A Drót rendezője Philip Roth-ot adaptál

.konyvesblog. | 2018. január 17. |

covers_3852.jpgDavid Simon (Drót, Treme, Mutassatok egy hőst, Fülledt utcák) akár a telefonkönyvből is forgathatna sorozatot, biztos, hogy azt is végignéznénk. Most Philip Roth Összeesküvés Amerika ellen című regényét nézte ki magának, az adaptáció tényét pedig maga a szerző is megerősítette. Simon hatrészes minisorozatot forgat a regényből, amelyben Charles Lindbergh nyeri az 1940-es amerikai választásokat Roosevelttel szemben.

Roth alternatív Amerikájában tehát az a pilóta lesz az elnök, aki egyszer remek embernek nevezte Adolf Hitlert. Lindbergh lepaktál a nácikkal, az antiszemitizmus felerősödik, a zsidókat üldözni kezdik, minderről pedig egy zsidó család nézőpontjából értesülünk. 

Lindbergh tagja volt az Amerika Az Első nevű izolacionista bizottságnak, akik ellenezték a második világháborúba való beavatkozást. Évtizedekkel később Donald Trump harsogta tele az országot azzal, hogy Amerika az első, ezért sokan párhuzamot vontak a jelen és Roth regénye között. Az író azonban többször kifejtette, hogy nem ért egyet velük, mert szerinte nagy különbség van az elnök és Lindhbergh között. Utóbbi már jóval a regényidő, vagyis a negyvenes évek előtt hősnek számított, ő volt az első, aki leszállás nélkül repülte át az Atlanti-óceánt, Trump viszont egy hatalmas csaló, akinek csak hiányosságai vannak, és megalomániája.

Simon már 2017 tavaszán nyilatkozott az adaptációról, és elárulta, hogy bár sokaknak úgy tűnhet, hogy Trump elnöksége miatt vág bele, de valójában már korábban is tervezte. Nem ez lesz az első alternatív valóságot bemutató sorozat mostanában, az Amazon 2015-ben hozta ki Az ember a Fellegvárbant, amelyben Amerika a vesztesek oldalán kerül ki a második világháborúból.

Simon és Roth állítólag már találkoztak, eléggé lettünk volna légy a szobájuk falán.

Forrás: Guardian