeomlós változat - Könyves magazin

A Los Angeles-i autópályán ülök az autómban. Az autók idegesítő zaja áthatolhatatlan zajfüggöny. Odüsszeusz vagyok, vagyis William Foster, a volt feleségemhez tartok, bizonyos értelemben haza, egyet szeretnék, megérkezni a lányom születésnapjára. Csak a film végén derül ki rólam, hogy nemcsak elhagytak, de a cégtől, ahol a fél életemet lehúztam, kirúgtak.

Kritikánkban ezt írtuk az Extra Dry-ról:

„Az Extra Dry legérdekesebb tanulsága pont az, hogy nincs ki ellen lázadni, csak magunk ellen lehet, hiszen ez a középosztály világa, amit a reklámok, a kultúra is épít, az örök hitet adagolják nekünk, hogy lehet más, vagyis jobb, nyugodtabb az életünk, miközben minden csak elfedi azt, amit minden szereplő érez a regényben, hogy elmúlt az élete, és talán nem is volt boldog soha, ezért nem visszafele kell keresgélni a múltban, hogy valami jót találhassanak, hanem fejest kell ugrani az ismeretlenbe.”

+1. Magam ura

A harmincas családapa, Martin egyedül megy túrázni a hegyekbe. Miközben látszólag eggyé válik a természettel, mi, nézők halljuk öncenzúra nélküli gondolatait, brutálisan őszinte megfigyeléseit és fantáziáit magáról és az őt körülvevő emberekről, melyek a triviálistól az infantilison át a lényegi kérdésekig hosszú utat járnak be.

Nézd meg a filmet ITT!

 

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Erlend Loe: A férfiak végre lehetnek irracionálisak és idióták

...
Nagy

Cserna-Szabó András: Én a gombhoz írom a kabátot

Cserna-Szabó András új könyve, az Extra Dry egy széthulló család történetét meséli el és közben arra is keresi a választ, hogy hol van a normalitás és az őrület határa. A regényt szombat délután mutatták be a Margó Irodalmi Fesztiválon, a szerzővel Valuska László beszélgetett. 

...
Kritika

Ilyen a válás utáni év egy férfi szemével

A válás és a vele járó gyász témáját dolgozza fel e a norvég Per Petterson regénye, amely egy férfi szemszögéből mutatja be a válás utáni hónapok embert próbáló, lelkileg rendkívül megterhelő időszakát. A Férfiak az én helyzetemben a hét könyve. 

KÉPALÁ 2020
...
Nagy

Elindult a KÉPALÁ pályázat - Neked mit mesél a fotó?

...
KÉPALÁ - Testőrök között

Győry Domonkos: Papamobil [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Papp Ágnes: Vízidő [Képalá]

Olvass!
...
Beleolvasó

A tárgyalóteremben az igazság néha különösen rossz védelem

Graham Moore egy olyan „ki tette?” típusú krimit alkotott, ami mindamellett, hogy fontos témákat boncolgat a törvény, igazságosság, lelkiismeret és rasszizmus tengelyén, veszettül szórakoztató is - írtuk kritikánkban a Bűnösökről. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A régi Budaörsöt fedezi fel magának Závada Pál Wandererje

Závada Pál legújabb regényében a budaörsi történelem évtizedeinek és évszázadainak időrétegein utazik keresztül egy-egy alakért, arcért, történetért. Olvassatok bele!

...
Beleolvasó

Végre itt a lehetőség, hogy megmentsük Nemecsek Ernőt!

Interaktív könyv készültt Molnár Ferenc kultikus regénye nyomán. A Pál utcai küldetésben az olvasónak minden fordulópontnál lehetősége van dönteni arról, hogy miként folytatódjon a történet. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Woody Allen: Mindig utáltam a valóságot, de máshol nem lehet jó csirkeszárnyat kapni

Októberben magyarul is megjelenik Woody Allen életrajza, amelyben a rendező családról, forgatásokról, filmekről, barátokról és filmes barátokról mesél. Amerikában a könyv megjelenését kisebb botrány övezte, ti viszont már bele is olvashattok - mutatunk egy részt az Apropó nélkülből!

...
Beleolvasó

Hogyan őrizzük meg humorunkat és ép eszünket vesztegzár idején?

Mihez kezd egy nagymama, ha karanténba kerül? Pataki Éva sok humorral átszőtt regényéből ez is kiderül. Mutatunk egy részt belőle.

...
Beleolvasó

Már megjelenésekor az amerikai kortárs költészet klasszikusaként emlegették

A háború utáni amerikai és egyetemes líra legnagyobb hatású alkotóinak egyikeként tartják számon John Ashberyt, akinek végre magyarul is megjelent az Önarckép konvex tükörben című könyve.

Film / Színház / Muzsika
...
Kritika

Mi az ára a művészetnek? - Itt járt Martin Eden

...
Hírek

7+1 adaptáció, amelyet érdemes megnézni októberben

...
Hírek

Újra streamel a Radnóti Színház!